Lucrari metalice interioare

 

 1. Generalit─âti
 • Obiectul specifica╚Ťiei

Acest capitol cuprinde specifica╚Ťii pentru executa┬şrea ┼či montajul elementelor, subansamblurilor , structurilor si confec╚Ťiilor metalice . Specifica╚Ťiile pentru lucr─ârile de vopsitorii la confec╚Ťii metalice sunt cuprinse la capitolul Vopsitorii.

Concept de baz─â

Toate confec╚Ťiile metalice se execut─â din o╚Ťel moa┬şle, protejat cu grund anticoroziv ┼či vopsite cu vopsea pe baz─â de ulei, r─â┼čini alchidice sau epoxi┬şdice.

 • Standarde de referin╚Ť─â

Se vor respecta integral toate reglement─ârile ┼či prevederile ├«n vigoare privind execu╚Ťia, verificarea calit─â╚Ťii execu╚Ťiei ┼či recep╚Ťia obiectivelor de investi╚Ťii ├«n construc╚Ťii:

Standarde

SR EN 10088-4:2009-Oteluri inoxidabile. Partea 4: Conditii tehnice de livrare pentru table/table groase si benzi din oteluri rezistente la coroziune pentru utilizari la constructii

SR EN 10088-5:2009-Oteluri inoxidabile. Partea 5: Conditii tehnice de livrare pentru bare, sarme laminate, sarme trase, profile si produse formate la rece din oteluri rezistente la coroziune pentru utilizari la constructii

SR EN 10210-1:2006-Profile cave finisate la cald pentru constructii, din oteluri de constructie nealiate si cu granulatie fina. Partea 1: Conditii tehnice de livrare

SR EN 10219-1:2006- Profile cave deformate la rece pentru constructii, din oteluri de constructie nealiate si cu granulatie fina. Partea 1: Conditii tehnice de livrare

SR EN 10340:2008- Oteluri turnate pentru constructii

SR EN 10343:2009 -Oteluri pentru utilizari in constructii

SR EN 13479: 2005- Materiale pentru sudare. Standard general de produs pentru metale de adaos si fluxuri pentru sudarea prin topire a materialelor metalice

SR EN 14353:2007+A1:2010- Profile metalice si profile caracteristice pentru fixarea placilor de ghips-carton. Caracteristici, evaluarea conformitatii si marcaj

SR EN 14399-1:2005- Asamblari de inalta rezistenta cu suruburi pretensionate pentru structuri metalice. Partea 1: Cerinte generale

SR EN 15048-1:2007 – Structuri asamblate cu suruburi nepretensionate. Partea 1: Cerinte generale

Normative

SR EN 1993-1-1:2006 -Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-1: Reguli generale si reguli pentru cl─âdiri

SR EN 1993-1-1:2006/AC:2006-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-1: Reguli generale si reguli pentru cl─âdiri – Erat─â

SR EN 1993-1-2:2006-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-2: Reguli generale. Calculul structurilor la foc

SR EN 1993-1-2:2006/AC:2009-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-2: Reguli generale. Calculul structurilor la foc – Erat─â

SR EN 1993-1-3:2007- Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-3: Reguli generale – Reguli suplimenare pentru elemente structurale si table formate la rece

SR EN 1993-1-3:2007/AC:2009 -Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-3: Reguli generale – Reguli suplimenare pentru elemente structurale si table formate la rece – Erat─â

SR EN 1993-1-8:2006 Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-8: Proiectarea îmbinărilor

SR EN 1993-1-8:2006/AC:2009- Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-8: Proiectarea ├«mbinarilor – Erat─â

SR EN 1993-1-10:2006-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-10: Alegerea claselor de calitate a otelului

SR EN 1993-1-10:2006/AC:2009-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel.Partea 1-10: Alegerea claselor de calitate a otelului – Erat─â

SR EN 1993-1-12:2007-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-12: Reguli suplimentare pentru aplicarea prevederilor standardului EN 1993 la mărci de otel pâna la S 700

SR EN 1993-1-12:2007/AC:2009-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-12: Reguli suplimentare pentru aplicarea prevederilor standardului EN 1993 la mărci de otel pâna la S 700- Erată

C 133-82 -Instruc╚Ťiuni tehnice privind ├«mbinarea elementelor de construc╚Ťii metalice cu ┼čuruburi pretensionate de ├«nalt─â rezisten╚Ť─â.

