Tencuieli de epoca exterioare

Generalit─â╚Ťi

 • Obiectul specifica╚Ťiei

Acest capitol cuprinde specifica╚Ťii pentru lucr─ârile de tencuieli de epoc─â exterioare.

Clasificarea tencuielilor exterioare se face dup─â: natura suprafe╚Ťei pe care se aplic─â, liantul ├«ntrebuin╚Ťat, modul de prelucrare a fe╚Ťei v─âzute.

 • Standarde ┼či normative de referin╚Ť─â

Standarde:

SR EN 459-1/ 2003┬á┬á┬á Var pentru construc╚Ťii.Partea 1 Defini╚Ťii,caracteristici ┼či criterii de conformitate

SR EN 13139 / 2003 ÔÇô Agregate pentru mortare

SR EN 13055-1: 2003 -Agregate usoare. Partea 1: Agregate usoare pentru betoane, mortare si paste de ciment

STAS 790-84 – Apa pentru betoane ┼či mortare

SR EN 998-1:2004/AC:2006  Specificatie a mortarelor pentru zidarie. Partea 1: Mortare pentru tencuire si gletuire

SR EN 13279-1: 2009-Ipsos si tencuieli de ipsos. Partea 1: Definitii si conditii

SR EN 15824:2009-Specificatii pentru tencuieli interioare si  exterioare pe baza de mortare organice

SR EN 13658-1: 2005-Plase si profiluri metalice. Definitii, specificatii si metode de incercare. Partea 1: Tencuieli  interioare

SR EN 13658-2: 2005-Plase si profiluri metalice.Definitii, specificatii si metode de incercari. Partea 2: Tencuieli exterioare

SR EN 196-7-1995 – Ciment. Reguli pentru verificarea calit─â╚Ťii ;

SR 6232-1996- Cimenturi, adaosuri minerale si aditivi. Vocabular

SR EN 197-1/ 2002-Ciment. Partea 1 Compozi╚Ťie,specifica╚Ťii ┼či criterii de conformitate ale cimenturilor uzuale

SR 388-1995 – Lianti hidraulici. Ciment Portland

SR 6232-1996-Cimenturi, adaosuri minerale si aditivi. Vocabular

SR EN 197-1:2002/A3:2007-Ciment. Partea 1: Compozitie, specificatii si criterii de conformitate     ale cimenturilor uzuale

SR EN 413-1:2004-Ciment pentru zid─ârie.Partea 1:Compozi╚Ťie, specifica╚Ťii┼či criterii de conformitate.

SR EN 413-2:2005-Ciment pentru zidarie. Partea 2: Metode de încercare

SR EN 459-1/2003-Var pentru construc╚Ťii.Partea1 Defini╚Ťii,caracteristici ┼či criterii de conformitate

STAS-5445/1-75, STAS 545/1-80┬á┬á┬á┬á┬á Ipsos pentru construc╚Ťii.

SR EN 12878:2005/AC:2006   Pigmenti pentru colorarea materialelor de constructie pe baza de  ciment si/sau var. Specificatii si metode de încercare

Normative :

MP 007-1999 – Metodologie de investigare a zid─âriilor vechi

STAS10265-1975-Tolerante in constructii. Calitatea suprafetelor finisate.  Termeni si notiuni de baza

C 18-83┬á –┬á Normativ pentru executarea┬á tehnologiilor umede

C 56-85 – Normativ pentru verificarea calit─â╚Ťii ┼či recep╚Ťia lucr─ârilor de construc╚Ťii ┼či instala╚Ťii, instruc╚Ťiunile pentru verificarea calit─â╚Ťii ┼či recep╚Ťia lucr─ârilor ascunse ┼či modific─ârile la acestea

-RM 2004-indicativ GEx 008-04- Indicator de norme de deviz pentru lucr─âri de restaurari monumente istorice

 

