Dulgherie

1.1. GENERALITĂŢI

1.1.1. Obiectul specifica╚Ťiei

Acest capitol cuprinde specifica╚Ťii pentru lucr─âri de dulgherie la ┼čarpante, sc─âri ┼či schele din lemn, lucr─âri de dulgherie- restaurare┬á la monumente cu structur─â din lemn , respectiv desfacerea, marcarea, recondi╚Ťionarea ┼či tratarea elementelor originale din lemn, precum ┼či repunerea ├«n oper─â a acestora.

1.1.2. Standarde ┼či normative de referin╚Ť─â

Standarde :

 • STAS 7009-79ÔÇô Constr.civile, industr.┼či agrozootehnice Toleran╚Ťe ┼či asambl─âri ├«n construc╚Ťii. Termi┬şnologie.
 • STAS 857-83 ÔÇôCherestea de r─â┼činoase. Defecte admisibile.STAS 1928-90 – Cherestea de stejar. Clase de calitate ; STAS 1949-86 – Cherestea de r─â┼činoase. Clase de calitate ; STAS 1961-80 – Cherestea de fag. Clase de cali┬ştate ;
 • STAS 1928-1973 Grinzi din lemn cu patru fe╚Ťe plane
 • STAS 565-1980 Profile din o╚Ťel OB-37
 • STAS 1961-1977 Dulapi de fag clasa B
 • STAS 1949-1959+1040-1960+1294-1961- Execu╚Ťia lucr─ârilor de acoperi┼čuri cu masteriale lemnoase

Normative :

 • NP 005/96 Normativ pentru calculul ┼či alc─âtuirea elementelor de construc╚Ťii din lemn
 • C 16/ 86 Normativ pentru executarea pe timp friguros a lucr─ârilor de construc╚Ťii ┼či instala╚Ťii
 • C 56 A 7-1966 Normativ pentru protec╚Ťia ┼či securitatea munciiprivitoare la lucr─âri de construc╚Ťii;recep╚Ťia ┼či calitatea lucr─ârilor de construc╚Ťii
 • HG 766-1997 Regulament privind stabilirea categoriei de importan╚Ť─â a construc╚Ťiilor ┼či certificareacalit─â╚Ťii materialelor pentru construc╚Ťii

–┬á┬á RM 2004┬á┬á┬á┬á┬á Indicator de norme pentru lucr─âri de restaurare monumente istorice

 

1.1.3. Mostre ┼či test─âri

Antreprenorul va prezenta spre aprobare Consultan┬ştului , ├«nainte de fixarea la pozi╚Ťie, ca┬á mostr─â pentru fiecare tip de element din lemn sau familie de tipuri de elemente asem─ân─â┬ştoare, cu toate accesoriile, elementele de prindere ┼či fixare, etc.

Se recep╚Ťioneaz─â at├ót materialul lemnos existent din desfacerea ┼či recuperarea elementelor de structur─â c├ót ┼či materialul nou pus ├«n oper─â.

Executantul va prezenta buletine de analiz─â biologic─â a materialului lemnos, nou sau recuperat, pus ├«n oper─â precum ┼či certificate de calitate eliberate de furnizori.

 

1.2. MATERIALE ┼×I PRODUSE

1.2.1. Materiale

1.2.1.1.esen╚Ťe de lemn

Se va ╚Ťine cont de indica╚Ťiile din proiect Lemn de esen╚Ť─â tare, conform STAS 1928-90, STAS 1961/80, Lemn de esen╚Ť─â moale conform STAS 1949-90.

1.2.1.2.condi╚Ťii generale ale materialului lemnos

La recep╚Ťionarea materialului lemnos se va verifica existen╚Ťa unor defecte admisibile ,conf. STAS 857-83. Nu se recep╚Ťioneaz─â material cu defecte ce dep─â┼česc limitele admisibile specificate.

Sortarea materialului se va face conform STAS 1949-86,1928-90,1961-80.

