Plafoane suspendate ÔÇô placaje din lemn

 1. Generalitati

1.1. Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea plafoanelor suspendate din lemn.

 • Standarde si normative de referinta:

C 70-1986 Instruc╚Ťiunile tehnice pentru executarea placajelor interioare cu pl─âci emailate sau melaminate din fibre de lemn

C 36-1986 Indrum─âtor privind utilizarea ├«n construc╚Ťii a pl─âcilor din a┼čchii de lemn ┼či a pl─âcilor din fibre de lemn

C 58-1996 Siguran╚Ťa la foc. Norme tehnice pentru ignifugarea materialelor ┼či produselor combustibile din lemn ┼či textile utilizate ├«n construc╚Ťii

C 139-87 Instruc╚Ťiuni tehnice pentru protec╚Ťia anticorosiv─â a elementelor de construc╚Ťii metalice

P118 –  Normativul de siguran╚Ť─â la foc

Ordinul 269 din 4 martie 2008 Modificarea si completarea Regulamentului privind clasificarea si incadrarea produselor pentru constructii pe baza performantelor de comportare la foc.

SR EN 13964:2004/ A1:2007 Plafoane suspendate. Condi╚Ťii ┼či metode de ├«ncercare.

SR EN 14195:2005/ AC:2006            Componentele structurii metalice pentru sisteme de pl─âci de gips-carton. Defini╚Ťii, condi╚Ťii ┼či metode de ├«ncercare

SR EN 14353 + A1:2010        Profile metalice ┼či profile caracteristice pentru fixarea pl─âcilor de gips-carton. Caracteristici, evaluarea conformitatii ┼či marcaj.

SR E14566.+A1:2010             Prinderi mecanice pentru sisteme de pl─âci de gips-carton. Definitii, condi╚Ťii ┼či metode de ├«ncercare.

SR EN 771-5:2004 Specifica╚Ťii ale elementelor pentru zid─ârie. Partea 5: Elemente pentru zid─ârie de piatr─â artificial─â

SR EN 771-5:2004/A1:2005 Specifica╚Ťii ale elementelor pentru zid─ârie. Partea 5: Elemente pentru zid─ârie de piatr─â artificial─â

SR EN 771-6:2006 Specifica╚Ťii ale elementelor pentru zid─ârie. Partea 6: Elemente pentru zid─ârie de piatr─â natural─â

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de executie va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea executiei se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-executie inchideri perimetrale ale constructiei;

-executie elemente de acoperire a constructiei;

-montaj tamplarie exterioara;

-montarea oricaror instalatii interioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea lucrarilor.

Casa trebuie sa fie finalizata ca inchideri inainte de inceperea executiei lucrarilor de plafoane suspendate.

 1. Materiale si produse

– panouri din placaje de lemn modulate multiplu 600 mm sau conform modelului producatorului sau dimensiunilor din proiect

structura de sustinere profile din tabla zincata principale si secundare

3.1. Accesorii metalice

Tije de suspendare, dibluri de înfiletare, piulite pentru reglarea nivelului, reglaje din otel zincat, sisteme de ancorare etc.

            Structura de sustinere poate sa fie:

 • structura aparenta
 • structura semi├«ngropata
 • structura ├«ngropata
 • structura ascunsa

Panourile se furnizeaza cu diferite modele, culori, texturi; sistemul panou ÔÇô profil sustinere se prevede prin proiect.

Accesoriile de montaj si verificarea numarului lor se face împreuna cu furnizorul, în principiu numarul prinderilor fiind egal cu numarul de metri patrati care se monteaza.

Pentru fiecare prindere este necesara o tija de suspendare (filetata), un diblu de înfiletare pentru tija sau diblu tip conexpand, 2 piulite pentru reglarea nivelului, pentru tijele netede un reglaj din otel zincat si un sistem de ancorare.

Structura de sustinere este calculata sa suporte o greutate uniform distribuita de 4 ÔÇô 6,5 kg/m┬▓, ceea ce permite ca sageata dintre doua puncte de ancorare sa fie practic invizibila; ca urmare elementele ce urmeaza sa se monteze ├«n casetele tavanului nu trebuie sa depaseasca greutatea admisibila (lampile si accesoriile lor, anemostatele sau difuzoarele).

