Tencuieli exterioare

 1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Prezentul subcapitol cuprinde specificatii pentru lucrarile de tencuieli exterioare.

 • Clasificarea tencuielilor:

Tencuielile exterioare sunt clasificate astfel dupa:

 1. natura suprafetei pe care se aplic─â:

–┬á caramida

– ┬ábeton

– ┬ábeton armat

– ┬ábeton celular autaclavizat

– ┬ápiatra

– ┬árabit

 1. liantul întrebuintat:

– rezistente la umiditate

 1. modul de prelucrare a fetei v─âzute:

– obisnuite: brute, driscuite. stropite;

– speciale: frecate, buciardate, pieptanate, periate, raschetate, sprituite, lustruite, etc.;

– decorative: calcio stropit, vopsea cu efect decorativ, rustice, cu apareiaj sau ├«n bosaje.

 

 • Standarde si normative de referinta

Acolo unde exista contradictii între prevederile prezentelor specificatii si prescriptiile cuprinse în standardele si normativele enumerate mai jos, vor avea prioritate prezentele specificatii.

 

Standarde:

 1. STAS 146-80- Var pentru constructii
 2. SR 388-1995 – Lianti hidraulici. Ciment Portland.
 3. STAS 790-84- Apa pentru betoane si mortare
 4. STAS 1030-85- Mortare obisnuite pentru zidarie si tencuiala
 5. STAS 1134-71 – Piatr─â de mazaic
 6. STAS 1667-76- Agregate naturale grele pentru betoane si mortare cu lianti minerali
 7. STAS 2542-82- Impletituri din sârma. Plase cu ochiuri hexagonale si trapezoidale
 8. STAS 2634-80- Mortare obisnuite pentru zidarie si tencuieli. Metode de încercare.
 9. STAS 39 10/1-76- Var. Reguli pentru verificarea calit─âtii.
 10. STAS 5296-77- Cimenturi. Determinarea rapid─â a m─ârcii cimentului
 11. STAS 7055-87 – Ciment Portland alb.
 12. SREN 196- 795- Ciment. Reguli pentru verificarea calit─âtii.
 13. STAS 9201-80 – Var hidratat ├«n pulbere, pentru constructie.

Normative:

1.C 18-83 Normativ pentru executarea tehnologiilor umede

 • Mostre si test─âri

Panou-mostra

 1. Antreprenorul va executa în incinta santierului, la cererea Consultantului, un panou de perete cu dimensiunile de cel putin 2.00 m x 1.00 m, finisat cu tencuieli în toate variantele propuse prin proiect, cu materialele, compozitiile, modul de prelucrare a fetei vazute, culorile si tehnologia specificate în proiect.
 2. Panoul executat astfel se va prezenta spre aprobare Consultantului, iar dupa obtinerea aprobarii, acesta va deveni panou-mostra, element de comparatie si verificare pentru lucrarile similare prevazute în întreaga lucrare.
 3. Panoul ÔÇômostra nu va fi distrus si nici deteriorat p├óna la terminarea ├«ntregii lucrari.
 4. Aprobarea tencuielilor înseamna aprobarea tuturor materialelor, aditivilor si tehnologiilor de executie folosite de Antreprenor pentru realizarea lucrarilor prevazute în proiect.
 5. Pe tot timpul executiei lucrarilor nu se vor folosi decât materialele si tehnologiile aprobate.

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de executie a tencuielilor de fatade va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea executiei se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-executie inchideri perimetrale ale constructiei;

-executie elemente de acoperire a constructiei;

-executie soclu;

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea inchiderilor.

 

 1. Materiale si produse
 • Materiale

Pentru ciment, nisip, var, var hidratat, apa, adaosuri, coloranti, plase pentru sustinerea tencuielilor, plase rabit (VEZI CAP. Tencuieli Interioare)

Piatra de mozaic, alb─â, calcaroas─â, din marmur─â sau din roc─â dura cu gnanulatie 0-35,5 mm (conform specificatiei din proiect) conform STAS 1134-71.

 

 • Amestecuri

Mortar de var-ciment

Mortarul de var-ciment va fi preparat cu agregate fine.

Agregatul va consta din piatra de mozaic de calcar sau mozaic de marmur─â alba (daca nu se specifica altfel):

Daca nu se specifica altfel. se va adauga un pigment colorant aprabat de Consultant.