C 150-99 -Normativ privind calitatea ├«mbin─ârilor sudate din o╚Ťel ale construc╚Ťiilor civile, industriale ┼či agricole.

P100-1/2006 -Normativ pentru proiectarea antiseismic─â a Construc╚Ťiilor de locuin╚Ťe social-culturale, agrozootehnice ┼či industriale.

P118-93 ┬á Norme tehnice de proiectare ┼či realizarea construc╚Ťiilor privind protec╚Ťia la ac╚Ťiunea focului.

 

 • Mostre ┼či test─âri

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬áAntreprenorul va prezenta spre aprobare Consultantu┬şlui una sau dou─â mostre pentru piesele de confec╚Ťii metalice mai complexe, decorative, cuprinz├ónd materiale┬şle, sistemele de fixare, asamblare, protejare anticoroziv─â ┼či finisare ce urmeaz─â s─â fie adoptate ca sistem pentru toate confec╚Ťiile metalice.

Numai dup─â ob╚Ťinerea aprob─ârii din partea Consultan┬ştului se vor lansa comenzile pentru execu╚Ťie ┼či livrarea confec╚Ťiilor metalice, care se vor executa ├«n conformitate cu mostrele aprobate.

Piesele de confec╚Ťii metalice vor fi ├«nso╚Ťite de certificatele produc─âtorului, prin care se atest─â calitatea materialelor folosite, ├«n concordan╚Ť─â cu mostrele aprobate ┼či cu desenele de execu╚Ťie.

Desene de executie

Antreprenorul va prezenta o data cu mostrele desene de executie pentru toate confectiile metalice ce vor fi cuprinse în lucrare, inclusiv sistemele lor de fixare de elementele de structura.

 

2.┬á┬á┬á┬á┬á Materiale ┼či produse

 • Materiale

O╚Ťel moale conform standardelor enumerate mai sus : o╚Ťel lat laminat la cald, o╚Ťel rotund, profile laminate la cald, tabl─â de o╚Ťel :

 • Profilele laminate la cald vor avea grosimi de cel pu╚Ťin 3 mm.
 • Tabla va avea grosimea de cel pu╚Ťin 2,0 mm ┼či va fi brunat─â la cald ┬á(490 gr/mp)

Accesorii: ┼čuruburi, piuli╚Ťe, ┼čaibe, dibluri CONEXPAND protejate anticoroziv prin cadmiere (dac─â nu se specific─â altfel).

Materialele de baz─â sunt indicate ├«n planurile de execu╚Ťie, pentru fiecare reper ├«n parte.

Eventualele schimb─âri ale m─ârcilor ┼či claselor de calitate ale laminatelor prev─âzute ├«n proiect nu sunt admise dec├ót cu aprobarea scris─â a proiectantului de specialitate.

Toate laminatele folosite trebuie s─â corespund─â prevederilor din standardele enumerate

 • Produse

Confec╚Ťiile metalice se vor executa ├«n ateliere specializate, ├«n strict─â conformitate cu desenele de execu╚Ťie ┼či cu mostrele aprobate. ├Än cazuri speciale se acord─â, cu aprobarea Con┬şsultantului, modific─âri ale solu╚Ťiilor, gabarite┬şlor sau finisajelor fa╚Ť─â de cele aprobate ini╚Ťial, dar nu sub nivelul (calitativ ┼či cantitativ) al solu╚Ťiilor ini╚Ťiale.

Laminatele livrate din bazele de aprovizionare trebuie s─â fie ├«nso╚Ťite de certificate de calitate conform prevederilor standardelor de produse.

Responsabilul tehnic cu calitatea al executantului, trebuie s─â verifice coresponden╚Ťa dintre datele cuprinse ├«n certificatele de calitate ┼či cele din STAS 500/1,3-80.

