Structuri camere congelare

  1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatiile tehnice pentru lucrari de executare a pardoselilor, peretilor, plafoanelor si usilor pentru camerele de congelare , inclusiv accesorii racord, goluri, treceri etc. ce vor fi executate in conformitate cu indicatiile din proiect si in conformitate cu legea 10/1995, privind calitatea in constructii.

Lucrarile vor fi executate sub indrumarea si supravegherea firmei care furnizeaza sistemele si se vor respecta cu strictete prescriptiile de punere in opera ale producatorului.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

 

  • Standarde si normative de referintă:

 

Acolo unde există contradictii între recomandarile prezentelor specificatii si cele din standardele si normativele enumerate mai jos, instructiunile din specificatii vor avea prioritate.

 

SR EN 14509:2009 – Panouri sandviş autoportante izolante cu peliculă dublă de acoperire

SR EN 13165: 2006 – Produse termoizolante pentru clădiri. Produse fabricate din spumă rigidă de poliuretan (PUR). Specificație.

SR EN 13164: 2009 – Produse termoizolante pentru clădiri. Produse fabricate din spumă de polistiren extrudat (XPS). Specificație

SR EN 10143: 2006 – Table si benzi de otel acoperite termic continuu. Toleranta la dimensiuni si de forma

SR EN 10346: 2009 – Table şi benzi de oțel pentru construcții acoperite termic continuu. Condiții tehnice de livrare

P118-99 –  Normativ de siguranta la foc a constructiilor

STAS 6793–82 – Constructii civile, industriale si agrozootehnice. Cosuri, canale de fum pentru focare obisnuite la constructiile civile. Prescriptii generale.

C56 –86- Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii 10/86

P118 – 83 – Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor privind protectia la actiunea focului 3/86

STAS1 0101/41-8-7 Actiuni in constructii;

Normativele republicane de protectia muncii, aprobate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii

Regulamentul privind protectia si igiena muncii in constructii, aprobat cu ordinul MLPAT nr.9/1993.

NE 005/97- Normativ privind postutilizarea ansamblelor si subansamblelor si elementelor

Componente ale constructiilor

SR EN 10327:2004 – Table şi benzi de oțel cu conținut scăzut de carbon pentru formare la rece acoperite termic continuu. Condiții tehnice de livrare

 

La punerea în opera a produselor se vor respecta prevederile din“Regulamentul privind protectia si igiena muncii în constructii”, indicativ IM006-1996

“Normele specifice de protectia muncii pentru lucrarile de zidarie, montaj prefabricate si finisaje în constructii”, precum si indicativ IM 508/933 “Normele generale de protectia muncii”, elaborate de Ministerul Muncii siProtectiei Sociale în colaborare cu Ministerul Sanatatii

NP-082-04 – Reglementari tehnice

 

  • Mostre si testări

 

Contractorul va prezenta arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele si acesoriile utilizate la executarealucrarilor specifiacte in acets caiet de sarcini.

 

Certificate

Contractorul va furniza arhitectului:

a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare

b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.

c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii, usi, panouri, vincluri, structura secundara, etc.).

 

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările aferent realizarii camerelor de congelare.

 

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un modul mostra (ce va contine cat mai multe elemente specificate pin proiect), utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobata.

Modulul mostră se execută acolo unde se cere de catre inginer. Pe durata executiei lucrarii mostra nu se va distruge sau deteriora si daca este posibil va face parte integrant din proiect la finalizarea acestuia.

Toate materialele şi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate.

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

 

Antreprenorul lucrarilor afernte camerelor de congelare va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montajului camerelor de congelare se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-verificarea construcției suport si a instalatiilor aferente (in asteptare – daca este cazul) realizate de antreprenorii anteriori în ceea ce priveşte conformitatea cu proiectele de specialitate, în caz contrar pot aparea probleme grave în cursul montarii subansamblurilor din cauza decalării elementelor constructive;

– se va verifica linearitatea şi planeitatea elementelor constructive executate anterior;

– verificarea distanțelor maxime intre structuri in comparatie cu tabelele de încărcare ale producătorului panourilor termoizolante.

