mozaic turnat

 1. Generalitati

1.1. Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatii pentru executia pardoselilor de mozaic turnat.

Specificatiile pentru hidroizolatie aplicata pe stratul suport ├«nainte de executarea pardoselii se gasesc la capitolul ÔÇťHidroizolatii la pardoseli si fundatiiÔÇŁ.

Prezentul capitol cuprinde si specificatii pentru executarea plintelor si scafelor din mozaic turnat, acolo unde este indicat în proiect.

Se cuprind în acest capitol specificatii pentru executia lucrărilor la praguri din mozaic turnat.

Se cuprind de asemenea specificatii pentru executia treptelor si contratreptelor din mozaic turnat.

Concept de baza

Se vor executa pardoseli din mozaic turnat acolo unde este indicat in proiect inclusiv la praguri (pentru delimitarea pardoselilor fiec─ârei camere), si daca se speciflc├Ą astfel la scari (trepte si contratrepte).

 • Standarde si normative de referinta

Acolo unde exist├Ą contradictii ├«ntre prevederile din prezentele specificatii si prescriptiile din standardele enumerate mai jos, vor avea prioritate prezentele specificatii:

Standarde:

 1. STAS 388-80 – Ciment Portland;
 2. STAS 790-84 Apa pentru mortare si betoane;
 3. STAS 1134-71 – Piatra de mozaic;
 4. STAS 3415-84 – Marmur─â de Ruschita;
 5. STAS 68 17-90 – Bazalt de Racos;
 6. STAS 7055-87 – Cimenturi albe Portland;
 7. STAS 7962-88 – Bazalt de M├Ągura Sirbi;
 8. STAS 2539-79 – – Coloranti minerali pentru betoane 4465-80; 9537-85; si mortare decorative pe baza de 2488-86; 6632-3-91; ciment si var;

Normative

 1. C 35-82 Normativ pentru alcatuirea si executarea pardoselilor.

1.3. Mostre si test─âri

Prin aprobarea mostrelor de catre Consultant se întelege aprobarea cimentului, agregatelor si a proportiilor de amestec a agregatelor.

Testarile se vor face conform celor specificate în STAS 2560/3-84.

In principiu, daca nu se cere altfel, dozajele pentru agregatele de piatra natural─â pentru stratul de fnisaj aparent von fi similare si se vor potrivi la culoare si textura cu cele ale placilor prefabricate de mozaic folosite la lucrare.

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

– Executarea  pardoselilor se va face numai dupa terminarea lucrarilor prevazute sub pardoseli (canale, fundatii, conducte, instalatii electrice, sanitare, de incalzire, etc) efectuarea probelor prescrise, precum si dupa terminarea in incaperea recpectiva a tuturor lucrarilor de constructii-montaj, a caror executie ulterioara ar putea deteriora pardoseala.

– Atunci cand stratul suport al noii pardoseli este construit din plansee de beton sau beton armat, este necesar ca aceste suprafete suport sa fie pregatite prin curatarea si spalarea lor cu apa de eventualele impuritati sau resturi de tencuiala. Curatarea se va aface cu maturi si perii.

– Armaturile sau sarmele care eventual ies din planseul de beton armat vor fi taiate sau indoite.

– Conductorii electrici care se monteaza sub pardoseala (pe suprafata planseului) vor fi acoperiti cu mortar de ciment in grosimea strict necesara pentru protejarea lor.

– Inainte de executarea pardoselilor se va verifica daca conductele de instatii sanitare sau de incalzit centrala, care strapung planseul, au fost izolate corespunzator, pentru a se exclude orice contact al conductelor cu planseul si pardoseala.

 

 1. Materiale si produse

3.1. Materiale

 • Ciment Portland, conform STAS 388-80
 • Agregat din spartura de marmur─â alba de Ruschita conform STAS 3415-84 sau alta similar├Ą., cu granulatia fin─â 3-5 mm.
 • Agregat din spartura de marmur├Ą alba de Ruschita sau alta similara, cu granulatie medic 7-9mm. –
 • Agregat din spartura de bazalt negru cu granulatie medie de 7-9 mm.
 • Agregat din spartur─â de bazalt negru, conform STAS 7962-88, cu granulatie fin─â 3-5 mm.
 • Colorant de culoarea indicata ├«n proiect, pe baz─â de oxizi metalici, care va corespunde conditiilor STAS 2539-79; STAS 4465-80; STAS 9537-85; STAS 2488-86; STAS 6632/1-71; STAS 6632/2-91.
 • Ap─â, conform STAS 790-84.