Certificatele de calitate vor trebui prezentate la recep╚Ťia lucr─ârilor. Defectele de suprafa╚Ť─â ┼či interioare ale laminatelor trebuie s─â corespund─â standardelor enumerate.

 • Abateri maxime

Abaterile┬á maxime┬á admisibile┬á la┬á execu╚Ťia┬á confec╚Ťii┬şlor┬á metalice┬á :

– lungime , l─â╚Ťime : +/- 2 mm,

– grosime :┬á + 1 mm, – 0,5 mm,

– planeitate : devia╚Ťia unui col╚Ť fa╚Ť─â de planul format de celelalte 3 va fi max.1,5 mm la dimensiuni p├ón─â la 1,5 m ┼či max. 1% din lungime la dimensiuni peste 1,5 m.

2.4. Lista confec╚Ťiilor metalice:

 1. Balustrade de la scari interioare si exterioare.
 2. Parapete la scari, balcoane, logii, galerii, etc.
 3. Grilaje metalice de protectie a golurilor (usi, ferestre) si panouri despartitoare pentru balcoane.
 4. Scari metalice intenioare si exterioare, fixe sau reglabile.
 5. Scari exterioare de incendiu.
 6. Chepenguri metalice.
 7. Grile de ventilatie.
 8. Gr─âtare pentru stergerea picioarelor.
 9. Alte confectii diverse incluse în proiect.

2.5. ├Äntre╚Ťinerea ┼či protejarea

Confec╚Ťiile metalice vor fi protejate anticoroziv prin grunduire cu grund pe baz─â de ulei conform STAS 3097-80.

2.6. Livrare, manipulare, transport

Confec╚Ťiile metalice se vor ├«mpacheta ├«n ambalaje special proiectate, ├«n containere ┼či se vor trans┬şporta astfel p├ón─â la depozitul special amenajat din cadrul ┼čantierului.

Confec╚Ťiile metalice se vor depozita ├«n spa╚Ťii aco┬şperite, ferite de intemperii ┼či de ac╚Ťiunea agen╚Ťi┬şlor corozivi ┼či nocivi, pe stative, la 10-15 cm de pardoseal─â.

Se vor livra de către producător vopsite cu un strat de grund anticoroziv pe bază de miniu de plumb, în ansambluri sau subansambluri.

Depozitarea se va face protej├óndu-se confec╚Ťiile metalice cu prelate sau folii de polietilen─â. Confec╚Ťiile metalice sub 100 kg greutate se manip┬şuleaz─â manual iar cele mai grele cu dispozitive speciale.

 

3.┬á┬á┬á┬á┬á Montajul confec╚Ťiilor metalice

 • Opera╚Ťiuni preg─âtitoare

La ├«nceperea montajului se vor fi executat urm─âtoa┬şrele lucr─âri:

 • Lucr─ârile de finisaj cu proces tehnologic umed,
 • Lucr─ârile de hidroizola╚Ťii, inclusiv probele de etan┼čeitate a acestora,
 • Pozi╚Ťionarea ┼či fixarea elementelor ├«nglobate pentru montarea confec╚Ťiilor metalice.

Se efectueaz─â trasarea ┼či verificarea axelor de montaj a confec╚Ťiilor metalice func╚Ťie de elementele de fixare existente sau pentru pozi╚Ťionarea acestora – ├«n conformitate cu detaliile de execu╚Ťie.

Se verific─â calitatea execu╚Ťiei lucr─ârilor executate anterior, ├«n leg─âtur─â direct─â ┼či care pot influen╚Ťa opera╚Ťiile de montaj a confec╚Ťiilor metalice.

 

 • Sudarea elementelor

Lucrarile de sudare pe ┼čantier vor fi conduse ┼či verificate permanent de un inginer pe schimb ┼či de mai┼čtrii.

Inginerul sudor trebuie s─â aib─â experien╚Ť─â ├«n executarea lucr─ârilor de sudur─â. Sarcinile inginerului sudor sunt conform Anexa A.

