Scara de lemn

Generalități

Specificul lucrărilor de restaurare la monumente integral sau parțial din lemn impune inventarierea pieselor componente, sistemelor de prindere,a îmbinărilor şi tehnicilor de asamblare şi a stării de conservare a acestora.

Lucrările de restaurare vor cuprinde demontarea foarte îngrijită a pieselor componente originale , marcarea lor, revizuirea-reabilitarea lor  prin curățare,îndepărtarea părților deteriorate,realizarea completărilor,fixarea şi consolidarea prin îmbinări originale şi cuie de lemn, finisaje de suprafață şi protecție împotriva atacului biologic şi ignifug.

Toate operațiunile de recondiționare,ajustare a pieselor originale sau de debitare,confecționare, prelucrare a pieselor noi în completări se execută integral manual,respectând tehnologia tradițională.

 

Lemnul nou ,în completări,va fi uscat sau chiar uscat la cald, conform necesităților.  Umiditatea lemnului se va încadra în prevederile din STAS 799-88, respectiv 10-12%.

Lemnul pus în operă va fi sortat şi prelucrat manual prin cioplire,tăiere-debitare, rindeluire,scobire-găurire, şlefuire,etc

Tipodimensiuni, alcătuire

Se vor demonta foarte îngrijit,se vor revizui ,recondiționa şi pune în operă elementele din lemn din structura scării – trepte monobloc, din stejar/fag, montate pe ax vertical.

Elementele de structură

– trepte masive – după revizuirea pieselor originale, în caz de necesitate şi după consultarea Proiectantului ,se vor confecționa din lemn ecarisat din stejar/fag replici ale acestora; se vor executa dintr-o singură bucată,conform cu originalul;

– parapet cu mână curentă

vang

Îmbinările elementelor din lemn

îmbinările şi  rezemările se vor face prin chertare; dacă este necesar se vor utiliza piese de legătură.

Toate lucrările se vor executa cu respec­tarea indicațiilor din proiect şi cu aprobarea Con­sultantului.

Accesorii

Pentru îmbinări se pot utiliza piese auxiliare de legătură- solidarizare din lemn         (cuie din lemn, cepuri, pene) .

În caz excepțional ,stabilit de Proiectant după demontarea – recondiționarea pieselor originale,se vor utiliza piese auxiliare de legătură din metal inoxidabil sau protejat anticoroziv,aşezate în locuri ferite de pătrunderea apei (inele, tije, buloane, scoabe ).

Abateri şi defecte admisibile

Defecte admisibile : în conformitate cu STAS 857-83

Defecte care nu se admit :Urme de coajă, crăpături, pungi de răşină cu lățimea până la 5 mm, elemente curbe, noduri .

Livrare, depozitare, manipulare

Materialul nou pus în operă va întruni condițiile cap. 1.3. pct.1.3.1.5.

Materialul original demontat în vederea recondiționării va fi manevrat şi depozitat astfel:  Manipularea se va face bucată cu bucată, cu mare atenție, pentru a nu fi deteriorate local sau deformate( spargeri, ruperi, crăpături, deformări, etc); transportul pe şantier va fi manual- pe umeri, cu dispozitive de prindere.

Depozitarea se va face numai în spații semideschise sau închise, ferite de contactul cu apa, de expunerea directă la soare şi de circulație intensă a aerului, dar bine ventilate.

Depozitarea se va face în poziție orizontală, cu distanțieri, pe suporți care să asigure o distanță față de pardoseală sau pereții depozitului de mini­mum 15 cm.

Stivele nu vor prezenta pericol de răsturnare.

Execuția:

Generalități

            Montarea elementelor de lemn la scară se va face după finalizarea lucrărilor de consolidare –injectări, reparații de zidărie din cărămidă – şi înainte de rostuirea feței vizibile, tencuieli, alte lucrari de restaurare care implica degajare de praf, vibratii sau folosirea mortarelor, vopsitoriilor, etc.

Operațiuni pregătitoare

În atelierul şantierului se vor executa operațiile de marcare a pieselor originale, curățare a îmbinărilor,îndepărtarea părților deteriorate, realizarea completărilor necesare cuprinzând sistemul de îmbinare şi fixare, transportul la locul de punere în operă;

Înainte de montare, se vor verifica: Exactitatea operațiilor de prelucrare a materialului lemnos şi debitarea la dimensiunile cerute a elementelor; Curățarea de depuneri, cuie vechi, etc a materialului recuperat din desfaceri şi recalibrarea acestuia  prin rectificare, dacă este cazul; Verificarea calității lucrărilor executate ante­rior şi care pot influența operațiile de montaj a pieselor; trasarea şi verificarea axelor de montaj a elementelor structurale , în funcție de elementele de prindere existente sau pentru poziționarea acestora (în­semnarea cu creion), Se verifică numărul şi poziția în care au fost montate piesele – treptele masive din stejar.

