Investigatii de laborator

INVESTIGA┼óII DE LABORATOR ÔÇô ANALIZE, INCERCARI, PROBE

 

SPECIFICATII GENERALE

Analizele macroscopice efectuate pe monument au permis o serie de evalu─âri de natura fizico ÔÇô chimice ce au stat la baza realiz─ârii propunerilor de tratament. Este ├«ns─â necesar─â continuarea acestor investiga╚Ťii cu analize microscopice, numeroase teste ┼či probe efectuate ├«n laboratoare de specialitate pentru a permite punerea in practica in condi╚Ťii optime a propunerilor men╚Ťionate.

 1. DATE GENERALE

Se executa de c─âtre Restauratorul Specialist ├«n str├óns─â colaborare cu speciali┼čti atesta╚Ťi s─â execute astfel de analize (ingineri chimisti). Se preleveaza probe invazive, fara a afecta calitatea de monument istoric (esantioane mici din locuri putin vizibile, din zone de degradare maxima). Se va alege zona cea mai degradata pentru prelevarea probelor.

 1. ELEMENTE COMPONENTE

Sunt con╚Ťinute procurarea rapoartelor de analiza cu concluziile aferente pentru   investiga╚Ťiile ┼či testele solicitate.

 1. CARACTERISTICI

Se executa cu minu╚Ťiozitate ┼či aten╚Ťie, inainte de ├«nceperea lucr─ârilor.

 1. TEHNOLOGIE

In cazul probelor la piatra: se are in vedere solicitarea ├«nainte de toate a unui Releveu Petrografic care sa arate tipologia si modul de distribu╚Ťie al diferitelor tipuri de roca pe suprafa╚Ťa monumentului. Studiul trebuie efectuat de un institut sau laborator atestat pentru astfel de lucr─âri.

Se stabilesc criteriile ce vor sta la baza analizelor;

Se preleveaza probe pentru mortarele de restaurare ce trebuie analizate cat  ┼či e┼čantioane de caramida/piatra pe care s-au executat probe de consolidare cu diferite produse, in vederea determinarii compozitiei chimice a acestora pentru a se putea reface reteta originala.

In cazul picturilor: se recolteaza probe numai de catre ingineri chimisti in stransa colaborare cu pictorul restaurator. Esantioanele nu vor avea diametru mai mare de 1 cm. Este interzisa desfacerea, exfolierea picturii. Se noteaza toate zonele din care au fost prelevate probe.

Pentru lemn se recolteaza probe din zonele degradate afectate de carii, ciuperci, umezeala. Nu se decupeaza lemn din elemente decorative care sunt integre. Este strict interzisa prelevarea de probe din zone vizibile. Prin analiza asupra lemnului se urmareste determinarea factorilor de degradare pentru a stabili tratamentul corect.

Zidarii de caramida/piatra: se cauta zone degradate si se preleveaza probe numai din acestea. Nu se vandalizeaza monumentul in scopul obtinerii de probe pentru studiul in laborator. Vor fi prelevate probe din mai multe zone, pe orizontala si verticala intrucat s-a constatat ca de multe ori zidariile au fost incepute cu un tip de caramida de epoca si terminate cu caramizi preluate de la alte lucrari mai vechi decat dateaza monumentul. De asemenea exista varianta in care au fost facute reparatii de-a lungul timpului, acestea efectuandu-se cu caramizi din epoca respectiva.

In cazul placilor de piatra naturale deosebite (marmura, granit, etc) se procedeaza la degradarea unor esantioane in laborator si apoi pe acestea se studiaza solutiile optime de curatare, inainte de a fi aplicate pe elementele originale. Esantioanele vor fi create din pietre naturale identice cu cele din situ, alegandu-se acelasi tip de piatra/cariera/granulozitate/culori/etc.

 1. APLICABILITATE

Studiile vizează întregul Monument;

Probele se realizeaz─â func╚Ťie de necesit─â╚Ťile stabilite in prealabil;

E┼čantioanele cu teste de consolidare vor viza consolidan╚Ťii propu┼či ┼či tipurile de piatra existente pe monument.

 1. MATERIALE
  • diferite agregate din piatra, nisip
  • diferite tipuri de lian╚Ťi
  • consolidan╚Ťi
  • e┼čantioane de piatra naturala, caramida, lemn, fresca, etc
 1. UNELTE SI UTILAJE

-pensule

-scule ┼či echipamente pentru lucr─âri specifice de pietr─ârie, lemn, caramida

 

 

 1. MASURAREA LUCRARILOR

Se m─âsoar─â la lucrare (set complet de analize).

Revino la inceputul articolului