LUCRARI DE HIDROIZOLATII SI TERMOIZOLATII

Pentru realizarea hidroizolatiilor de calitate corespunzatoare, vor fi respectate urmatoarele conditii :

 

– lucr─ârile de hidroizolatii se vor executa de        ├«ntreprinderi de specialitate sau de echipe specializate;

– se vor asigura spatii corespunz─âtoare pentru depozitarea materialelor aproape de locul executiei;

– se vor asigura caile de acces cele mai scurte pentru transportul si manipu┬şlarea materialelor;

– se va controla calitatea si cantitatea foilor bituminate, a bitumurilor si materialelor auxiliare; daca au certificate de calitate si corespund prescriptiilor tehnice respective, pentru utilizarea conform normativului si proiectului;

– lucr─ârile de hidroizolare la cald se vor executa la temperaturi de peste +5┬░C, fiind interzisa executia acestora pe timp de ploaie si burnit─â;

– la lucr─âri executate pe timp friguros, ce vor respecta prevederile din ┬ź Normativul pentru realizarea pe timp friguros, se vor respecta prevederile din ÔÇťNorma┬ştivul pentru realizarea pe timp friguros a lucr─ârilor de constructii si instalatii aferenteÔÇŁ C 16-84;

– temperatura masticului de bitum ├«n cazan nu va depasi 220┬░C, iar ├«n momen┬ştul lipirii straturilor va fi cuprins─â ├«ntre 160 si 200┬░C.

Suprafetele suport pentru aplicarea barierei contra vaporilor sau a hidro┬şizolatiei se vor verifica si controla daca corespund prevederilor STAS 2355/3-75, astfel :

– se vor verifica pantele si se va controla daca suprafata este curata, fara asperitati mai mari de

┬▒ 2 mm si denivelari peste 5 mm verificate ├«n toate directiile, cu un dreptar de 3 m lungime, iar scafele executate cu raze de minim 5 cm si muchiile de minim 3 cm ;

  • se va verifica daca suportul din mortar sau beton este uscat si ├«ntarit, prin lipirea pe numai 20 cm a unei f├ósii de carton bituminat de 30×20 cm, dupa o prealabila amosare si care la ├«ncercarea de dezlipire dupa o ora de la lipire, trebuie sa se rupa. Dezlipirea de pe suprafata a f├ósiei sau cu mortar, arata ca sapa este
  • se va verifica dac─â sunt fixate conductele de scurgere, elementele de strapungere, diblurile, c├órligele, agrafele de prindere a copertinelor, daca sunt executate rebordurile, l─âcasurile rosturilor si dac─â sunt montate deflectoarle pentru difuzia vaporilor sau alte elemente situate sub bariera contra vaporilor sau sub hidroizolatie.

Bariera contra vaporilor si straturile de difuzie sau hidroizolatia se vor aplica pe suporturile din beton sau mortar de ciment, dupa amorsare cu emulsie sau solutie de bitum cu minimum

300 g/m.p.

Stratul de amorsare cu solutie de bitum se executa pe suportul din beton sau mortar bine curatat si uscat numai în perioade de timp cu temperaturi exterioare pâna la 8°C, iar cu emulsie de bitum pe suportul umed la temperaturi peste 8°C. Dupa uscare, straturile de amorsare trebuie să fie de culoare maro închis, fara luciu.

Aplicarea stratului de amorsare se executa mecanizat prin stropire cu pisto┬şlul racordat la compresor cu aer comprimat, sau cu peria, pe suportul de beton curatat si uscat.

In caz de preparare a solutiei de bitum pe santier, indicat numai pe suprafete mici, operatia se va executa la minim 25 m de surse de foc sau constructii usor inflamabile, prin turnarea treptată a bitumului în benzina si amestecarea continuua pâna la răcire.

Straturile de difuzie nu se aplica în dolii si pe o raza de cca. 25 cm în jurul gurilor de scurgere si a străpungerilor.

Comunicarea cu exteriorul a difuziei de sub copertinele de la atice, se va realiza cu fâsii de împâslitură bitumata perforată de 50 cm latime, asezate la distanta de cca. 1 m.