– se va avea in vedere alegerea corectă a elementelor de fixare si a subansamburilor.

– se va avea in vedere coordonarea cu celelate echipe implicate in proiect.

 

Se va folosi in mod obligatoriu tabla cu tratamente anticorozive. Tabla ondulata se protejează anticoroziv, în funcție de natura şi de agresivitatea mediului în care se află construcția respectivă, conform prescripțiilor tehnice în vigoare Instrucțiuni tehnice privind protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice C 13987 STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 şi STAS 1012886.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor si a pozitionarii elementelor.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaland inceperea executarii lucrarilor pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa camerele de congelare va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte specialitati/parti implicate in proiect.

 

  1. Materiale si produse

 

  • Materiale

 

Bariera de vapori

Pe suprafata (de pardoseala) curatata si netezita pe santier se pune in opera o bariera de vapori cu o insertie din folii de aluminiu bituminate pe ambele fete. Lipirea se executa cu o emulsie de lipire speciala.

Suprapunerile se vor face pe latimea indicata de producator.

Bariera de vapori se va ridica min. 10 cm pe pereti.

 

Etansare de pardoseala

Lucrarile de etansare se executa cu spuma de particule de polistiren extrudat cu pori inchisi. Rezistenta inalta impotriva absorbtiei de apa si difuzia vaporilor. Spuma de particule de polistiren corespunde normei  si este supusa unei verificari permanente a calitatii.

 

Capacitate de conductie termica:            0,032 W(mk)

Dimensiunii placilor:                               1000 x 500 mm

Grosimea etansarii:                                100 + 100 = 200 mm

Structura in doua straturi – cu rosturi alternate.

 

Incalzire pardoseala

Dupa punerea in opera a barierei de vapori se pune in opera o protectie impotriva inghetului sub forma unui sistem de instalatii electrice de incalzire (conform proiect specialitate instalatii).

Instalatiile de incalzire din pardoseala trebuie sa aiba o valoare de incalzire de maxim 6,5 W/m, iar pentru intregul sistem izolat  trebuie sa se obtina o valoare minima de 15 W/m2.

Toate circuitele de incalzire trebuie racordate la instalatia electrica existenta pe santier (220 respectiv 380 V) prin intermediul casetei de comanda.

Caseta de comanda cu afisaj digital trebuie de asemeni livrata, conform proiect specialitate, si trebuie montata in afara incaperii de congelare (racordarea la reteaua electrica se executa pe santier de catre un electrician al santierului).

Puterea la racord 1700 W.

Senzorul de temperatura trebuie conectat la caseta de comanda pe drumul cel mai scurt.

Verificarea capacitatii de functionare a incalzirii de pardoseala se face prin tasta de control din caseta de comanda.

 

Profil pardoseala

Punerea in opera a unui profil perimetral, in forma de U, respectiv de L din tabla de otel zincata in lungimi conform proiect, dimenziuni conform grosimii de izolatie a elementelor, fixat in pardoseala.

 

Pereti

Pereti din panouri izolatoare tip sandwich  PU 170 mm

 

Panouri din elemente de izolare din spuma dura de PU, dupa cum urmeaza:

 

grosime:                                    170 mm

latime:                                        1200 mm

tratare cu spuma:                       spuma dura de poliuretan, densitate cca. 42kg/m3.

conductivitate termica:               0,018 W/mK; 0 grade C temperatura medie;

valoarea medie K la grosimea etansarii100 mm = 0,193 W/m2K

 

Straturi de acoperire dispuse pe ambele parti, tabla zincata, 0,63 mm grosime, cu o acoperire in strat pe ambele parti de calitate rezistenta la temperatura scazuta, uzura fizica si usor de intretinut. Suprafata neteda, acoperire cu lac poliesteric culoarea conform standarde beneficiar.

 

Legatura dintre panouri in sistem nut – feder.

