Pereţi din panouri termoizolante (tabla)

1.      Generalitati

1.1. Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatiile tehnice pentru lucrari de executare a peretilor din panouri termoizolante cu grosimea de 8 cm, care vor fi executati in conformitate cu indicatiile din proiect si in conformitate cu legea 10/1995, privind calitatea in constructii. Peretii din panouri termoizolante vor fi executati sub indrumarea si supravegherea firmei care furnizeaza panourile. Se vor respecta cu strictete prescriptiile de punere in opera ale producatorului.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

1.2.Standarde si normative de referinta

Produsele vor avea agremente tehnice valabile, conform standardelor si normelor in vigoare.
P118-99 Normativ de siguranta la foc a constructiilor
STAS 6793 ÔÇô 82 Constructii civile, industriale si agrozootehnice. Cosuri, canale de┬áfum pentru focare obisnuite la constructiile civile. Prescriptii generale.
C56 ÔÇô86 Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii 10/86
P118 ÔÇô 83 Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor privind protectia la actiunea focului 3/86
Normativele republicane de protectia muncii, aprobate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii
Regulamentul privind protectia si igiena muncii in constructii, aprobat cu ordinul MLPAT nr.9/1993.

1.3. Mostre si test─âri

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate la fatada.

Certificate
Contractorul va furniza Arhitectului:

  1. a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare
  2. b) Buletine de laborator executate de fiecare data c├ónd este necesar s├Ą se schimbe furnizorul unui material.
  3. c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, placi de fatada, structura secundara, etc.).

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de inchidere cu panouri termoizolante.

Panouri mostra

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un fragment de perete-mostra, utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobate.
Peretii mostr─â se execut─â acolo unde se cer de catre inginer. Pe durata executiei lucrarii peretii mostra nu se vor distruge sau deteriora.

  1. Receptia lucrarilor executate anterior inchiderilor din pereti termoizolanti, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul inchiderilor cu pereti termoizolanti va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montajului peretilor termoizolanti se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-verificarea construc╚Ťiei suport realizat─â de ├«ntreprinz─âtorul anterior ├«n ceea ce prive┼čte perpendicularitatea ┼či alinierea, ├«n caz contrar pot apare probleme grave ├«n cursul poz─ârii panourilor din cauza decal─ârii pl─âcilor.;
– linearitatea ┼či planeitatea montantilor si a cosoroabelor;
-alinierea panourilor si suprafetelor de acoperis;
– verificarea distan╚Ťei dintre cosoroabe ┼či compara╚Ťia ├«nc─â odat─â cu tabelele de ├«nc─ârcare ale produc─âtorului panourilor;
-se va asigura o s─âgeat─â liber─â a tuturor panourilor de acoperi┼č. ├Än cazul distan╚Ťelor mai mari ├«ntre cosoroabe, acestea nu trebuie pozate, la fa╚Ťa superioar─â, coplanar cu cantul superior al fermei acoperi┼čului, ci trebuie montate mai sus cu cel pu╚Ťin m─ârimea s─âge╚Ťii admisibile a panourilor plus o distan╚Ť─â de siguran╚Ť─â. Elementele de construc╚Ťie, a┼ča cum sunt aceste panouri, nu pot prezenta o s─âgeat─â de m─ârimea L/150, unde L reprezint─â distan╚Ťa ├«ntre cosoroabe;
– se va avea in vedere alegerea corect─â a elementelor de fixare.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.
Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaland inceperea executarii peretilor din panouri termoizolante pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.
Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.
Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.
Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.
Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa peretii din panouri termoizolante va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

  1. Materiale si constructie

Elemente de construc╚Ťie izolate termic pentru c─âm─â┼čuirea acoperi┼čurilor ┼či a pere╚Ťilor cl─âdirilor.
Ele sunt formate dintr-un strat interior ┼či o coaj─â exterioar─â din tabl─â.
Metalele din tabl─â pentru realizarea panourilor tip sandvici sunt ├«n general zincate, dar se folose┼čte ┼či tabl─â de o╚Ťel cu strat acoperitor; inoxidabil.
Este preferat─â prima dintre variantele men╚Ťionate, din considerente de costuri ┼či din motive de static─â.
Domeniul de utilizare este ├«n principal cel al construc╚Ťiilor industriale, respectiv pe de-o parte construc╚Ťia de hale industriale, ┼či pe de alt─â parte construc╚Ťia de depozite frigorifice.
├Än sectorul construc╚Ťiei de hale industriale exist─â dou─â categorii mari ┼či anume pe de-o parte panourile cu umplutur─â de spum─â poliuretanic─â, ┼či pe de alt─â parte panourile cu umplutur─â de vat─â mineral─â, acestea din urm─â folosite ├«n special ├«n zona protec╚Ťiei ├«mpotriva incendiilor. Se pot produce ┼či panouri cu suprafa╚Ť─â din o╚Ťel.

