Nota de prezentare (O.A.R. 2006)

Caietele de sarcini pe care le regasiti pe acest site au la baza documentatia redactata de catre Ordinul Arhitectilor din Romania  la data 24 martie 2006

NOTA DE PREZENTARE – O.A.R. , Bucuresti, 2006 –

<<In acest volum sunt cuprinse ‚ÄúConditii tehnice generale pentru executarea lucrarilor de constructii‚ÄĚ, grupate pe capitole (grupe) de lucrari specifice lucrńÉrilor de FINISAJE pentru constructii civile, constructii de locuinte si social culturale.

 

  1. Fiecare asemenea capitol este prezentat √ģn cadrul unei specificatii care contine:

Generalitati – Prezentele specificatil se vor folosi la √ģntocmirea caietelor de sarcini pentru lucrari de finisaje la constructii civile.

Concept de baza – Specificatiile din acest volum fac trimiteri la standarde, normative si prescriptii tehnice si se citesc √ģmpreuna cu acestea.

Materiale si produse – Sunt enumerate si se descriu materialele si standardele sau normele de calitate si testare ale acestora.

Executia lucrarilor Sunt descrise principalele conditii tehnice de executie a lucrarilor de finisaj, cu referire la tehnologiile specifice pentru fiecare capitol de lucrare √ģn parte.

Teste, probe, verificari – Sunt indicate abaterile admisibile privind calitatea lucrarilor executate, de asemenea sunt indicate principalele operatiuni de verificare, fac√Ęndu-se trimiteri la standardele de verificari si teste necesare asupra materialelor utilizate.

MasurńÉtori si decontńÉri – Se fac precizarile necesare privind modul si conditiile de masurare si decontare a lucrarilor de finisaje, √ģn corespondenta cu listele de cantitńÉti din lucrari.

 

  1. Prezentare si utilizare

Specificatiile standard din acest volum se pot utiliza sub forma tiparitńÉ de ‚Äúcaiete de sarcini‚ÄĚ sau sub forma de ‚Äúdischete‚ÄĚ cu utilizare pe calculatoare PC.

In varianta ‚Äúdischete‚ÄĚ este posibila completarea specificatiilor pentnu adaptarea lor direct prin calculatoarele PC, √ģn functie de necesitatile si particularitatile concrete ale fiecarei lucrari.

 

  1. Codificare

Sistemul de codificare adoptat pentru specificatiile standard din acest volum permite o identificare usoara si rapida a fiecarui capitol de lucrari.

S-a adoptat sistemul de ordonare √ģn scara, astfel:

(14) 0000 Capitolul ‚ÄúPARDOSELI‚ÄĚ

(14) 1000 Sectiunea ‚ÄúPardoseli din placi mozaicate‚ÄĚ

(14) 1100- Subcapitol ‚ÄúGENERALITATI‚ÄĚ

(14) 1110 – Specificatia ‚ÄúDescriere si limite de aplicabilitate‚ÄĚ

(14) 1111- Specificatia elementara

 

Acest sistem de codificare permite adaugarea de subcapitole, eliminarea sau completarea de articole de specificatii pentru fiecare treapta √ģn asa fel √ģnc√Ęt utiliz√Ęnd de preferinta sistemul automatizat acestea sa poata fi utilizate si adaptate la diverse lucrari concrete. Diversele subcapitale sau articole de specificatii elaborate pentru diverse lucrari civile vor putea fi inserate √ģn specificatiile standard complet√Ęndu-le pe cele incluse √ģn prezentul volum si constituindu-se √ģn acest fel √ģn banci de date pentru specificatii care vor permite folosirea lor la proiectare pentru elaborarea caietelor de sarcini si executia lucrarilor de constructii.>>

 

(Din documentatia ‚ÄúConditii tehnice generale pentru executarea lucrarilor de constructii‚ÄĚ, O.A.R. 24 martie 2006)

Revino la inceputul articolului