Scara de lemn

Generalit─â╚Ťi

Specificul lucr─ârilor de restaurare la monumente integral sau par╚Ťial din lemn impune inventarierea pieselor componente, sistemelor de prindere,a ├«mbin─ârilor ┼či tehnicilor de asamblare ┼či a st─ârii de conservare a acestora.

Lucr─ârile de restaurare vor cuprinde demontarea foarte ├«ngrijit─â a pieselor componente originale , marcarea lor, revizuirea-reabilitarea lor  prin cur─â╚Ťare,├«ndep─ârtarea p─âr╚Ťilor deteriorate,realizarea complet─ârilor,fixarea ┼či consolidarea prin ├«mbin─âri originale ┼či cuie de lemn, finisaje de suprafa╚Ť─â ┼či protec╚Ťie ├«mpotriva atacului biologic ┼či ignifug.

Toate opera╚Ťiunile de recondi╚Ťionare,ajustare a pieselor originale sau de debitare,confec╚Ťionare, prelucrare a pieselor noi ├«n complet─âri se execut─â integral manual,respect├ónd tehnologia tradi╚Ťional─â.

 

Lemnul nou ,├«n complet─âri,va fi uscat sau chiar uscat la cald, conform necesit─â╚Ťilor.  Umiditatea lemnului se va ├«ncadra ├«n prevederile din STAS 799-88, respectiv 10-12%.

Lemnul pus ├«n oper─â va fi sortat ┼či prelucrat manual prin cioplire,t─âiere-debitare, rindeluire,scobire-g─âurire, ┼člefuire,etc

Tipodimensiuni, alc─âtuire

Se vor demonta foarte ├«ngrijit,se vor revizui ,recondi╚Ťiona ┼či pune ├«n oper─â elementele din lemn din structura sc─ârii ÔÇô trepte monobloc, din stejar/fag, montate pe ax vertical.

Elementele de structur─â

– trepte masive – dup─â revizuirea pieselor originale, ├«n caz de necesitate ┼či dup─â consultarea Proiectantului ,se vor confec╚Ťiona din lemn ecarisat din stejar/fag replici ale acestora; se vor executa dintr-o singur─â bucat─â,conform cu originalul;

– parapet cu m├ón─â curent─â

vang

Îmbinările elementelor din lemn

├«mbin─ârile ┼či  rezem─ârile se vor face prin chertare; dac─â este necesar se vor utiliza piese de leg─âtur─â.

Toate lucr─ârile se vor executa cu respec┬ştarea indica╚Ťiilor din proiect ┼či cu aprobarea Con┬şsultantului.

Accesorii

Pentru ├«mbin─âri se pot utiliza piese auxiliare de leg─âtur─â- solidarizare din lemn         (cuie din lemn, cepuri, pene) .

├Än caz excep╚Ťional ,stabilit de Proiectant dup─â demontarea ÔÇô recondi╚Ťionarea pieselor originale,se vor utiliza piese auxiliare de leg─âtur─â din metal inoxidabil sau protejat anticoroziv,a┼čezate ├«n locuri ferite de p─âtrunderea apei (inele, tije, buloane, scoabe ).

Abateri ┼či defecte admisibile

Defecte admisibile : în conformitate cu STAS 857-83

Defecte care nu se admit :Urme de coaj─â, cr─âp─âturi, pungi de r─â┼čin─â cu l─â╚Ťimea p├ón─â la 5 mm, elemente curbe, noduri .

Livrare, depozitare, manipulare

Materialul nou pus ├«n oper─â va ├«ntruni condi╚Ťiile cap. 1.3. pct.1.3.1.5.

Materialul original demontat ├«n vederea recondi╚Ťion─ârii va fi manevrat ┼či depozitat astfel:  Manipularea se va face bucat─â cu bucat─â, cu mare aten╚Ťie, pentru a nu fi deteriorate local sau deformate( spargeri, ruperi, cr─âp─âturi, deform─âri, etc); transportul pe ┼čantier va fi manual- pe umeri, cu dispozitive de prindere.

Depozitarea se va face numai ├«n spa╚Ťii semideschise sau ├«nchise, ferite de contactul cu apa, de expunerea direct─â la soare ┼či de circula╚Ťie intens─â a aerului, dar bine ventilate.

Depozitarea se va face ├«n pozi╚Ťie orizontal─â, cu distan╚Ťieri, pe supor╚Ťi care s─â asigure o distan╚Ť─â fa╚Ť─â de pardoseal─â sau pere╚Ťii depozitului de mini┬şmum 15 cm.

Stivele nu vor prezenta pericol de r─âsturnare.

Execu╚Ťia:

Generalit─â╚Ťi

            Montarea elementelor de lemn la scar─â se va face dup─â finalizarea lucr─ârilor de consolidare ÔÇôinject─âri, repara╚Ťii de zid─ârie din c─âr─âmid─â – ┼či ├«nainte de rostuirea fe╚Ťei vizibile, tencuieli, alte lucrari de restaurare care implica degajare de praf, vibratii sau folosirea mortarelor, vopsitoriilor, etc.

Opera╚Ťiuni preg─âtitoare

├Än atelierul ┼čantierului se vor executa opera╚Ťiile de marcare a pieselor originale, cur─â╚Ťare a ├«mbin─ârilor,├«ndep─ârtarea p─âr╚Ťilor deteriorate, realizarea complet─ârilor necesare cuprinz├ónd sistemul de ├«mbinare ┼či fixare, transportul la locul de punere ├«n oper─â;

├Änainte de montare, se vor verifica: Exactitatea opera╚Ťiilor de prelucrare a materialului lemnos ┼či debitarea la dimensiunile cerute a elementelor; Cur─â╚Ťarea de depuneri, cuie vechi, etc a materialului recuperat din desfaceri ┼či recalibrarea acestuia  prin rectificare, dac─â este cazul; Verificarea calit─â╚Ťii lucr─ârilor executate ante┬şrior ┼či care pot influen╚Ťa opera╚Ťiile de montaj a pieselor; trasarea ┼či verificarea axelor de montaj a elementelor structurale , ├«n func╚Ťie de elementele de prindere existente sau pentru pozi╚Ťionarea acestora (├«n┬şsemnarea cu creion), Se verific─â num─ârul ┼či pozi╚Ťia ├«n care au fost montate piesele ÔÇô treptele masive din stejar.