Mai┼čtrii sudori vor fi instrui╚Ťi, verifica╚Ťi ┼či autoriza╚Ťi pentru tipul de lucr─âri de sudare ce se folosesc la structura metalic─â, ╚Ťin├ónd seama de tipul ├«mbin─ârilor ┼či pozi╚Ťiile de sudare. Sudorii ce vor executa ├«mbin─ârile sudate la montaj pe ┼čantier trebuie s─â fie ├«n m─âsura s─â execute ├«n bune condi╚Ťii cus─âturile sudate ├«n orice pozi╚Ťii de sudare ┼či pentru orice tip de sudur─â, precum ┼či s─â lucreze la ├«nal╚Ťime pe schele. Sarcinile sunt cele din Anexa B ale prezentului Caiet de sarcini.

Toate cus─âturile sudate se execut─â conform indica╚Ťiilor proiectantului de specialitate ÔÇô inginer structuri. Cus─âturile sudate trebuie s─â corespund─â dimensiunilor din proiect. Aspectul cus─âturilor trebuie s─â rezulte neted uniform ┼či lipsit de defecte.

Sudurile se vor ├«ncadra ├«n clasele I, II de calitate cele ├«n relief ├«n clasa II de calitate conform normativ C.150 ÔÇô 99.

Arcul electric va fi amorsat numai pe pl─âcu╚Ťele terminale tehnologice, ├«n rosturi sau pe piese speciale de amorsare.

Se vor lua măsuri ca să nu se producă deteriorari ale pieselor în timpul sudării sau stropirea lor cu metal topit.

Zgura de pe cusături se îndepărtează numai după răcirea normală a acestora.

Se interzice r─âcirea for╚Ťat─â a ├«mbinarilor sudate.

Craterele neumplute se vor îndepărta prin crăituire, polizare sau resudare.

La sudurile prev─âzute cu resudarea r─âd─âcinii, completarea cu sudur─â la r─âd─âcin─â se va face dupa cr─âituirea ┼či polizarea rostului

La sudarea ├«n mai multe straturi, suprafa╚Ťa stratului anterior va fi cur─â╚Ťat─â de zgur─â, dup─â care va fi examinat─â de sudor cu ochiul liber ┼či la nevoie cu lupa.

Nu se admit fisuri, lips─â de topire, nep─âtrunderi ori alte defecte de elemente de calitate a cus─âturii prev─âzut─â ├«n proiect, conform instruc╚Ťiunilor tehnice C.150ÔÇô 9.

Dac─â se constat─â fisuri sau ├«n caz de debiu, sudorul va anun╚Ťa maistrul sau inginerul sudor pentru stabilirea cauzelor ┼či luarea m─âsurilor de remediere.

Se recomand─â ca acolo unde este posibil sudarea s─â se fac─â ├«n pozi╚Ťie orizontal─â.

Sudurile de pozi╚Ťie (verticala, peste cap sau ├«n corni┼če) la montaj vor fi executate numai de sudori cu experien╚Ť─â ├«n asemenea lucr─âri, instrui╚Ťi, verifica╚Ťi ┼či autoriza╚Ťi.

Se interzice sudarea elementelor de o╚Ťel la temperaturi sub + 5oC f─âr─â aplicarea de m─âsuri speciale indicate de proiectantul de specialitate.

 

Pentru controlul execu╚Ťiei construc╚Ťiilor importante ┼či a ├«mbin─ârilor sudate puternic solcitate, conform normativelor in vigoare, se vor prevedea:

– ├«ncerc─âri mecanice

– controlul radiografic

– cercetari metalografice micro ┼či macrosopice

 

La examinarea exterioar─â a cus─âturilor sudate nu se admit abateri de la normativul citat.

La examinarea interioar─â efectuat─â prin radiografiere, ultrasunete, defectele admisibile sunt stabilite ├«n prescrip╚Ťiile ├«n vigoare pentru fiecare clas─â de calitate.