Nu se va folosi apa de mare.

 • Nisip cu granulatie 0-1 mm, conform STAS 1667-76

 

Mortare pentru pardoseli din mozaic

Sapa de egalizare ├«n grosime medie de 40 mm, conform ÔÇťSape pardoseliÔÇŁ.

Mortar cu adaos de sp─ârtura de marmur─â cu urmatoarea compozitie:

mortar de ciment alb – 4 parti; spartura de marmura ÔÇô 5 parti (la greutate ├«n stare uscata) praf de marmura 1 parte;

Spartura de marmur─â va fi dozat─â dup─â cum urmeaz├Ą:

a) 35 la suta spartura de marmur─â alba cu granulatie 3-5 mm;

b) 35 la sut─â spartura de marmura alba cu granulatie 7- 9 mm.;

c) 15 la suta spartura de bazalt negru cu granulatie 3-5 mm;

d) 15 la suta sp─ârtur─â bazalt negru cu granulatie 7– 9 mm.

In cimentul pentru stratul aparent se va adauga pigment de culoarea indicata în proiect, daca nu se specifica altfel.

Spartura de marmur─â aparent─â pe fata expusa a placilor de mozaic va fi ├«ntr-o cantitate suficienta pentru a asigura un agregat aparent egal cu aproximativ 70 % din suprafata total├Ą, ├«n proportiile mentionate mai sus.

3.3. Executarea amestecului pentru mortarul de mozaic.

 1. Mortanul de mozaic se va realiza cu componentele enumerate mai sus (cantitatea de cimentcca 600 kg la 1 m3 de piatra de mozaic) cu adaos.
 2. Se amesteca mai întâi în stare uscata cimentul, pigmentul colorant si piatra de mozaic, apoi se adauga apa pâna când se obtine un mortar care sa se întinda usor, fara a fi prea fluid.

3.4. Livrare, depozitare, manipulare.

Conditiile de livrare, transport si depozitare pentru cimenit si agregate naturale sunt detaliate la (14) 1000.

Piatra de mozaic se va transporta în saci de hârtie continând 50 kg piatra greutate neta si se va depozita în astfel de conditii încât sa nu fie posibilă murdarirea ei sau amestecarea cu corpuri straine (sau cu alte sortuni de mozaic).

Colorantii se livreaza în bidoane sau pungi de polietilena; manipularea si depozitarea se va face conform cu prescriptiilor producatorului.

 

 1. Executia pardoselilor

4.1. Prepararea mortarelor

Specificatii privind modul de amestecare a mortarului, transport si punere ├«n opera sunt cuprinse la capitolul ÔÇťSape pardoseliÔÇŁ

4.2.Operatiuni pregatitoare

Lucrarile ce trebuie terminate înainte de începerea lucrarilor de pardoseli:

– efectuarea probei de inundare a terasei peste stratul de hidroizolatie;

– executarea tencuielilor umede;

– executarea glafurilor pe conturul terasei la parapetul pentru atic;

– izolarea strapungerilor la terasa.

Imediat înainte de aplicarea stratului de baza din mortar de ciment, stratul suport (placa de beton armat) va fi spalat si toate resturile de materiale vor fi îndepartate.

Suprafata betonului va fi curatata.

Idem suprafata hidroizolatiei, acolo unde este cazul.

4.3. Faze de executie si control

Se traseaza nivelul pardoselii finite si pantele conform proiectului precum si nivelul pentru executarea scafei sau plintei.

Se desface tencuiala pe înaltimea scafei sau plintei.

Se curata si se spala stratul suport si zidaria de sub scafa sau plinta (unde este cazul), adâncindu-se rosturile zidariei.

Se uda cu apa si apoi se stropeste suprafata cu lapte de ciment.

Se aplica mortarul, între sipci reper, cu pompa sau alte mijloace si se niveleaza cu dreptarul.

