Dulgherie

1.1. GENERALITĂŢI

1.1.1. Obiectul specificației

Acest capitol cuprinde specificații pentru lucrări de dulgherie la şarpante, scări şi schele din lemn, lucrări de dulgherie- restaurare  la monumente cu structură din lemn , respectiv desfacerea, marcarea, recondiționarea şi tratarea elementelor originale din lemn, precum şi repunerea în operă a acestora.

1.1.2. Standarde şi normative de referință

Standarde :

  • STAS 7009-79– Constr.civile, industr.şi agrozootehnice Toleranțe şi asamblări în construcții. Termi­nologie.
  • STAS 857-83 –Cherestea de răşinoase. Defecte admisibile.STAS 1928-90 – Cherestea de stejar. Clase de calitate ; STAS 1949-86 – Cherestea de răşinoase. Clase de calitate ; STAS 1961-80 – Cherestea de fag. Clase de cali­tate ;
  • STAS 1928-1973 Grinzi din lemn cu patru fețe plane
  • STAS 565-1980 Profile din oțel OB-37
  • STAS 1961-1977 Dulapi de fag clasa B
  • STAS 1949-1959+1040-1960+1294-1961- Execuția lucrărilor de acoperişuri cu masteriale lemnoase

Normative :

  • NP 005/96 Normativ pentru calculul şi alcătuirea elementelor de construcții din lemn
  • C 16/ 86 Normativ pentru executarea pe timp friguros a lucrărilor de construcții şi instalații
  • C 56 A 7-1966 Normativ pentru protecția şi securitatea munciiprivitoare la lucrări de construcții;recepția şi calitatea lucrărilor de construcții
  • HG 766-1997 Regulament privind stabilirea categoriei de importanță a construcțiilor şi certificareacalității materialelor pentru construcții

–   RM 2004      Indicator de norme pentru lucrări de restaurare monumente istorice

 

1.1.3. Mostre şi testări

Antreprenorul va prezenta spre aprobare Consultan­tului , înainte de fixarea la poziție, ca  mostră pentru fiecare tip de element din lemn sau familie de tipuri de elemente asemănă­toare, cu toate accesoriile, elementele de prindere şi fixare, etc.

Se recepționează atât materialul lemnos existent din desfacerea şi recuperarea elementelor de structură cât şi materialul nou pus în operă.

Executantul va prezenta buletine de analiză biologică a materialului lemnos, nou sau recuperat, pus în operă precum şi certificate de calitate eliberate de furnizori.

 

1.2. MATERIALE ŞI PRODUSE

1.2.1. Materiale

1.2.1.1.esențe de lemn

Se va ține cont de indicațiile din proiect Lemn de esență tare, conform STAS 1928-90, STAS 1961/80, Lemn de esență moale conform STAS 1949-90.

1.2.1.2.condiții generale ale materialului lemnos

La recepționarea materialului lemnos se va verifica existența unor defecte admisibile ,conf. STAS 857-83. Nu se recepționează material cu defecte ce depăşesc limitele admisibile specificate.

Sortarea materialului se va face conform STAS 1949-86,1928-90,1961-80.

1.2.2. Accesorii,materiale de prindere

Accesoriile şi materialele de prindere- solidarizare vor fi cele din proiect şi vor fi aprobate de către Consultant.

1.3. STRUCTURI DIN LEMN

1.3.1. ŞARPANTA

1.3.1.1. Generalități

Lemnul va fi uscat sau chiar uscat la cald , conform necesităților . Umiditatea lemnului se va încadra în prevederile din STAS 799-88, respectiv 10-12%.

Lemnul pus în operă va fi sortat şi prelucrat manual prin cioplire,tăiere-debitare, rindeluire, etc.sau mecanic prin croire-debitare,îndreptare şi rindeluire,frezare,cepuire,strunjire,scobire-găurire, şlefuire,etc

1.3.1.2. Tipodimensiuni, alcătuire

Elementele de şarpantă

căpriorii- se vor confecționa din lemn ecarisat; se vor executa ditr-o singură bucată sau cu îmbinare prin chertare la jumătatea secțiunii,în dreptul panelor; se aşează după linia de cea mai mare pantă, perpendicular pe coamă, la cca70- 90 cm interax; rezemarea pe cosoroabă se face prin chertare.

panele- se execută din lemn ecarisat; se aşează paralel cu coama; îmbinările de prelungire se fac în dreptul reazemelor, prin chertare şi solidarizare cu buloane

popii- se execută din lemn ecarisat, dintr-o singură bucată , din material de foarte bună calitate.