La examinarea prin g─âurire nu se admit defecte ca:

– incluziuni de zgur─â

– lipsuri de p─âtrundere la r─âd─âcin─â sau ├«ntre straturi

– lipsuri de topire pe margini

 

 • Montajul

Opera╚Ťiile de montaj :

-Fixarea provizorie prin aftuirea în câteva puncte de sudură,

-Pozi╚Ťionarea corect─â se va verifica cu ajutorul bolobocului ┼či firului cu plumb,

-Fixarea definitiv─â prin sudur─â sau prin buloane.

La ridicarea ┼či manipularea elementelor┬á ├«n timpul montajului, aceste vor fi prinse de c├órlige, lan╚Ťuri sau cabluri cu ajutorul ghiarelor cu ┼čurub sau altor piese asem─ân─âtoare.

Se interzice sudarea de piese auxiliare de montaj (urechi, c├órlige, etc. ) de piesele ┼či subansamblurile de rezisten╚Ť─â ale structurii sau g─âurirea acestora f─âr─â aprobarea scris─â a proiectantului de specialitate.

├«nainte de┬á montarea unei piese ├«n pozi╚Ťia┬á din proiect se va face o m─âsurare exact─â a distan╚Ťei dintre piesele ├«ntre care trebuie fixat─â ┼či se va compara cu aceea a piesei ce se monteaz─â.

Pozi╚Ťia corect─â a pieselor ce se monteaz─â se verific─â ├«n timpul montajului prin m─âsur─âtori repetate.

Pozi╚Ťionarea corect─â se va verifica cu ajutorul bolobocului ┼či firului cu plumb.

Fixarea provizorie se va realiza prin aftuirea în câteva puncte de sudură.

 

Fixarea definitiv─â se va realiza prin sudur─â sau prin buloane.

3.4. Opera╚Ťiuni de finisare :

-Se cur─â╚Ť─â suprafe╚Ťele de eventuale urme de mortar sau alte impurit─â╚Ťi,

-Se repar─â stratul de grund anticoroziv,

-Se execut─â vopsitoria conform cap. Vopsitorii.

3.5. Protec╚Ťia anticoroziv─â a confec╚Ťiilor metalice

Pentru elementele metalice de consolidare a ┼čarpantei, mediul agresiv este format din mediul ambiant. Agresivitatea mediului coroziv se define┼čte prin intensitatea cu care se manifest─â ac╚Ťiunea mediului coroziv asupra metalului.

 

3.6. Stabilirea solu╚Ťiilor de protec╚Ťie anticoroziv─â

Pentru clasa de agresivitate 1m, sistemul de protec╚Ťie anticoroziv─â ales este prin vopsire cu uscarea peliculelor la aer. Din re╚Ťetele de protec╚Ťie exemplificate ├«n┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ÔÇťGhidul de protec╚Ťie, execu╚Ťie ┼či exploatare (urm─ârire, interven╚Ťii) privind protec╚Ťia ├«mpotriva coroziunii a construc╚Ťiilor din o╚Ťel ÔÇô indicativ GP 035 ÔÇô 98 s-a ales sistemul alc─âtuit din:

 • grund G5162 Ac ro┼ču oxid aplicat ├«n dou─â straturi cu grosimea unui strat de 30 microni
 • email superpolilac E5046 aplicat ├«n trei straturi cu grosimea unui strat de 40 microni.

Durata de via╚Ť─â a acoperirii este estimat─â la 15-25 ani.

Beneficiarul poate alege, cu acordul proiectantului, alt sistem de protec╚Ťie exemplificat ├«n ghidul GP 035 ÔÇô 98, sistem care s─â fie agrementat.

 

3.7. Preg─âtirea suprafe╚Ťelor

Preg─âtirea suprafe╚Ťelor se va face prin procedeul de sablare cu nisip, ├«n urma c─âruia se ob╚Ťine gradul de cur─â╚Ťare 1 (conform STAS 10166/1).

