OBIECTE SANITARE

 

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatii pentru procurarea si montarea mobilierului fix din grupurile sanitare: lavoare, vase wc, cazi de baie, cazi de dus, robineti lavoare si dus, rezervor wc.

  • Standande si normative de referinta

Acolo unde exista contraindicatii între recomandarile prezentelor specificatii si cele din standardele enumerate mai jos, vor avea prioritate prezentele specificatii.

N.P. 003 – 96 – Normativului pentru proiectarea si executarea instalatiilor tehnico – sanitare cu tevi din PP

STAS 1504-85 – Instalații sanitare. Distanțele de amplasare ale obiectelor sanitare.

STAS 7656-90 – Ţevi din oțel zincat cu filet şi mufă

STAS 1515/2-76 – Tuburi din fontă scurgere

STAS 3690-86 – Sifoane de pardoseală

STAS 6480-73 – Robinet de trecere din fontă cu ventil şi mufă

STAS 8372-80 – Baterii amestecătoare. Tipuri, dimensiuni

STAS 9143 – 86 – Armături sanitare. Condiții tehnice generale de calitate

STAS 9154 – 80 – Armături pentru instalații. Condiții tehnice de calitate

STAS 1478-90 – Alimentarea cu apa la constructii civile si industriale

I9 – 94 – Normativ pentru proiectarea şi executarea instalațiilor sanitare

C 56-85 – Normativ pentru verificarea calității şi recepția lucrărilor de construcții şi instalații aferente

C 142-79 – Instrucțiuni tehnice pentru executarea termoizolațiilor la elemente de instalații

273/1994 – Regulament de recepție

 

1.3.     Mostre si testari

Inainte de lansarea comenzilor, Antreprenorul va prezenta Consultantului spre aprobare obiectele sanitare.

Inainte de livrarea fiecarui lot obiecte sanitare, Antreprenorul va prezenta Consultantului certificate în trei exemplare, care sa ateste materialul, calitatea si conformitatea cu prezentele specificatii.

Se vor utiliza numai materiale şi echipamente omologate, care corespund din punct de vedere calitativ prevederilor din standardele în vigoare şi care posedă certificate de omologare.

 

  1. Materiale si produse
    • Materiale:
    • obiecte sanitare din portelan sanitar culoare alb (lavoare cu picior, vase WC cu picior);
    • obiecte sanitare din material plastic si fibra de sticla (cazi de dus, sifoane de pardoseala, guri de scurgere apa pluviala );
    • rezervor pentru vas WC, din polietilena, complet echipat;
    • accesorii de montaj.
    • baterii lavoare inox

Livrare, depozitare, manipulare

Obiectele sanitare vor fi depozitate în locuri ferite de umiditate, acoperite, în ambalajele originale ale furnizorului, pe platforma cu suprafata plană sau pe rafturi.

Nu se va aduce la punctul de lucru din santier decât cantitatea strict necesara pentru executie si numai la momentul necesar, astfel încât obiectele sanitare sa nu fie depozitate în locuri neadecvate.

Obiectele sanitare se vor manipula cu grijă pentru a nu fi lovite si a nu se deteriora si se vor feri de contactul cu materiale care le pot pata.

Obiectele sanitare se vor transporta ambalate în cutii, cu mijloace de transport acoperite, curate si uscate.

In mijloacele de transport se vor lua masuri pentru împiedicarea deplasarii cutiilor în timpul transportului, spre a se evita deteriorarea ambalajului si a obiectelor.

Obiectele sanitare se depozitează separat pe tipuri, dimensiuni şi calități, în încăperi ferite de acțiunea agenților atmosferici.

 

  1. Executia

Montajul se va face mecanic cu prindere in pardoseala a piciorului de mascare atat al vasului de wc cat si al lavoarului.

 

  • Operatiuni pregatitoare

Înainte de a începe execuția se vor coordona planurile de instalații sanitare cu planurile celorlalte tipuri de instalații în vederea corelării traseelor comune şi a rezolvării cât mai raționale a intersecțiilor.

