(P)Tabla faltuita

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Acest caiet de sarcini prezinta instrucțiuni tehnice si se referă la mijloacele de prindere şi la procedeele tehnologice pentru prinderea şi montajul tablei faltuite destinate inchiderii fatadelor peste panourile termoizolante de  fatada.

In cursul executiei inchiderilor cu tabla faltuita la pereti nu se va face nici o derogare de la prevederile prezentelor prescriptii fara aprobarea prealabila – in scris – a proiectantului.

Constructorul si beneficiarul sunt obligati sa respecte in afara caietului de sarcini toate prevederile standardelor, instructiunilor tehnice si normativelor in vigoare la data executiei lucrarilor.

Executantul prin laboratorul sau de santier sau prin colaborarea cu unitati de specialitate va efectua toate incercarile si determinarile rezultate din aplicarea prezentului caiet de sarcini.

Executantul este obligat sa asigure toate masurile tehnologice si organizatorice care sa conduca la respectarea stricta a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

In cazul in care se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini, Beneficiarul va dispune intreruperea lucrarilor si anuntarea Proiectantului pentru ca de comun acord sa se ia masurile de remediere ce se impun.

  • Standarde si normative de referintă

C 172-88 “Instructuni tehnice pentru prinderea si montajul tablelor metalice profilate la executarea învelitorilor si peretilor”

C 37-88 “Normativ pentru alcatuirea si executarea învelitorilor la constructii”

C 300-94 “Normativ de prevenire si stingere a incendiilor pe durata executariilucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora”

La punerea în opera a produselor se vor respecta prevederile din“Regulamentul privind protectia si igiena muncii în constructii”, indicativ IM006-1996

“Normele specifice de protectia muncii pentru lucrarile de zidarie, montaj prefabricate si finisaje în constructii”, precum si indicativ IM 508/933 “Normele generale de protectia muncii”, elaborate de Ministerul Muncii siProtectiei Sociale în colaborare cu Ministerul Sanatatii

NP082-04 – REGLEMENTARI TEHNICE

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate.

Certificate

Contractorul va furniza Arhitectului:

  1. a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare
  2. b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.
  3. c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, tabla, etc.).

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de invelitoare din tabla faltuita.

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului şi proiectantului mostre de tabla şi accesorii

Toate materialele şi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate.

De comun acord proiectant – beneficiar se va stabili culoarea şi tipul de tabla.

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de montaj a tablei faltuite va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea,  abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

  1. Materiale si constructie

3.1. Casete metalice sau structura metalica traverse si elemente verticale

La interior:

– structura metalica secundara conform proiect rezistenta

La exterior:

– panouri tabla de cupru fixate pe tabla cutata la unghi inclinat conform indicatii furnizor

Accesorii.

Exceptand cazul in care se indica drept lucrare la alta sectiune a caietelor de sarcini, se livreaza componentele necesare pentru sistemul de inchidere complet, incluzand profile de colt, ventilatii, etansatori, garnituri si banda de inchidere ce se potrivesc cu materialele si finisajele inchiderii.

Cuie:

Pentru tabla din cupru: ca mai sus, dar din cupru sau bronz

Sururburi si bolturi:

Pentru tabla din cupru: Cupru, bronz sau alama.

Conformarea la foc

Materialele folosite in executie vor corespunde cu cerintele de conformarea la foc specificate in proiect cat si in P118. Furnizorii de materiale vor prezenta Proiectantului si Beneficiarului mostre si fise tehnice pentru  materialelor ce vor fi puse in opera iar materialele vor fi selectate numai cu acordul scris al acestora. Contractorul nu va inlocui materialele sau furnizorul/producatorul de materiale decat cu acordul scris al Proictantului si al Beneficiarului

Protectia anticoroziva – elementele de montaj si structura secundara se protejează anticorosiv, în funcție de natura şi de agresivitatea mediului în care se află construcția respectivă, conform prescripțiilor tehnice în vigoare Instrucțiuni tehnice privind protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice C 13987, STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 şi STAS 1012886.

Protecția anticorosivă prin vopsire se execută parțial sau complet în ateliere specializate.

Protecția anticorosivă prin vopsire a zonelor de contact permanent dintre elementele care se suprapun, la montaj, trebuie definitivată pe şantier imediat înainte de executarea prinderii.

Inainte de montajul elementelor de placare (start finit), se controlează starea protecției anticorosive, se delimitează zonele cu protecția deteriorată şi se remediază.

Curățirea suprafețelor cu protecția deteriorată se face manual, folosind perii de sârmă, diluanți corespunzători şi deşeuri textile dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind unelte portabile de curățat, acționate electric sau pneumatic, dacă suprafața este mare.

Aplicarea sistemului de protecție prin vopsire, pe suprafața curățată la gradul stabilit, se face manual, folosind pensule sau role corespunzătoare, dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind instalații de vopsit de joasă sau de înaltă presiune, dacă suprafața este mare.

Elementele de prindere executate din oțel trebuie să fi protejate, din fabricație, împotriva coroziunii prin zincare sau prin cadmiere electronică.

