Pardoseala epoxidica antiderapanta

 1. Generalitati

1.1. Obiectul specificatiei

Aplicarea pardoselii epoxidice in spatii care necesita standarde superioare de curatenie (Spatii alimentare, spatii comerciale, spatii cu trafic intens, spitale, etc)

 

 • Standarde si normative de referinta
SR EN 2811:2006 Vopsele şi lacuri. Determinarea densității. Partea 1: Metoda cu picnometru
SR EN 9514:2005 Lacuri şi vopsele. Determinarea duratei de viață a sistemelor de

acoperire multicomponente. Pregătirea şi condiționarea eşantioanelor şi linii directoare pentru încercare

SR EN 11890-2 Vopsele şi lacuri. Determinarea conținutului de compuşi

organici volatili (COV). Partea 1: Metoda prin diferență

C3 – 1976 – REVIZUIT 2009 Ghid produse de finisare peliculogene utilizate în construcții

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

– Executarea  pardoselilor se va face numai dupa terminarea lucrarilor prevazute sub pardoseli (canale, fundatii, conducte, instalatii electrice, sanitare, de incalzire, etc) efectuarea probelor prescrise, precum si dupa terminarea in incaperea recpectiva a tuturor lucrarilor de constructii-montaj, a caror executie ulterioara ar putea deteriora pardoseala.

– Atunci cand stratul suport al noii pardoseli este construit din plansee de beton sau beton armat, este necesar ca aceste suprafete suport sa fie pregatite prin curatarea si spalarea lor cu apa de eventualele impuritati sau resturi de tencuiala. Curatarea se va face cu maturi si perii.

– Armaturile sau sarmele care eventual ies din planseul de beton armat vor fi taiate sau indoite.

– Conductorii electrici care se monteaza sub pardoseala (pe suprafata planseului) vor fi acoperiti cu mortar de ciment in grosimea strict necesara pentru protejarea lor.

– Inainte de executarea pardoselilor se va verifica daca conductele de instatii sanitare sau de incalzit centrala, care strapung planseul, au fost izolate corespunzator, pentru a se exclude orice contact al conductelor cu planseul si pardoseala.

 

 1. Materiale:

3.1. Produs tricomponent:

Componenta A – Baza epoxidica (rasina epoxidica)

Componenta B – Intaritor aminic

Componenta C – Material solid granulat antiderapant

 

Produsul va avea urmatoarele caracteristici:

 • agrementat sanitar;
 • aderenta la suprafete-suport din beton;
 • fara miros;
 • rezistenta la factori chimici, frecare;
 • rezistenta la saruri, coroziune, stropire cu produse petroliere;
 • rezistenta la uzura;
 • rezistenta la spalare;
 • etalare foarte buna;
 • duritate deosebita.

 

 • Depozitare si transport   

Produsul se livreaza in ambalaje metalice inchise etans. Pe etichetele

ambalajelor sunt inscrise: numele producatorului, denumirea produsului, tipul produsului, data fabricatiei, subcategoria produsului, COV, termenul de valabilitate, cantitatea neta, semne avertizoare: INFLAMABIL SI NOCIV.

 

Ambalajele se depoziteaza in spatii uscate, ventilate, ferite de soare

si surse de foc, la temperaturi cuprinse intre 5 si 30ºC.

 

Transportul se va efectua cu mijloace de transport acoperite, special

utilate pentru transportul produselor inflamabile, neexpus la radiatii solare sau intemperii, respectand reglementarile privind transportul substantelor inflamabile si nocive.

 

Produsul contine diluanti reactivi cu caracter inflamabil si nociv.

Toate operatiile de manipulare, transport, depozitare, utilizare se vor efectua aplicand cu strictete normele de prevenire a incendiilor, normele de protectia muncii si igiena sanitara in vigoare.

 

Se interzice:

 • prezenta surselor de foc deschis (scantei, fumat etc.);
 • utilizarea echipamentelor electrice si uneltelor neconforme cu normele in vigoare referitoare la medii cu risc de explozie;
 • contactul prelungit sau frecvent cu pielea si mucoasele;
 • inhalarea prelungita sau frecventa a vaporilor.

 

Pe parcursul aplicarii produsului se vor asigura ventilatia si sistemele de stingere a incendiilor corespunzatoare. Personalul va purta echipament de protectie corespunzator si se vor respecta regulile de igiena muncii.

 

 1. Executia lucrarilor

4.1. Pregatirea suprafetei suport:

Aplicarea produsului pe suprafata-suport se face numai dupa pregatirea corespunzatoare a acesteia, deoarece aceasta etapa are o influenta hotaratoare asupra calitatii acoperirii si durabilitatii ei.

 

Betonul nou are nevoie de 28 zile pentru intarire si uscare inaintea aplicarii; se remediaza fisurile si alte imperfectiuni inainte de aplicarea produsului.

 

Suprafetele care urmeaza a se acoperi se curata de impuritati si/sau grasimi, se asperizeaza, praful rezultat indepartandu-se cu ajutorul periilor (par moale) sau prin suflare cu aer comprimat.

 

Suprafetele trebuie sa fie netede, plane, uscate, rezistente

(stabile).

 

Eflorescentele se vor indeparta de preferinta cu discuri, perierea nefiind eficienta.