1.2.2. Accesorii,materiale de prindere

Accesoriile ┼či materialele de prindere- solidarizare vor fi cele din proiect ┼či vor fi aprobate de c─âtre Consultant.

1.3. STRUCTURI DIN LEMN

1.3.1. ┼×ARPANTA

1.3.1.1. Generalit─â╚Ťi

Lemnul va fi uscat sau chiar uscat la cald , conform necesit─â╚Ťilor . Umiditatea lemnului se va ├«ncadra ├«n prevederile din STAS 799-88, respectiv 10-12%.

Lemnul pus ├«n oper─â va fi sortat ┼či prelucrat manual prin cioplire,t─âiere-debitare, rindeluire, etc.sau mecanic prin croire-debitare,├«ndreptare ┼či rindeluire,frezare,cepuire,strunjire,scobire-g─âurire, ┼člefuire,etc

1.3.1.2. Tipodimensiuni, alc─âtuire

Elementele de ┼čarpant─â

c─âpriorii- se vor confec╚Ťiona din lemn ecarisat; se vor executa ditr-o singur─â bucat─â sau cu ├«mbinare prin chertare la jum─âtatea sec╚Ťiunii,├«n dreptul panelor; se a┼čeaz─â dup─â linia de cea mai mare pant─â, perpendicular pe coam─â, la cca70- 90 cm interax; rezemarea pe cosoroab─â se face prin chertare.

panele- se execut─â din lemn ecarisat; se a┼čeaz─â paralel cu coama; ├«mbin─ârile de prelungire se fac ├«n dreptul reazemelor, prin chertare ┼či solidarizare cu buloane

popii- se execut─â din lemn ecarisat, dintr-o singur─â bucat─â , din material de foarte bun─â calitate.

├Ämbin─ârile elementelor din lemn, dup─â rolul pieselor ├«n construc╚Ťie, sunt de:

├«nn─âdire- ├«n lungimea sau l─â╚Ťimea elementelor

 solidarizare- pentru preluarea unor sarcini importante în puncte cu solicitări mari

După mijloacele utilizate la îmbinări se vor utiliza:

├«mbin─âri prin chertare ÔÇô suprafe╚Ťele de contact ale┬á pieselor se prelucreaz─â prin t─âiere iar ├«nt─ârirea seface cu piese auxiliare din lemn ( cuie din esen╚Ťe tari)sau metal ├«mbin─âri cu piese de leg─âtur─â ÔÇô lamele,eclise

Toate lucr─ârile se vor executa cu respec┬ştarea indica╚Ťiilor din proiect ┼či cu aprobarea Con┬şsultantului.

1.3.1.3. Accesorii

Pentru îmbinări se pot utiliza piese auxiliare de legătură- solidarizare din lemn         (cuie din lemn, cepuri, pene) sau din metal (inele, tije, buloane, scoabe ).

Toate accesoriile metalice vor fi finisate corespunz─âtor prin brunare . Toate accesoriile de prindere: ┼čuruburi mecanice, piuli╚Ťe, ┼čaibe, ┼čuruburi pentru lemn, vor fi zincate sau cadmiate pentru a nu rugini .

1.3.1.4. Abateri ┼či defecte admisibile

Defecte admisibile : în conformitate cu STAS 857-83

Defecte care nu se admit :Urme de coaj─â, cr─âp─âturi, pungi de r─â┼čin─â cu l─â╚Ťimea p├ón─â la 5 mm, elemente curbe, noduri .

1.3.1.5. Livrare, depozitare, manipulare

┬á┬áLivrare: materialul lemnos se va livra pe ┼čantier ├«n pachete, pe tipuri de elemente prelucrate din gros ÔÇô grinzi, dulapi, sc├ónduri, etc

Transportul: materialul lemnos nefinisat se transport─â neambalat, ├«n mij┬şloace de transport acoperite; pentru evitarea depla┬şs─ârii ├«n timpul transportului, produsele trebuie s─â fie a┼čezate orizontal ┼či bine consolidate – ancorate ├«n mijloace de transport.