Îmbinările elementelor din lemn, după rolul pieselor în construcție, sunt de:

înnădire- în lungimea sau lățimea elementelor

 solidarizare- pentru preluarea unor sarcini importante în puncte cu solicitări mari

După mijloacele utilizate la îmbinări se vor utiliza:

îmbinări prin chertare – suprafețele de contact ale  pieselor se prelucrează prin tăiere iar întărirea seface cu piese auxiliare din lemn ( cuie din esențe tari)sau metal îmbinări cu piese de legătură – lamele,eclise

Toate lucrările se vor executa cu respec­tarea indicațiilor din proiect şi cu aprobarea Con­sultantului.

1.3.1.3. Accesorii

Pentru îmbinări se pot utiliza piese auxiliare de legătură- solidarizare din lemn         (cuie din lemn, cepuri, pene) sau din metal (inele, tije, buloane, scoabe ).

Toate accesoriile metalice vor fi finisate corespunzător prin brunare . Toate accesoriile de prindere: şuruburi mecanice, piulițe, şaibe, şuruburi pentru lemn, vor fi zincate sau cadmiate pentru a nu rugini .

1.3.1.4. Abateri şi defecte admisibile

Defecte admisibile : în conformitate cu STAS 857-83

Defecte care nu se admit :Urme de coajă, crăpături, pungi de răşină cu lățimea până la 5 mm, elemente curbe, noduri .

1.3.1.5. Livrare, depozitare, manipulare

  Livrare: materialul lemnos se va livra pe şantier în pachete, pe tipuri de elemente prelucrate din gros – grinzi, dulapi, scânduri, etc

Transportul: materialul lemnos nefinisat se transportă neambalat, în mij­loace de transport acoperite; pentru evitarea depla­sării în timpul transportului, produsele trebuie să fie aşezate orizontal şi bine consolidate – ancorate în mijloace de transport.

Manipularea se va face bucată cu bucată, cu mare atenție, pentru a nu fi deteriorate local sau deformate( spargeri, ruperi, crăpături, deformări, etc), transportul pe şantier va fi manual- pe umeri, cu dispozitive de prindere.

Depozitarea se va face numai în spații semideschise sau închise, ferite de contactul cu apa, de expunerea directă la soare şi de circulație intensă a aerului, dar bine ventilate.

Depozitarea se va face în poziție orizontală, cu distanțieri, pe suporți care să asigure o distanță față de pardoseală sau pereții depozitului de mini­mum 15 cm.

Stivele nu vor prezenta pericol de răsturnare.

1.3.1.6.Execuția şarpantei

1.3.1.6.1. Generalități

            Montarea elementelor de şarpantă se va face după finalizarea lucrărilor de consolidare si după realizarea reparațiilor la cornişă.

1.3.1.6.2. Operațiuni pregătitoare

În atelierul şantierului se vor executa elementele structurale de şarpantă, conform proiectului, după verificarea situației de la fața locului- localizare, dimensiuni, sistem de sprijinire şi solidarizare, etc.

Înainte de montare, se vor verifica: Exactitatea operațiilor de prelucrare a materialului lemnos şi debitarea la dimensiunile cerute a elementelor; Curățarea de depuneri, cuie vechi, etc a materialului recuperat din desfaceri şi recalibrarea acestuia  prin rectificare, dacă este cazul; Verificarea calității lucrărilor executate ante­rior şi care pot influența operațiile de montaj a pieselor de şarpantă; trasarea şi verificarea axelor de montaj a elementelor structurale , în funcție de elementele de prindere existente sau pentru poziționarea acestora (în­semnarea cu creion), Se verifică numărul şi poziția în care au fost montate piesele de şarpantă

1.3.1.6.3. Montajul

Căpriorii se aşează după linia de cea mai mare pantă , perpendicular pe coamă, la distanță de 70-90 cm (sau conform proiect de rezistenta); rezemarea căpriorilor se face prin chertare la cosoroabă sau coamă; solidarizarea se va face cu cuie din lemn şi scoabe  țigăneşti

Panele se aşează paralel cu coama; îmbinările de prelungire se fac cap la cap, prin chertare şi consolidare cu buloane

Popii se sprijină pe tălpi din dulapi de lemn; se execută din grinzi de lemn dintr-o singură bucată, fără înnădiri; prinderile se fac prin chertare, solidarizarea nodurilor se execută cu pene, cleşti , buloane şi scoabe țigăneşti.