 

 • Livrare, depozitare, manipulare

Agregate

 1. Agregatele vor fi manipulate astfel încât sa se evite separarea lor, pierderea finetii sau contaminarea cu pamânt sau alte materiale straine.
 2. Daca agregatele se separa sau daca diferitele sorturi se amesteca, ele vor fi din nou trecute prin sita înainte de întrebuintare.
 3. Nu se vor folosi alternativ agregate din surse diferite sau cu grade de finete deosebite. Agregatele se vor amesteca numai pentru a obtine gradatii noi de finete.
 4. Agregatele nu se vor transfera din mijlocul de transport direct la locul de depozitare de la santier, daca gradul de umiditate este astfel încât sa poata afecta precizia amestecului de mortar, în acest caz agregatele se vor depozita separat pâna ce umiditatea dispare.

 

Agregatele se vor depozita în silozuri, lazi sau platforme cu suprafete dure, curate. La pregatirea depozitarii agregatelor se vor lua masuri pentru a preveni patrunderea materialelor straine. Agregatele de tipuri si marimi diferite se vor depozita separat. Inainte de utilizare, agregatele vor fi lasate sa se usuce pentru 12 ore.

 

Cimentul

 1. Cimentul se va livra la locul de amestecare în saci originali, etansi, purtând eticheta pe care s-au înscris greutatea, numele producatorului, marca si tipul. Cimentul se va depozita în depozite închise, ferit de umezeala.
 2. Nu se vor accepta ambalaje a caror greutate sa difere cu mai mult de 1% fata de greutatea specificata.
 3. In cazul în care Consultantul aproba livrarea cimentului în vrac, Antreprenorul va asigura silozuri pentru depozitarea si protejarea lui de umiditate. Nu se vor amesteca marcile si tipurile de ciment, în siloz.
 4. Nu se vor folosi sorturi diferite de ciment sau acelasi sort, dar din surse diferite, fara aprobarea Consultantului.

Cimentul, varul si celelalte materiale se vor livra în saci, ambalaje întregi sau alte containere adecvate, aprobate de Consultant, care vor avea o eticheta vizibila pe care s-au înscris numele producatorului si sortul.

Materialele vor fi livrate si manipulate astfel încât sa se evite patrunderea unor materiale straine sau deteriorarea prin contract cu apa sau ruperea ambalajelor. Materialele vor fi livrate în timp util pentru a se permite inspectarea si testarea lor.

Materialele ce se pot deteriora vor fi depozitate în ambalajele lor originale, astfel încât sa se evite deteriorarea lor; ele vor avea eticheta producatorului care va permite identificarea lor.

Materialele perisabile vor fi protejate si depozitate în structuri etanse, pe suporti mai înalti cu aproximativ 0,30 m fata de elementele din jur . Pentru perioade scurte de timp, cimentul va putea fi depozitat pe platforme ridicate si va fi acoperit cu prelate impermeabile.

Cimentul nefolosit care s-a întarit sau a facut priza va fi îndepartat de pe santier.

 

 1. Executia lucrarilor
 • Operatiuni pregatitoare

La începerea executiei lucrarilor de tencuieli exterioare, următoarele lucrari vor fi terminate:

– lucrarile de zid─ârie (├«nchideri si c─âptuseli la diafragmele de beton armat);

– montajul instalatiilar electrice si sanitare prev─âzute sa ram├óna ├«ngropate sub tencuiala vor fi complet executate si probate;

– plasele de rabit vor fi montate ├«n zonele prev─âzute ├«n proiect;

– montajul diblurilor din lemn si al pieselor metalice ├«nglobate pentru fixarea altor elemente ale constructiei;

– montajul t├ómplariei si protejarea ei.

Nu se vor executa tencuieli exterioare înainte de terminarea executării acoperisului sau hidroizolatiei la terase si probarea etanseitatii acesteia, iar evacuarea apelor pluviale nu este asigurata.

Suprafetele suport, de tencuit, trebuie să îndeplinească aceleasi conditii indicate la capitolul de tencuieli interioare.

 

 • Trasarea suprafetelor

Trasarea este obligatorie la tencuielilor finisate (la care stratul vizibil este prelucrat) pentru a se realiza suprafete plane, verticale, orizontale, înclinate, muchii, concavitati, etc. cu o grosime cât mai redusa si în concordanta cu indicatiile din proiect.

