SISTEM TERASA NECIRCULABILA – HALE INDUSTRIALE

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea sistemului complet termo – si hidroizolant de invelitoare.

Lucrarile cuprinse contin realizarea straturilor invelitorii, inclusiv racordurile la guri de scurgere, atice, instalatii si esafodaje care trec prin acoperis si luminatoare, rosturi de dilatare etc.

  • Standarde si normative de referintă

Standarde de referinta

SR EN 13967:2005/ A1:2007                   Foi flexibile pentru hidroizolații. Foi de material plastic şi de cauciuc de etanşare împotriva umezelii, inclusiv foi de material plastic şi de cauciuc pentru etanşarea cuvelajelor. Definiții şi caracteristici

SR EN 13984:2005/ A1:2007                   Foi flexibile pentru hidroizolații. Foi de material plastic şi de cauciuc utilizate ca straturi pentru controlul vaporilor. Definiții şi caracteristici.

SR EN 13162:2009                                   Produse de termoizolare pentru clădiri – Produse fabricate din vată minerală (MW) – Specificație.

SR EN 13501-1                                         Clasificarea produselor pentru constructii în functie de comportarea la foc – Partea I: Clasificarea în functie de rezultatele încercarilor de reactie la foc

SR EN 13163:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din polistiren expandat (EPS). Specificatie

SR EN 13164:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din polistiren extrudat (XPS). Specificatie

SR EN 13165:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din spuma rigida de poliuretan (PUR). Specificatie

Normative si prescriptii tehnice

NP 069 2002                                 Normativ pentru alcatuirea invelitorilor la constructii;

C107-2002                                    Normativ pentru proiectarea si executarea lucrarilor de izolatii termice la cladiri;

NP 040-2002                                 Normativ privind proiectarea, executarea si exploatarea hidroizolatiilor la cladiri

C107/7-2002                                 Normativ privind proiectarea la stabilitate termica a elementelor de inchidere a cladirilor

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate.

Certificate

Contractorul va furniza Arhitectului:

a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare

b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.

c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, hidroizolatii, termoizolatii, sape, etc.).

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de terasa.

Panouri mostra

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un fragment de acoperis-mostra, utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobate.

Inchiderile mostră se execută acolo unde se cer de catre inginer/arhitect. Pe durata executiei lucrarii mostrele nu se vor distruge sau deteriora.

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de terasa va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare stalpi, grinzi principale, pane, contravantuiri acoperis, etc

-montare suport straturi terasa (placa b.a./ tabla cutata/ etc)

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea straturilor izolante.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect, acest lucru decaland inceperea montarii straturilor care alcatuiesc terasa pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa terasa va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

3. Materiale si constructie

Montarea, incepand de la tabla cutata suport, a urmatoarelor materiale:

  1. Bariera contra vaporilor. Ex: folie polietilena, grosime min. 0,3mm, fasii de min. 2m latime. Folia va fi aleasa conform cerintelor Beneficiarului.
  2. Termoizolatie vata minerala incombustibila, grosime min. 200 mm (grosime conform proiect), conductivitate termica  λ 0.04 W/mK, U= 0.194W/m2K SAU Termoizolatie vata minerala incombustibila, grosime min. 140 mm (grosime conform proiect), conductivitate termica  0,035 W/mK.
  3. Hidroizolatie intr-un strat – membrana tip Sika 15G (membrana sintetica din PVC armata cu fibra de poliester) racordata pe atic. In zona de racorduri pe atic, la receptoare pluviale, etc., membrana va fi suplimentata cu un strat superior local ( in zonele vulnerabile ale terasei).  Acest strat suplimentar montat local se va lipi la cald pe contur de primul strat  SAU Membrana PVC armata cu fibre sintetice 1,5 mm, rezistenta UV, fasii de min. 2 m latime

Pe langa acestea, se vor folosi dupa caz si:

  • placi rigide din spuma PU (la elemente verticale si treceri de instalatii)
  • panouri tip „box” pentru inchidere atic
  • polistiren expandat (la elemente verticale)

4. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Protectia pe timpul transportului: Materialele vor fi protejate corespunzator pe perioada transportului.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transporturi, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

4.2. Punerea in opera propriu-zisa; montajul

Materialele  si accesoriile livrate de constructor vor fi montate conform prescriptiilor de punere in opera si conditiilor impuse de producator.

