Cupole iluminat si desfumare

  1. Generalitati

1.1. Obiectul specificatiei

Confectionarea, livrarea si montajul cupoletelor normale si cu rol de evacuare fum si caldura, inclusiv constructie suport completa.

1.2. Standarde si normative de referintă

SR EN 12101-2:2004  Sisteme pentru controlul fumului şi al gazelor fierbinți. Partea 2: Specificații pentru ventilatoare de evacuare naturală a fumului şi gazelor fierbinți.

 

Produsul utilizat va fi aprobat pentru utilizarea in instalatii automate de evacuare a fumului si caldurii de catre autoritatea P.S.I competenta.

Certificarea corespunzatoare va fi anexata la oferta.

Pentru instalatii de evacuare a fumului si caldurii vor fi utilizate:

– coroane de reazem si canale de evacuare din materiale incombustibile, de ex. din Aluminiu.

– pentru acoperire, de ex. policarbonat, un material de clasa de combustibilitate B1.

 

Intregul proiect va fi supus  avizarii in scris de catre autoritatea competenta P.S.I si va fi prezentat beneficiarului in stadiu de proiectare.

Daca in scenariul de securitate la incendiu nu se specifica altceva, intreaga instalatie va servi atat in scopul evacuarii fumului si a caldurii cat si pentru ventilatia normala.        

Operarea se face centralizat, de la un cofret de comutare, cu posibilitate de acces din exterior pentru pompieri.

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior montarii cupoletelor, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de montaj cupolete va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea executarii lucrarilor se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare stalpi, grinzi principale, pane, contravantuiri acoperis

-executare inchideri exterioare perimetrale

-montare soclu perimetral

-executarea termoizolatiei cu polistiren pe soclu

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea fatadei.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa montarea cupoletelor va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

  1. Materiale

-Garnituri

-Coroane de reazem din mase plastice

-Stratul termoizolant al coroanei de reazem

-Cupolete luminator

 

  1. Executia lucrarilor
    • Garnituri

Garniturile trebuie sa fie rezistente la intemperii si la imbatranire si sa corespunda indicatiilor tehnice ale producatorului profilelor.

Din descrierea lucrarilor se va alege modul de vitrare – uscat sau cu chit. In cazul vitrarii uscate, profilele, respectiv tocurile de geam, vor fi prevazute cu chedere de cauciuc corespunzatoare.

Cablarea interioara si legaturile electrice la tabloul de comutare revin in sarcina executantului.  Cablarea pana la doza de comutare va fi executata de constructor.

 

  • Coroane de reazem din mase plastice

Coroanele de reazem din mase plastice vor fi executate din rasina poliesterica armata cu fibra de sticla cu un strat termoizolant format dintr-un material cu stingere spontana si imputrescibil, prins intre doua straturi de rezistenta.

Suprafetele interioare ale stratului de rezistenta vor fi de culoare alba, mat, pentru evitarea pierderilor prin reflexie si a fenomenelor de umbrire. Suprafata stratului exterior de rezistenta va fi etansata rezistent la intemperii si hidrofob.

 

  • Stratul termoizolant al coroanei de reazem

Termoizolatia va fi pe toata grosimea dintr-un material sintetic anorganic, cu proprietati de stingere spontana si imputrescibil (spuma PU).

Stratul termoizolant va fi prins intre cele doua straturi de rezistenta din poliester fara incluziuni de aer si va fi rezistent la solventi, insensibil la acizi si baze slabe, respectiv la vaporii acestora, nu se va umfla si nu va fi higroscopic.

Adaosurile din tabla profilata trapezoidal pentru diferitele elemente de evacuare a fumului si caldurii si toate piesele de inlocuire pentru deschideri si ancadramente vor fi executate de firma producatoare a tablei profilate.

Pretul unitar va include confectionarea, livrarea si montajul intregii constructii.

 

  • Cupolete luminator

Materialul:                     poliester turnat

Proprietati:                    lipsit de eforturi, fara distorsiuni optice, rezistent la imbatranire si intemperii, stabil dimensional, cu rezistenta chimica optima, fara tendinta de virare a culorii si decolorare.