Trasarea peretilor ÔÇô se va face ├«n faza I-a prin punctare, prin aplicarea pe suprafata de tencuit a unor martori de inventar, ├«n asa fel ├«nc├ót fata lor sa corespunda cu fata nivelata a grundului; ├«n cazul suprafetelor din beton martorii de inventar se vor ├«nlocui cu martori din mortar, turtite din mortar, nivelate, av├ónd grosimea stratului de tencuiala ce va fi aplicata. In faza a II-a se va trece la fixarea reperelor, operatie care consta ├«n pozarea unor repere metalice de inventar ├«ntre martorii plantati pe suport. Nivelarea mortarului se va face obligatoriu cu dreptarul metalic de inventar.

Trasarea tavanelor ÔÇô se va face folosindu-se martori si f├ósii de ghidaje din mortar.

Operatiile de punctare si trasare se desfasoara în succesiune începând cu aplicarea unui mortar central din mortar în grosime de 1-1,5 cm si continând cu aplicarea altor doi martori la capetele dreptarului lung asezat orizontal cu bolobocul paralel cu latura lunga a încaperii; repetând operatiile se realizeaza fâsii de ghidaj pe ambele directii, punând dreptarul pe martori si umplând cu mortar spatiul dintre acesta si tavan.

In cazul peretilor si tavanelor realizate din sipci cu trestie trasarea se face prin folosirea reperelor metalice

 

In cazul tencuirii unor suprafete verticale de înăltimi mm, trasarea suprafetelor de tencuit se poate face si sub forma de fâsii verticale (stâlpisori) care pot fi repere metalice sau martori si fâsii de mortar.

Procurarea agregatelor, cimentului si varului din surse diferite pe timpul executarii lucrarilor se va face numai cu aprobarea Consultantului.

La executarea tencuielilor exterioare se vor utiliza aceleasi materiale, mortare cu aceeasi compozitie (acelasi ciment, acelasi colorant, aceleasi dozaje, aceleasi agregate).

 

 • Conditii climatice si protectia lucrarilor

In timpul verii la executarea lucr─ârilor de tencuieli exterioare vor fi luate urm─âtoarele masuri de protejare:

 1. Stropirea lor cu apa pe durata de cel putin 7 zile (pentru completarea apei pierdute prin evaporare);
 2. Acoperirea cu rogojini, folii de polietilenă sau cu prelate umezite (protejare fata de actiunea razelor solare sau a vântului).

Pe timp friguros, c├ónd temperatura scade sub ÔÇö5┬░C, nu se vor executa tencuieli exterioare dec├ót cu luarea unor masuri de protectie corespunz─âtoare.

 

 • Tipuri de tencuieli exterioare

Tencuieli obisnuite brute – se vor executa conform indicatiilor de mai jos, folosind mortar de var -┬şciment marca M25-T ├«n grosime medie de 2 cm.

Se vor executa simplu, fara o grija deosebita, pentru obtinerea unor suprafete plane, dându-se atentie însa acoperirii cu mortar a întregii suprafete de tencuit si grosimii stratului de mortar.

Tencuiala bruta consta dintr-un strat de mortar de 1-1,5 cm grosime, aplicat pe stratul suport cu mijloace mecanice sau manuale. Consistenta mortarului va fi de 10-12 cm pentru aplicarea mecanizata si 9-11 cm pentru aplicarea manuala.

Mortarul aplicat va fi un mortar de var marca M 4-T (3)2314 în încaperi uscate, iar pentru încaperi umede se va aplica un mortar de var-ciment marca M10-T(3) 2315. Inainte de începerea aplicarii mortarului, suprafetele de tencuit uscate se vor stropi cu apa.

Aplicarea mortarului pe pereti se face de jos în sus în strat continuu, nivelându-se dupa aceea cu mistria sau cu mahalaua lunga. Dupa ce s-a întarit putin, el va fi netezit cu drisca.

 

Tencuieli obisnuite driscuite – se vor executa conform indicatiilor de mai jos.

Operatia de tencuire se va executa numai dupa pregatirea corespunzatoare a suprafetelor de tencuit. Dupa trasare si executarea fâsiilor de ghidaj (stâlpisori sau fâsii orizontale) se vor aplica succesiv stratul de sprit, stratul de grund cu nivelarea lui si stratul vizibil care se va driscui.