Bariera contra vaporilor se va aplica pe suport din beton peste stratul de difuzie, lipita si acoperita cu mastic de bitum, cu suprapuneri de 7…10 cm si tre┬şbuie sa acopere complet partea inferioara a stratului de izolatie termica.

La acoperisurile peste încaperi cu umiditate relativa interioara mai mare de 75 %, bariera contra vaporilor va fi executata cu un strat de tesatura bitumată TSA 2000, lipita si acoperita cu mastic de bitum IB 70/95°C.

In cazul izolatiei termice cu placi termoizolatoare din materiale rigide, stratul din mastic de bitum pentru acoperirea barierei contra valorilor se va utiliza si la lipirea placilor termoizolatoare.

Protectia cu foi bitumate a placilor termoizolatoare din materiale rigide se va executa în atelier sau fabrici, prin lipirea placilor cu minim 1,5 kg/m.p. mastic de bitum cald, întins cu peria pe foile bitumate.

La montarea pe acoperis, placile termoizolatoare se vor aplica cu partea ne┬şprotejata ├«n masticul de bitum cald de acoperire a barierei contra vaporilor, care nu va depasi temperatura de 150┬░C ├«n momentul lipirii.

Hidroizolatia alcatuita din straturi multiple, pentru terase si acoperisuri cu panta de maximum

20 %, se va executa prin lipirea foilor bitumate, pe toata supra┬şfata, cu masticuri din bitum preparate cu maximum 30 % filere minerale, cu puncte de ├«nmuiere IB ├«n functie de panta.

La terase si acoperisuri cu panta mai mica de 7 % se admite utilizarea de masticuri cu puncte de ├«nmuiere IB 60/70┬░C, preparat din alte sorturi de bitum, cu ca┬şracteristici de plasticitate si ductilitate minime ale bitumului H 68/75.

La acoperisuri cu panta peste 20 %, straturile hidroizolatiei din foi bitumate┬ş se vor aplica prin lipire cu bitum IB 95/l05┬░C.

Consumul de mastic sau bitum cu adaos de cauciuc pentru fiecare strat de lipire, va fi de minim 1,5 kg/m.p., iar la primul strat si ├«n cazul aplicarii pe stra┬ştul de difuzie va fi de minim 1,8.

Pentru executarea hidroizolatiei în câmpul acoperisului, sulurile din foi bitumate se vor derula pe suprafata suport si se vor curata prin periere energica, dupa care se vor lasa un timp suficient pentru relaxare si îndreptare a foilor.

Se va matura suprafata suport, se vor poza si croi foile bitumate la lungimea necesara pe locul de aplicare, dupa care se vor rula din nou si apoi se vor lipi prin derulare  succesiva si presare a sulului peste stratul de mastic de bitum, turnat cu canciocul ├«n fata si pe toat─â lungimea sulului. Apasarea energic─â a sulului trebuie sa  conduca la eliminarea pungilor de aer si a lentilelor de mastic, realiz├óndu-se astfel o            ├«mbunatatire a hidroizolatiei si ├«ncadrarea ├«n consumul normal de bitum.

Suprapunerile dintre foile bitumate vor fi do 7…10 cm si se vor presa cu canciocul cald, netezindu-se si curat├óndu-se totodata excesul de mastic de bitum refu┬şlat pe margini.

Al doilea si al treilea strat al hidraizolatiei se vor aplica ├«n mod asem─ân─â┬ştor, cu decalari ├«ntre suprapunerile foilor, realizate prin lipire la marginea acoperisului a unei f├ósii de 50 cm latime la hidroizolatia din doua straturi si de 0,33 cm la hidroizolatia din mai multe straturi.

Fiecare strat se va aplica ├«ncep├ónd de la gurile de scurgere astfel ca supra┬şpunerile sa fie realizate ├«n sensul de scurgere a apelor.

La pante de pâna la 7%, lipirea foilor se va face perpendicular sau paralel cu panta, iar la pante mai mari, foile bitumate se vor aplica numai paralel cu panta.

Dupa aplicarea fiecarui strat, se va examina suprafata cu grija prin ciocanire iar defectele constatate se vor remedia, dup─â care se va executa stratul urmator.