Elementele de izolare se livreaza si se monteaza intr-o bucata pe verticala.

Clasa de rezistenta la foc:          conform S.S.I.

Sunt incluse lucrarile de decupare goluri si strapungeri.

 

Vincluri interioare (colt) pentru imbinarea perete/perete si perete/plafon

Punerea in opera a unor vincluri cu laturi egale, partea vizibila in culoarea panourilor de perete, inclusiv materialele de prindere necesare.

 

Vincluri exterioare (muchie)  pentru imbinarea perete/perete si perete/plafon

Punerea in opera a unor vincluri cu laturi egale, partea vizibila in culoarea panourilor de perete, inclusiv materialele de prindere necesare.

 

Plafoane

Plafoane din panouri izolatoare tip sandwich PU 170

Panouri izolatoare de plafon PU, dupa cum urmeaza:

 

– grosimea elementelor de izolare:                       170 mm

– latimea de constructie:                         1200 mm

– miez spuma:

spuma dura de poliuretan, cu o densitate bruta de circa    42 kg/m3.

capacitate de conductie termica:                                     0,018 W/mK

0 grade C temperatura medie

valoarea medie K la grosimea etansarii 100 mm = 0,193 W/m2K

 

Straturi de acoperire dispuse pe ambele parti, tabla zincata, 0,63 mm grosime, cu o acoperire in strat pe ambele parti de calitate rezistenta la temperatura scazuta si usor de intretinut. Suprafata neteda, acoperire lac poliesteric, culoare conform standarde beneficiar.

 

Panourile se imbina in sistem nut – feder.

Clasa de rezistenta la foc:         conform S.S.I.

 

Strucutura portanta plafon

Structura portanta plafon din sine portante de aluminiu 60/80/4 mm, cu legaturi rigide, bolturi de suspendare la structura existenta.

Inaltimea de suspendare: (…) m

 

Usi glisante

Usi glisante pentru incaperi de congelare, in constructie stabila, foi umplute cu spuma de poliuretan sub presiune, fara punti termice.

Grosimea foii de usa 170 mm cu profile de etansare de cauciuc specifice spatiilor cu temperaturi de congelare, usor de schimbat si rezistente la grasimi.

Partile constructiei rama care raman vizibile dupa montare se imbraca in tabla. Foaia usii si acoperirea ramei din table zincate cu acoperire in strat din material plastic, culoare RAL conform standard beneficiar.

Armatura usii glisante este compusa dintr-o sina de ghidaj, un profil tras special si role de poliamid cu rulmenti, care, la inchidere, coboara prin rulare in decupaje speciale si astfel asigura inchiderea ermetica a foii de usa cu rama si pragul.

 

Perdea din fasii

Montata in spatele usilor glisante prezentate mai sus.

Rezistenta la temperaturi de congelare.

Alcatuita din fasii din material plastic, transparente, 200 mm x 2 mm, muchii rotunde, suprapunere circa 50 mm.

 

Ferestre tip ghiseu

Izolarea suplimentara a ancadramentelor de goluri (usi si ferestre) si acoperirea cu tabla de otel rezistenta la soc.

 

Temperatura camerelor de congelare trebuie sa ramina intre -25C si -15C masurata in orice parte a camerei si in conditii de ocupare completa.

Coeficientul de transmisie termica al panourilor utilizate pentru realizarea tavanelor, peretior si pardoselilor trebuie sa fie de minim 0,20W/m2K.

Panourile trebuie sa fie realizate din panouri tip izopan protejate anticoroziv. Pentru evitarea transferului termic nu se vor folosi panouri ce prin modul de imbinare realizeaza punti termice sau care au in interiorul lor montanti sau elemente ce sunt in contact cu cele dou foi de tabla ce formeaza panoul.

Garniturile trebuie sa fie rezistente la actiuni corozive din partea uleiurilor, garsimilor, apei si detergentilor.

Panourile folosite la pardoseli vor avea un tratament antiderapant iar cele ce sunt folosite la realizarea peretilor si tavanelor vor fi acoperite cu un start de plastic alb rezitent

Toate camerele de congelare vor fi dotate cu un termostat.

