Compartimentari sanitare

COMPARTIMENTARI GRUPURI SANITARE

PLACI MELAMINATE PE BAZA DE LEMN

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Prezentul caiet de sarcini se aplica la livrarea si executia pe santier a compartimentarilor pentru grupuri sanitare, inclusiv usi si accesorii pentr acestea realizate din placi pe baza de lemn melaminat (PAL,PFL,MDF).

  • Standarde si normative de referintă

SR EN 14322:2004 – Plăci pe bază de lemn. Plăci melaminate pentru utilizări interioare. Definiție, cerințe şi clasificare

SR EN 14323:2004 – Plăci pe bază de lemn. Plăci melaminate pentru utilizări interioare. Metode de incercari

SR EN 309:2005P3Plăci din aşchii de lemn. Clasificare şi terminologie

SR EN 622-5:2007 – Plăci de fibre. Condiții. Partea 5: Condiții pentru plăci obținute prin procedeul uscat (MDF)

SR EN 789:2004 – Structuri de lemn. Metode de încercare. Determinarea caracteristicilor mecanice ale plăcilor pe bază de lemn

SR EN 12209:2004**) – Feronerie pentru clădiri. Broaşte îngropate şi aplicate. Broaşte îngropate şi aplicate şi placi opritor, acționate mecanic. Cerințe şi metode de încercare

SR CEN/TS 12872:2008 – Plăci pe bază de lemn. Ghid de utilizare a plăcilor portante în pardoseli, pereți şi acoperişuri.

SR EN 13986:2005**) – Plăci pe bază de lemn destinate construcției. Caracteristici, evaluarea conformității şi marcare

SR EN 14755:2005 – Plăci de aşchii de lemn extrudate. Cerințe

 

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate pentru realizarea compartimentarilor (accesorii, placi, feronerie, structura secundara, etc.). Lucrarile se vor efectua numai dupa dupa aprobarea in scris a arhitectului si a beneficiarului.

 

Panouri mostra

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un fragment de perete-mostra, utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobata.

Peretii mostră se execută acolo unde se cer de catre inginer. Pe durata executiei lucrarii peretii mostra nu se vor distruge sau deteriora.

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, si repere din plan. Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa compartimentarile va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

Montajul nu este posibil inainte de finalizarea urmatoarelor lucrari: placarea ceramica a pardoselii si peretilor grupurilor sanitare; montarea plafoanelor suspendate, instalarea obiectelor sanitare si a altor elemente ca ar putea deteriora sau incomoda lucrarile descrise in acest caiet de sarcini.

 

  1. Materiale si produse
  • Materiale

– compartimentari sanitare alcatuitei din panouri pa baza de lemn melaminat pe ambele fete

– grosime minima 18mm;

– inaltime min. 200 cm;

– garda la sol minim 15 cm;

– rame de aluminiu eloxat;

– usi cabine WC in conformitate cu planurile de arhitectura puse la dispozitie de proiectant (3 balamale /usa);

– maner tip buton si rozete cu dispozitiv de blocare,

– culoare si aspect conform standard beneficiar

 

Sunt incluse piesele de prindere la pereti, picioarele de fixare in pardoseala, armaturi usi, balamale, placi de acoperire etc.

Intregul sistem trebuie sa faca fata cerintelor specifice spatiilor sanitare; trebuie sa reziste la apa si umezeala, la impact si zgariere. Trebuie sa fie posibila intretinerea usoara cu detergenti obisnuiti.

 

  1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Panourile vor fi dimensionate de catre producator in urma realizarii unor mesuratori la fata locului in concordanta cu plansele de arhitectura aferente (stereotomii, detalii, planuri). Panourile si acesoriile vor fi inspectate pentru identificarea neconocordantelor cu proiectul cat si a defectelor de fabricatie. Pe timpul transportului si a depozitarii materialele aferente acestor lucrari vor fi protejate corespunzator.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transport, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

4.2. Punerea in opera propriu-zisa

Compartimentarile se vor monta utilizandu-se piesele de fixare, racord si imbinare conform cu specificatiilor producatorului. Fixarea in elementele perimetrale (fixare în pardoseală, in peretii adiacenti etc) se va face cu unelte adecvate evitindu-se distrugerea acestora sau a lucarilor asunse (trasee de instalartii sanitare sau electrice).