Manipularea se va face bucat─â cu bucat─â, cu mare aten╚Ťie, pentru a nu fi deteriorate local sau deformate( spargeri, ruperi, cr─âp─âturi, deform─âri, etc), transportul pe ┼čantier va fi manual- pe umeri, cu dispozitive de prindere.

Depozitarea se va face numai ├«n spa╚Ťii semideschise sau ├«nchise, ferite de contactul cu apa, de expunerea direct─â la soare ┼či de circula╚Ťie intens─â a aerului, dar bine ventilate.

Depozitarea se va face ├«n pozi╚Ťie orizontal─â, cu distan╚Ťieri, pe supor╚Ťi care s─â asigure o distan╚Ť─â fa╚Ť─â de pardoseal─â sau pere╚Ťii depozitului de mini┬şmum 15 cm.

Stivele nu vor prezenta pericol de r─âsturnare.

1.3.1.6.Execu╚Ťia ┼čarpantei

1.3.1.6.1. Generalit─â╚Ťi

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬áMontarea elementelor de ┼čarpant─â se va face dup─â finalizarea lucr─ârilor de consolidare si dup─â realizarea repara╚Ťiilor la corni┼č─â.

1.3.1.6.2. Opera╚Ťiuni preg─âtitoare

├Än atelierul ┼čantierului se vor executa elementele structurale de ┼čarpant─â, conform proiectului, dup─â verificarea situa╚Ťiei de la fa╚Ťa locului- localizare, dimensiuni, sistem de sprijinire ┼či solidarizare, etc.

├Änainte de montare, se vor verifica: Exactitatea opera╚Ťiilor de prelucrare a materialului lemnos ┼či debitarea la dimensiunile cerute a elementelor; Cur─â╚Ťarea de depuneri, cuie vechi, etc a materialului recuperat din desfaceri ┼či recalibrarea acestuia┬á prin rectificare, dac─â este cazul; Verificarea calit─â╚Ťii lucr─ârilor executate ante┬şrior ┼či care pot influen╚Ťa opera╚Ťiile de montaj a pieselor de ┼čarpant─â; trasarea ┼či verificarea axelor de montaj a elementelor structurale , ├«n func╚Ťie de elementele de prindere existente sau pentru pozi╚Ťionarea acestora (├«n┬şsemnarea cu creion), Se verific─â num─ârul ┼či pozi╚Ťia ├«n care au fost montate piesele de ┼čarpant─â

1.3.1.6.3. Montajul

C─âpriorii se a┼čeaz─â dup─â linia de cea mai mare pant─â , perpendicular pe coam─â, la distan╚Ť─â de 70-90 cm (sau conform proiect de rezistenta); rezemarea c─âpriorilor se face prin chertare la cosoroab─â sau coam─â; solidarizarea se va face cu cuie din lemn ┼či scoabe┬á ╚Ťig─âne┼čti

Panele se a┼čeaz─â paralel cu coama; ├«mbin─ârile de prelungire se fac cap la cap, prin chertare ┼či consolidare cu buloane

Popii se sprijin─â pe t─âlpi din dulapi de lemn; se execut─â din grinzi de lemn dintr-o singur─â bucat─â, f─âr─â ├«nn─âdiri; prinderile se fac prin chertare, solidarizarea nodurilor se execut─â cu pene, cle┼čti , buloane ┼či scoabe ╚Ťig─âne┼čti.

├Änainte de efectuarea lucr─ârilor de vopsitorii- ignifugare, protec╚Ťie insecticid─â,fungicid─â,etc se va face revizuirealucr─ârilor de montaj a elementelor de ┼čarpant─â, ╚Ťin├ónd seama c─â lemnul “a lucrat” ┼či se vor face ajust─ârile de la caz la caz.

1.3.1.7. Verific─âri ├«n vederea recep╚Ťiei

La punerea ├«n oper─â a materialului lemnos Executantul va prezenta certificatele de calitate ┼či buletinele de analiz─â a lemnului.