1.3. Mostre ┼či test─âri

Panou-mostr─â

 1. Executantul va executa ├«n incinta ┼čantierului, la cererea proiectantului de specialitate, un panou de perete cu dimensiunile de 1m x 1m, finisat cu tencuieli, cu materialele, compozi╚Ťiile, modul de prelucrare a fe╚Ťei v─âzute, culorile ┼či tehnologia specificate de proiectantul de specialitate.
 2. Panoul executat astfel se va prezenta spre aprobare proiectantului de specialitate, iar dup─â ob╚Ťinerea aprob─ârii, acesta va deveni panou-mostr─â, element de compara╚Ťie ┼či verificare pentru lucr─ârile similare prev─âzute ├«n ├«ntreaga lucrare. Panoul-mostr─â nu va fi distrus ┼či nici deteriorat p├ón─â la terminarea ├«ntregii lucr─âri.
 3. Aprobarea tencuielilor ├«nseamn─â aprobarea tuturor materialelor, aditivilor ┼či tehnologiilor de execu╚Ťie folosite de executant pentru realizarea lucr─ârilor prev─âzute ├«n proiect. Pe tot timpul execu╚Ťiei lucr─ârilor nu se vor folosi dec├ót materialele ┼či tehnologiile aprobate.

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de executie a tencuielilor de fatade va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

 

Inceperea executiei se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari:

-desfacere instalatii parazitare de pe fatade (daca e cazul);

-refacere invelitoare si tamplarie exterioara (daca e cazul)

-desfaceri tencuieli exterioare;

-curatare soclu in vederea retencuirii;

-curatare parament zidarie

-reparatii decoratiuni exterioare

-aplicare de orice tratament la decoratiunile exterioare care ar putea pata tencuiala de la soclu.

3.┬á┬á┬á┬á┬á ┬áMateriale ┼či produse

 • Materiale
 • Nisipul – conform STAS 1667-76 – se va utiliza nisipul natural de r├óu (de form─â rotund─â) sau de carier─â (zgrun╚Ťuros) cu granulozitate 0┬Ş3mm sau 0┬Ş7mm, care trebuie s─â fie curat, s─â provin─â din roci stabile (nealterabile la aer, ap─â sau ├«nghe╚Ť), s─â con╚Ťin─â granule de diferite m─ârimi, s─â nu provin─â din roci feldspatice sau sistoase.
 • Spartura de marmura
 • Praf de marmura
 • Var pentru construc╚Ťii ÔÇô conf. STAS 146-80
 • Ciment gri si alb
 • Apa – conform STAS 790-84 – va fi ap─â potabil─â, curat─â, f─âr─â con╚Ťinut de s─âruri, acizi, gr─âsimi. Nu se va folosi apa din alte surse (lacuri, r├óuri, izvoare, etc.) f─âr─â ca ├«n prealabil s─â fie supus─â analizelor.

Material                                                 Greutatea pe metru cub

Past─â de var (consisten╚Ť─â 12 cm)┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á 1300 kg

Nisip natural 0-7 mm cu umiditate 2%   1350 kg

 

 • Amestecuri

Mortar de var-ciment

Mortarul de var-ciment va fi preparat cu agregate fine.

Agregatul va consta din piatra de mozaic de calcar sau mozaic de marmur─â alba (daca nu se specifica altfel)

Daca nu se specifica altfel. se va adauga un pigment colorant aprobat de Consultant.

 • Livrare, depozitare, manipulare

Agregate

 1. Agregatele vor fi manipulate astfel încât sa se evite separarea lor, pierderea finetii sau contaminarea cu pamânt sau alte materiale straine.
 2. Daca agregatele se separa sau daca diferitele sorturi se amesteca, ele vor fi din nou trecute prin sita înainte de întrebuintare.
 3. Nu se vor folosi alternativ agregate din surse diferite sau cu grade de finete deosebite. Agregatele se vor amesteca numai pentru a obtine gradatii noi de finete.
 4. Agregatele nu se vor transfera din mijlocul de transport direct la locul de depozitare de la santier, daca gradul de umiditate este astfel încât sa poata afecta precizia amestecului de mortar, în acest caz agregatele se vor depozita separat pâna ce umiditatea dispare.