Hidroizolarea la elementele verticale (atice, reborduri, ventilatii, cosuri, etc.), se va efectua cu fâsii croite la dimensiunile respective prin derulare pe stratul din mastic de bitum la cald, începând de jos în sus.

La scafe suprapunerile cu straturile hidroizolatiei orizontale se vor realiza în trepte de minim

20 cm.

La colturi, muchii si alte locuri unde foile bitumate nu se pot derula, se admite aplicarea prin întinderea masticului cu canciocul sau gletuitorul pe element si foaia bitumata, cu lipirea imediata si presarea cu canciocul, controlându-se aderenta si continuitatea etansarii în aceste locuri.

La atice cu ├«naltimea  p├óna la 60 cm, hidroizolatia se va ├«ntoarce pe partea orizontala a aticului minim 12 cm, iar ├«n cazul unor elemente verticale cu ├«naltimea mai mare se va ridica p├óna la

30 cm si se va ancora sau se va prinde în cuie sau cu platbanda si bolturi împuscate la distante de cca 50 cm.

Protectia hidroizolatiei elementelor verticale la terase circulabile si ne┬şcirculabile, se va realiza cu mortar de ciment : M 100 T de cca. 30 mm grosime, armat cu rabit pe retea de otel-beton F4-6 mm la 25 cm.

Etansarea la strapungeri se va face ├«n functie de diametrul elementului si solicitarilor fizice si mecanice, astfel :

– la strapungeri reci si fara vibratii, cu diametrul mai mic de 200 mm si cu flanse, hidroizolatia se va aplica pe flansa sudata si se va str├ónge cu flansa mobila ├«n suruburi;

– la strapungeri reci si fara vibratii cu diametrul mai mic de 200 mm si fara flanse, etansarea hidroizolatiei cu elemente verticale se va executa, dupa umplerea cu mortar a golului din jurul elementului, prin masonarea cu doua straturi de p├ónza sau tesatura bitumata lipita cu mastic de bitum si matisata pe element cu s├órma sau colier.

In cazul deflectoarelor, stratul de difuzie se va decupa sub gulerul din tabla, iar în interior ca termoizolatie tubul se va umple cu câlti bitumati sau vata minerala recuperata;

– la strapungerile cu vibratii sau calde, hidroizolatia verticala se executa ├«ntoarsa pe un rebord din beton sau zidarie, distantat fata de strapungere si se prote┬şjeaza pe rebord cu sort din tabla zincata sau tabla neagra vopsit─â anticoroziv si etansgata cu chituri la elemnentul de strapungere.

Rosturile de dilatare cu rebord, se vor etansa cu un strat suplimentar din pânza sau tesatura bitumata de minim 0,50 m latime, cu bucla în deschiderea rostului, lipit cu mastic de bitum.

Dupa umplerea buclei cu câlti bitumati sau vata minerala recuperata, se acopera cu o fâsie din tabla de 20 cm latime, cu bucla deasupra rostului si prinsa în cuie de dibluri sau bolturi împuscate pe margine.

Hidroizolatia se va aplica peste tabla cu bucla, în prealabil amorsata cu emulsie sau solutie de bitum, dupa care se vor executa copertina sau straturile de protectie.

Montarea gurilor de scungere interioara, la terase circulabile, se va face conform STAS 2742-80 ┬ź  Receptoare pentru colectarea apelor de pe terese si acoperisuri. Forme si dimensiuniÔÇÖ.

Pentru scurgeri exterioare se va tine seama de prevederile din STAS 2389-77 ÔÇťJgheaburi si burlane ┬╗ Prescriptii de proiectare si alcatuireÔÇŁ,

Racordarea hidroizolatiei la gurile de scurgere de la terase si acoperisuri necirculabile, se va asigura cu guler de plumb amorsat, sau cu pâlnii din materiale plastice, aplicate la cald pe un strat suplimentar de pânza sau tesatura bitumata între doua straturi de mastic de bitum.

Gulerul de plumb sau de materiale plastice si stratul suplimentar de p├ónza sau tesatura bitumata, vor fi prevazute cu stuturi care se vor introduce ├«n mufa con┬şductei de scurgere.

