SISTEM TERASA VERDE – PESTE SPATIU NEINCALZIT

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea sistemului complet de terasa verde peste spatiu neincalzit (tip Bauder).

Lucrarile cuprinse contin realizarea straturilor componente ale sistemului, inclusiv racordurile la guri de scurgere, atice, instalatii si esafodaje care urca din subsol in curte, etc.

 

  • Standarde si normative de referintă

 

Standarde de referinta

 

SR EN 13967:2005/ A1:2007                   Foi flexibile pentru hidroizolații. Foi de material plastic şi de cauciuc de etanşare împotriva umezelii, inclusiv foi de material plastic şi de cauciuc pentru etanşarea cuvelajelor. Definiții şi caracteristici

SR EN 13984:2005/ A1:2007                   Foi flexibile pentru hidroizolații. Foi de material plastic şi de cauciuc utilizate ca straturi pentru controlul vaporilor. Definiții şi caracteristici.

SR EN 13162:2009                                   Produse de termoizolare pentru clădiri – Produse fabricate din vată minerală (MW) – Specificație.

SR EN 13501-1                                         Clasificarea produselor pentru constructii în functie de comportarea la foc – Partea I: Clasificarea în functie de rezultatele încercarilor de reactie la foc

SR EN 13163:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din polistiren expandat (EPS). Specificatie

SR EN 13164:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din polistiren extrudat (XPS). Specificatie

 

Normative si prescriptii tehnice

 

NP 069 2002                     Normativ pentru alcatuirea invelitorilor la constructii;

C 107-2002                                   Normativ pentru proiectarea si executarea lucrarilor de izolatii termice la cladiri;

NP 040-2002                     Normativ privind proiectarea, executarea si exploatarea hidroizolatiilor la cladiri

C107/7-2002                     Normativ privind proiectarea la stabilitate termica a elementelor de inchidere a cladirilor

C 217-1983                                   Normele tehnice privind alcătuirea şi executarea hidroizolației cu folii din PVC plastifiat la acoperişuri

STAS 2472/86                   Receptoare de colectarea apelor.

STAS 1667/76                   Agregate naturale grele pentru betoane si mortare.

STAS 1030/85                   Mortare obisnuite de ciment.

C 112/86                            Proiectarea si executarea hidroizolatiilor cu materiale bituminoase la

constructii.

GP 065-2001                     Ghid privind proiectarea şi execuția lucrărilor de remediere a hidroizolațiilor bituminoase la acoperişuri de beton

NP 064-2002                     Ghid privind proiectarea, execuția şi exploatarea

elementelor de construcții hidroizolate cu materiale bituminoase şi polimerice

GP 114-2006                     Ghid privind proiectarea, execuția şi exploatarea hidroizolațiilor cu membrane bituminoase aditivate cu APP şi SBS

NP 121-2006                     Normativ privind reabilitarea hidroizolațiilor bituminoase ale acoperişurilor clădirilor

NP 069-2002                     Normativ privind proiectarea, execuția şi exploatarea învelitorilor acoperişurilor în pantă la clădiri

GP 112-2004                     Ghid privind proiectarea, execuția şi exploatarea învelitorilor din membrane polimerice realizate ,,in situ”

 

 

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate.

Certificate

Contractorul va furniza Arhitectului:

a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare

b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.

c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, hidroizolatii, termoizolatii, sape, etc.).

 

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de terasa.

 

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului şi proiectantului mostre din fiecare componenta a sistemului.

Toate materialele şi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate.

De comun acord proiectant – beneficiar se vor stabili tipurile de materiale folosite.

 

Echipament

Inainte de comandarea si livrarea oricaror materiale la santier se vor  pune la dispozitia proiectantului si beneficiarului spre aprobare urmatoarele mostre:

Acolo unde este cazul pentru fiecare tip de material cate doua mostre. Prin aprobarea mostrelor de proiectantsi beneficiar se intelege si aprobarea materialelor.