Se vor verifica: dimensiunile elementelor ┼čarpantei; pozi╚Ťia ┼či distan╚Ťele de montaj; alc─âtuirea ┼či dimensiunile nodurilor de ├«mbinare; calitatea ┼či corectitudinea solidariz─ârilor cu buloane,cuie,scoabe inclusiv distribu╚Ťia lor;

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Defectele minore se vor remedia prin opera╚Ťiuni de mic─â amploare, la cererea Consultantului, pe cheltuiala Antreprenorului.

Se consider─â defecte majore urm─âtoarele : pozi╚Ťionarea incorect─â a elementelor de ┼čarpant─â- nerespectarea distan╚Ťelor ├«ntre elemente, verticalitate ┼či orizontalitate;lipsa unor elemente de prindere ┼či solidarizare- cle┼čti, scoabe, buloane, etc; punere ├«n oper─â a elementelor confec╚Ťionate necorespunz─âtor ÔÇô dimensiuni neconforme,din lemn neecarisat, umed,cu cr─âp─âturi, noduri, atacat biologic sau alte substan╚Ťe,etc

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á├Än cazurile de mai sus, Consultantul va hot─âr├« amploarea remedierilor sau refacerilor ┼či modul cum vor fi executate, pe cheltuiala Antreprenorului.

La Recep╚Ťia preliminar─â a lucr─ârilor de dulgherie Comisia de Recep╚Ťie va verifica:

–┬á┬á┬á existen╚Ťa ┼či con╚Ťinutul proceselor verbale derecep╚Ťie pe faze de lucr─âri

 • examinare prin sondaj a lucr─ârilor executate
 • respectarea prevederilor de calitate ┼či conformitate cu func╚Ťiunea lucr─ârii

.1.3.1.8. ├Äntre╚Ťinerea ┼či protejarea lucr─ârilor

M─âsurile generale de protec╚Ťie a materialului lemnos ├«mpotriva atacului biologic, ├«n vederea prelungirii duratei de exploatare, sunt reglementate de STAS 2925-67.

tratamente de protec╚Ťie ├«mpotriva atacului biologic

 • tratamente preventive la elemente neatacate biologicstropirea sau pensularea suprafe╚Ťelor elementelor ce nu se demonteaz─â, imersarea sau stropirea ┼či pensularea elementelor structurale demontate pentru recondi╚Ťionare sau piesele noi;
 • tratamente de oprire a atacului biologic- stropire , pensulare ┼či/ sau injectare,irigare local─â a zonelor grav afectate;
 • protec╚Ťii mecanice ÔÇô plase de protec╚Ťie pentru oprirea accesului p─âs─ârilor

tratamente de ignifugare

 • tratamente prin pulverizare cu instala╚Ťii ┼či materiale speciale

substan╚Ťe de protec╚Ťie

protec╚Ťie bio-fungicid─â- substan╚Ťe antiseptice solubile ├«n ap─â(s─âruri minerale,deriva╚Ťi organici,substan╚Ťe mixte- solu╚Ťie tip ROMALIT); deriva╚Ťi organici insolubili ├«n ap─â (numai pentru lemn rotund); substan╚Ťe gazoase( pentru distrugerea sporilor,miceliilor,larvelor, etc┬á prin gazare cu vapori antiseptici);paste antiseptice ,conform STAS 650-83 ,651-83

– protec╚Ťie ignifug─â- solu╚Ťie de tip RAM(Rom├ónia) , IFIGNIL sau similar pentru piesele exterioare vizibile, DIASIL 1+2 sau similar pentru piese ascunse , ├«n condi╚Ťiile prev─âzute ├«n STAS 652-83.

