Teren cu deschidere mica

Intrebari si RaspunsuriTeren cu deschidere mica
Ionel Sbarcea asked 4 years ago
  1. Buna ziua! Va rog respectuos sa ma ajutati intr-o problema legata de achizitionarea unui teren intravilan din localitatea Talmaciu, jud Sibiu. Toate actele par a fi in regula dar ceea ce ma opreste din a lua decizia finala este dimensionarea terenului. Are deschiderea la drumul de acces de doar 7,41 m. Mentionez ca intentia mea este de a amplasa pe acest teren o cabana pe structura de lemn. Multumesc pentru intelegere! Cu respect, Ionel Sbarcea
1 Answers
Administrator Staff answered 4 years ago

Stimate domn,
Deschiderea de 7,41m la strada nu permite, de regula, amplasarea unei constructii pe teren. Exista regulamente de urbanism in acest sens: PUG-ul localitatii respective (Plan urbanistic general), sau PUZ (Plan urbanistic zonal).
Cel mai bine este sa cereti de la Primarie un “Certificat de urbanism de informare” in care vi se vor comunica toate

constrangerile legate de acel teren (constrangeri legate de deschiderea terenului la strada, legate de viitoare trasee de retele edilitare – magistrale de gaze naturale, largiri de drumuri, trasee de inalta tensiune, etc. Acestea in  multe cazuri nu sunt realizate, dar apar in documentatiile aflate la Primarie. Au fost multe situatii de-a lungul timpului in care proprietarii de terenuri au cumparat parcela pe care si-o doreau si apoi nu au mai putut construi din cauza acestor viitoare propuneri de retele care impun niste retrageri foarte  mari fata de ele.
De regula construirea pe un teren avand deschiderea la strada este permisa astfel:
– la 8m deschidere la strada daca este vorba de o parcelare cu mai multe constructii “insiruite” – lipite una de cealalta, avand practic 2 fatade,
– la 12 m deschidere la strada daca vorbim de constructii “cuplate” – doar 2 constructii avand 3 fatade,
– si  minim 12 m deschidere la strada, de preferat 15 m atunci cand discutam de constructii izolate cum este cazul dvs.
 
Aceste reglementari pot fi modificate printr-o documentatie de urbanism PUD – Plan urbanistic de detaliu – initiat de catre dvs prin intermediul unui proiectant (architect/urbanist). Prin PUD se pot modifica acele conditii tehnice de amplasament impuse prin PUG/PUZ.
 
In Certificatul de urbanism pentru informare vi se vor da informatii legate inclusiv despre coeficientii de utilizare ai terenului perimisi in PUG/PUZ (POT = Procent de ocupare al terenului, care se calculeaza ca fiind Suprafata construita la sol (sau proiectia etajelor la sol daca acestea depasesc parterul/ Suprafata teren*100; CUT = Coeficient de utilizare a terenului, care se calculeaza ca fiind Suprafata desfasurata toatala a constructiei / Suprafata terenului), despre regimul de inaltime permis, sau despre functiunea permisa in zona (cabana in cazul dvs). Ii puteti cere chiar vanzatorului sa obtina acest certificat de urbanism inainte de tranzactia imobiliara.
 
Succes!

Revino la inceputul articolului