Durabilitatea si întretinerea produsului

Calitatea superioara a materialelor de baza si a peliculelor de protectie anticoroziva ale produselor din tabla asigura o buna comportare în timp a acestora. Elementele de închidere executate din table protejate anticoroziv cu pelicule de acoperire, în conditii de exploatare normala au o durata de viata mare. In cazul în care vopseaua prezinta degradari, refacerea se face prin revopsirea suprafetelor cu vopsele de aceeasi calitate. Întretinerea curenta se realizeaza prin spalare cu apa si detergenti obisnuiti. Este recomandat sa se efectueze o inspectie cel putin o data pe an.

3.2. Dispozitive de prindere

-dispozitivele de prindere vor fi cele recomandate de furnizor

Identificarea produselor

Fiecare ambalaj de produs este prevazut cu o eticheta pe care se specifica:

– firma producatoare/marca;

– denumirea si simbolul de identificare a produsului;

– dimensiunile produsului si cantitatea;

– numarul si data fabricatiei;

– calitatea materialului de bazã si a peliculei de protectie anticoroziva marcate prin simboluri utilizate de producator;

– viza organului de control al calitatii.

Fiecare livrare va fi insotita de o declaratie de conformitate a produsului .

Durabilitatea si întretinerea produsului

Calitatea superioara a materialelor de baza si a peliculelor de protectie anticoroziva ale produselor din tabla asigura o buna comportare în timp a acestora.

Conditii de livrare

La livrare produsele sunt însotite de Declaratia de Conformitate a producatorului si de Instructiunile de transport, depozitare, punere în opera, utilizare si întretinere redactate în limba româna.

  1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Lucrarile de executie se vor desfasura astfel:

Înaintea începerii lucrarilor, executantul va solicita proiectantului, daca este cazul, prelucrarea documentatiei de executie, precum si elucidarea eventualelor neconcordante fata de situatia din teren;

Lucrarile se vor executa strict în conformitate cu conditiile si prevederile documentatiei de executie si a reglementarilor specifice în vigoare; orice neconcordanta va fi semnalata spre rezolvare proiectantului de specialitate, cu înstiintarea beneficiarului;

Lucrarile se vor executa de catre firme specializate, autorizate, cu personal calificat, specializat în domeniu;

Executantul va prelua frontul de lucru în baza procesului verbal, cu îndeplinirea tuturor exigentelor impuse de natura lucrarilor, de prevederile documentatiei si a reglementarilor specifice în vigoare;

Protectia pe timpul transportului: Elementele vor fi protejate cu materiale alese corespunzator pe perioada transportului. Se vor alege lungimi corespunzatoare pentru a permite transportul fara a deteriora tabla sau accesoriile.

4.2. Conditii de punere în opera

Punerea în opera a produselor din tabla se face pe baza planului de montaj întocmit de proiectantul constructiei, în conformitate cu instructiunile de montaj ale producatorului.

4.3. Punerea în opera a produselor din tabla se face fara dificultati particulare,într-o lucrare de precizie normala efectuata cu personalul calificat, în conditiile respectarii prevederilor de punere în opera date de producator.

etapa întai – prefaltuirea

etapa a doua– închiderea falturilor

– prinderea de suport a fâsiilor de tabla plana se face cu cleme speciale de prindere;

– prinderea se face cu cleme fixe sau mobile, în functie de zona unde acestea sefolosesc;

– distanta dintre clemele de prindere este cuprinsa între 450 si 600mm;

– montarea clemelor se va face cu suruburi.

În situatii speciale se permite ajustarea unor elemente la locul de aplicare (taiere, perforare etc.). Odata cu foile de tabla fãltuite sunt puse la dispozitia beneficiarilor si accesoriile de montaj.

Fixari ale tablei învelitorii

Tipul prinderii trebuie gândit în functie de caracteristicile stratului de suport, de dimensiunile si functiunile elementului de fixat. Prinderile pot fi directe si indirecte. Prinderile directe se pot realiza cu cuie, cu suruburi sau cu nituri.

4.4. Influenta conditiilor meteorologice

Lucrarile de inchidere cu panouri din tabla la pereti se vor executa numai in urmatoarele conditii climaterice: iarna, la temperaturi de minim + 10 grd. C, vara intre +10 si +30 grd. C, umiditate 65%. Nu se vor executa pe ploaie, soare direct  sau vant puternic.

  1. Controlul calitatii lucrarilor; cerinte specifice proiectului;

Se verifica certificatele de conformitate ale materialelor.

Se verifica calitatea imbinarilor executate mecanic.

Livrare si montaj: Se va oferta confectia, livrarea si montajul elementelor metalice, inclusiv prinderi, profile de legatura si acoperire, precum si toate lucrarile si activitatile necesar ce conduc la obtinerea unor lucrari fara defecte din punct de vedere arhitectural, al sigurantei in exploatare etc.

Activitati: In pretul unitar vor fi incluse toate activitatile descrise atata vreme cat nu sunt cuprinse in pozitii speciale.

Prinderi: Pentru ancorarea, fixarea, casetelor metalice, nu exista nimic prevazut la constructie (placi inglobate, sine cu praznuri, etc.)

Includeri: Toate componentele (de ex.: suruburi, otel, dibluri, etc.) si activitatile vor fi incluse in pretul unitar.

6.Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor.

  1. Receptia lucrarilor de învelitoare

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului „Tabla faltuita”

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.

 

 

 

Revino la inceputul articolului