Înainte de efectuarea lucrărilor de vopsitorii- ignifugare, protecție insecticidă,fungicidă,etc se va face revizuirealucrărilor de montaj a elementelor de şarpantă, ținând seama că lemnul “a lucrat” şi se vor face ajustările de la caz la caz.

1.3.1.7. Verificări în vederea recepției

La punerea în operă a materialului lemnos Executantul va prezenta certificatele de calitate şi buletinele de analiză a lemnului.

Se vor verifica: dimensiunile elementelor şarpantei; poziția şi distanțele de montaj; alcătuirea şi dimensiunile nodurilor de îmbinare; calitatea şi corectitudinea solidarizărilor cu buloane,cuie,scoabe inclusiv distribuția lor;

               Defectele minore se vor remedia prin operațiuni de mică amploare, la cererea Consultantului, pe cheltuiala Antreprenorului.

Se consideră defecte majore următoarele : poziționarea incorectă a elementelor de şarpantă- nerespectarea distanțelor între elemente, verticalitate şi orizontalitate;lipsa unor elemente de prindere şi solidarizare- cleşti, scoabe, buloane, etc; punere în operă a elementelor confecționate necorespunzător – dimensiuni neconforme,din lemn neecarisat, umed,cu crăpături, noduri, atacat biologic sau alte substanțe,etc

             În cazurile de mai sus, Consultantul va hotărî amploarea remedierilor sau refacerilor şi modul cum vor fi executate, pe cheltuiala Antreprenorului.

La Recepția preliminară a lucrărilor de dulgherie Comisia de Recepție va verifica:

–    existența şi conținutul proceselor verbale derecepție pe faze de lucrări

  • examinare prin sondaj a lucrărilor executate
  • respectarea prevederilor de calitate şi conformitate cu funcțiunea lucrării

.1.3.1.8. Întreținerea şi protejarea lucrărilor

Măsurile generale de protecție a materialului lemnos împotriva atacului biologic, în vederea prelungirii duratei de exploatare, sunt reglementate de STAS 2925-67.

tratamente de protecție împotriva atacului biologic

  • tratamente preventive la elemente neatacate biologicstropirea sau pensularea suprafețelor elementelor ce nu se demontează, imersarea sau stropirea şi pensularea elementelor structurale demontate pentru recondiționare sau piesele noi;
  • tratamente de oprire a atacului biologic- stropire , pensulare şi/ sau injectare,irigare locală a zonelor grav afectate;
  • protecții mecanice – plase de protecție pentru oprirea accesului păsărilor

tratamente de ignifugare

  • tratamente prin pulverizare cu instalații şi materiale speciale

substanțe de protecție

protecție bio-fungicidă- substanțe antiseptice solubile în apă(săruri minerale,derivați organici,substanțe mixte- soluție tip ROMALIT); derivați organici insolubili în apă (numai pentru lemn rotund); substanțe gazoase( pentru distrugerea sporilor,miceliilor,larvelor, etc  prin gazare cu vapori antiseptici);paste antiseptice ,conform STAS 650-83 ,651-83

– protecție ignifugă- soluție de tip RAM(România) , IFIGNIL sau similar pentru piesele exterioare vizibile, DIASIL 1+2 sau similar pentru piese ascunse , în condițiile prevăzute în STAS 652-83.

Până la recepția lucrărilor se vor lua măsuri ca şarpanta să nu fie deteriorată în cursul executării operațiunilor de montare a asterealei şi învelitorii, tratamentului ignifug şi fungicid, prin manevre ce pot produce dislocări de elemente, desfaceri de noduri şi solidarizări, precum şi îndepărtarea potențialelor surse de foc şi incendiu.

