Troite de lemn din Muntenia

REZUMAT

Ȋn perioada feudală rolul troițelor era bine definit, în sensul că acestea erau ridicate pentru a comemora luptele purtate de romȃnii ortodocsi impotriva « liftelor », sau pentru a reaminti gloria unor eroi căzuți pe alte meleaguri (troițe-cenotaf), ori pentru a sublinia poziția socială a unei familii de vază. Pȃnă în secolul al XVIII-lea ctitorii de troițe erau reprezentanți ai unor familii de nobili, însă ulterior troițele erau ridicate si de clase sociale inferioare (obsti sătesti, negustori, etc). [1]

Dovezi ale existenței troițelor pe teritoriul Romȃniei de azi sunt prezentate de Nicolae Iorga în lucrarea sa « Istoria romȃnilor prin călători straini » publicată în 1928. Aici troițele sunt mentionate încă din sec al XIV-lea.

[1] Drd. Mircea Cristian Pricop, Conservarea Troitelor romanesti – o necesitate culturala

Pe teritoriul județului Arges se regăsesc cateva zeci de troițe de tip pridvor care s-au conservat în forma originală fara a fi alterate de intervenții.

 

 

 

Troița –  pridvor

Este foarte răspandită pe teritoriul județelor Arges si Vȃlcea (zona dealurilor subcarpatice), însă numeroase dovezi arată că originile ei sunt mai degrabă situate în Oltenia.

Simbolistica troiței-pridvor stă în sensul atribuit de către oameni, anume că acestia   i-au dat Troiței o Casă, intocmai casei țărănesti. Nefiind prevazut cu usă, spațiul are pridvorul deschis către lume si este deschis pentru oricare călător. Este o casă pentru Troiță dar si pentru om.

  1. Istoricul si importanța valorificării patrimoniului
  2. Troita in contextul patrimonial national
  3. Simbolistica troiței – sensuri
  4. Troița pridvor – componentă a arhitecturii de lemn din Muntenia
  5. Cazuri identificate si localizare
  6. Troiță de lemn sat Vața, comuna Vedea, județul Arges
  7. Starea de conservare a edificiului
  8. Atestarea documentației istorice prin metode analitice
  9. Propuneri  de restaurare si conservare