Usile vor fi construite si izolate la aceleasi standarde ca si camerele pe care le deservesc avind obligatoriu un sitem care permite deschiderea din interior.  In golul de usa va fi instalata la interiorul camerei o perdea PVC transparent pentru a diminua pierderile de caldura. In zonele cu umiditate ridicata se va incorpora in cadrul usi un element incalzit electric pentru facilitarea acesului in camerele cu temperaturi saczute.

In camerele de congelare se va realiza o incalzire electrica in pardoseala controlata cu tremostat pentru evitarea formarii ghetii pe pardoseala.

In camerele de congelare se va realiza o incalzire electrica in tavan controlata cu tremostat pentru evitarea formarii unei pelicule de gheata rezultate din condensare.

Camerele de congelare vor fi dotate in tavan sau in perete cu o valva de presiune.

Echipamantele frigorifice/ de refrigarare vor fi realizate conform proiectului de intslatii si specificatiilor producatorului ce se va pune de comun acord cu proeictantul si beneficiarul.

Tinindu-se cont de faptul ca aceste spatii sunt utilizate in procesul de preparare si depozitare al alimentelor toate materialele folosite trebuie sa respecte normele specifice legate de medicina si sanatatea populatiei atit pe timpul executiei cat si in timpul folosirii.

 

REZISTENTA SI STABILITATE

Proiectarea si executarea camerelor de congelare  pentru cerința esențială de “rezistență şi stabilitate” se va face în conformitate cu principiile şi regulile generale date în Codul CR0.

Cerințele de bază din Codul CR0 se consideră satisfăcute pentru clădirile proiectate conform prezentului caiet de sarcini, dacă:

1) calculul la stări limită se face conform principiilor din Codul CR0;

2) clasificarea, gruparea şi valorile acțiunilor sunt cele date în Codul CR0;

3) se folosesc principiile şi regulile de aplicare date în Codurile şi standardele de proiectare pentru materialele de construcție şi prevederile speciale din acest caiet de sracini.

Nivelurile de performanță proiectate conform prezentului normativ se realizează numai dacă sunt îndeplinite şi toate măsurile prevăzute mai jos:

1) La execuție, dacă sunt respectate următoarele condiții:

a) materialele folosite sunt cele prevăzute în proiect şi au calitatea certificată conform prevederilor legale;

b) pentru execuția stratului suport, inclusiv la montarea prinderilor, se aplică cu strictețe detaliile prevăzute în proiect;

c) la execuția/montajul stratului suport se respectă, după caz, detaliile de zidire / asamblare /prindere prevăzute în proiect.

2) În exploatare, dacă se aplică următoarele măsuri:

a) urmărirea în timp a stării camerelor e congelare pentru identificarea eventualelor defecțiuni şi a cauzelor acestora;

b) adoptarea măsurilor de exploatare şi de întreținere specificate de proiectant;

c) controlarea stării cemerelor de congelare după fiecare eveniment seismic semnificativ.

 

Toate materialele trebuie sa aibă certificate de calitate, declaratie de conformitate şi procesul verbal de recepție pe santier.

Depozitarea se face în locuri închise, special amenajate, ferite de intemperii.

Materialele se vor manipula cu grijă pentru a se evita distrugerea si degradarea lor lor.

 

CONFORMAREA LA FOC

Inchiderile camerelor de congelare, funcție de rolul acestora, trebuie sa îndeplinească condițiile minime de rezistența la foc pentru încadrarea in nivelul stabilit de stabilitate la foc / gradul de rezistență la foc specificat in proiect si conform cu P118. Inclusiv componenta de protecție şi finisaj, împreună cu componenta termoizolantă se vor încadra în clasa de reacție la foc corespunzătoare inchiderii respective şi precizată in proiect conform S.S.I. si conform cu P118.

