OBIECTE SANITARE

 

 1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatii pentru procurarea si montarea mobilierului fix din grupurile sanitare: lavoare, vase wc, cazi de baie, cazi de dus, robineti lavoare si dus, rezervor wc.

 • Standande si normative de referinta

Acolo unde exista contraindicatii între recomandarile prezentelor specificatii si cele din standardele enumerate mai jos, vor avea prioritate prezentele specificatii.

N.P. 003 – 96 – Normativului pentru proiectarea si executarea instalatiilor tehnico – sanitare cu tevi din PP

STAS 1504-85 – Instala╚Ťii sanitare. Distan╚Ťele de amplasare ale obiectelor sanitare.

STAS 7656-90 – ┼óevi din o╚Ťel zincat cu filet ┼či muf─â

STAS 1515/2-76 – Tuburi din font─â scurgere

STAS 3690-86 – Sifoane de pardoseal─â

STAS 6480-73 – Robinet de trecere din font─â cu ventil ┼či muf─â

STAS 8372-80 – Baterii amestec─âtoare. Tipuri, dimensiuni

STAS 9143 – 86 – Arm─âturi sanitare. Condi╚Ťii tehnice generale de calitate

STAS 9154 – 80 – Arm─âturi pentru instala╚Ťii. Condi╚Ťii tehnice de calitate

STAS 1478-90 – Alimentarea cu apa la constructii civile si industriale

I9 ÔÇô 94 – Normativ pentru proiectarea ┼či executarea instala╚Ťiilor sanitare

C 56-85 – Normativ pentru verificarea calit─â╚Ťii ┼či recep╚Ťia lucr─ârilor de construc╚Ťii ┼či instala╚Ťii aferente

C 142-79 – Instruc╚Ťiuni tehnice pentru executarea termoizola╚Ťiilor la elemente de instala╚Ťii

273/1994 – Regulament de recep╚Ťie

 

1.3.     Mostre si testari

Inainte de lansarea comenzilor, Antreprenorul va prezenta Consultantului spre aprobare obiectele sanitare.

Inainte de livrarea fiecarui lot obiecte sanitare, Antreprenorul va prezenta Consultantului certificate în trei exemplare, care sa ateste materialul, calitatea si conformitatea cu prezentele specificatii.

Se vor utiliza numai materiale ┼či echipamente omologate, care corespund din punct de vedere calitativ prevederilor din standardele ├«n vigoare ┼či care posed─â certificate de omologare.

 

 1. Materiale si produse
  • Materiale:
  • obiecte sanitare din portelan sanitar culoare alb (lavoare cu picior, vase WC cu picior);
  • obiecte sanitare din material plastic si fibra de sticla (cazi de dus, sifoane de pardoseala, guri de scurgere apa pluviala );
  • rezervor pentru vas WC, din polietilena, complet echipat;
  • accesorii de montaj.
  • baterii lavoare inox

Livrare, depozitare, manipulare

Obiectele sanitare vor fi depozitate în locuri ferite de umiditate, acoperite, în ambalajele originale ale furnizorului, pe platforma cu suprafata plană sau pe rafturi.

Nu se va aduce la punctul de lucru din santier decât cantitatea strict necesara pentru executie si numai la momentul necesar, astfel încât obiectele sanitare sa nu fie depozitate în locuri neadecvate.

Obiectele sanitare se vor manipula cu grij─â pentru a nu fi lovite si a nu se deteriora si se vor feri de contactul cu materiale care le pot pata.

Obiectele sanitare se vor transporta ambalate în cutii, cu mijloace de transport acoperite, curate si uscate.

In mijloacele de transport se vor lua masuri pentru împiedicarea deplasarii cutiilor în timpul transportului, spre a se evita deteriorarea ambalajului si a obiectelor.

Obiectele sanitare se depoziteaz─â separat pe tipuri, dimensiuni ┼či calit─â╚Ťi, ├«n ├«nc─âperi ferite de ac╚Ťiunea agen╚Ťilor atmosferici.

 

 1. Executia

Montajul se va face mecanic cu prindere in pardoseala a piciorului de mascare atat al vasului de wc cat si al lavoarului.

 

 • Operatiuni pregatitoare

├Änainte de a ├«ncepe execu╚Ťia se vor coordona planurile de instala╚Ťii sanitare cu planurile celorlalte tipuri de instala╚Ťii ├«n vederea corel─ârii traseelor comune ┼či a rezolv─ârii c├ót mai ra╚Ťionale a intersec╚Ťiilor.

Se va face confruntarea cu planurile structurii de rezisten╚Ť─â ┼či cu planurile de arhitectur─â pentru a se verifica ┼či dac─â este cazul, a se preciza pozi╚Ťiile ┼či dimensiunile golurilor pentru trecerea conductelor.

