Cazuri identificate si localizare

Aria de raspȃndire a troițelor-pridvor identificate la sud-vest de Pitesti, județul Arges:

1. Troiță de lemn situată în județul Arges, comuna Vedea, sat Vața, pe drumul comunal DC 158 care uneste satele Vața si Mogoşeşti (cazul prezentat în capitolul II.1.5). (Anexa 1) Troiță de lemn caracterizată prin prezența iconostastului de tip panou pictat

2. Troiță de lemn situată în județul Arges, comuna Vedea, sat Mogosesti (Anexa 2)

Troița este datată în anul 1925, din păcate este abandonată, aflîndu-se în stare avansată de degradare, mai cu seamă că în stanga ei a fost creat un lac care grăbeste descompunerea lemnului. Pictura este predominant realizată cu oxid de fier, culoarea rosu fiind foarte pregnantă. Bogăția stilistică si acuratețea liniilor coplesesc, se întrevede stilul artistic deosebit al pictorului. Ȋn interior troița este pictată în întregime pe toti pereții si pe tavan, inclusiv pe timpanul triunghiular de la intrare. Se observă simboluri crestin-ortodoxe identificate în multe dintre troițele prezentate de Ionel Oprisan în volumul său (soarele, luna, îngerii cu înfățisări umane). De asemenea se observă o minimă preocupare pentru decorațiuni prin consolele sculptate. Aplecătoarea specifică troiței-pridvor este prezentă pe trei laturi (nord, sud, est)

 

3. Troiță de lemn situată în județul Arges, Raionul Vedea, comuna Vața (conform inscripției de pe una dintre grinzile superioare), 1918 (Anexa 3)