La începerea executiei lucrarilor interioare, urmatoarele lucrari vor fi terminate :

Zidaria peretilor despartitori trebuie sa fie terminata si împanarea peretilor din elemente prefabricate sa fie asigurata; eventualele spargeri si strapungeri pentru treceri de conducte trebuie sa fie executate si reparate.

Instalatiile electrice, de apa, de încalzire centrala prevazute sa ramâna îngropate sub tencuiala, vor fi complet executate si probate.

Plasele de rabit vor fi montate în zonele prevazute în proiect.

Sipcile si trestiile la pereti si tavane vor batute.

Suprafetele suport, de tencuit, trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii :

a) Sa fie rigide pentru ca tencuiala sa nu se fisureze sau sa se coscoveasca.

b) Sa fie curate si rugoase pentru a asigura o buna adrenta a mortarului.

c) Sa fie uscate; mortarul sa fie întarit în rosturile zidariei si suprafetele de beton sa fie uscate, pentru ca umiditatea acestora sa nu fie întarit în rosturile zidariei si suprafetele de beton sa fie uscate, pentru ca umiditatea acestora sa nu influenteze negativ aderenta tencuielilor.

d) Sa fie curatate de praf, noroi, urme de beton sau de mortar, pete de grasime sau bitum, etc.

e) Rosturile zidariilor de caramida sau înlocuitori sa fie curatate pe cca.3-5 mm adâncime.

f) Sa fie verificate daca se înscriu în abaterile maxime de planeitate admise, urmarind ca iesiturile locale mai mari sa fie cioplite, iar intrândurile mai mari de 4,0 cm sa fie acoperite cu o plasa de rabit prinsa în cuie în rosturile zidariei.

g) Portiunile din lemn sau metal care apar pe suprafetele de tencuit (ghermele, grinzi, buiandrugi, etc.) se vor acoperi cu carton bitumat si cu plasa de rabit.

h) Pe peretii executati din beton celular autoclavizat sau beton macroporos la ├«ncaperile cu umiditate mare (peste 60%), ├«nainte de tencuire se va aplica pe suprafata de tencuit, un strat impermeabil ÔÇô bariera de vapori, conform prevederilor din proiect.

i) Tencuielile interioare se pot executa numai dupa terminarea executarii acoperisului sau în cazul teraselor, numai dupa executarea hidroizolatiei si probarea etanseitatii acesteia prin inundare, scurgerea apelor pluviale fiind asigurata.

 

Tencuieli obisnuite driscuite pe zidării din cărămida, blocuri mici de beton si b.c.a. se vor executa conform cu mortar de var-ciment marca M 25-T în grosime medie de 2,5 cm.

Operatia de tencuire va începe dupa trecerea a 2-3 saptamâni de la executarea zidariei si dupa pregatirea corespunzatoare a suprafetelor de tencuit

Operatia de tencuire se va executa numai dupa pregatirea corespunzatoare a suprafetelor de tencuit. Colturile rupte, stirbiturile, golurile se umezesc cu apa si se repara cu bucatele de b.c.a. si cu mortar de var-ciment si aracet în volume de 1:2:6. Rosturile zidariei se adâncesc pe 2-3 cm iar suprafata de tencuit se uda cu apa.

Tencuieli obisnuite driscuite pe pereti din beton monolit sau din panouri mari de b.c.a. se vor executa cu mortar de var-ciment marca M 25-T în grosime medie de 1 cm.

Operatia de tencuire se va executa dupa pregatirea corespunzatoare a suprafetelor de tencuit. Pe suprafata pregatita si trasata se va aplica stratul de sprit care se va netezi si apoi stratul de tinci care la rândul sau va fi aplicat direct peste stratul de sprit si care va fi netezit si finisat. Pentru finisarea suprafetelor de beton realizate în cofraje de inventar metlice sau din placaj bachelitizat (tego) se poate utiliza tencuiala cu paste sau vopsele speciale (ex.tip GIPAC).

Tencuieli obisnuite, stropite la pereti din zidărie de caramida, din blocuri mici de beton sau din b.c a., se vor executa cu mortar de var-ciment marca M 25-T în grosime medie de 2,5 cm.

