Sindrile bituminoase

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Prezentul capitol cuprinde specificații tehnice pentru realizarea unei învelitori din membrane tip şindrile bituminoase, pe astereală din plăci OSB, pe şarpantă din lemn.

  • Standarde si normative de referintă
  Normativ privind proiectarea, executia si exploatarea invelitorilor acoperisurilor in panta, la cladiri
SR EN 544:2011 Şindrile bituminoase cu armături minerale

şi/sau sintetice. Specificație de produs şi metode de încercare

SR EN 534 + A1:2010 Foi bitumate ondulate. Specificații de produse şi metode de încercări

 

  • Mostre

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului şi proiectantului mostre de membrane (şindrile) şi accesorii (parazăpezi, aeratoare etc.).

Toate materialele şi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate.

De comun acord proiectant – beneficiar se va stabili culoarea şi tipul de şindrile.

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de montaj a invelitorii va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare structura sarpanta (popi, capriori, grinzi, etc);

-montare folie bariera contra vaporilor,

-termoizolatie din vata minerala,

-astereala

-alte straturi conform cu detaliile de executie furnizate de proiectant/furnizor.

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea inchiderilor.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaleaza inceperea montarii elementelor de invelitoare pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa montarea invelitoarei va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

  1. Materiale si produse
    • Materiale

Se recomandă beneficiarului, alegerea unui furnizor – executant cu experiență în domeniu, prin prezentarea lucrărilor realizate. Se recomandă deasemeni ca furnizorul de materiale să fie şi cel ce execută (montează), pentru a evita eventuale neînțelegeri între furnizor şi executant.

Învelitoarea din şindrile bituminoase va avea la bază armătura din fibre de sticlă acoperite cu bitum oxidat protejate la fața superioară cu granule minerale (ardezie) la culoarea precizată în proiectul de arhitectură. Performanțele calitative ale şindrilelorbituminoase să corespundă exigențelor prevăzute în normele tehnice ale producătorului prevăzute în Directivele Generale şi Speciale ale UEA pentru agrementarea hidroizolațiilor şi normelor tehnice româneşti. Ele trebuie să se comporte corespunzător condițiilor specifice țării noastre pe durata mai multor cicluri de iarnă-vară, fără modificarea performanțelor calitative.

Producătorul trebuie să aibă o experiență îndelungată în fabricarea produsului şi să garanteze comportarea corespunzătoare în exploatare la minim 10 ani.

Performanțele calitative ale şindrilelor bituminoase sunt prezentate mai jos sub forma sintezei rapoartelor de încercare susținute în dosarul de agrement tehnic prin rapoarte de încercare şi de adrese de bună comportare de la 3 beneficiari.

Caracteristici generale:

  • dimensiuni B x H = 1.000 x 340 mm
  • masa totală = 5.200 g/mp
  • masă armături = 134 g/mp
  • masa bitum = 1.720 g/mp
  • masa material mineral = 1.715 g/mp
  • tip armătură = împâslitură fibre sticlă
  • tip bitum: bitum oxidat

Caracteristici fizico-mecanice

  • rezistență la tracțiune
    • longitudinal: 1.700 N/5 cm
    • transversal: 1.400 N/5 cm
  • alungirea la rupere: 2,1 %
  • flexibilitate la rece: – 50 C
  • stabilitate la cald: 1100 C
  • impermeabilitate la apă: 10 bari
  • absorbție apă: 0,25 %
  • rezistență la perforare: L1
  • stabilitate la cald: 1050 C
  • clasa de combustibilitate: C1

Astereala, ca strat suport al învelitorii, se va realiza cu plăci OSB la grosimea prevăzută în proiectul de arhitectură.

3.2. Transportul şi depozitarea materialelor pe şantier

Materialele livrate vor fi însoțite de certificatul de calitate.

Executantul trebuie să-şi organizeze în aşa fel transportul încât să elimine posibilitatea degradării acestora, astfel ca în momentul punerii lor în operă, acestea să corespundă condițiilor de calitate impuse atât în caietul de sarcini cât şi prin normele în vigoare. Se atrage o atenție deosebită la condițiile de securitate împotriva incendiilor care trebuie asigurate spațiilor de depozitare, dat fiind gradul ridicat de combustibilitate a produselor.

  1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Lucrarile de executie se vor desfasura astfel:

Înaintea începerii lucrarilor, executantul va solicita proiectantului, daca este cazul, prelucrarea documentatiei de executie, precum si elucidarea eventualelor neconcordante fata de situatia din teren;

Începerea lucrarilor va fi precedata de organizarea de santier, în special privind asigurarea punctelor si traseelor de acces (orizontal si vertical), a punctelor si zonelor de depozitare, a gospodariei anexe si a masurilor de protectie a muncii si de prevenire a incendiilor;

Lucrarile se vor executa strict în conformitate cu conditiile si prevederile documentatiei de executie si a reglementarilor specifice în vigoare; orice neconcordanta va fi semnalata spre rezolvare proiectantului de specialitate, cu înstiintarea beneficiarului;

Lucrarile se vor executa de catre firme specializate, autorizate, cu personal calificat, specializat în domeniu;

Executantul va prelua frontul de lucru în baza procesului verbal, cu îndeplinirea tuturor exigentelor impuse de natura lucrarilor, de prevederile documentatiei si a reglementarilor specifice în vigoare;

Executantul va întocmi împreuna cu beneficiarul (si cu proiectantul) procese verbale privind diversele faze de executie, în special pentru lucrarile ascunse;

Protectia pe timpul transportului: elementele vor fi protejate cu materiale alese corespunzator pe perioada transportului.

4.2. Conditii de executie

Executia lucrarilor se va face numai de catre echipe specializate in aceasta categorie de lucrari si numai dupa ce structura de rezistenta este terminata.