P├ón─â la recep╚Ťia lucr─ârilor se vor lua m─âsuri ca ┼čarpanta s─â nu fie deteriorat─â ├«n cursul execut─ârii opera╚Ťiunilor de montare a asterealei ┼či ├«nvelitorii, tratamentului ignifug ┼či fungicid, prin manevre ce pot produce disloc─âri de elemente, desfaceri de noduri ┼či solidariz─âri, precum ┼či ├«ndep─ârtarea poten╚Ťialelor surse de foc ┼či incendiu.

1.3.1.9. M─âsurare ┼či decontare

Lucr─ârile de ┼čarpant─â se m─âsoar─â conform RCs- 2001,RM-2004,astfel:

– lucr─âri de revizuire-repara╚Ťii la ┼čarpant─â existent─â ÔÇô la mp proiec╚Ťie orizontal─â

– lucr─âri de revizuire-repara╚Ťii a unor elemente de ┼čarpant─â- la ml sau buc de element ├«nlocuit

– lucr─âri de execu╚Ťie ┼čarpant─â nou─â la turl─â- la mc de ┼čarpant─â

Lucr─ârile se deconteaz─â func╚Ťie de num─ârul de metri p─âtra╚Ťi, metri cubi, metri liniari sau buc─â╚Ťi , ├«n confor┬şmitate cu articolul din cantitativul de lucr─âri.

 

1.3.2. SCHELE ┼×I SUS┼óINERI DIN LEMN

1.3.2.1. Generalit─â╚Ťi

Lemnul va fi uscat conform necesit─â╚Ťilor. Umiditatea lemnului se va ├«ncadra ├«n prevederile din STAS 799-88, respectiv max. 30 %.

Lemnul pus ├«n oper─â va fi sortat ┼či prelucrat manual prin cioplire,t─âiere-debitare, rindeluire, etc.sau mecanic prin croire-debitare,├«ndreptare ┼či rindeluire,frezare,cepuire,strunjire,scobire-g─âurire, ┼člefuire,etc

1.3.2.2. Tipodimensiuni, alc─âtuire

Sprijiniri din material lemnos

Sprijinirile trebuie s─â fie solide, nedeformabile, simple, s─â fie executate rapid ┼či s─â ocupe un spa╚Ťiu c├ót ma limitat pentru a nu ├«mpiedica desf─â┼čurarea ├«n condi╚Ťii corespunz─âtoare a celorlalte┬á lucr─âri de construc╚Ťii.

Piesele componente- montan╚Ťi, cle┼čti,diagonale , t─âlpi┬á ┼či romanate din dulapi- vor fi executate din material lemnos din clasa de calitate III-IV max.

Îmbinările vor fi executate conform regulilor specifice lemnului; prinderile cu scoabe vor fi executate astfel încât piesele să fie solicitate mai ales la eforturi de întindere.

┼×prai╚Ťurile se vor contrav├óntui ├«n sens longitudinal ┼či transversal, prinderea contrav├óntuirilor se va face cu buloane sau cuie.

Sprijinirea proptelelor-┼čprai╚Ťurilor se va face prin pene din lemn( esen╚Ť─â tare pentru ├«nc─ârc─âri mici)sau din o╚Ťel( pentru ├«nc─ârc─âri mari), pe t─âlpi din dulapi de lemn.

Schele din lemn pentru lucr─âri exterioare la ├«n─âl╚Ťimi mai mari de 7,00 m

Schelele trebuie s─â fie solide,nedeformabile,simple,s─â asigure protec╚Ťia ┼či circula╚Ťia personalului executant, s─â asigure protec╚Ťia persoanelor neimplicate direct ├«n lucr─âri ┼či a obiectului ├«n execu╚Ťie ,s─â fie executate rapid ┼či s─â ocupe un spa╚Ťiu c├ót mai limitat pentru a nu ├«mpiedica desf─â┼čurarea ├«n condi╚Ťii corespunz─âtoare a celorlalate┬á lucr─âri de construc╚Ťii ├«n ┼čantier

Piesele componente- montan╚Ťi, cle┼čti,diagonale , t─âlpi , podine,etc din dulapi- vor fi executate din material lemnos din clasa de calitate III-IV max.