Montajul

Se execută un montaj provizoriu în scoabe şi scânduri,ajustarea îmbinărilor elementelor structurale, după verificarea situației de la fața locului- localizare, dimensiuni, sistem de sprijinire şi solidarizare, etc.

După verificări se vor ajusta îmbinările,se vor executa eventuale corecții dimensionale.

Se execută montajul definitiv prin îmbinări conforme cu cele originale, eventual, în caz excepțional, se vor utiliza materiale auxiliare metalice de solidarizare.

Înainte de efectuarea lucrărilor de vopsitorii- ignifugare, protecție insecticidă,fungicidă,etc se va face revizuirea lucrărilor de montaj a elementelor, ținând seama că lemnul “a lucrat” şi se vor face ajustările de la caz la caz.

Verificări în vederea recepției

La punerea în operă a materialului lemnos nou Executantul va prezenta certificatele de calitate şi buletinele de analiză a lemnului.

Se vor verifica: dimensiunile elementelor scării; poziția şi distanțele de montaj; alcătuirea şi dimensiunile nodurilor de îmbinare; calitatea şi corectitudinea solidarizărilor ;

Defectele minore se vor remedia prin operațiuni de mică amploare, la cererea Consultantului, pe cheltuiala Antreprenorului.

Se consideră defecte majore următoarele : poziționarea incorectă a elementelor din lemn ale scării- nerespectarea distanțelor între elemente, verticalitate şi orizontalitate;lipsa unor elemente; punere în operă a elementelor confecționate necorespunzător – dimensiuni neconforme,din lemn neecarisat, umed,cu crăpături, noduri, atacat biologic sau alte substanțe,etc

În cazurile de mai sus, Consultantul va hotărî amploarea remedierilor sau refacerilor şi modul cum vor fi executate, pe cheltuiala Antreprenorului.

La Recepția preliminară a lucrărilor de dulgherie Comisia de Recepție va verifica:

–    existența şi conținutul proceselor verbale de recepție pe faze de lucrări

  • examinare prin sondaj a lucrărilor executate
  • respectarea prevederilor de calitate şi conformitate cu funcțiunea lucrării

Întreținerea şi protejarea lucrărilor

Măsurile generale de protecție a materialului lemnos împotriva atacului biologic, în vederea prelungirii duratei de exploatare, sunt reglementate de STAS 2925-67.

tratamente de protecție împotriva atacului biologic

  • tratamente preventive la elemente neatacate biologicstropirea sau pensularea suprafețelor elementelor ce nu se demontează, imersarea sau stropirea şi pensularea elementelor structurale demontate pentru recondiționare sau piesele noi;
  • tratamente de oprire a atacului biologic- stropire , pensulare şi/ sau injectare,irigare locală a zonelor grav afectate;
  • protecții mecanice – plase de protecție pentru oprirea accesului păsărilor

tratamente de ignifugare

  • tratamente prin pulverizare cu instalații şi materiale speciale

substanțe de protecție

protecție bio-fungicidă- substanțe antiseptice solubile în apă(săruri minerale,derivați organici,substanțe mixte- soluție tip ROMALIT);paste antiseptice, conform STAS 650-83 ,651-83

– protecție ignifugă- soluție de tip RAM(România) , IFIGNIL sau similar pentru piesele exterioare vizibile, în condițiile prevăzute în STAS 652-83.

Măsurare şi decontare

Lucrările de revizuire,recondiționare şi montare a pieselor originale sau în completare la structura scarii se măsoară conform RM-2004,astfel:

– lucrări de revizuire-reparații trepte masive  – la ml

– lucrări de confecționare şi montare a pieselor noi din lemn- la ml

– lucrări de protecție a structurilor din lemn, bio-fungicidă sau ignifugă- la mp real tratat

Lucrările se decontează funcție de numărul de metri pătrați, metri liniari, în conformitate cu articolul din cantitativul de lucrări şi ataşamentele vizate de Dirigintele de Şantier.