Se vor respecta detaliile din proiect specifice fiecarei operatii sau categorii de lucrari.

Inainte de aplicarea invelitoarelor responsabilul tehnic al punctului de lucru va verifica stratul suport  al invelitorii.

-se vor respecta pantele , scurgerile, planeitatea si aliniamentul formelor.

-se executa in prealabil toate strapungerile pentru cosuri, ventilatii, conducte, tabacheri, lucarne, etc.

-se va asigura o dozanta de minimum 100 mm, intre cosurile de fum si partile lemnoase sau combustibile ale suportului.

-se vor asigura conform proiect, scurgerile apelor.

-se va asigura protectia anticoroziva si ignifugarea tuturor materialelor combustibile.

-montarea sindrilelor bituminoase se va face de la partea inferioara catre coama.

-la fixarea elementelor de coama se are în vedere directia predominanta a vântului, pentru ca elementele de coamasa nu se monteze cu fata la vânt.

-streasinile cu jgheab pentru invelitori din sindrila bituminoasa vor respecta prevederile din normativul de realizare invelitori.

-carligele pentru jgheaburi se vor prinde pe astereala inainte de montarea invelitorilor.

-pentru dolii se recomanda « dolia tesuta ». Se monteaza direct pe astereala membrana suport.

-toate lucrarile de taiere, fasonare si eventual preasamblare a unor elemente se va face la sol pentru a se elimina pe cat posibil executarea acestora la punctul de lucru.

– impotriva infiltratiilor si a golurilor se utilizeaza elemente de închidere din material anticoroziv, acolo unde acoperisul se întâlneste cu perete, cu alt acoperis, cu horn, eventual cu alte elemente care trec prin acesta.

Avand in vedere ca de calitatea lucrarilor invelitorii depinde gradul de asigurare a protectiei constructiei fata de interperii, lucrarile vor fi conduse direct de catre responsabilul  punctului de lucru.

4.3. Punerea in opera propriu-zisa

Alcătuirea învelitorii

Aceste sindrile se utilizeaza numai pe urmatoarele suporturi:

  • placi OSB de cel putin 11 mm grosime
  • scîndura de cel putin 25 mm grosime, dar nu mai lata de 152 mm

Învelitoarea trebuie sa fie uniforma.

Panta

  • între 0° – 9,5° nu se foloseste sindrila
  • între 9,5° – 18,5° panta mica
  • între 18,5° – 60° panta normala
  • între 60° – 90° panta profunda

Membrana suport

La acoperisuri cu pante normale sau profunde se recomanda folosirea de membrana strat suport.

La pante mici se utilizeaza membrana groasa pe toata suprafata acoperisului. Se va folosi membrana suport la streasini si dolii pentru prevenirea depunerilor de gheata. Membranele suport se monteaza uniform, fara cute. ( Închiderile la streasini si margini se recomanda sa se realizeze din material anticoroziv. )

Prima data se monteaza sortul din material anticoroziv, apoi membrana suport, dupa care se monteaza sindrila.

Execuția asterealei din plăci OSB se va realiza prin fixarea lor cu holțşuruburi în căpriorii din lemn ai şarpantei, cu respectarea normelor tehnice ale furnizorului. Pentru protecția OSB-ului, până la montajul şindrilelor bituminoase se poate monta o membrană de protecție.

Se montează învelitoarea din şindrile bituminoase conform normelor tehnice ale furnizorului şi se vor face decupaje pentru montarea aeratoarelor, parazăpezilor etc. urmează montarea coamelor, a aeratoarelor, a plasei antiinsecte şi a altor accesorii necesare.

Împotriva înfiltratiilor si a golurilor se utilizeaza elemente de închidere din material anticoroziv, acolo unde acoperisul se întâlneste cu perete, cu alt acoperis, cu horn, eventual cu alte elemente care trec prin acesta

4.4.  Influenta conditiilor meteorologice

Pe timp de polei, ceața deasă, vânt cu intensitate mare, ploaie torențială sau ninsoare, indiferent de temperatura mediului, execuția lucrărilor de învelitori se va întrerupe.

5.      Controlul calitatii

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate.

Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari.

Nu se prevad abateri de la prevederile punctului.

Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in:

– respectarea prevederilor din proiect;

– existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse ;

– existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale ;

– se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Verificarea în vederea recepției

  • aspectul şi starea generală;
  • elemente geometrice, alinierea atât pe verticală cât şi pe orizontală, fără pete şi defecte;
  • respectarea tipului de şindrilă, culoare, tehnologie de montaj;
  • montarea tuturor produselor şi accesoriile aferente acoperişului.

Atunci când apar neconcordanțe, deficiențe, greşeli de execuție, nerespectarea tehnologiei de montaj, etc., executantul împreună cu beneficiarul şi proiectantul vor decide măsurile ce se impun: desfaceri, refaceri, înlocuiri, completări sau alte situații ce se impun.

  1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

7.      Receptia lucrarilor

Invelitorile se masoara la metru patrat suprafata desfasurata real executata.

Jgheaburile, burlanele si elementele  liniare se masoara la metru liniar.

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate. Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari. Nu se prevad abateri de la prevedrile punctului. Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative. Pe parcursul lucrarilor pot apare modificari. Acestea nu influenteaza pretul unitar. Pentru comandarea materialelor antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere. Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate. Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

 7.2. Receptia finala

Recepția lucrărilor la învelitori se va face la completa terminare a execuției lor, inclusiv tinichigeria.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului „Invelitori din membrane bituminoase pe acoperisuri tip sarpanta din lemn”

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu Plan invelitoare si fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.

 

 

 

Revino la inceputul articolului