Se va face confruntarea cu planurile structurii de rezistență şi cu planurile de arhitectură pentru a se verifica şi dacă este cazul, a se preciza pozițiile şi dimensiunile golurilor pentru trecerea conductelor.

După analizarea şi însuşirea proiectului se trece la întocmirea graficului de execuție în concordanță cu lucrările de construcție, astfel încât să se asigure front de lucru continuu pentru instalator.

Inainte de inceperea montajului obiectelor sanitare executantul se va asigura ca racordurile sunt pozitionate corect si conform stasurilor in vigoare, si ca lucrarile de montaj faianta si gresie sunt finalizate.

 

  • Trasarea suprafetelor

Amplasarea şi montarea obiectelor sanitare se va face conform prevederilor din piesele desenate, respectiv a celor din STAS 1504-85 şi Normativ I9 – 94, articolele 6.86. 6.90.

Se vor respecta inaltimile si cotele de montaj din STAS 1504-85.

 

  • Executia lucrarilor

Lavoar:

Se pozitioneaza lavoarul pe piciorul ceramic, se regealza pozitia orizontala si se insemneaza gaurile de prindere in perete. Se va folosi o nivela cu bula de aer.

Se foreaza gaurile in perete, se monteaza diblurile, se fixeaza suruburile in perete.

Greutatea lavoarului va fi sustinuta de aceste suruburi (buloane) si de piciorul din ceramica, avand forma culoarea si materialul corespunzatoare lavoarului.

Se monteaza bateria.

Se monteaza racordul de scurgere pe lavoar si apoi pe sistemul de scurgere cu prinderea tijei care actioneaza ventilul sistemului de scurgere.

Vas WC:

Se monteaza garnitura pe racordul de evacuare a vasului. Se preseaza pentru fixare. Suruburile din podea trebuie sa fie indreptate in sus. Se ridica vasul deasupra flansei si se fixeaza in suruburile din podea. Se fixeaza prinderea mecanica a vasului. Bazinul se fixeaza pe vasul de toaleta cu orificiul de scurgere suprapus perfect si etans peste cel al vasului. Se fixeaza mecanic cu suruburi de vasul de toaleta.

Cada de baie (cu masca proprie)

Se va monta pe cada o scurgere si un preaplin. Sita de scurgere va fi prevazuta cu garniture si se va racoda cu scurgerea din interior. Preaplinul va fi montat in partea de sus a cazii.

Se fixeaza mecanic prin suruburi de pardoseala prin intermediul picioarelor. Picioarele trebuie sa fie reglabile astfel incat sa asigure panta de scurgere spre orificiul de scurgere.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor

Verificarea la receptia lucrarilor

Obiectele sanitare să fie întregi, necrăpate, fară fisuri, să aibă culoare uniformă, să nu aibă pete, glazuri sau smalț sărit.

Obiectele sanitare şi aparatele să fie solid fixate pe picioare (console), iar acestea din urmă să fie rigid prinse în pardoseli şi pereți.

Armăturile de serviciu pentru apă caldă şi rece să fie montate corect, estetic şi etanş (cele de apă caldă se montează în partea stângă a obiectului, privind din față);

Legăturile de la obiectele sanitare la conductele de apă şi canalizare să fie executate corect, estetic şi etanş.

Sifoanele obiectelor sanitare să funcționeze corespunzător.

Robinetele să asigure un jet continuu de apă, o inchidere perfectă şi o manevrare uşoară;

Preaplinul obiectelor sanitare să funcționeze în mod corespunzător, această verificare se va face astfel: se va deschide robinetul de alimentare progresiv, lăsând să curgă apa în vasul obiectului până ce debitul atinge limita de posibilitate a scurgerii fără a se aduna apa în vas; se lasă robinetul în această poziție şi se înfundă ventilul de scurgere; când nivelul de apă atinge deschiderea preaplinului, apa trebuie să se scurgă prin aceasta, fară ca nivelul ei să se mai ridice.

Suprafața obiectelor sanitare din porțelan sanitar trebuie să fie netedă, asigurând posibilitatea de spălare completă a suprafeței utile.