Dup─â analizarea ┼či ├«nsu┼čirea proiectului se trece la ├«ntocmirea graficului de execu╚Ťie ├«n concordan╚Ť─â cu lucr─ârile de construc╚Ťie, astfel ├«nc├ót s─â se asigure front de lucru continuu pentru instalator.

Inainte de inceperea montajului obiectelor sanitare executantul se va asigura ca racordurile sunt pozitionate corect si conform stasurilor in vigoare, si ca lucrarile de montaj faianta si gresie sunt finalizate.

 

 • Trasarea suprafetelor

Amplasarea ┼či montarea obiectelor sanitare se va face conform prevederilor din piesele desenate, respectiv a celor din STAS 1504-85 ┼či Normativ I9 – 94, articolele 6.86. 6.90.

Se vor respecta inaltimile si cotele de montaj din STAS 1504-85.

 

 • Executia lucrarilor

Lavoar:

Se pozitioneaza lavoarul pe piciorul ceramic, se regealza pozitia orizontala si se insemneaza gaurile de prindere in perete. Se va folosi o nivela cu bula de aer.

Se foreaza gaurile in perete, se monteaza diblurile, se fixeaza suruburile in perete.

Greutatea lavoarului va fi sustinuta de aceste suruburi (buloane) si de piciorul din ceramica, avand forma culoarea si materialul corespunzatoare lavoarului.

Se monteaza bateria.

Se monteaza racordul de scurgere pe lavoar si apoi pe sistemul de scurgere cu prinderea tijei care actioneaza ventilul sistemului de scurgere.

Vas WC:

Se monteaza garnitura pe racordul de evacuare a vasului. Se preseaza pentru fixare. Suruburile din podea trebuie sa fie indreptate in sus. Se ridica vasul deasupra flansei si se fixeaza in suruburile din podea. Se fixeaza prinderea mecanica a vasului. Bazinul se fixeaza pe vasul de toaleta cu orificiul de scurgere suprapus perfect si etans peste cel al vasului. Se fixeaza mecanic cu suruburi de vasul de toaleta.

Cada de baie (cu masca proprie)

Se va monta pe cada o scurgere si un preaplin. Sita de scurgere va fi prevazuta cu garniture si se va racoda cu scurgerea din interior. Preaplinul va fi montat in partea de sus a cazii.

Se fixeaza mecanic prin suruburi de pardoseala prin intermediul picioarelor. Picioarele trebuie sa fie reglabile astfel incat sa asigure panta de scurgere spre orificiul de scurgere.

 

 1. Controlul calitatii lucrarilor

Verificarea la receptia lucrarilor

Obiectele sanitare s─â fie ├«ntregi, necr─âpate, far─â fisuri, s─â aib─â culoare uniform─â, s─â nu aib─â pete, glazuri sau smal╚Ť s─ârit.

Obiectele sanitare ┼či aparatele s─â fie solid fixate pe picioare (console), iar acestea din urm─â s─â fie rigid prinse ├«n pardoseli ┼či pere╚Ťi.

Arm─âturile de serviciu pentru ap─â cald─â ┼či rece s─â fie montate corect, estetic ┼či etan┼č (cele de ap─â cald─â se monteaz─â ├«n partea st├óng─â a obiectului, privind din fa╚Ť─â);

Leg─âturile de la obiectele sanitare la conductele de ap─â ┼či canalizare s─â fie executate corect, estetic ┼či etan┼č.

Sifoanele obiectelor sanitare s─â func╚Ťioneze corespunz─âtor.

Robinetele s─â asigure un jet continuu de ap─â, o inchidere perfect─â ┼či o manevrare u┼čoar─â;

Preaplinul obiectelor sanitare s─â func╚Ťioneze ├«n mod corespunz─âtor, aceast─â verificare se va face astfel: se va deschide robinetul de alimentare progresiv, l─âs├ónd s─â curg─â apa ├«n vasul obiectului p├ón─â ce debitul atinge limita de posibilitate a scurgerii f─âr─â a se aduna apa ├«n vas; se las─â robinetul ├«n aceast─â pozi╚Ťie ┼či se ├«nfund─â ventilul de scurgere; c├ónd nivelul de ap─â atinge deschiderea preaplinului, apa trebuie s─â se scurg─â prin aceasta, far─â ca nivelul ei s─â se mai ridice.

Suprafa╚Ťa obiectelor sanitare din por╚Ťelan sanitar trebuie s─â fie neted─â, asigur├ónd posibilitatea de sp─âlare complet─â a suprafe╚Ťei utile.