Bariera de vapori va prezenta o rezistenta la difuzia vaporilor de apa superioara fata de cea a foliei de acoperis.

Lipirea la imbinarile petrecute va fi executata etans si cu atentie deosebita.

Eficienta izolatiei termice trebuie avuta in vedere pentru intreaga suprafata. Imbinarea placilor va fi executata perfect etans, in special la asezarea pe cant si la racordurile la suprafata principala; nu se admite utilizarea ramasitelor sau a fasiilor rebutate.

Executantul garanteaza eficienta barierei de vapori si executia stratului termoizolant fara punti termice. Ajustarile de orice fel si deseurile din taiere sunt avute in vedere in pretul unitar. La masurare vor fi luate in consideratie numai suprafetele si lungimile reale. Placile termoizolante vor fi montate decalat atunci cand grosimea de 200mm este realizata din mai multe straturi de vata minerala.

În apropierea gurilor de scurgere acoperişului straturile termoizolante se vor înclina uşor cu cca. 20 mm.

In zonele de racord (ghene instalatii, echipamente, receptori terase, etc) se va crea o panta de 2,5% de racord local folosindu-se scafe din triunghiuri de vata minerala, sau din mortar de ciment.

Toate materialele de izolare vor fi păstrate şi montate în condiții uscate. Rolele se depozitează în picioare. Desfăşurarea lucrărilor se va organiza în aşa fel încât să nu rămână deschizături care să permită pătrunderea apei, după caz acestea vor fi lipite provizoriu şi apoi dezlipite înainte de continuarea lucrărilor.

La atice cu înaltimea pâna la 80 cm, hidroizolatia se va întoarce pe partea orizontala a aticului, minimum 15 cm, iar în cazul unor elemente verticale cu înaltimea mai mare se va ridica pâna la 50 cm si se va ancora cu platbanda si bolturi împuscate la distante de cca. 50 cm.

Vor fi luate masurile necesare pentru prevenirea murdaririi si a deteriorarii elementelor de constructie de orice tip. Executantul raspunde pentru orice fel de dauna. Vor fi protejate cu atentie elementele de constructie adiacente.

Hidroizolatia va fi montata astfel:

  • Prima fasie de membrana montata peste termoizolatie va fi fixata mecanic pe lateral (in lung) cu accesorii PVC/metalice in placile din vata minerala
  • Fasia urmatoare va fi petrecuta peste zona de ancorare mecanica a primei fasii, acoperind-o si va fi lipita la cald (termosudare) peste aceasta realizand etanseitate intre cele doua membrane 100%. A doua fasie se fixeaza la randul ei mecanic pe latura lunga opusa primei fasii.
  • A treia fasie repeta procedeul samd.

4.3. Influenta conditiilor meteorologice

Pe timp de polei, ceața deasă, vânt cu intensitate mare, ploaie torențială sau ninsoare, indiferent de temperatura mediului, execuția lucrărilor de învelitori se va întrerupe.

  1. Controlul calitatii lucrarilor; cerinte specifice proiectului;

Controlul calității în timpul execuției, se face conform prevederilor din “Normativul pentru verificarea calității şi recepția lucrărilor de construcții ” C 56/2002 şi din “Instrucțiunile pentru verificarea calității şi recepționarea lucrărilor ascunse”.

  1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

  1. Receptia lucrarilor

 7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

 7.2. Receptia finala

Recepția lucrărilor la învelitori se va face la completa terminare a execuției lor, inclusiv tinichigeria.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.