Tencuieli speciale în similipiatra (piatră artificiala) se vor executa cu grundul din mortar de ciment marca M 100-T cu adaos de var, driscuit din gros, în grosime medie de 1,5 cm peste care se va aplica stratul vizibil cu mortar de ciment marca M 100-T preparat cu piatra de mozaic de calcar cu granulatia indicata în proiect (care va înlocui nisipul).

Supnafata stratului vizibil va putea fi finisat─â :

–┬á┬á┬á frecat ├«n c├ómp continuu, cu grosimea stratului superior de 0,5…0,8 cm.

– ┬á┬á┬ábuciardat sau pieptanat ├«n c├ómp continuu cu grosimea stratului superior de 1 cm, ├«mpartita sau nu ├«n asize cu rosturi ad├óncite.

–┬á sprituite ├«n c├ómp continuu, cu grosimea stratului superior de 3 cm ├«mpartita sau nu ├«n asize cu rosturi ad├óncite.

Tencuieli speciale cu piatra de mozaic cu granulatia indicata ├«n proiect – se vor executa cu grundul din mortar de var-ciment marca M 25-T, driscuit din gros cu grosimea medie de 2 cm, peste care se va aplica stratul vizibil, executat driscuit sau stropit, din mortar de var-ciment marca M 25-T confectionat cu piatra de mozaic din calcar sau marmura (praf de piatra) si care va avea o grosime de 1 cm.

Tencuieli speciale cu terasit de ciment, cu piatra de mozaic din marmura, dolomita sau similare ├«n culorile si gnanulatia indicate ├«n proiect – se vor executa cu grundul din mortar de var-

ciment marca M 25-T ├«n grosime de 2 cm, peste care se va aplica stratul vizibil ├«n grosime de 0,8… 1,0 cm finisat periat sau raschetat.

Tencuieli speciale ├«n calcio stropit – se vor executa cu grundul din mortar de var-ciment marca M 25-T ├«n grosime de 2 cm, peste care se va aplica stratul vizibil ├«n grosime de 1 cm preparat cu mortar de var si adaos de ciment (├«n dozajul indicat ├«n proiect, de regula 100 kg la m3), nisip si pietris margaritar (granulatie 3…5 mm).

Tencuieli speciale ├«n calcio stropit – se vor executa cu grundul din mortar de var-ciment marca M 25-T ├«n grosime de 2 cm, peste care se va aplica stratul vizibil ├«n grosime de 1 cm preparat cu mortar de var si adaos de ciment (├«n dozajul indicat ├«n proiect, de regula 200 kg la m3), piatra de mozaic din calcar sau marmur─â si pietris marganitar (granulatie 3…5 mm), finisat cu drisca poroasa (cap de bil─â).

Tencuieli speciale ├«n calcio stropit – se vor executa cu grundul din mortar de ciment marca M 100-T ├«n grosime de 2 cm, peste care se va aplica stratul vizibil ├«n grosime de 1 cm, din piatra de mozaic de marmura cu granulatie indicat─â ├«n proiect, la care se vor adauga 450 kg ciment si 150 kg ciment alb la m3 de mozaic.

 

 • Aplicarea spritului (strat amorsa)

Aplicarea spritului se va face fie manual cu ajutorul unei maturi scurte, fie mecanizat
cu aceleasi aparate folosite pentm aplicarea mecanizata a grundului.

În timpul executarii amorsarii suprafetelor se va urmarii ca spritul sa fie aplicat cât mai uniform, fara discontinuitati prea mari, iar înainte de aplicarea grundului se va verifica daca spritul este suficient întarit, fara prelingeri pronuntate si daca suprafata amorsata este suficient de rugoasa.

 

 • Aplicarea grundului

Grosimea stratului de grund va fi conformă cu tipul de tencuială indicat în proiect.

Inainte de aplicarea grundului se pozeaza, conform trasajelor efectuate pentru nuturi (conform indicatiilor din proiect), baghete din lemn de esenta moale, lustruite, cu sectiunea de 2×2 cm care se fixeaz─â provizoriu cu cuie.

Baghetele vor constitui repere pentru formarea câmpurilor pe care se va aplica grundul.

 

Grundul se driscuieste fin si se aplică în limitele (câmpurile) formate de baghetele pentru nuturi, astfel ca la întreruperea lucrului să fie încheiata lucrarea pe zone cuprinse între baghete.