De asemenea pentru aplicarea sistemelor de acoperire prin vopsire trebuie s─â se creeze urm─âtoarele condi╚Ťii pentru mediul ambiant:

 • lipsa de praf
 • concentra╚Ťie c├ót mai redus─â a gazelor agresive
 • temperatura aerului ┼či a pieselor de protejat ├«ntre 5 si 40┬║C
 • umiditatea relativ─â a aerului sub 70%´Çą, conform STAS 10702/1

 

3.8. Aplicarea protec╚Ťiei

Aplicarea straturilor de acoperire prin vopsire se va face ├«nainte de montarea elementelor de construc╚Ťii. Se accept─â ca ultimul strat s─â se aplice dup─â montare.

Sistemul de protec╚Ťie se va aplica cu pensula, cu rola sau cu pistolul, conform indica╚Ťiilor date de produc─âtorul de vopsele .

Primul strat al sistemului de acoperire prin vopsire se va aplica dup─âcel mult 3 ore de la preg─âtirea suprafe╚Ťelor elementelor din o╚Ťel.

 

Fiecare strat al acoperirii trebuie s─â fie continuu, lipsit de ├«ncre╚Ťituri, b─â┼čici, exfolieri, fisuri, neregularit─â╚Ťi. Culoarea fiec─ârui strat trebuie s─â fie uniform─â pe toat─â suprafa╚Ťa elementului ┼či nuan╚Ťa culorii s─â difere de la strat la strat pentru a permite verificarea num─ârului de straturi aplicat.

Num─ârul de straturi al sistemului de acoperire, aplicat pe suprafa╚Ťa pieselor de o╚Ťel trebuie s─â realizeze grosimea total─â minim─â prev─âzut─â, inclusiv la col╚Ťuri ┼či muchii (170 microni – tab. 5 ÔÇô Ghid G035-98 ).

Dup─â montarea elementelor vopsite se va verifica starea stratului de protec╚Ťie ┼či se va trece la remedieri locale sau la aplicarea unui strat de finisare general─â.

La execu╚Ťia protec╚Ťiilor anticorozive trebuie s─â se respecte reglement─ârile privind protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor ┼či regulile de protec╚Ťia muncii, corespunz─âtoare legilor ┼či instruc╚Ťiunilor ├«n vigoare, precum ┼či P.S.I.

 

4. Controlul ┼či verificarea calit─â╚Ťii

Controlul calit─â╚Ťii se va face conform prevederilor din STAS 767/0 ÔÇô 88, conform proiectului, pe fiecare faz─â de execu╚Ťie ├«n parte, indicat─â de proiectantul de specialitate (sortarea laminatelor ┼či┬á preg─âtirea lor, trasarea, debitarea, asamblarea provizorie ├«n vederea sud─ârii, prinderea provizorie, sudarea, remedierea defectelor, prelucrarea cus─âturilor, etc.).

 

├«n vederea urm─âririi controlului execu╚Ťiei executantul va ├«ntocmi ┼či completa fi┼če de urm─ârirea┬á execu╚Ťiei ┼či fi┼če de m─âsur─âtori.

├«n fi┼če se vor trece pentru fiecare pies─â, marca ┼či clasa de calitate a o╚Ťelului, precum ┼či num─ârul certificatului de calitate a lotului din care face parte piesa debitat─â.

├«n mod analog, pentru fiecare cus─âtura sudat─â, ├«n fi┼č─â se va trece poansonul sudorului ┼či numele maistrului care a supravegheat ┼či controlat execu╚Ťia.

Pe schi╚Ťe se vor ├«nsemna ┼či locurile unde s-au f─âcut eventualele remedieri ale cus─âturilor sudate (defecte interioare).

 

Fi┼čele de urm─ârire ┼či m─âsur─âtori ├«ntocmite pentru fiecare pies─â ┼či subansamblu sudat, vor fi semnate de responsabilul tehnic cu calitatea al executantului ┼či vor fi prezentate la recep╚Ťia subansamblelor, odata cu restul documentelor de recep╚Ťie.

Controlul pe parcursul execu╚Ťiei are drept acoperire respectarea calit─â╚Ťii execu╚Ťiei ┼či a prevederilor din prezentul Caiet de sarcini.