 

Agregatele se vor depozita în silozuri, lazi sau platforme cu suprafete dure, curate. La pregatirea depozitarii agregatelor se vor lua masuri pentru a preveni patrunderea materialelor straine. Agregatele de tipuri si marimi diferite se vor depozita separat. Inainte de utilizare, agregatele vor fi lasate sa se usuce pentru 12 ore.

 

Cimentul

 1. Cimentul se va livra la locul de amestecare în saci originali, etansi, purtând eticheta pe care s-au înscris greutatea, numele producatorului, marca si tipul. Cimentul se va depozita în depozite închise, ferit de umezeala.
 2. Nu se vor accepta ambalaje a caror greutate sa difere cu mai mult de 1% fata de greutatea specificata.
 3. In cazul în care Consultantul aproba livrarea cimentului în vrac, Antreprenorul va asigura silozuri pentru depozitarea si protejarea lui de umiditate. Nu se vor amesteca marcile si tipurile de ciment, în siloz.
 4. Nu se vor folosi sorturi diferite de ciment sau acelasi sort, dar din surse diferite, fara aprobarea Consultantului.

Cimentul, varul si celelalte materiale se vor livra în saci, ambalaje întregi sau alte containere adecvate, aprobate de Consultant, care vor avea o eticheta vizibila pe care s-au înscris numele producatorului si sortul.

Materialele vor fi livrate si manipulate astfel încât sa se evite patrunderea unor materiale straine sau deteriorarea prin contract cu apa sau ruperea ambalajelor. Materialele vor fi livrate în timp util pentru a se permite inspectarea si testarea lor.

Materialele ce se pot deteriora vor fi depozitate în ambalajele lor originale, astfel încât sa se evite deteriorarea lor; ele vor avea eticheta producatorului care va permite identificarea lor.

Materialele perisabile vor fi protejate si depozitate în structuri etanse, pe suporti mai înalti cu aproximativ 0,30 m fata de elementele din jur . Pentru perioade scurte de timp, cimentul va putea fi depozitat pe platforme ridicate si va fi acoperit cu prelate impermeabile.

Cimentul nefolosit care s-a întarit sau a facut priza va fi îndepartat de pe santier.

 

 1.  EXECUŢIA LUCRĂRILOR

Opera╚Ťiuni preg─âtitoare

 1. La ├«nceperea execu╚Ťiei lucr─ârilor de tencuieli exterioare, urm─âtoarele lucr─âri vor fi terminate: lucr─ârile de zid─ârie (├«nchideri ┼či c─âptu┼čeli la centurile de beton armat); plasele de rabi╚Ť vor fi montate ├«n zonele prev─âzute ├«n proiect; montajul diblurilor din lemn ┼či al pieselor meta┬şlice ├«nglobate pentru fixarea altor elemente ale construc╚Ťiei; montajul t├ómpl─âriei ┼či protejarea ei.
 2. Nu se vor executa tencuieli exterioare ├«nainte de terminarea execut─ârii acoperi┼čului sau hidroizola╚Ťiei ┼či probarea etan┼čeit─â╚Ťii acesteia, iar evacuarea apelor pluviale nu este asigurat─â.
 3. Suprafe╚Ťele suport, de tencuit, trebuie s─â ├«ndepli┬şneasc─â condi╚Ťiile:

a) Sa fie rigide pentru ca tencuiala sa nu se fisureze sau sa se coscoveasca.

b) Sa fie curate si rugoase pentru a asigura o buna aderenta a mortarului.

c) Sa fie uscate; mortarul sa fie întarit în rosturile zidariei si suprafetele de beton sa fie uscate, pentru ca umiditatea acestora sa nu fie întarit în rosturile zidariei si suprafetele de beton sa fie uscate, pentru ca umiditatea acestora sa nu influenteze negativ aderenta tencuielilor.

d) Sa fie curatate de praf, noroi, urme de beton sau de mortar, pete de grasime sau bitum, etc.

e) Rosturile zidariilor de caramida sau înlocuitori sa fie curatate pe cca.3-5 mm adâncime.

