Compartimentari sanitare

COMPARTIMENTARI GRUPURI SANITARE

PLACI MELAMINATE PE BAZA DE LEMN

 1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Prezentul caiet de sarcini se aplica la livrarea si executia pe santier a compartimentarilor pentru grupuri sanitare, inclusiv usi si accesorii pentr acestea realizate din placi pe baza de lemn melaminat (PAL,PFL,MDF).

 • Standarde si normative de referint─â

SR EN 14322:2004 – Pl─âci pe baz─â de lemn. Pl─âci melaminate pentru utiliz─âri interioare. Defini╚Ťie, cerin╚Ťe ┼či clasificare

SR EN 14323:2004 – Pl─âci pe baz─â de lemn. Pl─âci melaminate pentru utiliz─âri interioare. Metode de incercari

SR EN 309:2005P3Pl─âci din a┼čchii de lemn. Clasificare ┼či terminologie

SR EN 622-5:2007 – Pl─âci de fibre. Condi╚Ťii. Partea 5: Condi╚Ťii pentru pl─âci ob╚Ťinute prin procedeul uscat (MDF)

SR EN 789:2004 – Structuri de lemn. Metode de ├«ncercare. Determinarea caracteristicilor mecanice ale pl─âcilor pe baz─â de lemn

SR EN 12209:2004**) – Feronerie pentru cl─âdiri. Broa┼čte ├«ngropate ┼či aplicate. Broa┼čte ├«ngropate ┼či aplicate ┼či placi opritor, ac╚Ťionate mecanic. Cerin╚Ťe ┼či metode de ├«ncercare

SR CEN/TS 12872:2008 – Pl─âci pe baz─â de lemn. Ghid de utilizare a pl─âcilor portante ├«n pardoseli, pere╚Ťi ┼či acoperi┼čuri.

SR EN 13986:2005**) – Pl─âci pe baz─â de lemn destinate construc╚Ťiei. Caracteristici, evaluarea conformit─â╚Ťii ┼či marcare

SR EN 14755:2005 – Pl─âci de a┼čchii de lemn extrudate. Cerin╚Ťe

 

 • Mostre si test─âri

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate pentru realizarea compartimentarilor (accesorii, placi, feronerie, structura secundara, etc.). Lucrarile se vor efectua numai dupa dupa aprobarea in scris a arhitectului si a beneficiarului.

 

Panouri mostra

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un fragment de perete-mostra, utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobata.

Peretii mostr─â se execut─â acolo unde se cer de catre inginer. Pe durata executiei lucrarii peretii mostra nu se vor distruge sau deteriora.

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, si repere din plan. Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa compartimentarile va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

Montajul nu este posibil inainte de finalizarea urmatoarelor lucrari: placarea ceramica a pardoselii si peretilor grupurilor sanitare; montarea plafoanelor suspendate, instalarea obiectelor sanitare si a altor elemente ca ar putea deteriora sau incomoda lucrarile descrise in acest caiet de sarcini.

 

 1. Materiale si produse
 • Materiale

– compartimentari sanitare alcatuitei din panouri pa baza de lemn melaminat pe ambele fete

– grosime minima 18mm;

– inaltime min. 200 cm;

– garda la sol minim 15 cm;

– rame de aluminiu eloxat;

– usi cabine WC in conformitate cu planurile de arhitectura puse la dispozitie de proiectant (3 balamale /usa);

– maner tip buton si rozete cu dispozitiv de blocare,

– culoare si aspect conform standard beneficiar

 

Sunt incluse piesele de prindere la pereti, picioarele de fixare in pardoseala, armaturi usi, balamale, placi de acoperire etc.

Intregul sistem trebuie sa faca fata cerintelor specifice spatiilor sanitare; trebuie sa reziste la apa si umezeala, la impact si zgariere. Trebuie sa fie posibila intretinerea usoara cu detergenti obisnuiti.

 

 1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Panourile vor fi dimensionate de catre producator in urma realizarii unor mesuratori la fata locului in concordanta cu plansele de arhitectura aferente (stereotomii, detalii, planuri). Panourile si acesoriile vor fi inspectate pentru identificarea neconocordantelor cu proiectul cat si a defectelor de fabricatie. Pe timpul transportului si a depozitarii materialele aferente acestor lucrari vor fi protejate corespunzator.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transport, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

4.2. Punerea in opera propriu-zisa

Compartimentarile se vor monta utilizandu-se piesele de fixare, racord si imbinare conform cu specificatiilor producatorului. Fixarea in elementele perimetrale (fixare în pardoseală, in peretii adiacenti etc) se va face cu unelte adecvate evitindu-se distrugerea acestora sau a lucarilor asunse (trasee de instalartii sanitare sau electrice).