Grundul, cel mai gros strat al tencuielii (5 … 20 mm grosime), se va aplica dupa cel putin 24 de ore de la aplicarea spritului, ├«n cazul suprafetelor de caramida; pe suprafetele de zidarie de caramida care sunt amorsate numai prin stropire cu apa, grundul se poate aplica imediat.

Stratul de grund se va aplica, manual sau mecanizat, intr-unul sau doua reprize, grosimea totala fiind de cca.15 mm pe suprafetele suport executate din sipci si trestie si pâna la 20mm. pentru restul suprafetelor.

Pe suprafetele peretilor de beton turnat în cofraje de inventar care sunt netede, stratul
de grund (cca. 5 mm grosime) se va executa cu mortar pe baza de polimeri, dupa ce în prealabil, suprafetele acestor pereti au fost amorsate.

 

Aplicarea grundului pe timp de arsita se va face luându-se masuri contra uscarii prea rapide, prin acoperirea suprafetelor respective, cu rogojini umezite sau alte mijloace.

Este cu desavârsire interzis sa se aplice stratul de grund pe suprafetele inghetate sau daca exista pericolul ca grundul sa înghete înainte de întarire.

In timpul executarii grundului se va urmarii obtinerea unui strat cu o grosime care sa se incadreze în limitele admise.

Spritul si grundul se vor aplica pe fatadele cladirilor de sus în jos, de pe schele de fatada, montate la cca. 50 cm. fata de suprafata fatadelor.

Înainte de aplicarea stratului vizibil, se va controla ca suprafata grundului sa fie uscata si sa nu aiba granule de var nehidratat.

 

 • Aplicarea tinciului (strat vizibil)

 

Grosimea stratului vizibil va fi conformă cu tipul de tencuială indicat în proiect.

Inainte de aplicarea tinciului după ce grundul s-a uscat, se îndeparteaza cu grijă baghetele din lemn, astfel ca muchiile nuturilor sa nu se deterioreze.

Tinciul se aplica pe zone restrânse, în limitele (câmpurile) formate de nuturi, astfel ca la întreruperea lucrului, sa se fi executat numai zone cuprinse complet între nuturi.

 

Stratul vizibil al tencuielilor este tinciul, de aceeasi compozitie cu a stratului de grund, eventual cu o cantitate mai mare de var pasta si cu nisip fin pâna la 1 mm, sau în cazuri speciale, numai cu ciment si praf de piatra.

Pentru obtinerea unei grosimi minime a stratului vizibil (2 … 5 mm), mortarul de tinci se va arunca cu mistria la anumite intervale, astfel ca aceste intervale sa se niveleze cu drisca.

Stratul vizibil se va prelucra în functie de materialele utilizate, tencuielile respective purtand urmatoarele domenii : driscuite, gletuite, stropite, sclivisite, decorative, din materiale speciale etc.

 

 • Abateri admisibile

Lucrările de tencuieli exterioare se vor înscrie în abaterile maxime admisibile conform:

La tencuieli brute

 1. Umflături, ciupituri (împuscaturi de var), crapături, fisuri maximum una de pâna la 3 cm2 la fiecare mp.
 2. Zgrunturi mari (pâna la max. 3 mm) basici si zgârieturi adânci formate la driscuire la stratul de acoperire: maximum 2 la m2.

La tencuieli driscuite:

 1. Neregularitati ale suprafetelor la verificarea cu dreptanul de 2 m lungime : maximum 2 neregularităti în orice directie, având adâncimea sau înaltimea pâna la 2 mm.
 1. Abateri de la verticala a tencuielilor peretilor maximum 1 min/m si maximum 3 mm pe toată înăltimea încăperii.
 1. Abateri fata de orizontala a tencuielilor tavanelor: maximum 1 mm/m si maximum 3 mm de la o latur─â la alta.
 1. Abateri fat─â de verticala sau orizontal─â la intr├ónduri, iesinduri, glafuri, profile, pilastri, coloane, br├óie, cornise, ancadramente, solbancuri – p├ón─â la 1 mm/m si maximum 3 mm pe un element.
 1. Abateri fată de rază la suprafete curbe: până la 5 mm.
 2. Abateri la muchii: p├ón─â la 1 mm/m – o singur─â abatere.