 

CONFORMAREA LA FOC

Plafoanele suspendate interioare ale cl─âdirii (atat sistemul de prindere cat si panourile aparente), func╚Ťie de rolul acestora, trebuie sa ├«ndeplineasc─â condi╚Ťiile minime de rezisten╚Ťa la foc pentru ├«ncadrarea in nivelul stabilit de stabilitate la foc / gradul de rezisten╚Ť─â la foc specificat in proiect si conform cu P118. Inclusiv componenta de protec╚Ťie ┼či finisaj, ├«mpreun─â cu componenta termoizolant─â se vor ├«ncadra ├«n clasa de reac╚Ťie la foc corespunz─âtoare peretelui respectiv ┼či precizat─â in proiect si conform cu P118.

 • Materialele lemnoase folosite vor fi ignifugate (vezi C 58-1996 ÔÇŁSiguran╚Ťa la foc. Norme tehnice pentru ignifugarea materialelor ┼či produselor combustibile din lemn ┼či textile utilizate ├«n construc╚ŤiiÔÇŁ) pentru a se incadra in clasa de reatie la foc (vezi ordinul 269/2008) conform specificaiilor din proiect.

 

Materialele folosite in executie vor corespunde cu cerintele de conformarea la foc specificate in proiect cat si in P118. Furnizorii de materiale vor prezenta Proiectantului si Beneficiarului mostre si fise tehnice pentru  materialele ce vor fi puse in opera iar materialele vor fi selectate numai cu acordul scris al acestora. Contractorul nu va inlocui materialele sau furnizorul/producatorul de materiale decat cu acordul scris al Proiectantului si al Beneficiarului.

 

PROTECTIA ANTICOROZIVA ÔÇô elementele de montaj si structura secundara se protejeaz─â anticorosiv, ├«n func╚Ťie de natura ┼či de agresivitatea mediului ├«n care se afl─â construc╚Ťia respectiv─â, conform prescrip╚Ťiilor tehnice ├«n vigoare: Instruc╚Ťiuni tehnice privind protec╚Ťia anticorosiv─â a elementelor de construc╚Ťii metalice – C 139/87, STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 ┼či STAS 1012886.

Protec╚Ťia anticorosiv─â prin vopsire se execut─â par╚Ťial sau complet ├«n ateliere specializate.

Protec╚Ťia anticorosiv─â prin vopsire a zonelor de contact permanent dintre elementele care se suprapun, la montaj, trebuie definitivat─â pe ┼čantier imediat ├«nainte de executarea prinderii.

Inainte de montajul elementelor de placare (start finit), se controleaz─â starea protec╚Ťiei anticorosive, se delimiteaz─â zonele cu protec╚Ťia deteriorat─â ┼či se remediaz─â.

Cur─â╚Ťarea suprafe╚Ťelor cu protec╚Ťia deteriorat─â se face manual, folosind perii de s├órm─â, diluan╚Ťi corespunz─âtori ┼či de┼čeuri textile dac─â suprafa╚Ťa este redus─â, sau mecanizat, folosind unelte portabile de cur─â╚Ťat, ac╚Ťionate electric sau pneumatic, dac─â suprafa╚Ťa este mare.

Aplicarea sistemului de protec╚Ťie prin vopsire, pe suprafa╚Ťa cur─â╚Ťat─â la gradul stabilit, se face manual, folosind pensule sau role corespunz─âtoare, dac─â suprafa╚Ťa este redus─â, sau mecanizat, folosind instala╚Ťii de vopsit de joas─â sau de ├«nalt─â presiune, dac─â suprafa╚Ťa este mare.

Elementele de prindere executate din metal trebuie s─â fi protejate, din fabrica╚Ťie, ├«mpotriva coroziunii prin zincare sau prin cadmiere electronic─â.

 

3.1. Livrare, depozitare, manipulare

Pentru toate tipurile de materiale se vor asigura cantit─â╚Ťile necesare conform programului de lucru.

Materialele se vor aproviziona pentru fiecare sortiment de la unul ┼či acela┼či produc─âtor pentru ├«ntreaga cantitate necesar─â.

Materialele se vor aproviziona containerizat ┼či se recomand─â manipularea lor mecanizat─â pe tot traseul de transportat p├ón─â la punctul de lucru.

Manipul─ârile se vor face ├«ngrijit, cu aten╚Ťie, pentru a se evita degrad─ârile (ciobiri, ruperi, spargeri, fisur─âri, a panourilor, deform─âri ale profilelor etc).