Inchiderile ce separa compartimente de incendiu, cu rol de pereți antifoc, vor avea rezistența la foc conform prevederilor proiectului conform S.S.I.si P 118. Sistemul peretilor/placarilor pentru aceste elemente de construcție va fi astfel realizat încât să nu favorizeze propagarea focului.

 

Materialele folosite in executie vor corespunde cu cerintele de conformarea la foc specificate in proiect conform S.S.I.  si in P118. Furnizorii de materiale vor prezenta Proiectantului si Beneficiarului mostre si fise tehnice pentru  materialelor ce vor fi puse in opera iar materialele vor fi slectate numai cu acordul scris al acestora. Contractorul nu va inlocui materialele sau furnizorul/producatorul de materiale decat cu acordul scris al Proicetantului si al Beneficiarului.

 

PROTECTIA ANTICOROZIVA – elementele de montaj, structura secundara cat si panourile de inchidere se protejează anticoroziv, în funcție de natura şi de agresivitatea mediului în care se află construcția respectivă, conform prescripțiilor tehnice în vigoare Instrucțiuni tehnice privind protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice C 13987, STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 şi STAS 1012886.

Protecția anticorosivă prin vopsire se execută parțial sau complet în ateliere specializate.

Protecția anticorosivă prin vopsire a zonelor de contact permanent dintre elementele care se suprapun, la montaj, trebuie definitivată pe şantier imediat înainte de executarea prinderii.

Inainte de montajul elementelor de inchidere (start finit), se controlează starea protecției anticorosive, se delimitează zonele cu protecția deteriorată şi se remediază.

Curățirea suprafețelor cu protecția deteriorată se face manual, folosind perii de sârmă, diluanți corespunzători şi deşeuri textile dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind unelte portabile de curățat, acționate electric sau pneumatic, dacă suprafața este mare.

Aplicarea sistemului de protecție prin vopsire, pe suprafața curățată la gradul stabilit, se face manual, folosind pensule sau role corespunzătoare, dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind instalații de vopsit de joasă sau de înaltă presiune, dacă suprafața este mare.

Elementele de prindere executate din oțel trebuie să fi protejate, din fabricație, împotriva coroziunii prin zincare sau prin cadmiere electronică.

 

Durabilitatea si întretinerea produsului

Calitatea superioara a materialelor de baza si a peliculelor de protectie anticoroziva ale produselor din tabla asigura o buna comportare în timp a acestora. Elementele de închidere executate din tabla protejate anticoroziv cu pelicule de acoperire, în conditii de exploatare normala au o durata de viata mare. In cazul în care vopseaua prezinta degradari, refacerea se face prin revopsirea suprafetelor cu vopsele de aceeasi calitate. Întretinerea curenta se realizeaza prin spalare cu apa si detergenti obisnuiti. Este recomandat sa se efectueze o inspectie cel putin o data pe an.

 

  • Livrare, depozitare, manipulare

La livrare produsele sunt însotite de Declaratia de Conformitate a producatorului si de Instructiunile de transport, depozitare, punere în opera, utilizare si întretinere redactate în limba româna.

Livrarea tuturor materialelor se face pe baza de conventie intre antreprenor si furnizor, acestea fiind insotite de certificate de calitate.

Transportul se face luand masuri de acoperire a acestora pentru evitare degradarii.

Manipularea se face  cu mijloace tehnice din dotarea antreprenorului, functie de materiale si dimensiunile acestora.

Transportul materialelor pe verticala si prin spatii inchise se va face cu grija pentru a nu afecta prin lovire structura si elementele de constructii finisate.

Panourile vor fi învelite într-o folie din polietilena extensibila, ambalajul având o eticheta cu urmatoarele indicatii: dimensiuni, suprafata totala (m²), data de fabricare etc.

Stivuirea pachetelor ambalate, usor înclinate în sensul lungimii, trebuie sa fie limitata la 3 si trebuie depozitate pe suprafete nivelate, cu un interax al sprijinirilor nu mai mare de 2 m.

