Restaurare tamplarie lemn

 1 Prevederi generale:

Obiectul specifica╚Ťiei

Acest capitol se refer─â lucr─ârile de restaurare a t├ómlp─âriei interioare din lemn ÔÇô usi interioare.

 

STANDARDE ┼×I NORMATIVE DE REFERIN┼ó─é

Acolo unde exist─â contradic╚Ťii ├«ntre prevederile prezentelor specifica╚Ťii ┼či prescrip╚Ťiile cuprinse ├«n standardele┬á enumerate mai jos vor avea prioritate prezentele specifica╚Ťii :

 

Standarde:

STAS 466-92┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á – U┼či din lemn pentru construc╚Ťii civile

STAS 799-88┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á – Ferestre ┼či u┼či din lemn. Condi╚Ťii tehnice de calitate

C 56-86┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á-Normativ pentru verificarea calit─â╚Ťii ┼či recep╚Ťia lucr─ârilor de construc╚Ťii ┼či instala╚Ťii aferente.

 

 1. Materiale

Constructorul va prezenta beneficiarului materialul lemnos care se va folosi pentru zonele din t├ómpl─ârie care se vor ├«nlocui, precum ┼či finisajele pe care le va folosi. Feroneria t├ómpl─âriei va fi ┼či ea recondi╚Ťionat─â, sau ├«n cazuri limit─â ├«nlocuit─â cu una comandat─â dup─â modelul ini╚Ťial ÔÇô dac─â acesta s-a p─âstrat, sau una aleas─â de proiectant.

 

 3 Executia lucrarilor de restaurare a tamplariei

 

DEMONTAREA TÂMPLĂRIEI

Se va desface t├ómpl─âria existent─â care necesit─â lucr─âri de restaurare, av├ónd grij─â s─â nu se deterioreze mai mult. Se vor desface tocurile cu aten╚Ťie pentru a nu deteriora muchiile ┼čpale╚Ťilor de zid─ârie.

 

RESTAURAREA TÂMPLĂRIEI

 • scoterea geamurilor
 • decaparea straturilor de finisaj cu metode care s─â nu degradeze materialul lemnos ┼či muchiile profilaturilor
 • decuparea ┼či scoaterea profilelor sau zonelor total degradate, care nu se mai pot recondi╚Ťona ┼či ├«nlocuirea lor cu unele identice ├«n a┼ča fel ├«nc├ót interven╚Ťia s─â fie c├«t mai pu╚Ťin vizibil─â
 • chituirea cu chit de lemn a cr─âp─âturilor, golurilor de mici dimensiuni, zonelor de ├«mbin─âri
 • refacerea finisajului conform celui ini╚Ťial
 • recondi╚Ťonarea feroneriei sau ├«nlocuirea ei cu una comandat─â dup─â modelul ini╚Ťial ÔÇô dac─â acesta s-a p─âstrat, sau una aleas─â de proiectant

– repunerea pe pozi╚Ťia ini╚Ťial─â a elementelor din fier forjat dup─â ce au fost recondi╚Ťionate

 

MONTAREA TÂMPLĂRIEI

Montarea t├ómpl─âriei se va face dup─â terminarea execu╚Ťiei lucr─ârilor cu tehnologii umede ┼či anume: finisaje interioare ┼či placaje.

Golul zid─âriei va fi prevazut la dimensiunile ini╚Ťiale, verificate ├«nainte de montarea t├ómpl─âriei. Ghermelele ┼či diblurile se vor fixa pe vechile pozi╚Ťii.

Tocul u┼čilor se va fixa ├«n gol cu ajutorul penelor ┼či se va verifica orizontalitatea ┼či verticalitatea cu nivela cu bul─â, dup─â care fixa ├«n ghermele cu ┼čuruburi. Tocurile din lemn se vor proteja pe cant cu carton bitumat, lipit cu bitum. Rostul dintre toc ┼či zid─ârie se va etan┼ča cu un strat de carton a┼čezat uniform pe orizontal─â┬á ┼či vertical─â, dup─â care se va aplica un strat de chit plastic sau elastic la exterior ┼či eventual la interior.

 

 1. Verificari

 

VERIFICAREA MONTAJULUI TÂMPLĂRIEI

Dup─â terminarea lucr─ârilor de montaj se va verifica:

 • func╚Ťionarea cu u┼čurin╚Ť─â a cercevelelor, foilor de u┼či ┼či a accesoriilor metalice de ├«nchidere
 • fixarea tocului ├«n zid─ârie cu ajutorul unui num─âr de ┼čuruburi, executarea izola╚Ťiei, de etan┼čare ┼či acoperirea rosturilor.

 

 1. Prevederi finale

 

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre intreprinderea constructoare si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS Const.departamentale si republicane) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

Lucrarile de inchidere a golurilor fata de tamplarie se vor plati separat, defalcat pe genuri de operatiuni si materiale.

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier┬á si sunt de calitate. Se incheie proces ÔÇô verbal de receptie pe categorii de lucrari. Nu se prevad abateri de la prevedrile punctului. Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative. Pe parcursul lucrarilor pot aparea modificari. Acestea nu influenteaza pretul unitar. Pentru comandarea materialelor, antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere. Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate. Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.