 

Se vor considera defectiuni ce trebuiesc remediate local sau total urmatoarele:

 1. Nerespectarea prezentelor specificatii.
 2. Pozitionarea defectuoas├Ą a obiectelor cu abateri fata de verticala si orizontala.
 3. Pozitionarea obiectelor fara ca acestea sa prezinte stabilitate.
 4. Nivelul de finisare nu este conform cu cele specificate în planurile din proiect.
 5. Deteriorari ale obiectelor rezultate din protejarea necorespunzatoare a lucrarilor până la receptie: fisurari ale obiectelor, pete, smalt sarit, etc.

Amploarea remedierilor sau înlocuirilor va fi hotarâta de Consultant. Aceste operatiuni nu vor antrena costuri suplimentare, ele fiind suportate integral de Antreprenor.

 

 1. Masurare si decontare

Lucrarile de la acest capitol se masoara la bucata.

Decontarea lucrarilor se va face la bucata, conform planurilor din proiect, pe baza pretului unitar al articolului din cantitativul de lucrari.

 

 1. Receptia lucrarilor

Lavoarele

Se vor verifica:

-montarea ventilului de scurgere la nivelul fundului lavoarului;

-montarea estetic─â ┼či buna fixare a accesoriilor (oglind─â, portprosop);

C─âzile de baie (du┼č)

Se vor verifica:

-asigurarea scurgerii ├«n cad─â ┼či a pic─âturilor de ap─â de pe perete, provenite de la du┼č;

-panta spre ventilul de scurgere;

-preaplinul s─â permit─â scurgerea apei ├«n acelea┼či condi╚Ťii ca ┼či scurgerea principal─â;

-montarea estetic─â ┼či confortabil─â a accesoriilor, precum ┼či utilizarea comod─â a cadei, astfel ca la urcarea ┼či cobor├órea din baie s─â nu fie stingherit─â de celelelate obiecte din camera de baie;

-para de du┼č s─â nu fie ├«nfundate ┼či apa s─â curg─â pe toat─â suprafa╚Ťa sitei, av├ónd jetul dirijat uniform ├«n jos.

Closetele:

-se vor verifica:

-rezervorul s─â func╚Ťioneze normal asigur├óndu-se o umplere complet─â, f─âr─â desc─ârc─âri periodice sau scurgere continu─â;

-sp─âlarea s─â se fac─â uniform ┼či in bune condi╚Ťiuni pe toat─â suprafa╚Ťa vasului.

Incercarea de sp─âlare a closetelor se face ├«n felul urm─âtor: se presar─â vasul closetului ├«n interior cu praf de c─ârbune, se a┼čeaz─â 2-3 cartofi de m─ârime mijlocie ┼či un ghemotoc de h├órtie de 75 mm diametru; dintr-o singur─â golire a rezervorului vasul closetului trebuie s─â fie golit ┼či bine sp─âlat de praful de c─ârbune.

Sifoanele de pardoseal─â

Se vor verifica:

-scurgerea apelor de pe ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a pardoselii deservirt─â de sifon;

-la sifoanele combinate din camera de baie, capacitatea de scurgere să fie astfel încât sifonul să nu refuleze apa.

Aceast─â ├«ncercare se face umpl├ónd cada de baie cu ap─â ┼či sco╚Ť├ónd apoi dopul de la cad─â; sifonul nu trebuie s─â refuleze apa.

 

PROBE PENTRU OBIECTELE SANITARE

La efectuarea probelor pentru obiectele sanitare trebuie avute ├«n vedere c├óteva condi╚Ťii:

– verificarea ┼či predarea obiectelor sanitare se va face dup─â racordarea lor la re╚Ťeaua de canalizare ┼či dup─â montarea robinetelor;

– se va verifica concordan╚Ťa pozi╚Ťiei ┼či cotelor de montaj cu proiectele, standardele ┼či dispozi╚Ťiile ├«n vigoare;

– pentru verificarea etan┼čeit─â╚Ťii leg─âturilor la robinete ┼či ├«nchiderea lor, se va repeat proba de etan┼čeitate la presiune ├«n acelea┼či condi╚Ťii ca pentru probarea conductelor de ap─â;

– preaplinurile b─âilor, lavoarelor trebuie s─â asigure scurgerea apei ├«n acelea┼či condi╚Ťii ca ┼či scurgerea principal─â a obiectelor sanitare respective;

– la du┼čuri se va verifica para du┼čului, care va trebui s─â permit─â curgerea apei pe toat─â suprafa╚Ťa ei cu debit suficient ┼či jet uniform dirijat;

– vasul de closet trebuie s─â se spele dintr-o singur─â desc─ârcare a rezervorului de sp─âlare.

Pentru efectuarea probei se umplu obiectele sanitare cu ap─â ┼či se verific─â etan┼čeitatea ┼či func╚Ťionarea lor.

 

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 1. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu plansele: Stereotomii, Instalatii sanitare, Planuri generale ale fiecarui nivel.

Revino la inceputul articolului