Vopsitorii termospumante pe structura metalica

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Prevederile prezentului capitol se aplica la urmatoarele tipuri de vopsitorii:

– pentru protectia anticoroziva a structurilor metalice

– pentru protectia la foc a structurilor  metalice

 

  • Mostre si testări

Se vor folosi numai vopselele cu agrement tehnic.

Antreprenorul va prezenta spre aprobare Consultantului, specificatiile producătorului pentru materialele utilizate la vopsitorii, precum si certificatele de calitate prin care sa se ateste conformitatea cu conditiile specificate.

Se vor furniza, de către producător, instructiunile de manipulare, depozitare si protectie pentru fiecare material.

Se vor inainta beneficiarului spre aprobare urmatoarele elemente , conform prevederilor caietului de sarcini :

– datele tehnice ale fiecarui produs si procedurile specifice aplicarii

– mostre : toate suprafetele finisate prin vopsire vor fi aprobate in prealabil de catre beneficiar si proiectantul general, pe mostre scare 1 : 1 executate pe santier in locurile si cu dimensiunile indicate de catre proiectantul general

– certificatele de calitate semnate de producatorul vopselei , care sa ateste ca produsul satisface proiectantul general.

 

  1. Materiale:
  • Protectia anticoroziva

 

In cazul structurilor metalice  montate in zone cu  umiditate  mare sau  supuse intemperiilor se  recomanda folosirea sistemelor de structuri prefabricate, cu montaj prin buloane.

Elementele metalice  ale structurilor vor fi zincate,  grosimea stratului de zinc fiind de minim 25μm, echivalent a 350g/m2. In cazul in care se doreste un finisaj superior a structurilor metalice descrise mai sus, acestea vor fi vopsite in camp electrostatic, protejate apoi cu un strat de lac poliesteric si avand urmatoarele caracteristici: grosime strat protectie poliester SR EN ISO 2808, min. 40μm

 

  • Protejarea la foc a structurilor metalice

Se va face folosind vopsele termospumante monocomponente testate si acreditate in laboratoare autorizare in privinta protectiei la foc a structurilor metalice. Vopselele termospumante vor avea:

-continut de corp solid, min. 75%

-grosimea filmului uscat 500-750

  1. Executia lucrarilor

Elementele structurii metalice se vor acoperi cu un grund protector pentru perioada de depozitare, anterioara montajului, pentru evitarea inceperii fenomenului de coroziune. Grundul protector nu trebuie sa contina plumb si trebuie aprobat de catre Proiectant.

Grundul protector se va aplica uniform si continuu pe toate suprafetele.

Tehnologia de aplicare a grundului si a vopselii (sau vopselii termo-spumante de protectie la incendiu) se va face conform instructiunilor furnizorului. Eventualele deteriorari ale grundului protector survenite pe perioada transportului sau la depozitare vor fi remediate la locul de depozitare, in care scop se va livra o cantitate suplimentara de grund protector impreuna cu subansamblele (accesoriiile). Suruburile, saibele si ancorele autoperforante se vor conserva cu orice tip de vaselina sau unsoare minerala.Toate elementele ce sunt armaturi rigide pentru beton armat cu armatura rigida (B.A.R.) nu se vor acopericu grund protector sau vopsea.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor

Conditii de receptie

Suprafetele vopsite vor trebui să se prezinte ca un strat uniform, continuu, neted si care să acopere perfect straturile inferioare.

Portiuni transparente, pete, desprinderi, cute, scurgeri, discontinuităti ale peliculei, aglomerari de pigmenti, neregularitati datorate unor chituri sau slefuiri necorespunzătoare, urme de fire de par din pensula, nu vor fi admise.

Portiunile remediate vor fi de aceeasi nuanta cu restul suprafetei.

Se vor considera defecte în plus fată de cele enumerate mai sus, urmatoarele:

  • nerespectarea tehnologiei de aplicare specificata în normativul C 3-76;
  • nerespectarea prezentelor specificatii;
  • lipsa de corespondentă si concordantă dintre lucrările executate si prevederile proiectului si a dispozitiilor de santier;
  • nerespectarea dozajelor, numarului de straturi si a materialelor specificate.

Consultantul poate decide refacerea locală sau pe suprafete mai mari a lucrărilor de vopsitorie, de la caz la caz, functie de natura si amploarea defectelor constatate.

 

5.      Măsurare şi decontare

Lucrările de protejare anticorozivă la acest capitol nu se decontează separat, ci sunt cuprinse în prețul unitar din articolul din cantitativul de lucrări corespunzător tâmplăriei sau confecțiilor metalice.

Vopsitoria cu emailuri alchidice se măsoară şi decontează la mp real executat,conform  normativelor RpC, RCs – 2001.

 

6.      Receptia lucarilor

             6.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

6.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu Tabloul de finisaje.

Revino la inceputul articolului