Restaurare tamplarie lemn

 1 Prevederi generale:

Obiectul specificației

Acest capitol se referă lucrările de restaurare a tâmlpăriei interioare din lemn – usi interioare.

 

STANDARDE ŞI NORMATIVE DE REFERINŢĂ

Acolo unde există contradicții între prevederile prezentelor specificații şi prescripțiile cuprinse în standardele  enumerate mai jos vor avea prioritate prezentele specificații :

 

Standarde:

STAS 466-92                – Uşi din lemn pentru construcții civile

STAS 799-88                – Ferestre şi uşi din lemn. Condiții tehnice de calitate

C 56-86                          -Normativ pentru verificarea calității şi recepția lucrărilor de construcții şi instalații aferente.

 

  1. Materiale

Constructorul va prezenta beneficiarului materialul lemnos care se va folosi pentru zonele din tâmplărie care se vor înlocui, precum şi finisajele pe care le va folosi. Feroneria tâmplăriei va fi şi ea recondiționată, sau în cazuri limită înlocuită cu una comandată după modelul inițial – dacă acesta s-a păstrat, sau una aleasă de proiectant.

 

 3 Executia lucrarilor de restaurare a tamplariei

 

DEMONTAREA TÂMPLĂRIEI

Se va desface tâmplăria existentă care necesită lucrări de restaurare, având grijă să nu se deterioreze mai mult. Se vor desface tocurile cu atenție pentru a nu deteriora muchiile şpaleților de zidărie.

 

RESTAURAREA TÂMPLĂRIEI

  • scoterea geamurilor
  • decaparea straturilor de finisaj cu metode care să nu degradeze materialul lemnos şi muchiile profilaturilor
  • decuparea şi scoaterea profilelor sau zonelor total degradate, care nu se mai pot recondițona şi înlocuirea lor cu unele identice în aşa fel încât intervenția să fie cît mai puțin vizibilă
  • chituirea cu chit de lemn a crăpăturilor, golurilor de mici dimensiuni, zonelor de îmbinări
  • refacerea finisajului conform celui inițial
  • recondițonarea feroneriei sau înlocuirea ei cu una comandată după modelul inițial – dacă acesta s-a păstrat, sau una aleasă de proiectant

– repunerea pe poziția inițială a elementelor din fier forjat după ce au fost recondiționate

 

MONTAREA TÂMPLĂRIEI

Montarea tâmplăriei se va face după terminarea execuției lucrărilor cu tehnologii umede şi anume: finisaje interioare şi placaje.

Golul zidăriei va fi prevazut la dimensiunile inițiale, verificate înainte de montarea tâmplăriei. Ghermelele şi diblurile se vor fixa pe vechile poziții.

Tocul uşilor se va fixa în gol cu ajutorul penelor şi se va verifica orizontalitatea şi verticalitatea cu nivela cu bulă, după care fixa în ghermele cu şuruburi. Tocurile din lemn se vor proteja pe cant cu carton bitumat, lipit cu bitum. Rostul dintre toc şi zidărie se va etanşa cu un strat de carton aşezat uniform pe orizontală  şi verticală, după care se va aplica un strat de chit plastic sau elastic la exterior şi eventual la interior.

 

  1. Verificari

 

VERIFICAREA MONTAJULUI TÂMPLĂRIEI

După terminarea lucrărilor de montaj se va verifica:

  • funcționarea cu uşurință a cercevelelor, foilor de uşi şi a accesoriilor metalice de închidere
  • fixarea tocului în zidărie cu ajutorul unui număr de şuruburi, executarea izolației, de etanşare şi acoperirea rosturilor.

 

  1. Prevederi finale

 

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre intreprinderea constructoare si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS Const.departamentale si republicane) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

Lucrarile de inchidere a golurilor fata de tamplarie se vor plati separat, defalcat pe genuri de operatiuni si materiale.

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate. Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari. Nu se prevad abateri de la prevedrile punctului. Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative. Pe parcursul lucrarilor pot aparea modificari. Acestea nu influenteaza pretul unitar. Pentru comandarea materialelor, antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere. Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate. Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.