Stratul suport va consta dintr-o sapa din mortar de ciment ├«n grosime de cca 40 mm, care va avea suprafata rugoas├Ą, pentru o mai buna legatura cu stratul de mozaic.

Peste sapa se toarna mortarul de mozaic în grosime de 10 mm, care se va îndesa pâna apare la suprafata laptele de ciment

La întinderea mortarului de mozaic se va urmari distribuirea uniforma, conform specificatiei, a pietrei de mozaic ca densitate si marime a agregatelor.

Pentru stabilirea culorii si dozajelor (potrivit cu placile de mozaic) se vor face încercari preliminare si se va obtine aprobarea Consultantului.

Scafele sau plintele se vor executa din mozaic cu aceeasi compozitie, fara colorant în masa. daca nu se specifica altfel.

Finisarea suprafetei se face prim frecare, s1efuire si ceruire si daca este specificat lustruire. Frecarea se va face cu masina de frecat, sau manual, cu piatra abraziva, dupa 4- 6 zile de la turnarea mortarului de mozaic, dupa ce acesta a capatat o rezistenta suficienta pentru a nu se disloca piatra de mozaic.

In timpul frecarii îmbracamintea se mentine umeda.

Slefuirea se va face cu piatra abraziva cu granulatie mai fina. Frecarea se va face uniform pe toata suprafata,

Dupa slefuire, suprafata se va curata de pasta rezultata si se va spala cu apa, dupa care se va lasa sa se usuce, se va cerui daca este specificat astfel si se va lustrui.

Pragurile de mozaic turnat se vor executa cu mortar în latimi de 10, 15, 20, 25 respectiv 30 cm, sau dupa caz, asa cum este indicat în proiect.

Placarile scarilor din beton armat cu trepte si contratrepte din mozaic turnat se vor executa cu mortar, cu grosimea de 40 mm la trepte si 20 mm la contratrepte sau asa cum este specificat în planse.

4.4. Protejarea lucrarilor

Dupa turnarea stratului de mortar de mozaic si terminarea prizei pentru a se evita fisurarea datorita actiunii soarelui si curentilor puternici de aer, suprafata se va acoperi cu folie de polietilena sau rogojini care se vor mentine pâna la frecarea pardoselii.

Materialele de protectie utilizate nu vor pata suprafata pardoselii.

Lucrarile se vor lasa cel putin 72 ore protejate astfel, dupa care se permite circulatia în zona.

4.5. Abateri admisibile

 1. Abaterea de la planeitate fata de prevederile proiectului, cel mult doua unde de maximum 2 mm sub dreptarul de 2 m, pus în orice directie.
 1. Abaterea fata de pantele prevazute în proiect ±2,5 mm la metru, dar numai în portiuni izolate.

 

 1. Controlul calitatii lucrarilor

Verificari în vederea receptiei

Consultantul va putea dispune refacerea locala sau pe portiuni mai mari până la refacerea totala a pardoselii, daca se constata urmatoarele defectiuni :

 1. Nerespectarea prezentelor specificatii;
 2. Nerespectarea prevederilor proiectului privind parametrii geometrici: niveluri, pante, grosimi.
 3. Aderenta proasta la stratul suport (daca la ciocanire cu un ciocan sunetul nu este plin).
 4. Aspectul, starea generala a suprafetelor, modul de racordare cu suprafetele verticale nu sunt corespunzatoare.

– pardoseala este fisurata;

– lustruirea, frecarea nu sunt uniforme;

– suprafata prezinta ciobituri sau denivelari locale mari.

 1. Pardoseala a fost deteriorata din cauza nerespectarii conditiilor de protejare pe parcursul perioadei de întarire a mortarului.

 

 1. Masurare si decontare

Lucrarile de la acest capitol se vor deconta la metru patrat de pardoseala conform desenelor din planse, inclusiv straturile de hidroizolatie si operatiunile de finisare (lustruire) acolo unde se specifica astfel.

Pragurile din mozaic turnat se deconteaza la metru liniar de lucrare, inclusiv stratul suport, functie de latimea pragului conform articolului din cantitativul de lucrari, inclusiv operatiunile de finisane acolo unde este specificat astfel.

Treptele si contratreptele din mozaic turnat se deconteaza similar pragurilor din mozaic turnat.

Revino la inceputul articolului