Îmbinările vor fi executate conform regulilor specifice lemnului; prinderile cu scoabe vor fi executate astfel încât piesele să fie solicitate mai ales la eforturi de întindere.

┼×prai╚Ťurile se vor contrav├óntui ├«n sens longitudinal ┼či transversal,prinderea contrav├óntuirilor se va face cu buloane sau cuie.

Sprijinirea proptelelor-┼čprai╚Ťurilor se va face prin pene din lemn( esen╚Ť─â tare pentru ├«nc─ârc─âri mici)sau din o╚Ťel( pentru ├«nc─ârc─âri mari), pe t─âlpi din dulapi de lemn.

Schelele se vor ancora┬á cu tiran╚Ťi ÔÇôcabluri pentru asigurarea stabilit─â╚Ťii.

Vor fi prev─âzute,conform normei, plase de protec╚Ťie , rampe de acces cu parapete din lemn, podine orizontale de lucru ┼či circula╚Ťie.

Toate lucr─ârile se vor executa cu respec┬ştarea indica╚Ťiilor din norme ┼či cu aprobarea Con┬şsultantului.

1.3.2.3. Accesorii

Pentru îmbinări se pot utiliza piese auxiliare de legătură- solidarizare din lemn         (cuie din lemn, cepuri, pene) sau din metal (inele, tije, buloane, scoabe ).

Toate accesoriile metalice vor fi finisate corespunz─âtor prin brunare . Toate accesoriile de prindere: ┼čuruburi mecanice, piuli╚Ťe, ┼čaibe, ┼čuruburi pentru lemn, vor fi zincate sau cadmiate pentru a nu rugini.

1.3.2.4. Abateri ┼či defecte admisibile

Conform cap.1.3.1.4

1.3.2.5. Livrare, depozitare, manipulare

Conform cap.1.3.1.5

1.3.2.6.Execu╚Ťia schelelor ┼či sus╚Ťinerilor din lemn

1.3.2.6.1. Generalit─â╚Ťi

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬áMontarea elementelor de schele┬á ┼či sus╚Ťineri din lemn se va face ├«n vederea execut─ârii lucr─ârilor de┬á la nivelurile superioare ale monumentului.

1.3.2.6.2. Opera╚Ťiuni preg─âtitoare

├Än atelierul ┼čantierului se vor executa elementele structurale de schele ┼či sus╚Ťineri,┬á dup─â verificarea situa╚Ťiei de la fa╚Ťa locului- localizare, dimensiuni, sistem de sprijinire ┼či solidarizare, etc.

├Änainte de montare, se vor verifica: Exactitatea opera╚Ťiilor de prelucrare a materialului lemnos ┼či debitarea la dimensiunile cerute a elementelor; Cur─â╚Ťarea de depuneri, cuie vechi, etc a materialului recuperat din desfaceri ┼či recalibrarea acestuia┬á prin rectificare, dac─â este cazul; Verificarea calit─â╚Ťii lucr─ârilor executate ante┬şrior ┼či care pot influen╚Ťa opera╚Ťiile de montaj a pieselor de ┼čarpant─â; trasarea ┼či verificarea axelor de montaj a elementelor structurale , ├«n func╚Ťie de elementele de prindere existente sau pentru pozi╚Ťionarea acestora (├«n┬şsemnarea cu creion), Se verific─â num─ârul ┼či pozi╚Ťia ├«n care au fost montate piesele de ┼čarpant─â

1.3.2.6.3. Montajul

Montan╚Ťii se sprijin─â pe t─âlpi din dulapi de lemn; se execut─â din grinzi de lemn dintr-o singur─â bucat─â, f─âr─â ├«nn─âdiri; prinderile se fac prin chertare, solidarizarea nodurilor se execut─â cu pene, cle┼čti , buloane ┼či scoabe ╚Ťig─âne┼čti.

