Cazuri identificate si localizare

Aria de rasp╚ândire a troi╚Ťelor-pridvor identificate la sud-vest de Pitesti, jude╚Ťul Arges:

1. Troi╚Ť─â de lemn situat─â ├«n jude╚Ťul Arges, comuna Vedea, sat Va╚Ťa, pe drumul comunal DC 158 care uneste satele Va╚Ťa si Mogo┼če┼čti (cazul prezentat ├«n capitolul II.1.5). (Anexa 1) Troi╚Ť─â de lemn caracterizat─â prin prezen╚Ťa iconostastului de tip panou pictat

2. Troi╚Ť─â de lemn situat─â ├«n jude╚Ťul Arges, comuna Vedea, sat Mogosesti (Anexa 2)

Troi╚Ťa este datat─â ├«n anul 1925, din p─âcate este abandonat─â, afl├«ndu-se ├«n stare avansat─â de degradare, mai cu seam─â c─â ├«n stanga ei a fost creat un lac care gr─âbeste descompunerea lemnului. Pictura este predominant realizat─â cu oxid de fier, culoarea rosu fiind foarte pregnant─â. Bog─â╚Ťia stilistic─â si acurate╚Ťea liniilor coplesesc, se ├«ntrevede stilul artistic deosebit al pictorului. ╚Őn interior troi╚Ťa este pictat─â ├«n ├«ntregime pe toti pere╚Ťii si pe tavan, inclusiv pe timpanul triunghiular de la intrare. Se observ─â simboluri crestin-ortodoxe identificate ├«n multe dintre troi╚Ťele prezentate de Ionel Oprisan ├«n volumul s─âu (soarele, luna, ├«ngerii cu ├«nf─â╚Ťis─âri umane). De asemenea se observ─â o minim─â preocupare pentru decora╚Ťiuni prin consolele sculptate. Aplec─âtoarea specific─â troi╚Ťei-pridvor este prezent─â pe trei laturi (nord, sud, est)

 

3. Troi╚Ť─â de lemn situat─â ├«n jude╚Ťul Arges, Raionul Vedea, comuna Va╚Ťa (conform inscrip╚Ťiei de pe una dintre grinzile superioare), 1918 (Anexa 3)