f) Sa fie verificate daca se înscriu în abaterile maxime de planeitate admise, urmarind ca iesiturile locale mai mari sa fie cioplite, iar intrândurile mai mari de 4,0 cm sa fie acoperite cu o plasa de rabit prinsa în cuie în rosturile zidariei.

g) Portiunile din lemn sau metal care apar pe suprafetele de tencuit (ghermele, grinzi, buiandrugi, etc.) se vor acoperi cu carton bitumat si cu plasa de rabit.

i) Tencuielile exterioare se pot executa numai dupa terminarea executarii acoperisului sau în cazul teraselor, numai dupa executarea hidroizolatiei si probarea etanseitatii acesteia prin inundare, scurgerea apelor pluviale fiind asigurata.

Trasarea suprafe╚Ťelor

 1. Trasarea suprafe╚Ťelor.

Trasarea este obligatorie la tencuielile finisate (la care stratul vizibil este prelucrat) pentru a se realiza suprafete plane, verticale, orizontale, înclinate, muchii, concavitati, etc. cu o grosime cât mai redusa si în concordanta cu indicatiile din proiect.

Trasarea peretilor ÔÇô se va face ├«n faza I-a prin punctare, prin aplicarea pe suprafata de tencuit a unor martori de inventar, ├«n asa fel ├«nc├ót fata lor sa corespunda cu fata nivelata a grundului; ├«n cazul suprafetelor din beton martorii de inventar se vor ├«nlocui cu martori din mortar, turtite din mortar, nivelate, av├ónd grosimea stratului de tencuiala ce va fi aplicata. In faza a II-a se va trece la fixarea reperelor, operatie care consta ├«n pozarea unor repere metalice de inventar ├«ntre martorii plantati pe suport. Nivelarea mortarului se va face obligatoriu cu dreptarul metalic de inventar.

 

 1. Procurarea agregatelor, cimentului ┼či varului din surse diferite pe timpul execut─ârii lucr─ârilor se va face numai cu aprobarea proiectantului de specialitate.
 2. La executarea tencuielilor exterioare se vor utiliza acelea┼či materiale, mortare cu aceea┼či compozi╚Ťie (acela┼či ciment, acela┼či colorant, acelea┼či dozaje, acelea┼či agregate).

Condi╚Ťii climatice ┼či protec╚Ťia lucr─ârilor

├Än timpul verii la executarea lucr─ârilor de tencu┬şieli exterioare vor fi luate urm─âtoarele m─âsuri de protejare:

 • stropirea lor cu ap─â pe durata de cel pu╚Ťin 7 zile – pentru completarea apei pierdute prin evaporare
 • acoperirea cu rogojini, folii de polietilen─â sau cu prelate umezite – protejare fa╚Ť─â de ac╚Ťiunea razelor solare sau a v├óntului.

Pe timp friguros, când temperatura scade sub +7oC, nu se vor executa tencuieli exterioare cu mortar de var.

Tipuri de tencuieli de epoc─â exterioare

Tencuielile exterioare la care se face referire ├«n acest capitol sunt Tencuieli obi┼čnuite dri┼čcuite pe zid─ârii din c─âr─âmid─â.

Aplicarea spri╚Ťului – strat amors─â, a grundului ┼či a tinciului -strat vizibil

Pentru tencuieli de epoca simple sau tip fresca

Aplicarea spritului (strat amorsa)

Mortarul pentru stratul de sprit trebuie să fie fluid (consistenta cu conul etalon sa fie între 1:1 si 1:3 cm), sa contină nisip în cantitate mica, să fie de acelasi tip cu mortarul de grund si sa asigure o aderentă foarte bună la stratul suport.

Inaintea aplicarii mortarului de sprit, suprafata de tencuit va fi stropita cu apa.

Grosimea stratului de sprit va fi de cca.1-2 mm; acesta va fi continuu si va acoperi întreaga suprafata.

Suprafata stratului de sprit va fi rugoasa pentru a se asigura a buna leg─âtur─â cu mortarul de grund.