– panouri termoizolante cu grosimea de 8 cm, culoare alba,
– produse tinichigerie: tabla profilata pentru sorturi, jgheaburi si burlane, zincata pe ambele fete la cald, acoperire cu strat neutralizant, strat primar si strat de protectie HBPE sau poliester, vopsita in culoarea tiglei brun inchis, grosimea tablei ~ 0,6 mm.

  1. Executia

4.1. Lucrari premergatoare

Protectia pe timpul transportului: Elementele vor fi protejate cu materiale alese corespunzator pe perioada transportului. Se vor alege lungimi corespunzatoare pentru a permite transportul fara a deteriora panourile.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transporturi, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

  TRANSPORT (Livrare, depozitare, manipulare)

Panourile de inchidere izolatoare tip sandwich vor fi livrate pe santier pregatite pentru a fi montate imediat pe structura de rezistenta a constructiei. Se livreaza in colete paletizate protejate cu folie. La receptie se vor verifica cantitativ si calitativ produsele livrate. Eventualele lipsuri sau sesizari se vor mentiona in scris pe avizul de expeditie.
La descarcare se vor asigura utilaje coresounzatoare pentru a se evita orice deteriorare a tablelor.
La depozitare suprapunerea pachetelor de panouri este permisa numai daca rezemarea se face pe talpi de lemn.
Mediile agresive (acizi, var, mortar) care se mentin o perioada de timp indelungata pot cauza decolorarea suprafetelor.

4.2. Punerea in opera propriu-zisa

Daca panourile trebuie taiate pe santier se va folosi intotdeauna un fierastrau cu miscari alternative (pendular). Nu se vor folosi freze abrazive sau polizoare unghiulare.
Dupa taiere se va indeparta orice urma de span de pe suprafata panourilor si orice denivelari de la capete.
Cand se taie sau se gaureste materialul este obligatorie purtarea echipamentelor de protectie.
La lucrarile in tabla, toate cusaturile vor fi asigurate cu nituri sau falturi, in conformitate cu regulile valabile din tehnica constructiilor .
Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat.
Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.
Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii. Pe baza unor intelegeri prealabile, schelele vor fi lasate si la dispozitia altor executanti.

Toate materialele utilizate vor fi testate  in prealabil de furnizor si vor fi atestate calitativ.
Inainte de executarea comenzilor  si livrarea  materialelor furnizorii vor prezenta mostre de produse si materiale.
Se vor folosi si instala corect subansamblurile recomandate de furnizor pentru fixarea panourilor pe structura. Toate fixarile vor fi executate estetic si in asa fel incat sa se asigure o ancorare suficienta impotriva rafalelor de vant.
Se vor respecta prescriptiile de punere in opera ale producatorului.
Profilele de sustinere a panourilor trebuie sa fie montate astfel incat sa asigure planeitatea peretelui in tolerantele admisibile.

Numarul si dimensiunile dispozitivelor de prindere se vor determina prin proiect de panotaj, intocmit de executant, cu respectarea normativelor in vigoare si a indicatiilor furnizorului.

Toate cusaturile vor fi asigurate cu nituri sau falturi, in conformitate cu regulile valabile din tehnica constructiilor si prescriptiile tehnice ale furnizorului.

Protectiile de tabla pentru scaunul acoperisului (punctul de sprijin la imbinarea suprafetelor acoperisului) vor fi executate cu atentie deosebita. Executantul este singurul garant al etanseitatii si functionalitatii de durata a acoperisului.

Lucrarile cuprind sorturile de tabla de la strapungeri, sorturile de tabla de la rosturile antiseismice si de dilatare precum si toate sorturile necesare conform detaliilor de executie.

Costurile rezultate in urma neetanseitatii vor fi suportate, in valoare nelimitata, de executant.