Alegerea sistemului de prindere se va face de catre proiectant cu acordul beneficiarului.

4.3. Abateri admisibile

La execu╚Ťia panourilor se vor respecta urm─âtoarele abateri maxime admisibile:

 1. La dimensiunile panourilor +/- 4mm;
 2. La dimensiunile golurilor +/- 4 mm;
 3. La dimensiunile în plan ale încăperilor +/- 15 mm;
 4. La dimensiunea rosturilor: +/ – 2 mm;
 5. La planeitatea suprafe╚Ťelor +/- 5 mm la 2,5m ├«n orice direc╚Ťie;
 6. La rectiliniaritatea muchiilor: +/- 0mm
 7. La verticalitatea muchiilor ┼či a suprafe╚Ťelor +/- 5 mm pe nivel (2,5m);

 

4.4. Defecte ce nu se admit

Se consider─â defecte ce trebuie remediate prin refacerea par╚Ťial─â sau┬á total─â a lucr─ârilor, func╚Ťie de cum va decide Consultantul, urm─âtoarele:

– nerespectarea prezentelor specifica╚Ťii si a tolerantelor admise

– folosirea materialelor necorespunz─âtoare sau cu defecte de fabricatie

– folosirea de materiale cu defecte rezultate in urma executiei si a manipularii defectuase.

 

4.5. Influenta conditiilor meteorologice

Materialele utilizate la lucrările de compartimentari interioare se depozitează în medii ferite intemperii si in special de raze UV ce pot modifica/pata/schimba culoarea suprafetelor melaminate.

 

 1. Controlul calitatii lucrarilor
  • Verificari ce se efectueaza inainte de a incepe lucrarile

Verific─ârile se efectueaz─â ├«nainte de a ├«ncepe lucr─ârile compartimentari interioare. Se verifica lucr─ârile de placare ceramica a pardoselii si peretilor grupurilor sanitare, montarea plafoanelor suspendate, instalarea obiectelor sanitare si a altor elemente ca ar putea deteriora sau incomoda lucrarile descrise in acest caiet de sarcini. Se verific─â traseele verticale ╚Öi orizontale de instala╚Ťii. Se verific─â materialele ╚Öi produsele aprovizionate din punct de vedere al calit─â╚Ťii.

 

 • Verificari in timpul executiei lucrarilor si a lucrarilor executate.

Constau în:

– verificarea caracteristicilor materialelor;

– verificarea ╚Öi supravegherea punerii ├«n oper─â (men╚Ťinerea la cotele din proiect, respectarea specifica╚Ťiilor de execu╚Ťie din caietul de sarcini).

 

 • Verificari in vederea receptiei

Pe durata execu╚Ťiei ca ╚Öi la finalizarea lucr─ârilor se vor verifica:

-men╚Ťinerea la cotele din proiect;

-╚Ťeserea corect─â a panourilor;

-pozi╚Ťia ╚Öi dimensiunile golurilor;

-planeitatea, orizontalitatea ╚Öi verticalitatea suprafe╚Ťelor, consider├óndu-se abaterile maxime specificate in acest caiet de sarcini

– intergitatea panourilor si a acesoriilor.

 1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor in cazul in care nu este altfel specificat in ├«n listele de cantit─â╚Ťi de lucr─âri.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

 

 1. Receptia lucrarilor   

             7.1 Receptia preliminara

La recep╚Ťie se verific─â respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigur─â rezisten╚Ťa ╚Öi stabilitatea, abaterile. Nu se admit cr─âp─âturi, fisuri, urme vizibile de repara╚Ťii locale, asperit─â╚Ťi, pete, urme de lovire, etc.

Lucr─ârile care nu ├«ndeplinesc condi╚Ťiile de calitate se refac corect.

Recep╚Ťia preliminar─â se efectueaz─â atunci c├ónd toate lucr─ârile prev─âzute ├«n documenta╚Ťie sunt complet terminate, toate verific─ârile sunt efectuate ├«n conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

7.2. Receptia finala

Comisia de recep╚Ťie examineaz─â lucr─ârile fa╚Ť─â de prevederile proiectului privind condi╚Ťiile tehnice ╚Öi de calitate a execu╚Ťiei, precum ╚Öi constat─ârile ├«n cursul execu╚Ťiei de c─âtre organele de control. Se ├«ncheie proces verbal de recep╚Ťie conform prevederilor ├«n vigoare specific├óndu-se eventualele remedieri necesare.

 

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

 

Revino la inceputul articolului