 

Controlul permanent se face pentru fiecare faz─â de execu╚Ťie de mai┼čtri, de inginerul sudor, responsabilul tehnic cu calitatea al executantului.

Delegatul beneficiarului va face controale prin sondaj.

Toate persoanele care efectueaz─â controlul permanent sau prin sondaj, vor fi instruite ┼či autorizate ├«n vederea efectu─ârii acestui control.

Pe parcursul execu╚Ťiei, prin sondaj, se vor efectua ┼či controale de c─âtre comisii de delega╚Ťi ai beneficiarului ┼či proiectantului.

Se va ├«nfiinta un registru de control ce va fi ╚Ťinut ├«n biroul ┼čantierului, ├«n care se vor trece:

– data controlului

– cine a efectuat controlul

– constat─ârile f─âcute

– semn─âtura persoanelor care au efectuat controlul

├«n continuare se vor trece de c─âtre executant m─âsurile luate ┼či semn─âtura ┼čefului de ┼čantier.

 

5. Verific─âri ├«n vederea recep╚Ťiei

Se va verifica calitatea fix─ârii pe pozi╚Ťie, calitatea execut─ârii (suduri, ┼člefuiri, ├«mbin─âri, etc.), aplicarea unui strat hidroizolant la ├«nvelitoare ├«n zona adiacent─â ancorajelor ┼či prinderilor crucii.

Dac─â nu se respect─â prezentele specifica╚Ťii sau desenele de execu╚Ťie ┼či mostrele aprobate, Consul┬ştantul va putea decide ├«nlocuirea lucr─ârilor cu altele care s─â respecte aceste cerin╚Ťe.

La recep╚Ťia preliminar─â pe ┼čantier a elementelor structurii metalice, a unui ansamblu caracteristic al structurii ÔÇô grinzi I, suduri de montaj, se vor efectua un num─âr de verific─âri astfel:

 • Pe un tronson pilot, se vor efectua verific─âri ale sudurilor cu:
 • metoda lichidelor penetrante ÔÇô c├óte 2-3 verific─âri pe tronson
 • metoda cu radia╚Ťii penetrante – c├óte 2-3 verific─âri, prin sondaj

 

Stabilirea num─ârului ┼či punctelor unde se vor executa verific─ârile defectoscopice, se stabilesc printr-un Caiet de control al ┬áverific─ârilor de ┼čantier.

 

6.┬á M─âsurare ┼či decontare

Pre╚Ťul unitar pentru confec╚Ťiile metalice cuprinde lucr─ârile de execu╚Ťie ┼či montaj inclusiv accesoriile de fixare ┼či vopsitoria.

Decontarea lucr─ârilor se face func╚Ťie de num─ârul de kg, metri liniari sau bucati, conform articolului din cantitativul de lucr─âri, conform extraselor de confec╚Ťii metalice din proiect.

Recep╚Ťia pe ┼čantier a elementelor structurii metalice se va face conform normelor in vigoare.

 

7. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

8. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu Tablou confectii metalice.

 

ANEXA   A

SARCINILE  INGINERULUI  SUDOR

 

Inginerului sudor ├«i revin urm─âtoarele r─âspunderi ┼či sarcini:

