Sindrile bituminoase

 1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Prezentul capitol cuprinde specifica╚Ťii tehnice pentru realizarea unei ├«nvelitori din membrane tip ┼čindrile bituminoase, pe astereal─â din pl─âci OSB, pe ┼čarpant─â din lemn.

 • Standarde si normative de referint─â
  Normativ privind proiectarea, executia si exploatarea invelitorilor acoperisurilor in panta, la cladiri
SR EN 544:2011 ┼×indrile bituminoase cu arm─âturi minerale

┼či/sau sintetice. Specifica╚Ťie de produs ┼či metode de ├«ncercare

SR EN 534 + A1:2010 Foi bitumate ondulate. Specifica╚Ťii de produse ┼či metode de ├«ncerc─âri

 

 • Mostre

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului ┼či proiectantului mostre de membrane (┼čindrile) ┼či accesorii (paraz─âpezi, aeratoare etc.).

Toate materialele ┼či accesoriile puse ├«n oper─â trebuie s─â fie agrementate.

De comun acord proiectant ÔÇô beneficiar se va stabili culoarea ┼či tipul de ┼čindrile.

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de montaj a invelitorii va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare structura sarpanta (popi, capriori, grinzi, etc);

-montare folie bariera contra vaporilor,

-termoizolatie din vata minerala,

-astereala

-alte straturi conform cu detaliile de executie furnizate de proiectant/furnizor.

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea inchiderilor.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaleaza inceperea montarii elementelor de invelitoare pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa montarea invelitoarei va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 1. Materiale si produse
  • Materiale

Se recomand─â beneficiarului, alegerea unui furnizor ÔÇô executant cu experien╚Ť─â ├«n domeniu, prin prezentarea lucr─ârilor realizate. Se recomand─â deasemeni ca furnizorul de materiale s─â fie ┼či cel ce execut─â (monteaz─â), pentru a evita eventuale ne├«n╚Ťelegeri ├«ntre furnizor ┼či executant.

├Änvelitoarea din ┼čindrile bituminoase va avea la baz─â arm─âtura din fibre de sticl─â acoperite cu bitum oxidat protejate la fa╚Ťa superioar─â cu granule minerale (ardezie) la culoarea precizat─â ├«n proiectul de arhitectur─â. Performan╚Ťele calitative ale ┼čindrilelorbituminoase s─â corespund─â exigen╚Ťelor prev─âzute ├«n normele tehnice ale produc─âtorului prev─âzute ├«n Directivele Generale ┼či Speciale ale UEA pentru agrementarea hidroizola╚Ťiilor ┼či normelor tehnice rom├óne┼čti. Ele trebuie s─â se comporte corespunz─âtor condi╚Ťiilor specifice ╚Ť─ârii noastre pe durata mai multor cicluri de iarn─â-var─â, f─âr─â modificarea performan╚Ťelor calitative.

Produc─âtorul trebuie s─â aib─â o experien╚Ť─â ├«ndelungat─â ├«n fabricarea produsului ┼či s─â garanteze comportarea corespunz─âtoare ├«n exploatare la minim 10 ani.

Performan╚Ťele calitative ale ┼čindrilelor bituminoase sunt prezentate mai jos sub forma sintezei rapoartelor de ├«ncercare sus╚Ťinute ├«n dosarul de agrement tehnic prin rapoarte de ├«ncercare ┼či de adrese de bun─â comportare de la 3 beneficiari.

Caracteristici generale:

 • dimensiuni B x H = 1.000 x 340 mm
 • masa total─â = 5.200 g/mp
 • mas─â arm─âturi = 134 g/mp
 • masa bitum = 1.720 g/mp
 • masa material mineral = 1.715 g/mp
 • tip arm─âtur─â = ├«mp├óslitur─â fibre sticl─â
 • tip bitum: bitum oxidat

Caracteristici fizico-mecanice

 • rezisten╚Ť─â la trac╚Ťiune
  • longitudinal: 1.700 N/5 cm
  • transversal: 1.400 N/5 cm
 • alungirea la rupere: 2,1 %
 • flexibilitate la rece: – 50 C
 • stabilitate la cald: 1100 C
 • impermeabilitate la ap─â: 10 bari
 • absorb╚Ťie ap─â: 0,25 %
 • rezisten╚Ť─â la perforare: L1
 • stabilitate la cald: 1050 C
 • clasa de combustibilitate: C1

Astereala, ca strat suport al învelitorii, se va realiza cu plăci OSB la grosimea prevăzută în proiectul de arhitectură.