Mufa conductei de scurgere se va monta la nivelul stratului suport de rezis┬ştenta al hidroizolatiei sau al barierei contra vaporilor, iar la partea inferioara, conducta cu mufa va fi stemuita ├«n coloana de cobor├óre la minim 30 cm sub planseu.

Hidroizolatia în câmp se va lipi deasupra gulerului de plumb sau din materiale plastice cu crestaturile introduse în mufa, dupa care se va monta parafrunzarul.

La terase necirculabile, protectia grea din pietris do 7…15 mm se va execu┬şta prin asezare ├«n strat uniform de cca. 4 cm grosime.

Suprafetele pe care urmeaza a se aplica stratul de difuzie trebuie sa aibe aceeasi planeitate si acelasi grad de uscare cu suprafetele ce urmeaza a fi izolate obisnuit conform STAS 1044ÔÇö67.

Aceste suprafete nu necesita o driscuire fina, ci numai o driscuire grosiera care sa asigure o rugozitate suprafetelor, favorabila activarii difuziei tangentiale a vaporilor.

Stratul de difuzie lipit în puncte fiind semiflotant, lucrarea respectiva necesita o executie si o întretinere îngrijita, deoarece infiltratiile prin defecte accidentale se pot extinde pe zone mai mari.

Suporturile din beton sau mortar pe care urmeaza sa fie aplicat stratul de difuzie, trebuie sa fie amorsate ├«n prealabil cu solutie de bitum sau emulsie bitumi┬şnoasa ├«ntr-o singura  repriza

(cca. 0,3 kg/m.p.).  Aplicarea amorsajului ├«n cantitati prea abundente sau folosirea unor solutii de bitum concentrate poate sa provoace fr├ónarea migratiei vaporilor ├«n structura. Aplicarea stratului de difuzie se va face numai dupa uscarea amorsajului.

In caz ca stratul de difuzie este compus din foi bituminate blindate perfo┬şrate, acestea se aplica liber pe fata presarata cu nisip pe stratul suport; av├ónd mar┬şginile si capetele petrecute cu 4ÔÇö5 cm, tot nelipite. Peste stratul de difuzie se toarn─â masa bituminoasa topita.

Comunicarea stratului de difuzie cu atmosfera exterioara se executa cu recspectarea urmatoarelor prevederi.

  • In cazul scurgerilor interioare, prin ridicarea stratului de difuzie a ba┬şrierei contra vaporilar si a hidroizolatiei pe atic si prelungirea lor pe sub copertina p├óna la lacrimarul exterior;

–   Pentru asigurarea comunicarii straturilor de difuzie cu atmosfera exterioara se va presara nisip suplimentar cu granulatie 1-3 mm sub foile bitumate, care for┬şmeaza stratul de difuzie ├«n regiunea de comunicare a lor cu exteriorul sub copertinele de la atic, de la perimetrul teraselor.

 

Este interzis a se întrerupe bariera contra vaporilor si a ridica numai foile bitumate ale stratului de difuzie de la fata inferioara si superioara a termoizolatiei (neseparate prin bariera contra vaporilor), deoarece s-ar produce condens abundent în stratul termoizolant.

Este necesar sa se foloseasca deflectoare amplasate la distante de maxim 0-12 m între ele, precum si de la comunicarile stratului de difuzie cu atmosfera la atice.

Asemenea deflectoare pot fi, formate, spre exemplu, din tuburi de tabla galvanizata,cu ├«naltimea de cel putin 30 cm de la fata hidroizolatiei si de diametru cca 8 cm, prevazuta la baza cu flanse tronconice cu diametrul de 30 cm si ├«naltimea de 2-3       cm peste suport, iar deasupra cu o caciula conica din tabla.

Pentru asezarea acestui deflector se decupeaza o suprafata de cca. 15 cm diametru ├«n foaia bitumata a strarului de difuzie, dupa aceasta flansa tronconica a deflectorului se aseaza concentric cu decuparea si se executa celelalte straturi ale  ├«nvelitorii, racord├óndu-se la tubul deflectorului.