 

Se vor considera defectiuni ce trebuiesc remediate local sau total urmatoarele:

  1. Nerespectarea prezentelor specificatii.
  2. Pozitionarea defectuoasä a obiectelor cu abateri fata de verticala si orizontala.
  3. Pozitionarea obiectelor fara ca acestea sa prezinte stabilitate.
  4. Nivelul de finisare nu este conform cu cele specificate în planurile din proiect.
  5. Deteriorari ale obiectelor rezultate din protejarea necorespunzatoare a lucrarilor până la receptie: fisurari ale obiectelor, pete, smalt sarit, etc.

Amploarea remedierilor sau înlocuirilor va fi hotarâta de Consultant. Aceste operatiuni nu vor antrena costuri suplimentare, ele fiind suportate integral de Antreprenor.

 

  1. Masurare si decontare

Lucrarile de la acest capitol se masoara la bucata.

Decontarea lucrarilor se va face la bucata, conform planurilor din proiect, pe baza pretului unitar al articolului din cantitativul de lucrari.

 

  1. Receptia lucrarilor

Lavoarele

Se vor verifica:

-montarea ventilului de scurgere la nivelul fundului lavoarului;

-montarea estetică şi buna fixare a accesoriilor (oglindă, portprosop);

Căzile de baie (duş)

Se vor verifica:

-asigurarea scurgerii în cadă şi a picăturilor de apă de pe perete, provenite de la duş;

-panta spre ventilul de scurgere;

-preaplinul să permită scurgerea apei în aceleaşi condiții ca şi scurgerea principală;

-montarea estetică şi confortabilă a accesoriilor, precum şi utilizarea comodă a cadei, astfel ca la urcarea şi coborârea din baie să nu fie stingherită de celelelate obiecte din camera de baie;

-para de duş să nu fie înfundate şi apa să curgă pe toată suprafața sitei, având jetul dirijat uniform în jos.

Closetele:

-se vor verifica:

-rezervorul să funcționeze normal asigurându-se o umplere completă, fără descărcări periodice sau scurgere continuă;

-spălarea să se facă uniform şi in bune condițiuni pe toată suprafața vasului.

Incercarea de spălare a closetelor se face în felul următor: se presară vasul closetului în interior cu praf de cărbune, se aşează 2-3 cartofi de mărime mijlocie şi un ghemotoc de hârtie de 75 mm diametru; dintr-o singură golire a rezervorului vasul closetului trebuie să fie golit şi bine spălat de praful de cărbune.

Sifoanele de pardoseală

Se vor verifica:

-scurgerea apelor de pe întreaga suprafață a pardoselii deservirtă de sifon;

-la sifoanele combinate din camera de baie, capacitatea de scurgere să fie astfel încât sifonul să nu refuleze apa.

Această încercare se face umplând cada de baie cu apă şi scoțând apoi dopul de la cadă; sifonul nu trebuie să refuleze apa.

 

PROBE PENTRU OBIECTELE SANITARE

La efectuarea probelor pentru obiectele sanitare trebuie avute în vedere câteva condiții:

– verificarea şi predarea obiectelor sanitare se va face după racordarea lor la rețeaua de canalizare şi după montarea robinetelor;

– se va verifica concordanța poziției şi cotelor de montaj cu proiectele, standardele şi dispozițiile în vigoare;

– pentru verificarea etanşeității legăturilor la robinete şi închiderea lor, se va repeat proba de etanşeitate la presiune în aceleaşi condiții ca pentru probarea conductelor de apă;

– preaplinurile băilor, lavoarelor trebuie să asigure scurgerea apei în aceleaşi condiții ca şi scurgerea principală a obiectelor sanitare respective;

– la duşuri se va verifica para duşului, care va trebui să permită curgerea apei pe toată suprafața ei cu debit suficient şi jet uniform dirijat;

– vasul de closet trebuie să se spele dintr-o singură descărcare a rezervorului de spălare.

Pentru efectuarea probei se umplu obiectele sanitare cu apă şi se verifică etanşeitatea şi funcționarea lor.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu plansele: Stereotomii, Instalatii sanitare, Planuri generale ale fiecarui nivel.

Revino la inceputul articolului