3.2. Transportul ┼či depozitarea materialelor pe ┼čantier

Materialele livrate vor fi ├«nso╚Ťite de certificatul de calitate.

Executantul trebuie s─â-┼či organizeze ├«n a┼ča fel transportul ├«nc├ót s─â elimine posibilitatea degrad─ârii acestora, astfel ca ├«n momentul punerii lor ├«n oper─â, acestea s─â corespund─â condi╚Ťiilor de calitate impuse at├ót ├«n caietul de sarcini c├ót ┼či prin normele ├«n vigoare. Se atrage o aten╚Ťie deosebit─â la condi╚Ťiile de securitate ├«mpotriva incendiilor care trebuie asigurate spa╚Ťiilor de depozitare, dat fiind gradul ridicat de combustibilitate a produselor.

 1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Lucrarile de executie se vor desfasura astfel:

Înaintea începerii lucrarilor, executantul va solicita proiectantului, daca este cazul, prelucrarea documentatiei de executie, precum si elucidarea eventualelor neconcordante fata de situatia din teren;

Începerea lucrarilor va fi precedata de organizarea de santier, în special privind asigurarea punctelor si traseelor de acces (orizontal si vertical), a punctelor si zonelor de depozitare, a gospodariei anexe si a masurilor de protectie a muncii si de prevenire a incendiilor;

Lucrarile se vor executa strict în conformitate cu conditiile si prevederile documentatiei de executie si a reglementarilor specifice în vigoare; orice neconcordanta va fi semnalata spre rezolvare proiectantului de specialitate, cu înstiintarea beneficiarului;

Lucrarile se vor executa de catre firme specializate, autorizate, cu personal calificat, specializat în domeniu;

Executantul va prelua frontul de lucru în baza procesului verbal, cu îndeplinirea tuturor exigentelor impuse de natura lucrarilor, de prevederile documentatiei si a reglementarilor specifice în vigoare;

Executantul va întocmi împreuna cu beneficiarul (si cu proiectantul) procese verbale privind diversele faze de executie, în special pentru lucrarile ascunse;

Protectia pe timpul transportului: elementele vor fi protejate cu materiale alese corespunzator pe perioada transportului.

4.2. Conditii de executie

Executia lucrarilor se va face numai de catre echipe specializate in aceasta categorie de lucrari si numai dupa ce structura de rezistenta este terminata.

Se vor respecta detaliile din proiect specifice fiecarei operatii sau categorii de lucrari.

Inainte de aplicarea invelitoarelor responsabilul tehnic al punctului de lucru va verifica stratul suport  al invelitorii.

-se vor respecta pantele , scurgerile, planeitatea si aliniamentul formelor.

-se executa in prealabil toate strapungerile pentru cosuri, ventilatii, conducte, tabacheri, lucarne, etc.

-se va asigura o dozanta de minimum 100 mm, intre cosurile de fum si partile lemnoase sau combustibile ale suportului.

-se vor asigura conform proiect, scurgerile apelor.

-se va asigura protectia anticoroziva si ignifugarea tuturor materialelor combustibile.

-montarea sindrilelor bituminoase se va face de la partea inferioara catre coama.

-la fixarea elementelor de coama se are în vedere directia predominanta a vântului, pentru ca elementele de coamasa nu se monteze cu fata la vânt.

-streasinile cu jgheab pentru invelitori din sindrila bituminoasa vor respecta prevederile din normativul de realizare invelitori.

-carligele pentru jgheaburi se vor prinde pe astereala inainte de montarea invelitorilor.

-pentru dolii se recomanda ┬ź┬ádolia tesuta┬á┬╗. Se monteaza direct pe astereala membrana suport.

-toate lucrarile de taiere, fasonare si eventual preasamblare a unor elemente se va face la sol pentru a se elimina pe cat posibil executarea acestora la punctul de lucru.

– impotriva infiltratiilor si a golurilor se utilizeaza elemente de ├«nchidere din material anticoroziv, acolo unde acoperisul se ├«nt├ólneste cu perete, cu alt acoperis, cu horn, eventual cu alte elemente care trec prin acesta.

Avand in vedere ca de calitatea lucrarilor invelitorii depinde gradul de asigurare a protectiei constructiei fata de interperii, lucrarile vor fi conduse direct de catre responsabilul  punctului de lucru.