Locul de depozitare din santier trebuie sa fie la adapost de intemperii si cu ventilatia asigurata, pentru împiedicarea formarii condensului.

 

Executia lucrarilor

  • Lucrari premergatoare

Înaintea începerii lucrarilor, executantul va solicita proiectantului, daca este cazul, prelucrarea documentatiei de executie, precum si elucidarea eventualelor neconcordante fata de situatia din teren;

Începerea lucrarilor va fi precedata de organizarea de santier, în special privind asigurarea punctelor si traseelor de acces (orizontal si vertical), a punctelor si zonelor de depozitare, a gospodariei anexe si a masurilor de protectie a muncii si de prevenire a incendiilor;

Lucrarile se vor executa strict în conformitate cu conditiile si prevederile documentatiei de executie si a reglementarilor specifice în vigoare; orice neconcordanta va fi semnalata spre rezolvare proiectantului de specialitate, cu înstiintarea beneficiarului;

Lucrarile se vor executa de catre firme specializate, autorizate, cu personal calificat, specializat în domeniu;

Executantul va prelua frontul de lucru în baza procesului verbal, cu îndeplinirea tuturor exigentelor impuse de natura lucrarilor, de prevederile documentatiei si a reglementarilor specifice în vigoare;

Executantul va întocmi împreuna cu beneficiarul (si cu proiectantul) procese verbale privind diversele faze de executie, în special pentru lucrarile ascunse;

Se vor curata suprafetele de contact inainte de inceperea montajului.

Structurile secundare cat si cele suport vor fi netede si fara defecte.

Înainte de inceperea montajului se va face o verificare a geometriei cladirii cat si a proiectului de executa.

 

4.2. Trasarea suprafetelor

Se va marca cu precizie conturul camerelor si se vor poza  elementele de fixare de la baza peretilor de inchidere (profile, vincluri interne si externe, racorduri metalice etc –  in functie de producator)  Punerea in opera a acestor elemente constructive se va verifica impreuna cu Proiectantul pentru a se elimina erorile ce pot aparea – etapa imporatnta deoarece aceste elemente constructive vor determina conturul incaperilor.

 

4.3. Punerea in opera propriu-zisa

Toate elementele constructive ce sunt implicate in realizarea camerelor de congelare se vor aseza in concordanta cu metoda de montare indicata de producator.

Inainte de montarea finala se fac demonstratii pe santier in prezenta Proiectantului. Punerea in opera va incepe doar dupa ce metoda de montare este probata de Proiectant.

Lucrarea de montaj se va face in conformitate cu un proiect de detaliu al furnizorului corelat cu proiectul general si aprobat de proiectantul general al lucrarii si sub directa supraveghere a reprezentantului autorizat al firmei furnizoare.

Inchiderile finite vor fi fara denivelari. Se va indeparta excesul de material izolant din rosturi.

Orice element constructiv aflat in conditie considerata de proiectant ca fiind necorespunzatoare (deteriorari, defecte) se vor repara sau inlocui.

La terminarea lucrarilor inchiderile vor fi curatate si se va indeparta orice material suplimentar de pe suprafata de lucru.

Profilele auxiliare de inchidere ale panourilor vor fi din acelasi material si culoare cu panourile de perete.

Toate accesoriile de montaj vor fi conform caietului de intrstructiuni tehnice al furnizorului camerelor de congelare.

            Montajul se va face numai de catre firma furnizoare sau o firma acreditata de catre aceasta; daca, din diverse motive, acest lucru nu este posibil, se va solicita asistenta tehnica oferita de catre firma furnizoare.

conform S.S.I. = conform Scenariu de Securitate la Incendiu

4.4. Abateri admisibile

4.5. Defecte ce nu se admit

4.6. Influenta conditiilor meteorologice

 

Informatiile pentru capitolele 4.4, 4.5, 4.6 se vor obtine din documentatia Furnizoruluisi a Producatorului sistemelor puse in opera la acest capitol dar si din caietele de sarcini asociate ce sunt mentionate la final.