In functie de stratul suport, pentru stratul de sprit se vor folosi urmatoarele tipuri de mortare:

– suprafete de beton sau zid─ârii din piatra : lapte de ciment (ciment-ap─â-o mica cantitate de nisip)

– zid─ârii din b.c.a. (blocuri, placi si f├ósii) : mortar de ciment-var-nisip (├«n proportie de 1:0,25:3)

– sipci cu trestie – mortar de var gras-ipsos (ciment)

– zidarie de car─âmida : nu necesita acoperire cu strat de sprit

– suprafete acoperite cu plasa de rabit: spritu1 care se aplica se numeste ÔÇťsmirÔÇŁ si va fi mortar de tipul var-ipsos sau var-ciment, av├ónd consistenta m─âsurat─â cu conul etalon de 5-6 cm (mortar v├órtos), care se va aplica manual astfel ├«nc├ót mortarul sa intre bine ├«ntre ochiurile plasei de rabit, sa o acopere ├«n ├«ntregime si s─â aiba o suprafata c├ót mai rugoas─â pentru a asigura grundului a aderent─â c├ót mai bun─â.

Aplicarea spritului se va face fie mecanizat cu masina de tencuit, într-un singur strat si o singura trecere, prin deplasarea dispozitivului de pulverizare prin miscari circulare si obligatoriu de jos în sus în rânduri orizontale pe întreaga sunrafata de tencuit, între fâsiile de ghidaj (repere) fie manual prin stropire cu a matură scurtă, astfel încât grosimea stratului obtinut sa fie de maximum 3 mm.

Aplicarea grundului

Grundul va avea grosimea maxima de 1,5 cm, va acoperi toate neregularitatile suportului si va crea suportul pe care se va aplica stratul vizibil al tencuielii (tinciul).

Mortarele pentru grund vor avea o consistenta mai redusă, respectiv 9-12 cm în cazul aplicarii lor cu mijloace mecanizate sau 7-8 cm în cazul aplicarii lor cu mijloace manuale.

Aplicarea mortarului de grund se poate face numai dupa întărirea mortarului de sprit, dar nu înainte de 24 ore de la aplicarea acestuia.

In cazul suprafetelar din beton armat, care din turnare au forme regulate, fara denivelari mari si fară abateri mari de la verticală sau orizontala, se va renunta la stratul de grund, aplicându-se stratul vizibil direct, peste stratul de sprit netezit si întarit.

In cazul zidăriilor de carămidă (pe care nu se aplica spritul) suprafetele de tencuit se vor stropi cu apa (în cazul când acestea sunt uscate) înainte de a se trece la aplicarea grundului, pentru ca zidaria să nu absoarbă apa necesară întaririi mortarului.

Aplicarea mortarului de grund se va face mecanizat cu masina de tencuit, într-un singur strat la fiecare trecere, între făsiile de ghidaj, de jos în sus; grosimea finala a tencuielii se va obtine prin mai multe treceni, dupa zvântarea stratului aplicat anterior.

In cazul când aplicarea mortarului de grund se va face manual, acesta se va aplica de jos în sus, în una sau doua reprize, prin aruncarea lui pe suprafata de tencuit. Mortarul se va întinde între fâsiile de ghidare, orizontale sau verticale (stâlpisori) într-un strat cât mai uniform si de grosimea indicata de repere.

Indiferent de modul de aplicare, după ce stratul de grund a ajuns la grosimea indicată în proiect, nivelarea lui se va face manual.

Dacă dupa nivelare grundul este prea neted, va fi crestat cu mistria pe adâncime de 2-3 mm.

Se va acorda o atentie deosebita operatiilor de realizare a colturilor intrânde sau iesinde (usi, ferestre, nise, spaleti, intersectii de ziduri etc.); pentru executarea lor se vor fixa dreptane la cumpana sau boloboc, pentru ca acestea sa se realizeze drepte si verticale, respectiv orizontale.