Descrieri:
– panoul va fi agrementat pentru rezistenta la foc conform normelor in vigoare
– panouri din tabla de otel
– zincate pe ambele fete
– protectie la coroziune pentru invelisul exterior
– protectie la coroziune pentru invelisul interior
– culoare standardÔÇôalb aluminiu RAL 9006
– material┬á izolator-poliuretan rigid cu celulele inchise, rezistent la foc, netoxic
si fara HCFC
– benzi de etansare, anticondens aplicate de producator
– grosimea panoului: 80 mm
– mod de imbinare ÔÇô ascuns
– fixarea cu suruburi autofiletante zincate ÔÇô conf. Specificatie producator

Se vor respecta detaliile furnizorului pentru rosturile in camp, colturi, elemente de
capat, socluri, atice. Pentru detaliile de soclu si atice -vezi detalii din proiect.
Antreprenorul va prezenta spre avizare proiectantului general si beneficiarului
detalii de executie si esantioane inainte de comandare si punere in opera.

4.3. Influenta conditiilor meteorologice

Lucrarile de inchidere cu panouri termoizolante nu se vor executa sub temperatura de + 10 C.
Lucrarile de placaje se executa numai in urmatoarele conditii climaterice: iarna, la temperaturi de minim + 10 grd. C, vara intre +10 si +30 grd. C.
Lucrarile exterioare nu se vor executa pe ploaie, soare direct  sau vant puternic.

Diferen╚Ťa de presiune a vaporilor:

Se va avea ├«n vedere faptul c─â, ├«n special spa╚Ťiile interioare ├«nc─âlzite, temperatura ridicat─â produce o presiune mare a vaporilor. Presiunea exterioar─â este redus─â, ceea ce face ca aerul din interior s─â se deplaseze spre exterior. Aerul ├«nc─âlzit poate ├«ncorpora mai mult─â umiditate dec├ót aerul rece. Din cauza gradului de umiditate, ├«n zona punctului de condensare se ajunge la formarea de condens, ceea ce are ca urmare deteriorarea construc╚Ťiei. Din acest motiv, racordurile la alte p─âr╚Ťi ale cl─âdirii trebuie realizate etan┼č la vapori. O posibilitate de atingere a acestui deziderat este aplicarea de folie lipit─â etan┼č, sau folosirea de benzi adezive speciale (de ex.: band─â Bituthene). ├Än cazul elementelor ie┼čite ├«n consol─â se va realiza o ÔÇ×barier─â (/├«ntrerupere) termic─âÔÇŁ, asupra c─âreia se va reveni mai ├«n detaliu ulterior.

Efectul bimetal:

Culorile ├«nchise nu reflect─â aproape deloc lumina, ├«n schimb preiau considerabil mai mult─â temperatur─â, spre deosebire de panourile de culoare deschis─â sau albe. Diferen╚Ťa de temperatur─â ├«n timpul verii ├«ntre albastru cobalt ┼či alb este de circa 300C. Spuma poliuretanic─â formeaz─â un strat ├«ntre tabla interioar─â ┼či cea exterioar─â. Acesta are, ├«ntre altele ┼či sarcina de a prelua ┼či echilibra modific─ârile diferite ale lungimii celor dou─â table din cauza diferen╚Ťelor de temperatur─â ├«n interiorul halei ┼či ├«n exterior. ├Än cazul unei temperaturi interioare a halei de 300C ┼či al unei suprafe╚Ťe a acoperi┼čului sau a pere╚Ťilor de culoare gri antracit, diferen╚Ťa de temperatur─â este de 460C. Datorit─â dilat─ârii la c─âldur─â, tabla exterioar─â se alunge┼čte mai mult dec├ót cea interioar─â, ceea ce va duce la o deformare a panoului.

  1. Controlul calitatii lucrarilor; cerinte specifice proiectului;

Toate caracteristicile vor fi verificate dupa montaj de catre consultantul desemnat de catre beneficiar. Se vor verifica :

– corespondenta cu proiectul,
– caracteristici geometrice,
– planeitate,
– orizontalitate,
– alinierea imbinarilor dintre panouri,
– aspect estetic si curatenie,
– caracteristici mecanice,
– stabilitatea montantilor si a panourilor,
– materiale.

  1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor.
Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.
Golurile pentru ferestre, usi, etc. din panouri nu vor fi calculate separat, atata timp cat acestea nu sunt specificate in pozitii separate.
Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.
Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

7. Receptia lucrarilor

7.1. Receptia preliminara

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate.

Se incheie proces ÔÇô verbal de receptie pe categorii de lucrari.
Nu se prevad abateri de la prevederile punctului.
Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.
Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative.
Pe parcursul lucrarilor pot aparea modificari.
Acestea nu influenteaza pretul unitar.
Pentru comandarea materialelor antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere.
Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate.
Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

 

Revino la inceputul articolului