La tencuieli sclivisite:

 1. Neregularitati ale suprafetelor la verificarea cu dreptarul de 2 lungime .. maximum 3 neregularitati pe m2 în orice directie având adâncimea si înaltimea până la 2 mm.
 2. Abateri de la vertical─â ale tencuielilor peretilor – maximum 1 mm/m si maximum 3 mm pe toata ├«n─âltimea ├«ncaperii.
 1. Abateri de la orizontal─â ale tencuielii tavanelor – maximum 1 mm/m si maximum 4 mm pe total.
 2. Abateri la muchii . . . . maximum 3 mm/m – o singur─â abatere.
 3. Abateri fata de raz─â la suprafete curbe ÔÇŽÔÇŽ. p├ón─â la 5 mm.

 

4.9. Defectele ce nu se admit:

 1. Umflaturi, coscoviri, ciupituri (împuscaturi de var), pete, eflorescente, crăpături, fisuri, lipsuri la glaflurile ferestrelor, la pervazuri, plinte, obiecte tehnico-sanitare.
 2. Zgrunturi mari (până la max. 3 mm), basici si zgârieturi adânci formate la driscuire, la stratul de acoperire.

 

 • Influenta conditiilor meteorologice

Nu se vor executa tencuieli pe ploaie, vant, ceata, ninsoare, soare foarte puternic sau vant foarte puternic.

├Än cazul ├«n care se executa lucrari de tencuieli pe timp friguros (la o temperatura mai mica de plus 50 C), se vor lua masurile speciale prevazute ├«n “Normativ pentru executarea lucrarilor pe timp friguros” ├«ndicativ C 16/84.

Dupa executarea tencuielilor se vor lua masuri pentru protectia suprafetelor proaspat tencuite, pâna la întarirea mortarului, de urmatoarele notiuni:

-umiditatea mare, care intarzie intarirea mortarului si îl altereaza;

-uscarea fortata, care provoaca pierderea brusca a apei din mortar, uscare care poate proveni dm curenti de aer, expunerea indelungata la razele soarelui, supraîncalzirea incaperilor etc.;

-lovituri vibratii, provenite din darea în exploatare a cladirilor respective înainte de termen

-înghetarea tencuielilor înainte de uscarea lor.

 

 1. Controlul calitatii lucrarilor

5.1. Verificari ce se efectueaza inainte de a incepe lucrarile

Pentru executarea unor tencuieli de buna calitate, se va efectua în prealabil un control al suprafetelor care urmeaza a fi tencuite.

– La ├«nceperea lucrarilor de tencuieli trebuie sa fie terminate toate lucrarile a caror executie simultana sau ulterioara ar putea provoca deteriorarea tencuielilor.

– Suprafetele suport pe care se aplica tencuielile trebuie sa fie curate, fara urme de noroi, pete de grasimi etc., suprafetele din plasa de rabit trebuie sa aibe plasa bine intinsa si sa fie
legata cu mustati de sârma zincata.

– Pentru o buna aderenta a tencuielilor, suprafetele pe care se aplica trebuie sa fie plane si sa nu prezinte abateri de la verticalitate si planeitate. Abaterile mai mari dec├ót cele admisibile se vor rectifica.

Este interzis a se incepe executarea oricaror lucrari de tencuire ├«nainte ca suportul – ├«n intregime sau succesiv pentru fiecare portiune ce urmeaza a fi tencuita – sa fi fost verificat si
receptionat confrom instructiunilor pentru verificarea si receptionarea lucrarilor ascunse.

Verificarea calitatii tencuielilor are ca scop principal depistarea defectelor care depasesc abaterile admisibile, în vederea efectuarii remedierilor.

Înainte de inceperea lucrarilor de tencuieli, este necesar a se verifice daca au fost executate si receptionate toate lucrarile destinate a le proteja (de exemplu: invelitori. plansee etc.),
sau a caror executie ulterioara ar putea provoca deteriorarea lor (de exemplu : conducte pentru instalatii, tâmplarie etc.) precum si daca au fost montate toate piesele auxiliare (ghermele,
praznuri, suporti, coltare etc,).

Toate materialele si semifabricatele (de exemplu : mortarele preparate centralizat) nu pot fi introduse în lucrare decât daca, în prealabil, s-a verificat de catre conducatorul tehnic al lucrarii ca au fost livrate cu certificate de calitate, care sa confirme livrarea cu certificate de calitate, care sa confirme ca sunt corespunzatoare normelor respective.