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de terasa verde va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-receptie placa b.a. (strat suport pentru sistemul de terasa)

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea straturilor izolante.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect, acest lucru decaland inceperea montarii straturilor care alcatuies terasa verde pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa terasa verde va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

3. Materiale si constructie

Montarea, incepand de la placa din beton armat catre exterior:

  • Amorsa bituminoasa pe baza de solvent cu aplicare la rece (a se vedea specificatii tehnice furnizor)
  • membrana termosudabila cu bitum polimer cu armatura din poliester compozit (a se vedea specificatii tehnice furnizor) – strat 1 hidroizolatie
  • membrana termosudabila cu bitum polimer cu armatura din poliester compozit, antiradacini (a se vedea specificatii tehnice furnizor ) – strat 2 hidroizolatie
  • Strat de separație şi egalizare tip folie de polietilenă din granule reciclate compatibil cu bitumul și polistirenul (a se vedea specificatii tehnice furnizor).
  • Strat de protecție pentru sisteme hidroizolante pe baza de bitum (a se vedea specificatii tehnice furnizor).
  • Strat de reținere/dren realizat din polietilena de înalta densitate, rezistent la compresiune  (a se vedea specificatii tehnice furnizor).
  • Strat de filtrare din polipropilena tensionata mecanic (a se vedea specificatii tehnice furnizor).
  • Substrat intensiv de terasa verde (a se vedea specificatii tehnice furnizor)
  • Vegetatie intensiva – tip gazon (sub forma de rulouri din soiuri rezistente la seceta, inghet, poluare, trafic intens)

 

4. Executia lucrarilor

Transport (Livrare, depozitare, manipulare)

Se va sigura protectia materialelor folosite in mod corespunzator, ferindu-le de degradarea atat la depozitare, cat si la manipulare. Se va urmari punerea imediata in opera a materialului pentru a se evita pe cat posibil depozitarea intermediara. Se va respecta normativul C 155-81 si STAS 10833-80.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transporturi, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

 

4.1. Lucrari ce trebuie terminate inainte de inceperea lucrarii de termoizolatii;

Se va verifica daca stratul suport este corespunzator pregatit urmarindu-se daca este asigurata planeitatea necesara, umiditatea stratului suport.

Stratul suport nu trebuie sa aiba straturi neaderente sau care se pot coscovi;

Suprafata stratului suport trebuie sa fie continua, neteda, fara asperitati si reliefuri.

A se verifica in prealabil cu bolobocul. Abaterile de la planeitate la   verificarea cu dreptarul de 2  m lungime vor fi maximum 4 mm.

Suprafetele suport ale hidroizolatiei trebuie sa fie pregatite prin curatirea cu maturi si perii de eventuale murdarii, praf sau resturi de tencuiala

 

4.2. Punerea in opera propriu-zisa; montajul

Materialele  si accesoriile livrate de constructor vor fi montate conform prescriptiilor de punere in opera si conditiilor impuse de producator.

 

Amorsa

Stratul de amorsare pe baza de solvent se executa pe suport bine curatat si uscat, numai in perioade de timp cu temperatura exterioara peste +5 0C.

Hidroizolatia in dublu strat

Tehnologia si conditiile de aplicare a straturilor de hidroizolatie sint cele din normativul C 112-86 art. 3.20.1 – 3.20.6.

Montarea gaurilor de scurgere, racordarea izolatiei, gulerul de plumb si montarea mufei conductei de scurgere etc se vor face conform aceluiasi normativ, punctele 3.25, 3.26…3.26.7 si conform specificatiilor din fisa de produs.

Lipirea la imbinarile petrecute va fi executata etans si cu atentie deosebita cu suprapuneri de 8-10cm.

Ajustarile de orice fel si deseurile din taiere sunt avute in vedere in pretul unitar. La masurare vor fi luate in consideratie numai suprafetele si lungimile reale.

Toate materialele de izolare vor fi păstrate şi montate în condiții uscate. Rolele se depozitează în picioare. Desfăşurarea lucrărilor se va organiza în aşa fel încât să nu rămână deschizături care să permită pătrunderea apei, după caz acestea vor fi lipite provizoriu şi apoi dezlipite înainte de continuarea lucrărilor.

În apropierea gurilor de scurgere straturile termoizolante se vor înclina uşor cu cca. 20 mm (daca este cazul)

Etansarea la strapungeri se va face în functie de diametrul elementului si solicitarilor fizice si mecanice, avand in vedere suplimentarea straturilor hidroizolante in dreptul elementelor de strapungere, conform specificatiilor din fisa de produs.

La atice cu înaltimea pâna la 60 cm, hidroizolatia se va întoarce pe partea orizontala a aticului, minimum 15 cm, iar în cazul unor elemente verticale cu înaltimea mai mare se va ridica pâna la 50 cm.

La colturi, muchii se va arma suplimentar cu plasa din fibra de sticla inainte de aplicarea straturilor de hidroizolatie.