 • r─âspunde de buna calitate a lucr─ârilor de sudur─â
 • admite la lucru numai sudori autoriza╚Ťi pentru procedeul de sudur─â ┼či categoria de material utilizat ├«n execu╚Ťie
 • verific─â sudorii pe parcusul execu╚Ťiei, ori de c├óte ori consider─â c─â este necesar
 • verific─â permanent starea de func╚Ťionare a utilajelor ┼či agregatelor de sudur─â ┼či ia m─âsuri pentru reglarea ┼či buna lor func╚Ťionare
 • verific─â buna func╚Ťionare a aparetelor de control ┼či execu╚Ťia contactelor de mas─â
 • se ├«ncredin╚Ťeaz─â c─â materialele de baz─â ┼či cele de adaos folosite, corespund condi╚Ťiilor prevazute ├«n Caietul de sarcini ┼či indica╚Ťiilor date de c─âtre proiectantul de specialitate ÔÇô inginer structuri
 • controleaz─â ca materialele de baz─â ┼či de adaos s─â fie p─âstrate ┼či uscate conform prevederilor instruc╚Ťiunilor de folosire ┼či Caietului de sarcini
 • ia m─âsurile necesare pentru respectarea ├«ntocmai a prevederilor din Caietul de sarcini, a prescrip╚Ťiilor din STAS 767/0 – 88, a normativului C.150 – 99, pe care trebuie s─â le cunoasc─â perfect, d├ónd ├«n acest sens instruc╚Ťiuni ┼či mai┼čtrilor sudori.
 • verific─â pe parcursul execu╚Ťiei respectarea ├«ntocmai a planurilor de execu╚Ťie, pe faze de execu╚Ťie, a prevederilor din Caietul de sarcini ┼či a standardelor ┼či normativelor indicate mai sus.
 • verific─â pe parcursul execu╚Ťiei ┼či la terminarea fiec─ârui subansamblu sudat, calitatea lucr─ârilor de sudare
 • ia m─âsuri de prevenire a eventualelor defecte ├«n cus─âtur─â ┼či stabile┼čte procedee de remediere a acestora; pentru cazurile mai dificile va cere avizul unui for competent
 • se convinge c─â fi┼čele de urm─ârire a execu╚Ťiei sunt ├«n conformitate cu prevederile din Caietul de sarcini, sunt completate ┼či ╚Ťinute la zi
 • controleaz─â dac─â pe piesele debitate sunt notate marca ┼či clasa de calitate a o╚Ťelului ┼či num─ârul lotului conform Caietului de sarcini
 • controleaz─â ├«nainte de receptie, fiecare subansamblu sau ansamblu sudat din punct de vedere calitativ ┼či dimensional ┼či se convinge c─â eventualele abateri se ├«ncadreaz─â ├«n toleran╚Ťele admise
 • ia m─âsuri ca toate normele ┼či prevederile de protec╚Ťia muncii s─â fie integral respectate

 

ANEXA  B

 

SARCINILE MAISTRULUI SUDOR

┼×i programul de examinare pentru autorizarea maistrului sudor

 

Lucr─ârile de sudare vor fi conduse ┼či supravegheate permanent de un maistru sudor.

Mai┼čtrii sudori sunt subordona╚Ťi inginerului sudor, repartizat pentru aceast─â lucrare.

Sarcinile ┼či r─âspunderile mai┼čtrilor sudori se stabilesc de c─âtre un inginer sudor ┼či li se transmit acestora ├«n scris.

 

Sarcinile principale ale maistrului sudor sunt:

 • verificarea calitativ─â a materialelor ce urmeaz─â a fi sudate (laminate)
 • verificarea materialului de adaos (flux, s├órma, electrozi) privind condi╚Ťiile de p─âstrare a acestora conform prevederilor din norme ┼či din Caietele de sarcini
 • verificarea ├«nainte de ├«nceperea sud─ârii a rosturilor preg─âtite pentru sudare
 • verificarea aparatelor ┼či agregatelor de sudare
 • verificarea regl─ârii regimului de sudare
 • repartizarea sudorilor pe tipuri ┼či feluri de suduri, conform aptitudinilor ┼či autoriz─ârii acestora
 • verificarea normelor de protec╚Ťia muncii la sudare
 • verificarea pe faze de execu╚Ťie a cus─âturilor sudate ┼či a subansamblurilor sudate

 

Pentru ├«ndeplinirea sarcinilor men╚Ťionate, maistrul sudor va trebui s─â aib─â cuno┼čtin╚Ťe generale de metalurgie, construc╚Ťii metalice, metode de sudare, metode de verificare a cus─âturilor sudate.

El va fi ┼čcolarizat ┼či instruit de c─âtre un inginer sudor pentru genul de lucr─âri ce urmeaz─â s─â le execute.

 

 

 

 

Revino la inceputul articolului