Materialele se vor depozita ordonat, ├«n stive, gr─âmezi, l─âzi, containere, ├«n locuri ferite ┼či protejate. Se vor acoperi imediat dup─â livrare la ┼čantier astfel ca s─â se evite expunerea la intemperii si alti factori ce pot influnta calitatea lucrarilor. Se va asigura starea adecvat─â de uscare ┼či temperatur─â la punerea ├«n oper─â-se vor p─âstra ├«n stare uscat─â, ferite de ac╚Ťiunea ploii, z─âpezii si soarelui.

 

 1. Conditii tehnice de montaj

4.1. Lucrari premergatoare

Materialele  si accesoriile livrate de constructor vor fi montate conform prescriptiilor de punere in opera si conditiilor impuse de producator.

Panourile/placile vor fi dimensionate de catre producator in urma realizarii unor masuratori la fata locului in concordanta cu plansele de arhitectura aferente (stereotomii, detalii, planuri). Panourile/placile si acesoriile vor fi inspectate pentru identificarea neconocordantelor cu proiectul cat si a defectelor de fabricatie. Pe timpul transportului si a depozitarii materialele aferente acestor lucrari vor fi protejate corespunzator.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transport, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

 

4.2. Ordinea operatiilor de montaj

 1. se fixeaza profilul perimetral cu suruburi conexpand la distanta de 1,00-1,50 m ├«n pereti de zidarie sau beton si la distanta de 0,6 ÔÇô 0,8 m la pereti din gips-carton sau la pereti placati cu gips-carton;
 2. se fixeaza tijele de suspendare cu anexele lor;
 3. se monteaza profilurile principale;
 4. se monteaza profilurile secundare si cele de compartimentare;
 5. se orizontalizeaza structura;
 6. se monteaza panourile în casetele structurii.

 

4.3. Abateri admisibile

Placaje din HPL – panouri din placi decorative de inalta presiune,lemn si metal:

Devierea de planeitate: 1mm/1m. Devierea de la verticalitate: 1 mm/1m.

Devierea rosturilor orizontale/verticale nu se admit .

Pete pe suprafata placajului: nu se admit.

Latimea rosturilor dintre pl─âci: perfect uniform─â.

Stirbituri la muchii la suprafetele taiate, slefuite sau lustruite: 2 la 1mp si o adancime de max. 0,5 mm.

 

Placaje din lemn:

Devierea de planeitate: 1mm/1m. Devierea de la verticalitate: 1 mm/1m.

Devierea rosturilor orizontale/verticale nu se admit .

Pete pe suprafata placajului: nu se admit.

Latimea rosturilor dintre pl─âci: perfect uniform─â.

Stirbituri la muchii la suprafetele taiate, slefuite sau lustruite: 2 la 1mp si o adancime de max. 0,5 mm.

 

4.4.  Conditii de montaj

Nu se monteaza placi din lemn dec├ót ├«n mediu cu temperaturi ├«ntre 10┬║ – 35┬║C. Spatiile ├«n care se monteaza placi trebuie sa fie uscate, fara praf, iar temperatura interioara trebuie sa fia cea mentionata.

Nu se admit temperaturi mai mici de 10┬║C sau mai mari de 35┬║C nici ├«n cladirile receptionate si neutilizate. Este necesara asigurarea unei temperaturi de garda ├«ntre 10┬║ – 35┬║C pe toata perioada, de la terminarea lucrarilor si p├óna la punerea ├«n functiune efectiva a spatiilor.

Nu se vor monta panourile înainte de verificarea traseelor instalatiilor electrice, sanitare, de ventilatie si încalzire, prevazute în proiect.

 1. Controlul calitatii lucrarilor

Verificari tehnice de calitate

Inainte de începerea lucrarilor se verifica calitatea materialelor folosite.

In timpul executarii lucrarilor se verifica:

 • distantele dintre ancoraje, astfel ├«nc├ót sa corespunda prevederilor caietului de sarcini
 • planeitatea structurii de sustinere ├«nainte de montarea placilor
 • calitatea executarii instalatiilor electrice, sanitare, de ventilatie sau climatizare ce se monteaza sub tavan
 1. Masurare si decontare

Lucrarile de la acest capitol se masoara la metru patrat.

Decontarea lucrarilor se va face la metru p─âtrat, conform planurilor din proiect, pe baza pretului unitar al articolului din cantitativul de lucrari.

 1. Receptia lucrarilor

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii normelor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 1. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu plansele: Planuri plafoane.