Vor fi luate masurile necesare pentru prevenirea murdaririi si a deteriorarii elementelor de constructie de orice tip. Executantul raspunde pentru orice fel de dauna. Vor fi protejate cu atentie elementele de constructie adiacente.

 

Strat de separație şi egalizare

Folia se aseaza flotant cu o suprapunere de cel putin de 10 cm..

Strat de protecție

Strat de protectie pentru sisteme hidroizolante pe baza de bitum si material plastic. Se aseaza flotant cu o suprapunere de cel putin de 10 cm.

Strat de reținere/dren

Elementele de drenaj si retinere a apei se aseaza flotant, peste stratul de protectie, aplicate cu o suprapunere marginala de cca.2-3 cm, si se incarca cu umplutura de drenaj. În cazul acoperisurilor cu vegetatie si a teraselor circulabile pietonal si carosabil elementele de drenaj se vor proteja cu un voal de filtrare.

Elementele de drenaj si retinere a apei supuse unor solicitari reduse, asezate sub terase circulabile carosabile se umplu direct cu beton mineral sau cu beton cu pietris monogranular. Pentru a putea vibra betonul mineral, aceasta trebuie turnat cu cel putin 15 cm peste marginea superioara a elementului de drenaj.

Elementele de drenaj si retinere al apei supuse unor solicitari mari se vor umple cu beton / sau prin suprabetonare dupa instructiunile (în functie de încarcarile date) inginerului constructor.

 

Strat de filtrare din polipropilena

Voalul de filtrare se aseaza flotant cu o suprapunere de cel putin de 10 cm peste stratul de drenaj.

 

Substrat intensiv de terasa verde

Grosimea minima pentru a sustine vegetatia intensiva este de 20cm. In timpul transportului si montajului se compacteaza cca 15-20%, stratul final trebuie sa respecte inaltimea minima de 20 cm.

 

4.3. Influenta conditiilor meteorologice

Pe timp de polei, ceața deasă, vânt cu intensitate mare, ploaie torențială sau ninsoare, indiferent de temperatura mediului, execuția lucrărilor de învelitori se va întrerupe.

Lucrarile nu se executa la temperaturi de sub 5 grd. C iarna, de peste 30 grd. C vara.

Lucrarile de izolatii  se aplica numai pe suport uscat.

Materialele utilizate la lucrarile de izolatii se depoziteaza in medii uscate si incalzite.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor; cerinte specifice proiectului;

Controlul calității în timpul execuției, se face conform prevederilor din “Normativul pentru verificarea calității şi recepția lucrărilor de construcții ” C 56/2002 şi din “Instrucțiunile pentru verificarea calității şi recepționarea lucrărilor ascunse”.

Pentru lucrarile de constructii ale teraselor (beton de panta, b.c.a., sape de protectie) care sunt lucrari ascunse, calitatea lor cit si a celor vizibile se vor verifica de catre investitor, pe masura executiei lor, incheindu-se procese verbale din care sa rezulte:

  • calitatea marcilor de betoane si mortare utilizate;
  • pozitionarea si ancorarea in beton a pieselor metalice de strapungere si armarea protectiei izolatiei verticale, stringerea flanselor si platbandelor aferente strapungerilor;
  • se vor verifica copertinele, rosturile, paziile din tabla zincata sa fie ancorate si lipite sau falturi corect executate care sa asigure etansarea si protectia hidroizolatiei;
  • gurile de scurgere daca au gratare montate si functioneaza normal la turnarea apei in punctele cele mai inalte ale cladirii
  • calitatea suportului – rigiditate, aderereta, planeitate, umiditate, constatari facute conform normelor in vigoare;
  • calitatea materialelor conform certificatelor de calitate;
  • calitatea amorsajului si lipirea corecta a fiecarui strat, inclusiv a celorlalte lucrari de constructii aferente;
  • daca este cazul, se pot face si verificari prin sondaje prin desfacerea izolatiei si probe de laborator asupra materialelor.

 

  1. Masurare si decontare

– Straturile de izolatii pe orizontala si verticala (inclusiv amorsa, etc) se masoara si se deconteaza la mp de suprafata real executata

– Sapele de nivelare si protectie peste placile de beton se masoara si se deconteaza la mp de suprafata real executata.

– Izolatile de strapungeri tevi, ventilatii etc. se masoara la bucata

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

 

  1. Receptia lucrarilor

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Recepția lucrărilor la învelitori se va face la completa terminare a execuției lor, inclusiv tinichigeria.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului „Sisteme de terasa”

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu Plan invelitoare, detalii de executie si fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.