5.2. Verificari in timpul executiei lucrarilor si a lucrarilor executate.

Pe parcursul lucrarii este necesar a se verifica daca se respecta tehnologia de executie, utilizarea tipului si compozitiei mortarului si aplicarea straturilor succesive fara depasiri de grosimi maxime. Se vor lua masuri împotriva uscarii rapide (vânt, însorire), spalari de ploaie sau îngheturi.

Rezultatele încercarilor de control ale epruvetelor de mortar trebuie comunicate conducatorului tehnic al lucrarii în termen de 48 de ore de la încercare.

În toate cazurile în care rezultatul încercarii este sub 75% din marca prescrisa, se va anunta beneficiarul lucrarii pentru a stabili daca tencuiala poate fi acceptata.

Aceste cazuri se înscriu în registrul de procese verbale de lucrari ascunse si se vor mentiona în prezentarea ce se preda comisiei de receptie preliminara; aceasta comisie va hotarî definitiv asupra acceptarii tencuielii tespective.

Verificarea pe faze de lucrari se face în cazul tencuielilor pe baza urmatoarelor verificari la fiecare zona reaparata în parte:

 1. – rezistenta mortarului;
 2. – numarul de straturi ce se aplica si grosimile respective;
 3. – aderenta la suport ├«ntre doua straturi;
 4. – planeitatea suporturilor si liniaritatea muchiilor;
 5. – dimensiunea, calitatea si pozitia elementelor decorative(solbancuri, nuturi,etc.).

 

5.3. Verificari în vederea receptiei

 1. Nu respecta indicatiile prevăzute în proiect privind grosimea, trasajul, acoperirea, planeitatea, uniformitatea (ca prelucrare), muchiile de racordare ale zidurilor cu tavanul, glafurile, muchiile golurilor de usi sau ferestre, spaleti.
 2. Nu respecta verticalitatea si orizontalitatea suprafetelor si muchiilor, planeitatea suprafetelor tencuite si nu respecta abaterile admisibile prezentate mai sus.
 3. Nu s-a respectat tehnologia de executie specificata, fapt care a condus la deterior─âri ale lucrarilor.
 4. Nu s-au respectat indicatiile din tabloul de finisaje aprobat prin proiect.
 5. Lucrările nu s-au executat în conformitate cu panoul-mostra.
 6. Consultantul poate decide, functie de natura si amploarea defectelor constatate, ce remedieri trebuie executate si daca acestea se vor face local, pe suprafete mai mari sau lucrarea trebuie refacuta complet prin decopertarea tencuielii si refacerea ei conform specificatiilor.
 7. Prevederea a. nu se aplică în cazul în care Beneficiarul este de acord să accepte unele lucrări executate necorespunzator specificatiilor, dar nu este afectat aspectul si protectia în timp a constructiei.
 8. Pentru lucrarile ce devin ascunse, se va încheia proces verbal, în care se va specifica care sunt acestea si dacă s-au executat conform indicatiilor din proiect si din prezentele specificatii.

 

 1. Masurare si decontare

M─âsurarea lucrarilor se va face dup─â cum urmeaza:

 1. Tencuielile se măsoară la m2 de suprafată tencuita măsurată pe zidăria netencuită, adaugând nisele, spaletii, etc.
 2. Suprafata acaperita cu plinte, la pereti, pe conturul balcoanelor si logiilor si la terase nu se masoara.
 3. Nu se scad golurile cu suprafata mai mica de 0,50 m2.
 4. Golurile cu suprafata mai mare de 0,50 m2 se scad, dar se adaug─â suprafetele glafurilor si spaletilor.
 5. Profilurile trase cu sablonul la fatade, cu iesinduri mai mici de 5 cm si cu lătirma până la 20 cm nu se masoara separat.
 6. Muchiile se masoara la metru liniar, înainte de tencuirea lor.

Lucrarile se vor deconta cantitativ conform articolului respectiv de tencuieli exterioare, functie de numarul de metri p─âtrati de tencuieli executati pe baza planurilor, aprobate, din proiect.

Lucrarile de executare a nuturilor la fatade, se masoara la numărul de metri liniari executati, conform planurilor, aprobate, din proiect, decontându-se în cadrul articolului pentru tencuieli exterioare.

 

 1. Receptia lucrarilor

             7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.