4.3. Punerea in opera propriu-zisa

Alcătuirea învelitorii

Aceste sindrile se utilizeaza numai pe urmatoarele suporturi:

 • placi OSB de cel putin 11 mm grosime
 • sc├«ndura de cel putin 25 mm grosime, dar nu mai lata de 152 mm

Învelitoarea trebuie sa fie uniforma.

Panta

 • ├«ntre 0┬░ – 9,5┬░ nu se foloseste sindrila
 • ├«ntre 9,5┬░ – 18,5┬░ panta mica
 • ├«ntre 18,5┬░ – 60┬░ panta normala
 • ├«ntre 60┬░ – 90┬░ panta profunda

Membrana suport

La acoperisuri cu pante normale sau profunde se recomanda folosirea de membrana strat suport.

La pante mici se utilizeaza membrana groasa pe toata suprafata acoperisului. Se va folosi membrana suport la streasini si dolii pentru prevenirea depunerilor de gheata. Membranele suport se monteaza uniform, fara cute. ( Închiderile la streasini si margini se recomanda sa se realizeze din material anticoroziv. )

Prima data se monteaza sortul din material anticoroziv, apoi membrana suport, dupa care se monteaza sindrila.

Execu╚Ťia asterealei din pl─âci OSB se va realiza prin fixarea lor cu hol╚Ť┼čuruburi ├«n c─âpriorii din lemn ai ┼čarpantei, cu respectarea normelor tehnice ale furnizorului. Pentru protec╚Ťia OSB-ului, p├ón─â la montajul ┼čindrilelor bituminoase se poate monta o membran─â de protec╚Ťie.

Se monteaz─â ├«nvelitoarea din ┼čindrile bituminoase conform normelor tehnice ale furnizorului ┼či se vor face decupaje pentru montarea aeratoarelor, paraz─âpezilor etc. urmeaz─â montarea coamelor, a aeratoarelor, a plasei antiinsecte ┼či a altor accesorii necesare.

Împotriva înfiltratiilor si a golurilor se utilizeaza elemente de închidere din material anticoroziv, acolo unde acoperisul se întâlneste cu perete, cu alt acoperis, cu horn, eventual cu alte elemente care trec prin acesta

4.4.  Influenta conditiilor meteorologice

Pe timp de polei, cea╚Ťa deas─â, v├ónt cu intensitate mare, ploaie toren╚Ťial─â sau ninsoare, indiferent de temperatura mediului, execu╚Ťia lucr─ârilor de ├«nvelitori se va ├«ntrerupe.

5.      Controlul calitatii

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate.

Se incheie proces ÔÇô verbal de receptie pe categorii de lucrari.

Nu se prevad abateri de la prevederile punctului.

Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in:

– respectarea prevederilor din proiect;

– existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse┬á;

– existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale┬á;

– se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Verificarea ├«n vederea recep╚Ťiei

 • aspectul ┼či starea general─â;
 • elemente geometrice, alinierea at├ót pe vertical─â c├ót ┼či pe orizontal─â, f─âr─â pete ┼či defecte;
 • respectarea tipului de ┼čindril─â, culoare, tehnologie de montaj;
 • montarea tuturor produselor ┼či accesoriile aferente acoperi┼čului.

Atunci c├ónd apar neconcordan╚Ťe, deficien╚Ťe, gre┼čeli de execu╚Ťie, nerespectarea tehnologiei de montaj, etc., executantul ├«mpreun─â cu beneficiarul ┼či proiectantul vor decide m─âsurile ce se impun: desfaceri, refaceri, ├«nlocuiri, complet─âri sau alte situa╚Ťii ce se impun.

 1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

7.      Receptia lucrarilor

Invelitorile se masoara la metru patrat suprafata desfasurata real executata.

Jgheaburile, burlanele si elementele  liniare se masoara la metru liniar.

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier┬á si sunt de calitate. Se incheie proces ÔÇô verbal de receptie pe categorii de lucrari. Nu se prevad abateri de la prevedrile punctului. Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative. Pe parcursul lucrarilor pot apare modificari. Acestea nu influenteaza pretul unitar. Pentru comandarea materialelor antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere. Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate. Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

 7.2. Receptia finala

Recep╚Ťia lucr─ârilor la ├«nvelitori se va face la completa terminare a execu╚Ťiei lor, inclusiv tinichigeria.

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 1. Corespondenta cu proiectul a capitolului ÔÇ×Invelitori din membrane bituminoase pe acoperisuri tip sarpanta din lemnÔÇŁ

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu Plan invelitoare si fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.

 

 

 

Revino la inceputul articolului