Alegerea sistemului de prindere se va face de catre proiectant cu acordul beneficiarului.

4.3. Abateri admisibile

La execuția panourilor se vor respecta următoarele abateri maxime admisibile:

  1. La dimensiunile panourilor +/- 4mm;
  2. La dimensiunile golurilor +/- 4 mm;
  3. La dimensiunile în plan ale încăperilor +/- 15 mm;
  4. La dimensiunea rosturilor: +/ – 2 mm;
  5. La planeitatea suprafețelor +/- 5 mm la 2,5m în orice direcție;
  6. La rectiliniaritatea muchiilor: +/- 0mm
  7. La verticalitatea muchiilor şi a suprafețelor +/- 5 mm pe nivel (2,5m);

 

4.4. Defecte ce nu se admit

Se consideră defecte ce trebuie remediate prin refacerea parțială sau  totală a lucrărilor, funcție de cum va decide Consultantul, următoarele:

– nerespectarea prezentelor specificații si a tolerantelor admise

– folosirea materialelor necorespunzătoare sau cu defecte de fabricatie

– folosirea de materiale cu defecte rezultate in urma executiei si a manipularii defectuase.

 

4.5. Influenta conditiilor meteorologice

Materialele utilizate la lucrările de compartimentari interioare se depozitează în medii ferite intemperii si in special de raze UV ce pot modifica/pata/schimba culoarea suprafetelor melaminate.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor
    • Verificari ce se efectueaza inainte de a incepe lucrarile

Verificările se efectuează înainte de a începe lucrările compartimentari interioare. Se verifica lucrările de placare ceramica a pardoselii si peretilor grupurilor sanitare, montarea plafoanelor suspendate, instalarea obiectelor sanitare si a altor elemente ca ar putea deteriora sau incomoda lucrarile descrise in acest caiet de sarcini. Se verifică traseele verticale și orizontale de instalații. Se verifică materialele și produsele aprovizionate din punct de vedere al calității.

 

  • Verificari in timpul executiei lucrarilor si a lucrarilor executate.

Constau în:

– verificarea caracteristicilor materialelor;

– verificarea și supravegherea punerii în operă (menținerea la cotele din proiect, respectarea specificațiilor de execuție din caietul de sarcini).

 

  • Verificari in vederea receptiei

Pe durata execuției ca și la finalizarea lucrărilor se vor verifica:

-menținerea la cotele din proiect;

-țeserea corectă a panourilor;

-poziția și dimensiunile golurilor;

-planeitatea, orizontalitatea și verticalitatea suprafețelor, considerându-se abaterile maxime specificate in acest caiet de sarcini

– intergitatea panourilor si a acesoriilor.

  1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor in cazul in care nu este altfel specificat in în listele de cantități de lucrări.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

 

  1. Receptia lucrarilor   

             7.1 Receptia preliminara

La recepție se verifică respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigură rezistența și stabilitatea, abaterile. Nu se admit crăpături, fisuri, urme vizibile de reparații locale, asperități, pete, urme de lovire, etc.

Lucrările care nu îndeplinesc condițiile de calitate se refac corect.

Recepția preliminară se efectuează atunci când toate lucrările prevăzute în documentație sunt complet terminate, toate verificările sunt efectuate în conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

7.2. Receptia finala

Comisia de recepție examinează lucrările față de prevederile proiectului privind condițiile tehnice și de calitate a execuției, precum și constatările în cursul execuției de către organele de control. Se încheie proces verbal de recepție conform prevederilor în vigoare specificându-se eventualele remedieri necesare.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

 

Revino la inceputul articolului