 

Controlul calitatii lucrarilor

 

  • Verificari ce se efectueaza inainte de a incepe lucrarile

Inainte de lucrarile de montaj propriu-zise, se vor face urmatoarele verificari:

Verificarea aliniamentului.

Verificarea calitatii suprafetei din santier, pentru depozitarea si manevrarea panourilor.

Existenta procedurii tehnice de executie a camerelor de congelare in documentele de calitate ale constructorului;

Existenta proiectului si a detaliilor de executie;

Existenta certificatelor de calitate pentru materiale;

Existenta agrementelor tehnice pentru produse si procedee noi;

Suportul inchiderii – existenta procesului verbal de receptie calitativa a suportului;

Elementele geometrice ale suportului: planeitate, rectiliniaritate, distante dintre axe;

 

  • Verificari in timpul executiei lucrarilor si a lucrarilor executate.

Trebuie sa se verifice:

– daca se respecta procedura tehnica de executie;

– daca se respecta proiectul si detaliile de executie;

– petrecerile minime sa se incadreze in specificatiile producatorului daca nu sunt specificate altfel in proiect.

– respectarea ordinii de montaj;

– respectarea eventualelor sisteme de suplimentare la petreceri si strapungeri (cordoane de chit , garnituri , saibe) astfel incat la receptie sa nu se piarda caldura prin elementele de  inchidere;

– realizarea protectiei anticorozive a panourilor din tabla si a elementelor metalice de montaj;

– inchiderea etansa  si fara efort a usilor izolatoare;

– exfolierea peliculei protectoare si pozarea panourilor cu urmarirea continua a corectitudinii îmbinarii, aliniamentului si a verticalitatii.

– fixarea sistematica a elementelor pozate cu verificarea prealabila a alaturarilor panourilor.

– executia îmbinarilor între panouri este facilitata de profilatura canturilor; perfecta lipire a panourilor trebuie controlata în mod constant pe durata montajului.

Pentru elementele de tinichigerie se va verifica:

– glafurile si sorturile sa aiba panta transversala spre exterior , sa fie prevazute cu lacrimare si sa fie bine fixate cu acesorii de prindere:

– amplasarea , prinderea corecta si etansarea imbinarilor pieselor de racordare in camp , la colturi si la goluri;

 

  • Verificari in vederea receptiei

Trebuie sa se verifice:

– existenta si continutul certificatelor de calitate ale materialelor;

– existenta agrementelor tehnice pentru produse si procedee noi;

– inchiderile sa indeplineasca functia de etansare ; la examinarea inchiderii pe interior nu se admite ca aceasta sa prezinte interspatii;

– verificarea de suprafata se va realiza vizual si eventual prin tatonare, urmarind corectitudinea si calitatea modului de aplicare, lipire, racordare, acoperire,asigurare si protectie a structurii de inchidere;

– verificarea documentelor privind controalele (procese verbale) de calitate efectuate pe parcursul desfasurarii lucrarilor.

– se va face un test in conditii de functionare normala a tuturur echipamentelor si subsitemelor ce sunt in lagatura cu camerele de congelare

 

  1. Masurare si decontare

La metru patrat – conform specificatiilor furnizorilor (unde este cazul la numar de bucati)

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Golurile pentru ferestre, usi, etc. din panouri nu vor fi calculate separat, atata timp cat acestea nu sunt specificate in pozitii separate.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative.

Pe parcursul lucrarilor pot aparea modificari iar acestea nu influenteaza pretul unitar.

Pentru comandarea materialelor antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere.

Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate.

Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.

 

  1.  Receptia lucrarilor

             7.1 Receptia preliminara

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce au fost executate in coditii de calitate, conform standardelor in vigoare, toate lucrarile prevazute in proiect si in dispozitiile de santier.

Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

 

7.2. Receptia finala

Recepția lucrărilor la camerele de congelare se va face la completa terminare a execuției si a testarii. Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

Nota explicativa: conform S.S.I. = conform Scenariu de Securitate la Incendiu

 

 

 

Revino la inceputul articolului