Troite de lemn din Muntenia

REZUMAT

╚Őn perioada feudal─â rolul troi╚Ťelor era bine definit, ├«n sensul c─â acestea erau ridicate pentru a comemora luptele purtate de rom╚ânii ortodocsi impotriva ┬ź liftelor ┬╗, sau pentru a reaminti gloria unor eroi c─âzu╚Ťi pe alte meleaguri (troi╚Ťe-cenotaf), ori pentru a sublinia pozi╚Ťia social─â a unei familii de vaz─â. P╚ân─â ├«n secolul al XVIII-lea ctitorii de troi╚Ťe erau reprezentan╚Ťi ai unor familii de nobili, ├«ns─â ulterior troi╚Ťele erau ridicate si de clase sociale inferioare (obsti s─âtesti, negustori, etc). [1]

Dovezi ale existen╚Ťei troi╚Ťelor pe teritoriul Rom╚âniei de azi sunt prezentate de Nicolae Iorga ├«n lucrarea sa ┬ź Istoria rom╚ânilor prin c─âl─âtori straini ┬╗ publicat─â ├«n 1928. Aici troi╚Ťele sunt mentionate ├«nc─â din sec al XIV-lea.

[1] Drd. Mircea Cristian Pricop, Conservarea Troitelor romanesti ÔÇô o necesitate culturala

Pe teritoriul jude╚Ťului Arges se reg─âsesc cateva zeci de troi╚Ťe de tip pridvor care s-au conservat ├«n forma original─â fara a fi alterate de interven╚Ťii.

 

 

 

Troi╚Ťa –  pridvor

Este foarte r─âspandit─â pe teritoriul jude╚Ťelor Arges si V╚âlcea (zona dealurilor subcarpatice), ├«ns─â numeroase dovezi arat─â c─â originile ei sunt mai degrab─â situate ├«n Oltenia.

Simbolistica troi╚Ťei-pridvor st─â ├«n sensul atribuit de c─âtre oameni, anume c─â acestia   i-au dat Troi╚Ťei o Cas─â, intocmai casei ╚Ť─âr─ânesti. Nefiind prevazut cu us─â, spa╚Ťiul are pridvorul deschis c─âtre lume si este deschis pentru oricare c─âl─âtor. Este o cas─â pentru Troi╚Ť─â dar si pentru om.

  1. Istoricul si importan╚Ťa valorific─ârii patrimoniului
  2. Troita in contextul patrimonial national
  3. Simbolistica troi╚Ťei ÔÇô sensuri
  4. Troi╚Ťa pridvor ÔÇô component─â a arhitecturii de lemn din Muntenia
  5. Cazuri identificate si localizare
  6. Troi╚Ť─â de lemn sat Va╚Ťa, comuna Vedea, jude╚Ťul Arges
  7. Starea de conservare a edificiului
  8. Atestarea documenta╚Ťiei istorice prin metode analitice
  9. Propuneri  de restaurare si conservare