Majoritatea caselor de la țară se confruntă cu problema umidității provenită prin capilaritate.
Aceasta se poate identifica vizual cu ușurință, ea apărând ca niște eflorescențe pe soclul caselor, respectiv ca un voal de umiditate la baza pereților. La interiorul casei mirosul de rânced este intens.
Soclul caselor vechi este de obicei redus ca înălțime (1-3 trepte).
Capilaritatea se manifestă în interiorul zidăriei pentru că, de obicei, casele executate la țară nu au beneficiat de o barieră hidroizolantă orizontală montată din execuția inițială a casei.
Apa reziduală din sol provenită fie din ploi, fie din natura argiloasă a terenului, fie din apa subterană de mică adâncime (izvoare) pătrunde în porii blocurilor ceramice (cărămidă plină de obicei) care formează talpa casei – fundație rudimentară, și ai mortarului de legătură, și urcă în interiorul peretelui umezind în unele cazuri mai mult de o treime din înălțimea zidului.
În toate cazurile de umiditate ascendentă este necesară instalarea unei bariere orizontale.
Orice măsură de reparație vizând exteriorul peretelui afectat (instalarea termosistemului, tencuire pe baza de mortar de ciment, vopsitorie cu vopsea pe baza de latex, vopsea de dispersie, vopsire cu bitum, etc) fac doar să agraveze și mai mult starea fizică a peretelui sigiland umiditatea în interiorul zidăriei. Consecința imediată a unei astfel de măsuri este că umiditatea ascensională crește și mai mult pe înălțimea zidului, mergând în unele cazuri până la acoperirea în totalitate a zidului afectat.
Singură măsură adecvată este instalarea unei bariere hidroizolante orizontale.
Bariera hidroizolantă orizontală se poate instala și ulterior execuției construcției.
Dintre multiplele variante de integrare a unei astfel de bariere în componența zidăriei, soluția recomandată este aceea de forare a unor orificii în interiorul zidăriei și injectarea zidăriei cu soluții silicatice /soluții bituminoase / rășini epoxidice / rășini poliuretanice/etc. cu/ fără presiune (în funcție de producătorul avizat).
Dimensiunea orificiilor perforate, unghiul de execuție, distanța dintre orificii, alegerea metodei de injectare cu/fără presiune, soluția de injectare – toți acești factori depind de producătorul agreat. Execuția se va face doar de către o firma specializată.
Se mai recomandă de asemenea și procedee mecanice de execuție a barierei hidroizolante orizontale.
– Înlocuirea zidăriei afectate (subzidire).
Se extrag porțiuni de zidărie pe adâncimea zidăriei lăsând goluri care se vor reumple cu zidărie nouă. În această metodă se vor folosi doar unelte manuale pentru a evita trepidațiile. Lungimea porțiunilor de zidărie extrasă nu trebuie să depășească 1m. După ce a fost extras un segment de zidărie se folosește pentru egalizare un mortar peste care se așează o folie hidroizolantă, și apoi se începe rezidirea. Dacă nu se poate folosi o rolă de folie hidroizolantă (dificultate în manevra de execuție) se pot folosi bucăți de folie care însă trebuie petrecute minim 20 cm de fiecare parte. Execuția se va face doar de către o firma specializată, în prezența unui inginer de rezistență.
– Tăierea zidăriei cu fierăstrăul cu cablu, circular etc adecvat tăierii blocurilor ceramice. Este recomandată tăierea prin rostul de mortar, și nu se taie mai mult de 1m liniar. După tăierea zidăriei (cât se poate de apropiat față de teren) se introduce o folie din material plastic 2mm grosime armată cu fibră de sticlă. După introducerea foliei aceasta trebuie fixată pentru a se evita deplasarea ei în timp, cu pene din material plastic bătute des, la 25cm distanță, în toată adâncimea zidăriei. Între penele bătute vor rămâne segmene goale care se vor umple cu rășini sau mortar pe baza de ciment cu caracteristica principală de mărire a volumului controlat. Materialul de umplere a rosturilor va fi ales responsabil pentru a nu se mari volumul foarte mult, lucru care ar putea cauza forțarea zidăriei pe verticală, apariția de fisuri în timp, tasare inegală a zidăriei. Acolo unde bariera orizontală ar putea întâlni cabluri / conducte se recomandă devierea acestora pentru a permite continuitatea barierei orizontale. Execuția se va face doar de către o firma specializată, în prezența unui inginer de rezistență.
– O metodă foarte avansată dar scumpă este baterea cu ciocan prenumatic a unui strat de tablă ondulată din oțel cromat. Introducerea tablei trebuie făcută perfect orizontal, și numai după o expertiză tehnică a zidului afectat. Procedeul nu este recomandat zidurilor puternic afectate de umezeală sau zidurilor foarte subțiri. Execuția se va face doar de către o firma specializată, în prezența unui inginer de rezistență.
Pentru toate metodele trebuie aplicată regulă continuității barierei orizontale.