Tehnologii de executie a subsolurilor in conditii speciale

A. Piloti forati cu noroi bentonitic – SECANTI

Pilotii forati secanti sunt piloti executati in doua etape.

In prima etapa se foreaza gauri pentru primul rand de piloti (la distante stabilite de proiectant, in functie de diametrul pilotilor – spre exemplu daca diametrul este de 1m, distanta dintre piloti se va lasa de 60 cm).

Dupa ce se foreaza gaurile cu diametrul de  1m, se toarna betonul. Forarea se face repetitiv pentru fiecare gaura in parte, turnand <noroiul bentonitic> si scotandu-l afara, scopul fiind nivelarea gaurilor in interior, prin umezirea peretilor gropilor, astfel incat sa nu se prabuseasca pamantul in interior in timpul turnarii finale a betonului. In acest  mod rezulta piloti cu fete foarte netede, corect executati, cu diametrul corespunzator din proiect. Acest prim rand de piloti nu se armeaza, deoarece in a doua etapa freza care va avea diametrul tot de 1m va putea <Musca> din diametrele pilotilor aflati in stanga si in dreapta cate 20cm. Acesti piloti executati in etapa a doua vor fi armati.

Pilotii secanti sunt folositi atunci cand apele freatice sunt de suprafata si exista riscul inundarii gropii de subsol. Ei realizeaza un <perete> impermeabil.

Pilotii forati cu noroi bentonitic se folosesc pentru adancimi mari de subsoluri, minim 3m adancime.

B. Piloti forati cu noroi bentonitic – Tangenti

Pilotii tangenti sunt armati si sunt folositi acolo unde nu exista riscul de inundare.

C. Sapatura “Berlineza”

Este o lucrare provizorie care ajuta la saparea gropii de subsol. Se bat profile tip I (conform indicatii proiect de rezistenta) la distanta de 1m sau mai mult, si se monteaza scandura sau dulapi de brad intre profilele I, perpendicular pe aceste profile. Pe masura ce se sapa, dulapii se lasa in jos. Berlineza se foloseste la sapaturi de maxim 3m adancime. Este un perete de sprijinire a taluzului vertical atunci cand constructia este amplasata pe limita de proprietate si nu se permite taluzarea corecta a limitelor gropii de subsol (adica inclinat).

D. Peretele mulat – se foloseste pentru adancimi mari, atunci cand tehnologiile de mai sus nu sunt posibile. Tehnologia este foarte scumpa in Romania si ca atare se foloseste mai rar.