Pentru asigurarea etanseitatii ├«n dreptul acestor strapungeri, racordarea se face cu un manson suplimentar din tesatura bitumata, ca  la strapungerile hidroizolatiei.

In cazul structurilor cu termoizolatie, interiorul deflectoarelor se umple cu vata minerala.

 

Se va avea ├«n vedere la aplicarea flanselor de la deflectoare ca sa fie asi┬şgurata ├«n mod perfect comunicatia dintre deflector si stratul de difuzie, eventual prin presararea de nisip granulos suplimentar sub foaia bitumata ├«n aceasta regiune.

In dreptul gurilor de scurgere interioare, stratul de difuzie este oprit prin lipire la distanta de

15-20 cm de mufa gurii de scurgere, iar izolatia se executa în mod obisnuit.

Executarea izolatiilor termice pe suprafete orizontale se va face numai dupa ternhinarea si controlarea lucrarilor prevazute sub stratul termoizolator (sapa de egalizare, etc.) precum si terminarea tuturor lucrarilor de constructtii-montaj, care ar putea dauna acestora.

Daca totusi, dupa executarea izolatiei termice, apare necesitatea unor lucrari care ar putea dauna acesteia, se va proteja termoizolatia cu un strat de rogojini, car┬ştoane bitumate, placi fibrolemnoase dure sau sc├ónduri,

Suprafetele suport pregatite pentru executarea izolatiilor termice trebuie sa aiba planeitate suficienta, fara reliefuri sau asperitati. Ele se vor verifica în prealabil cu dreptarul de 2 m lungime, iar la suprafetele orizontale si cu bolobocul. In cazul suprafetelor înclinate, verificarea se va face cu dreptarul sablon si bolobocul. Abaterea de la planeitate la verificarea cu dreptarul de 2 m lungime va fi de maximum 4 mm.

Verificarea planeitatii stratului suport al izolatiei termice se va face de c─âtre constructor si executantu1 lucrarilor de termoizolatie, constatarile consemn├óndu┬ş-se ├«ntr-un proces-verbal de lucrari ascunse.

Suprafetele suport ale izolatiilor termice (din beton, beton armat, mortar etc.), pe care urmeaza a se aplica bariera contra vaporilor sau izolatia termica, se vor pregati prin curatire de eventualele murdarii, praf suc resturi de tencuiala. Curatirea se va face cu maturi si perii.

Lucrarile de izolare termica se vor executa numei cu personal specializat în acest scop.

La punerea ├«n opera a materialelor termoizolatoare se vor evita tr├óntirea placilor rigide; se recomanda ca transportul placilor rigide sa se faca ├«n pozitie verti┬şcala.

Câmpul termoizolant cu placi se va realiza prin asezarea acestora cu rosturile închise. Eventualele spatii dintre placi vor fi completate prin bucati, taiate la dimensiunile necesare pentru a se obtine un strat termoizolatar continuu,

Se interzice ├«nlocuirea placilor sau completarea spatilor prin alte mate┬şrile (caraimizi cu goluri, caramizi pline etc.); se admite umplerea eventualelor goluri dintre placi cu deseuri din aceleasi materiale, aglomerate.

Suprafata stratului suport trebuie sa aiba planeitatea suficienta, fara re┬şliefuri sau asperitati, pentru a nu fi ├«ncarcat inutil, ulterior, cu straturi de egali┬şzare.

Daca suprafata prezinta denivelari se va executa o sapa de egalizare din mortar de ciment cu avizul proiectantului.

La lucrul pe timp friguros sau ├«n alte cazuri, c├ónd nu se poate executa ega┬şlizarea suprafetei suport, aceasta se poate realiza prin aplicarea peste bariera contra vaporilor, de la caz la caz, a unui strat de 1-2 cm grosime de nisip, spalat si uscat, ├«ntins uniform si nivelat, astfel ├«nc├ót sa se realizeze o suprafata plana. In acest caz, la asezarea placilor termoizalatoare, bariera contra vaporilor nu se va deteriora.

Asezarea placilor termoizolatoare rigide de beton celular autoclavizat se face pe pat de nisip, pe suprafete suport cu panta pâna la 3%.