 

Nu se recomanda sablarea cu nisip sau decaparea acida. Daca se foloseste totusi decaparea acida, in situatii speciale (urme persistente de ulei, etc.), atunci aceasta se va face cu acid clorhidric diluat la max. 15% concentratie, cca. 0,5 l/m². Se va cauta obtinerea unei spumari uniforme. Suprafata va fi spalata ulterior abundent cu detergent, in vederea inlaturarii urmelor de acid si obtinerea unui pH=7.

 

 • Conditii de aplicare

            Produsul se depoziteaza la temperatura de aplicare minim 24 ore inainte de aplicare.

Inainte de deschiderea ambalajului se indeparteaza de pe acesta praful sau alte urme de murdarie pentru a nu contamina produsul.

Se omogenizeaza bine componenta A in ambalajul original folosind un amestecator mecanic, apoi se adauga si componentele B si C.

Temperatura optima de aplicare a produsului: 15-30ºC.

Temperatura produsului: 15-30ºC .

Temperatura suportului: 15-40ºC.

Umiditatea relativa a mediului max. 65%.

Umiditatea suportului max. 4 %.

 

            Produsul epoxidic in contact cu apa in faza de preparare / aplicare sufera deteriorari ireversibile, calitatea rezultata fiind afectata semnificativ.

 

Temperatura suportului va fi cu cel putin 3ºC peste temperatura punctului de roua pentru a evita condensarea umiditatii pe suport, ce poate determina scaderea aderentei, a luciului sau basicari.

 

Produsele nu se vor aplica pe timp de ceata, ploaie, ninsoare, sau cand exista pelicula de apa sau gheata pe suprafata suport.

 

Se va evita, de asemenea, aplicarea produselor in conditii de vant puternic sau in prezenta unei mari cantitati de praf in atmosfera.

 

 • Aplicare

 

            Se aplica in prealabil o amorsa epoxidica bicomponenta  in amestec cu intaritorul aferent, in proportiile recomandate. Amorsa are rolul de a realiza imbibarea suprafetei si

umplerea porilor prezenti in beton, pentru evitarea aparitiei de cratere, zone mate, pori sau intepaturi. Aplicarea se va face cu pensula sau cu rola.

 

Dupa intarirea in profunzime a stratului de amorsa (max. 24h) se va trece la aplicarea pardoselii epoxidice antiderapante. Aplicarea se face prin turnare dupa care se efectueaza distribuirea componentei C. Se obtine astfel produsul final care poate fi lasat ca atare sau poate fi vopsit ulterior.

 

Dimensiunea dintilor pieptenului vor determina grosimea stratului de pardoseala suport. Grosimea finala va fi determinata si de dimensiunile materialului antiderapant utilizat

 

Consumul specific este de cca. 1,5 – 1,8 kg amestec (A+B) /m²/1 mm grosime suport. Acest consum poate fi influentat de denivelarile sau imperfectiunile suportului. In general se utilizeaza grosimi finale de 2,5 – 4,5 mm.

 

Pardoseala epoxidica antiderapanta tricomponenta are o durata de uscare de 24 – 30 ore la 20 – 23ºC. Scaderea temperaturii sub pragul de 15ºC nu este recomandata, intrucat produsul reticuleaza foarte greu.

 

Dupa uscare, pardoseala va suporta doar trafic usor. Parametrii finali de rezistenta, atat chimica cat si mecanica se vor realiza dupa cca. 7 zile de la aplicare, la o temperatura de 20 – 23ºC.

 

 

 1. Controlul calitatii lucrarilor

 

Conditii de calitate si verificarea lucrarilor

Pe parcursul executarii lucrarilor se verifica în mod special :

– îndeplinirea conditiilor de calitate a suprafetei suport specificate mai sus;

– calitatea produselor introduse în executie, conform standardelor si normelor interne de fabricatie;

– corectitudinea executiei cu respectarea specificatiilor

 

Lucrarile executate fara respectarea celor mentionate mai sus si gasite necorespunzatoare se vor reface sau remedia.

Receptia pardoselii epoxidice antiderapante se va face numai dupa uscarea si intarirea completa, min. 7 zile dupa aplicare.

 

 1. Receptia lucrarilor

6.1 Receptia preliminara

La receptia preliminara a straturilor suport, a straturilor de uzura si a placajelor se va incheia proces verbal de lucrari ascunse.

Receptia preliminara  se face pe faze de lucrari, la cererea beneficiarului, dar la cel putin 100 metri patrati.

La receptie se verifica:

-respectarea standardelor de calitate,

-respectarea dimensiunilor din proiect,

– aderenta la suport prin sondaje,

Rezultatele se inscriu in Procesul Verbal de Lucrari Ascunse.

Nu se admit umflaturi, crapaturi, fisuri, urme vizibile de reparatii locale, asperitati, pete, urme de lovire etc.

Abateri admisibile :

 • orizontalitate : 1mm/m, nu mai mult 2 mm pe dimensiunea incaperii.
 • rosturi: 1mm/m, nu mai mult 2 mm pe dimensiunea incaperii.
 • omogenitatea culorii: nu se admit discontinutati de culoare.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

In zonele cu defecte majore lucrarile se refac integral.

6.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre intreprinderea constructoare si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

 1. Corespondenta cu proiectul a capitolului „Pardoseala epoxidica”

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu plansele de “Pardoseli” si fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.

 

Revino la inceputul articolului