1.3.1.9. Măsurare şi decontare

Lucrările de şarpantă se măsoară conform RCs- 2001,RM-2004,astfel:

– lucrări de revizuire-reparații la şarpantă existentă – la mp proiecție orizontală

– lucrări de revizuire-reparații a unor elemente de şarpantă- la ml sau buc de element înlocuit

– lucrări de execuție şarpantă nouă la turlă- la mc de şarpantă

Lucrările se decontează funcție de numărul de metri pătrați, metri cubi, metri liniari sau bucăți , în confor­mitate cu articolul din cantitativul de lucrări.

 

1.3.2. SCHELE ŞI SUSŢINERI DIN LEMN

1.3.2.1. Generalități

Lemnul va fi uscat conform necesităților. Umiditatea lemnului se va încadra în prevederile din STAS 799-88, respectiv max. 30 %.

Lemnul pus în operă va fi sortat şi prelucrat manual prin cioplire,tăiere-debitare, rindeluire, etc.sau mecanic prin croire-debitare,îndreptare şi rindeluire,frezare,cepuire,strunjire,scobire-găurire, şlefuire,etc

1.3.2.2. Tipodimensiuni, alcătuire

Sprijiniri din material lemnos

Sprijinirile trebuie să fie solide, nedeformabile, simple, să fie executate rapid şi să ocupe un spațiu cât ma limitat pentru a nu împiedica desfăşurarea în condiții corespunzătoare a celorlalte  lucrări de construcții.

Piesele componente- montanți, cleşti,diagonale , tălpi  şi romanate din dulapi- vor fi executate din material lemnos din clasa de calitate III-IV max.

Îmbinările vor fi executate conform regulilor specifice lemnului; prinderile cu scoabe vor fi executate astfel încât piesele să fie solicitate mai ales la eforturi de întindere.

Şpraițurile se vor contravântui în sens longitudinal şi transversal, prinderea contravântuirilor se va face cu buloane sau cuie.

Sprijinirea proptelelor-şpraițurilor se va face prin pene din lemn( esență tare pentru încărcări mici)sau din oțel( pentru încărcări mari), pe tălpi din dulapi de lemn.

Schele din lemn pentru lucrări exterioare la înălțimi mai mari de 7,00 m

Schelele trebuie să fie solide,nedeformabile,simple,să asigure protecția şi circulația personalului executant, să asigure protecția persoanelor neimplicate direct în lucrări şi a obiectului în execuție ,să fie executate rapid şi să ocupe un spațiu cât mai limitat pentru a nu împiedica desfăşurarea în condiții corespunzătoare a celorlalate  lucrări de construcții în şantier

Piesele componente- montanți, cleşti,diagonale , tălpi , podine,etc din dulapi- vor fi executate din material lemnos din clasa de calitate III-IV max.

Îmbinările vor fi executate conform regulilor specifice lemnului; prinderile cu scoabe vor fi executate astfel încât piesele să fie solicitate mai ales la eforturi de întindere.

Şpraițurile se vor contravântui în sens longitudinal şi transversal,prinderea contravântuirilor se va face cu buloane sau cuie.

Sprijinirea proptelelor-şpraițurilor se va face prin pene din lemn( esență tare pentru încărcări mici)sau din oțel( pentru încărcări mari), pe tălpi din dulapi de lemn.

Schelele se vor ancora  cu tiranți –cabluri pentru asigurarea stabilității.

Vor fi prevăzute,conform normei, plase de protecție , rampe de acces cu parapete din lemn, podine orizontale de lucru şi circulație.

Toate lucrările se vor executa cu respec­tarea indicațiilor din norme şi cu aprobarea Con­sultantului.

1.3.2.3. Accesorii

Pentru îmbinări se pot utiliza piese auxiliare de legătură- solidarizare din lemn         (cuie din lemn, cepuri, pene) sau din metal (inele, tije, buloane, scoabe ).

Toate accesoriile metalice vor fi finisate corespunzător prin brunare . Toate accesoriile de prindere: şuruburi mecanice, piulițe, şaibe, şuruburi pentru lemn, vor fi zincate sau cadmiate pentru a nu rugini.

1.3.2.4. Abateri şi defecte admisibile

Conform cap.1.3.1.4

1.3.2.5. Livrare, depozitare, manipulare

Conform cap.1.3.1.5

1.3.2.6.Execuția schelelor şi susținerilor din lemn

1.3.2.6.1. Generalități

            Montarea elementelor de schele  şi susțineri din lemn se va face în vederea executării lucrărilor de  la nivelurile superioare ale monumentului.