Pozarea instalatiei electrice se va evita, în general, la fata superioara a placii suport din beton armat. Când totusi ea se executa, se va aplica o sapa generala de nivelare.

 

Nu se admite nivelarea superioara a stratului suport termoizolator prin tesrea, prin taiere a placilor termoizolatoare, pentru înglobarea în spatiul rezultat a tuburilor electrice.

Termoizolatia va fi realizata din placi rigide de beton celular autoclavizat.

Pentru a ├«mpiedica, ├«n timpul executiei, patrunderea apelor din precipitatii atmosferce ├«n termoizolatie, aplicarea stratului termoizolator se va face pe f├ósii transversale pe ├«ntreaga latime a cladirii, dupa racordarea dispozitivelor de scurgere a apei de pe terase la reteaua de canalizare. F├ósiile vor avea suprafata corespunzatoa┬şre posibilitatii acoperirii termoizolatiei cu hidroizolatii, Intr-un interval de timp ├«n care nu exista riscuri de umezire a termoizolatei datorita precipitatiilor atmos┬şferice. Nu se va aplica o suprafata de termoizalatie mai mare dec├ót suprafata ce poate fi acoperita ├«n cursul unei zile de lucru cu sapa de protectie.

Circulatia directa pe placile termoizolatoare rigide sau elastice este interzisa.

Asezarea placilor se face pe latime de cca. 30-60 cm care se pot acoperi cu sapa fara a se calca pe placa. In cazul unor latimi mai mari de fâsii se admite circulatia peste placi prin intermediul unor podini din dulapi de lemn.

Sapa suport a hidroizolatiei se va pastra uscata, iar circulatia pe ea se va face numai dupa suficienta ei ├«ntindere si cu mijloace de transport care nu duc la de┬şteriorarea ei (targi, roti cu pneuri), eventual cu protejarea prin podini de circulatie.

In caz de pericol de ploaie, în timpul executiei termoizalatiei, suprafata stratului termoizolator se acopera provizoriu cu un strat de materiale hidrofuge (cartoane bitumate, folii de polietilena, etc.) materialele respective trebuind sa f ie pregatite din timp.

Canalele de ventilatie obtinute prin instalarea placilor termoizalatoare, în cazul alcatuirii de tip C, se dispune pe doua directii perpendiculare, comunicând între ele la intersectii.

La termoizolarea la partea inferioara a planseelor (recomandabila din punct de vedere termotehnic), placile rigide din beton usor se aseaza pe cofraj înainte de armarea si betonarea plaicilor de beton armat.

Fixarea si sustinerea placilor termoizolatoare rigide se realizeaza cu o retea din vergele de otel-beton F 6mm la 20 cm distanta, montata pe cofraj înainte de asezarea placilor si legate de armatura planseului de beton armat cu ajutorul unor mustăti duble de sârma zincata F 3 mm.

Astfel placile se leaga strâns de placa de beton armat.

Pentru protectia termoizolatiei, peste placile termoizolatoare se aplica o tencuiala de mortar pe rabit sau fara rabit, de la caz la caz.

Controlul în timpul executei se efectueaza de catre executant prin organele de control tehnic de calitate, precum si de beneficiar prin dirigintele lucrarii, verificându-se corespondenta dintre materialele si straturile de materiale puse în opera si prevederile proiectului.

Constatarile controlului se consemneaza pentru fiecare obiect ├«n procese-┬şverbale de lucr─âri ascunse, ├«n caietul de dispozitii de santier.

Se vor verifica :

– calitatea materialelor termoizolatoare pe baza avizelor de expeditie ale fabricilor producatoare ├«n conformitate cu prevederile din norma interna de fabricatie si din prescriptii;

– montajul termoizolatiei;

– executarea corecta a stratului de protectie.

Lucrariie gasite necorespunzatoare în timpul controlului se vor reface.

La receptia obiectului se vor analiza constatarile consemnate în caietul de dispozitii de santier facute de organele de control în timpul executiei si, în caz de dubiu, se vor executa sondaje prin care sa se verifice corecta aplicare a prevederilor din prescriptii.