Influentele conditiilor climatice normale nu vor provoca deformarea, rigidizarea, formarea de fisuri, de ape sau virarea culorii.

Aceste solicitari nu vor reduce proprietatile mecanice ale cupolelor luminator dupa 10 ani de exploatare normala cu mai mult de 2%.

Marginea de asezare a cupolelor luminator duble va prezenta un strat de aer de min. 15 mm, pentru evitarea formarii unei punti termice in aceasta zona.

Cele doua calote trebuie sa fie legate intre ele solid si etans.

La toate cupolele luminator, calota exterioara va fi executata din placi de poliester cu grosimea de min. 5 mm, iar cea interioara de min. 3 mm.

Dupa incheierea lucrarii este obligatorie instruirea personalului si predarea documentatiei complete sub forma de planuri si specificatii.

 

  • Livrarea si montarea cupoletelorluminator

Livrarea si montajul de cupolete-luminator inclusiv coroanele de reazem formate din:

Tip:       – poliester turnat

– dublu

– opal/transparent colorat pentru un iluminat difuz

– lumina diurna

– calotele protejate prin lipire la praf si apa de condens

– executie dubla izolata pana in zona de  margine a reazemului

-clapete de protectie pentru fixarea etansa la ploaie a cupoletelor – luminator pe coroana de reazem

Coroana de reazem       :           – poliester dublu in executie sandwich

-insertie termoizolanta din spuma rigida de poliuretan cu flansa de lipire

Marimea nominala:                    conform proiect

Inaltime cor. reazem :                300 mm

Racord:                                     racord la tabla profilata inclusiv legatura

 

  • Amenajarea cupolelor-luminator, pentru evacuarea fumului in caz de incendiu, cu toc de aluminiu pentru ventilatie executat rezistent la vant, inclusiv garnituri din profil gol de cauciuc si balamale de otel galvanizat ca supliment la pozitiile

Actionarea se face cu cilindri pneumatici, cu actiune dubla,          zavorata in ambele pozitii de capat.

Dotare suplimentara cu siguranta termica pentru deschiderea automata cu ajutorul unui cartus cu CO2 la atingerea temperaturii de declansare si a densitatii fumului.

 

Inclusiv constructie suplimentara pentru un unghi de deschidere de 91 grade in executie tandem cu generatori de gaz sub presiune pentru deschiderea completa de catre pompieri cu ajutorul unui comutator de urgenta.

Pretul include toate accesoriile si montajul complet.

Inaltimea de ridicare      : conform proiect

Dimensiuni nominale      : conform proiect

  • Sistem de comanda si reglare

Livrarea si montajul unei centrale de comanda.

  • Automatizare senzori de ploaie

Livrarea si montarea unui sistem de comanda a aparatelor in functie de conditiile climatice, legat la centrala de comanda.

  • Taste de incendiu

Livrarea si montajul de taste de incendiu pentru deschiderea manuala a evacuarii fumului de incediu.

  • Conducta aer comprimat

Livrarea si montajul conductelor de aer comprimat inclusiv a tuturor mijloacelor de fixare si a tuturor racordurilor.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor

Verificari in vederea receptiei

Se va verifica corespondenta dintre mostrele martor si ceea ce se pune în opera.

Se va verifica existenta certificatelor de calitate, a instructiunilor de folosire si montaj, a agrementelor tehnice pentru materialele ce compun sistemul.

Dacă nu se respectă prezentele specificatii sau desenele de executie si mostrele aprobate, Consultantul va putea decide înlocuirea lucrarilor cu altele care sa respecte aceste cerinte.

 

  1. Masurare si decontare

Pretul unitar cuprinde toate materialele componente ale sistemului.

Decontarea se face la bucata, indicand suprafata utila a luminatorului, în metri patrati, conform cantitatilor rezultate din proiectul producătorului însusit de proiectantul general sau de beneficiar.

 

  1. Receptia lucrarilor

Receptia lucrarilor se efectueaza in doua etape:

– preliminara

– finala

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.