Diagonalele se monteaz─â pe patru direc╚Ťii; ├«mbin─ârile se fac cu scoabe, cuie-piroane ┼či consolidare cu buloane;

Romanatele (pentru sus╚Ťinerea bol╚Ťilor daca este cazul) se vor executa din dulapi, al─âtura╚Ťi pe direc╚Ťie circular- orizontal─â a bol╚Ťii (pe generatoare-meridian), sprijini╚Ťi pe coaste sus╚Ťinute de e┼čafodajul executat anterior.

Platformele de lucru ┼či circula╚Ťiile schelei exterioare se vor executa din sc├ónduri groase sau dulapi,vor fi prev─âzute cu parapet-m├ón─â curent─â ┼či plase de protec╚Ťie, solidarizarea se va face cu cuie ┼či scoabe .

1.3.2.7. Verific─âri ├«n vederea recep╚Ťiei

La punerea ├«n oper─â a materialului lemnos Executantul va prezenta certificatele de calitate ┼či buletinele de analiz─â a lemnului.

Se vor verifica: dimensiunile elementelor ┼čarpantei; pozi╚Ťia ┼či distan╚Ťele de montaj; alc─âtuirea ┼či dimensiunile nodurilor de ├«mbinare; calitatea ┼či corectitudinea solidariz─ârilor cu buloane,cuie,scoabe inclusiv distribu╚Ťia lor;

Defectele minore se vor remedia prin opera╚Ťiuni de mic─â amploare, la cererea Consultantului, pe cheltuiala Antreprenorului.

Dup─â terminarea lucr─ârilor de sprijiniri se vor monta martori din ipsos ├«n zone degradate ale zidurilor; se vor verifica, ┼či ├«nt─âri┬á periodic(la trei,cinci zile ,apoi s─âpt─âm├ónal)penele sub popi; se vor examina martorii de ipsos p├ón─â la desfacerea- refacerea zidului , semnal├óndu-se Consultantului orice modificare a martorului.

├Än cazurile de mai sus, Consultantul va hot─âr├« amploarea remedierilor sau refacerilor ┼či modul cum vor fi executate

La Recep╚Ťia preliminar─â a lucr─ârilor de dulgherie Comisia de Recep╚Ťie va verifica:

–┬á┬á┬á existen╚Ťa ┼či con╚Ťinutul proceselor verbale de recep╚Ťie pe faze de lucr─âri

 • examinare prin sondaj a lucr─ârilor executate
 • respectarea prevederilor de calitate ┼či conformitate cu func╚Ťiunea lucr─ârii

1.3.2.8. ├Äntre╚Ťinerea ┼či protejarea lucr─ârilor

a.1.tratamente bio-fungicide

M─âsurile generale de protec╚Ťie a materialului lemnos ├«mpotriva atacului biologic, ├«n vederea prelungirii duratei de exploatare, sunt reglementate de STAS 2925-67.

a.2.substan╚Ťe de protec╚Ťie

– solu╚Ťie tip ROMALIT sau similar

– paste antiseptice ,conform STAS 650-83 ,651-83

b.1.tratamente de ignifugare

 • tratamente prin pulverizare cu instala╚Ťii ┼či materiale speciale

b.2.substan╚Ťe de protec╚Ťie

– DIASIL 1+2 sau similar, ├«n condi╚Ťiile prev─âzute ├«n STAS 652-83.

-solu╚Ťie de tip RAM (Rom├ónia), IFIGNIL sau similar pentru piesele vizibile

1.3.1.9. M─âsurare ┼či decontare

Lucr─ârile de sus╚Ťineri ┼či schele se m─âsoar─â conform RCs- 2001┬á la mp proiec╚Ťie orizontal─â┬á ( romanate ┼či sus╚Ťineri la bolt─â) sau vertical─â (schel─â exterioar─â la turn)

Lucr─ârile se deconteaz─â func╚Ťie de num─ârul de metri p─âtra╚Ťi, metri cubi, metri liniari sau buc─â╚Ťi , ├«n confor┬şmitate cu articolul din cantitativul de lucr─âri.