Usi rezistente la foc

  1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea tuturor usilor, portilor, usilor speciale etc.

  • Standarde si normative de referinta

Standarde

SR EN 1634-1:2009       Încercări de rezistență la foc pentru uşi şi sisteme de închidere. Partea 1: Uşi şi sisteme de închidere rezistente la foc

Normative si prescriptii tehnice

P 118-99                                  Norme tehnice de protectie si realizare a constructiilor privind protectia la actiunea focului

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

 

Antreprenorul lucrarilor de tamplarie interioara va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale.

Inceperea executarii si montarii tamplariei interioare se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ce constituie suportul pe care se realizeaza tamplariile si a caror efectuare simultana sau ulterioara ar putea deteriora calitatea tamplariilor: zidarii, tencuieli, tamplarii exterioare, termo-hidroizolatii, instalatii, invelitoare, pardoseli, etc

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaland inceperea lucrarilor de tamplarii interioare pana in momentul in care se va asigura suportul necesar executarii.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa tamplaria interioara va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

  1. Materiale

Izolatia fonica a usilor va fi de min. 25 dB.

Se vor folosi usi rezistente la foc cu agrement tehnic corespunzator cerintei proiectantului si verificatorul la cerinta Securitate la incendiu (EI 90’, EI 60’, EI 30’, EI 15’).

Se vor utiliza numai accesoriile si etansarile aprobate de catre producatorul sistemului si care au fost componente ale verificarii sistemului. Este interzis a se utiliza alte accesorii si etansari.

Executantul va avea grija ca, la imbinarea sau asamblarea diferitelor parti metalice de constructie, care vin in contact cu solutii acide, sa nu aiba loc reactii electrochimice.

Toate componentele se vor proteja impotiriva coroziunii, inainte de a fi montate (zincare cu flacara). In incaperile umede se vor utiliza numai componente inoxidabile.

Valorile cerute pentru protectia termica, fonica si la foc se vor confirma/certifica prin prezentarea unui certificat de calitate/verificare emis de o institutie de stat autorizata pentru verificari.

La imbinarea componentelor metalice cu caracteristici diferite se vor lua masuri anticorozive speciale.

Executantul se obliga  sa protejeze contra deteriorarii componentele deja montate, in special contra stropilor de sudura, la lucrari de lipire si de demontare prin sudura; se face raspunzator pentru toate daunele provocate rezultate in urma lucrarilor prestate de el.

Se vor livra toate suruburile, bolturile, ancorele, diblurile etc. necesare pentru prinderi si imbinari cu elementele de constructie, cu toate tipurile de material.

Componentele de inglobat in zidarie sau beton se vor preda din timp constructorului.

Se vor furniza toate subconstructiile necesare, precum si toate materialele de etansare si izolare.

Toate etansarile de profil conform normelor producatorului.

Balamale:        conform cerintelor de rezistenta la foc din proiect.

Feronerie:       conform alegerii beneficiarului.

 

Livrare, depozitare, manipulare

Tâmplaria se va transporta si monta protejata în folie de PVC, inclusiv accesoriile: feronerie, balamale, etc.

Sefii echipelor de montaj vor participa la receptia tâmplariei si a accesorilor în sarcina furnizorilor respectivi.

Foile se livreaza împreuna cu tocurile respective, predându-se separat numai mânerele, schildurile si cheile, livrate în cutii.

La descarcarea, depozitarea si manipularea se vor lua toate masurile necesare ca produsele sa-si mentina calitatea si aspectul.

La transport si depozitare, tâmplaria va fi in pozitie verticala.

Depozitarea se face pe categorii de elemente în locuri special amenajate.

            Usile rezistente la foc trebuie sa aiba montate vizibil emblema furnizorului si caracteristicile de baza.

– ele vor fi prevazute cu dispozitive de autoînchidere si dupa caz, (conform Tabloului de tamplarie) cu fuzibile 70/72 grade celsius, omologate.

– usile montate pe cai de evacuare vor fi vopsite pe zona de contact între toc si foaie cu vopsele termospumante omologate.

– porti metalice auto si pietonale (in cazul subsolurilor ansamblurilor rezidentiale/comerciale/etc cu parcari subterane, la trecerea dintr-un compartiment de incendiu in altul, conform dispozitiilor ISU); vor fi montate pe stâlpi de beton grunduite si vopsite, prevazute cu dispozitive de închidere mecanice si electronice

 

Executia lucrarilor – montare tamplarie

  • Operatiuni pregatitoare

Lucrari ce trebuie a fi terminate înainte de începerea montajului tâmplariei:

  • materializarea trasarii pozitiei fiecarui gol;
  • fixarea praznurilor pentru tâmplarie si cele pentru finisarea spaletilor si glafului;
  • finisarea conturului fiecarui gol la pozitiile materializate prin praznuri;
  • instalatiile electrice – iluminat si alarma;
  • terminarea tencuielilor în zonele adiacente golurilor, precum si a pardoselilor si a plafoanelor;

 

  • Pozarea si echiparea tâmplariei
  1. aducerea la pozitie si fixarea tocului în prima forma prin pene la colturi si la intervalul de 1,50 m. Penele vor fi fost tratate cu carbolineum sau ulei mineral;
  2. fixarea definitiva a tocului la praznuri;
  3. burarea cu spuma, snur sau straif izolant a spatiilor ramase libere intre toc si gol;
  4. completarea vopsitoriei anticorozive la fixarea tocurilor oarbe metalice si a tocurilor propriu-zise;
  5. montarea foilor mobile precum si a geamurilor (cu ajutorul ventuzelor);
  6. executarea finisajelor la spaleti si glaf;
  7. înlaturarea imbracamintii din folie;
  8. retusuri si completari;
  9. fixarea elementelor de închidere a tâmplariei în gol prin pervazuri, prin profile speciale si prin eventuale cordoane de chit;

Protejarea lucrarilor

Toate suprafetele tâmplariei vor fi protejate cu carton ondulat eventual si banderole de protectie.

Controlul calitatii lucrarilor

Verificarile în vederea receptiei au ca obiect:

  • aspectul si starea generala;
  • elemente geometrice – alinierea in cadrul subansamblurilor ca înaltime, adancime, verticalitate, centrare;
  • corespondente cu proiectele

Acolo unde este cazul, se fac completarile si înlocuirile care se impun.

Predarea de catre constructor a pieselor necesare întretinerii si eventualelor înlocuiri.

 

Masuratori si decontare

Tâmplaria se va plati la bucata, conform listelor de cantitati.

Lucrarile de închidere a golurilor fata de tâmplarie se vor plati separat, defalcat pe genuri de operatiuni si materiale.

 

Receptia lucrarilor

Receptia lucrarilor de tamplarie se efectueaza in doua etape:

– preliminara

– finala

Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

 

Revino la inceputul articolului