Montajul

Se execut─â un montaj provizoriu ├«n scoabe ┼či sc├ónduri,ajustarea ├«mbin─ârilor elementelor structurale, dup─â verificarea situa╚Ťiei de la fa╚Ťa locului- localizare, dimensiuni, sistem de sprijinire ┼či solidarizare, etc.

Dup─â verific─âri se vor ajusta ├«mbin─ârile,se vor executa eventuale corec╚Ťii dimensionale.

Se execut─â montajul definitiv prin ├«mbin─âri conforme cu cele originale, eventual, ├«n caz excep╚Ťional, se vor utiliza materiale auxiliare metalice de solidarizare.

├Änainte de efectuarea lucr─ârilor de vopsitorii- ignifugare, protec╚Ťie insecticid─â,fungicid─â,etc se va face revizuirea lucr─ârilor de montaj a elementelor, ╚Ťin├ónd seama c─â lemnul “a lucrat” ┼či se vor face ajust─ârile de la caz la caz.

Verific─âri ├«n vederea recep╚Ťiei

La punerea ├«n oper─â a materialului lemnos nou Executantul va prezenta certificatele de calitate ┼či buletinele de analiz─â a lemnului.

Se vor verifica: dimensiunile elementelor sc─ârii; pozi╚Ťia ┼či distan╚Ťele de montaj; alc─âtuirea ┼či dimensiunile nodurilor de ├«mbinare; calitatea ┼či corectitudinea solidariz─ârilor ;

Defectele minore se vor remedia prin opera╚Ťiuni de mic─â amploare, la cererea Consultantului, pe cheltuiala Antreprenorului.

Se consider─â defecte majore urm─âtoarele : pozi╚Ťionarea incorect─â a elementelor din lemn ale sc─ârii- nerespectarea distan╚Ťelor ├«ntre elemente, verticalitate ┼či orizontalitate;lipsa unor elemente; punere ├«n oper─â a elementelor confec╚Ťionate necorespunz─âtor ÔÇô dimensiuni neconforme,din lemn neecarisat, umed,cu cr─âp─âturi, noduri, atacat biologic sau alte substan╚Ťe,etc

├Än cazurile de mai sus, Consultantul va hot─âr├« amploarea remedierilor sau refacerilor ┼či modul cum vor fi executate, pe cheltuiala Antreprenorului.

La Recep╚Ťia preliminar─â a lucr─ârilor de dulgherie Comisia de Recep╚Ťie va verifica:

–    existen╚Ťa ┼či con╚Ťinutul proceselor verbale de recep╚Ťie pe faze de lucr─âri

  • examinare prin sondaj a lucr─ârilor executate
  • respectarea prevederilor de calitate ┼či conformitate cu func╚Ťiunea lucr─ârii

├Äntre╚Ťinerea ┼či protejarea lucr─ârilor

M─âsurile generale de protec╚Ťie a materialului lemnos ├«mpotriva atacului biologic, ├«n vederea prelungirii duratei de exploatare, sunt reglementate de STAS 2925-67.

tratamente de protec╚Ťie ├«mpotriva atacului biologic

  • tratamente preventive la elemente neatacate biologicstropirea sau pensularea suprafe╚Ťelor elementelor ce nu se demonteaz─â, imersarea sau stropirea ┼či pensularea elementelor structurale demontate pentru recondi╚Ťionare sau piesele noi;
  • tratamente de oprire a atacului biologic- stropire , pensulare ┼či/ sau injectare,irigare local─â a zonelor grav afectate;
  • protec╚Ťii mecanice ÔÇô plase de protec╚Ťie pentru oprirea accesului p─âs─ârilor

tratamente de ignifugare

  • tratamente prin pulverizare cu instala╚Ťii ┼či materiale speciale

substan╚Ťe de protec╚Ťie

protec╚Ťie bio-fungicid─â- substan╚Ťe antiseptice solubile ├«n ap─â(s─âruri minerale,deriva╚Ťi organici,substan╚Ťe mixte- solu╚Ťie tip ROMALIT);paste antiseptice, conform STAS 650-83 ,651-83

– protec╚Ťie ignifug─â- solu╚Ťie de tip RAM(Rom├ónia) , IFIGNIL sau similar pentru piesele exterioare vizibile, ├«n condi╚Ťiile prev─âzute ├«n STAS 652-83.

M─âsurare ┼či decontare

Lucr─ârile de revizuire,recondi╚Ťionare ┼či montare a pieselor originale sau ├«n completare la structura scarii se m─âsoar─â conform RM-2004,astfel:

– lucr─âri de revizuire-repara╚Ťii trepte masive  ÔÇô la ml

– lucr─âri de confec╚Ťionare ┼či montare a pieselor noi din lemn- la ml

– lucr─âri de protec╚Ťie a structurilor din lemn, bio-fungicid─â sau ignifug─â- la mp real tratat

Lucr─ârile se deconteaz─â func╚Ťie de num─ârul de metri p─âtra╚Ťi, metri liniari, ├«n conformitate cu articolul din cantitativul de lucr─âri ┼či ata┼čamentele vizate de Dirigintele de ┼×antier.

Revino la inceputul articolului