1.3.2.6.2. Operațiuni pregătitoare

În atelierul şantierului se vor executa elementele structurale de schele şi susțineri,  după verificarea situației de la fața locului- localizare, dimensiuni, sistem de sprijinire şi solidarizare, etc.

Înainte de montare, se vor verifica: Exactitatea operațiilor de prelucrare a materialului lemnos şi debitarea la dimensiunile cerute a elementelor; Curățarea de depuneri, cuie vechi, etc a materialului recuperat din desfaceri şi recalibrarea acestuia  prin rectificare, dacă este cazul; Verificarea calității lucrărilor executate ante­rior şi care pot influența operațiile de montaj a pieselor de şarpantă; trasarea şi verificarea axelor de montaj a elementelor structurale , în funcție de elementele de prindere existente sau pentru poziționarea acestora (în­semnarea cu creion), Se verifică numărul şi poziția în care au fost montate piesele de şarpantă

1.3.2.6.3. Montajul

Montanții se sprijină pe tălpi din dulapi de lemn; se execută din grinzi de lemn dintr-o singură bucată, fără înnădiri; prinderile se fac prin chertare, solidarizarea nodurilor se execută cu pene, cleşti , buloane şi scoabe țigăneşti.

Diagonalele se montează pe patru direcții; îmbinările se fac cu scoabe, cuie-piroane şi consolidare cu buloane;

Romanatele (pentru susținerea bolților daca este cazul) se vor executa din dulapi, alăturați pe direcție circular- orizontală a bolții (pe generatoare-meridian), sprijiniți pe coaste susținute de eşafodajul executat anterior.

Platformele de lucru şi circulațiile schelei exterioare se vor executa din scânduri groase sau dulapi,vor fi prevăzute cu parapet-mână curentă şi plase de protecție, solidarizarea se va face cu cuie şi scoabe .

1.3.2.7. Verificări în vederea recepției

La punerea în operă a materialului lemnos Executantul va prezenta certificatele de calitate şi buletinele de analiză a lemnului.

Se vor verifica: dimensiunile elementelor şarpantei; poziția şi distanțele de montaj; alcătuirea şi dimensiunile nodurilor de îmbinare; calitatea şi corectitudinea solidarizărilor cu buloane,cuie,scoabe inclusiv distribuția lor;

Defectele minore se vor remedia prin operațiuni de mică amploare, la cererea Consultantului, pe cheltuiala Antreprenorului.

După terminarea lucrărilor de sprijiniri se vor monta martori din ipsos în zone degradate ale zidurilor; se vor verifica, şi întări  periodic(la trei,cinci zile ,apoi săptămânal)penele sub popi; se vor examina martorii de ipsos până la desfacerea- refacerea zidului , semnalându-se Consultantului orice modificare a martorului.

În cazurile de mai sus, Consultantul va hotărî amploarea remedierilor sau refacerilor şi modul cum vor fi executate

La Recepția preliminară a lucrărilor de dulgherie Comisia de Recepție va verifica:

–    existența şi conținutul proceselor verbale de recepție pe faze de lucrări

  • examinare prin sondaj a lucrărilor executate
  • respectarea prevederilor de calitate şi conformitate cu funcțiunea lucrării

1.3.2.8. Întreținerea şi protejarea lucrărilor

a.1.tratamente bio-fungicide

Măsurile generale de protecție a materialului lemnos împotriva atacului biologic, în vederea prelungirii duratei de exploatare, sunt reglementate de STAS 2925-67.

a.2.substanțe de protecție

– soluție tip ROMALIT sau similar

– paste antiseptice ,conform STAS 650-83 ,651-83

b.1.tratamente de ignifugare

  • tratamente prin pulverizare cu instalații şi materiale speciale

b.2.substanțe de protecție

– DIASIL 1+2 sau similar, în condițiile prevăzute în STAS 652-83.

-soluție de tip RAM (România), IFIGNIL sau similar pentru piesele vizibile

1.3.1.9. Măsurare şi decontare

Lucrările de susțineri şi schele se măsoară conform RCs- 2001  la mp proiecție orizontală  ( romanate şi susțineri la boltă) sau verticală (schelă exterioară la turn)

Lucrările se decontează funcție de numărul de metri pătrați, metri cubi, metri liniari sau bucăți , în confor­mitate cu articolul din cantitativul de lucrări.