Se va acorda a atentie deosebită executiei racordurilor dintre tavane si pereti care se vor face fie în colt drept (colt viu) fie cu o scafa rotunda simpla, asa cum este indicat în proiect.

Aplicarea tinciului (strat vizibil)

Grosimea stratului vizibil va fi de 1-4 mm, variind dupa cum unmeaz─â:

– tencuieli driscuite: 2-4 mm

– tencuieli sclivisite : 1-3 mm

– tencuieli speciale (impermeabile) : 2-3 mm

– tencuieli pe b.c.a.: 1-3 mm.

Mortarul pentru tinci se va prepara cu nisip cu granule cu diametrul maxim de 1 mm si va avea consistenta de 12-14 cm.

Tinciul se va aplica numai după uscarea grundului, începând cu tavanul si continuându-se cu pereti.

Daca grundul este complet uscat (a trecut multa vreme de la aplicarea lui), înainte de aplicarea tinciului, acesta se va stropi cu apă.

Aplicarea tinciului se va face pe suprafete mici, se va întinde imediat cu drisca dreptar în suprafete regulate iar, dupa zvântare, stratul astfel aplicat se va netezi cu drisca de lemn, stropind cu apă, pâna la obtinenea unei supnafete cât mai netede si uniforme.

 

Pentru tencuieli exterioare cu adaos de praf de piatra, grundul va fi din mortar cu dozaj 1 ciment+ 2var+ 6 nisip, aplicat uniform in strat de 15-20 mm grosime.

Stratul vizibil , de 5-9 mm grosime sau 8-12 mm, conform prevederilor din proiect, se aplica pe suprafata umeda, fie inainte de uscarea completa a grundului, fie dupa udarea stratului anterior uscat. Operatiunea se va intrerupe la nivelul unui rezalit, nut sau un element orizontal, pentru evitarea diferentelor de tonalitate in campuri racordate.

Stratul vizibil va fi finisat umed prin tragere cu lama metalica si periere.

 

Tencuielile speciale – cu terasit de ciment, cu piatra de mozaic din marmura, dolomita sau similare ├«n culorile si gnanulatia indicate ├«n proiect – se vor executa cu grundul din mortar de var-ciment marca M 25-T ├«n grosime de 2 cm, peste care se va aplica stratul vizibil ├«n grosime de 0,8… 1,0 cm finisat periat sau raschetat.

Aplicarea grundului

Grosimea stratului de grund va fi conformă cu tipul de tencuială indicat în proiect.

Inainte de aplicarea grundului se pozeaza, conform trasajelor efectuate pentru nuturi (conform indicatiilor din proiect), baghete din lemn de esenta moale, lustruite, cu sectiunea de 2×2 cm care se fixeaz─â provizoriu cu cuie.

Baghetele vor constitui repere pentru formarea câmpurilor pe care se va aplica grundul.

Grundul se driscuieste fin si se aplică în limitele (câmpurile) formate de baghetele pentru nuturi, astfel ca la întreruperea lucrului să fie încheiata lucrarea pe zone cuprinse între baghete.

Aplicarea tinciului (strat vizibil)

Se va face conform specificatiilor. Grosimea stratului vizibil va fi conformă cu tipul de tencuială indicat în proiect.

Inainte de aplicarea tinciului după ce grundul s-a uscat, se îndeparteaza cu grijă baghetele din lemn, astfel ca muchiile nuturilor sa nu se deterioreze.

Tinciul se aplica pe zone restrânse, în limitele (câmpurile) formate de nuturi, astfel ca la întreruperea lucrului, sa se fi executat numai zone cuprinse complet între nuturi.

Abateri admisibile

Lucr─ârile de tencuieli exterioare se vor ├«nscrie ├«n abaterile maxime admisibile conform cap. Tencuieli interioare. Defectele ce nu se admit sunt expuse ├«n cadrul aceluia┼či capitol.

La tencuieli brute

 1. Umflături, ciupituri (împuscaturi de var), crapături, fisuri maximum una de pâna la 3 cm2 la fiecare mp.
 2. Zgrunturi mari (pâna la max. 3 mm) basici si zgârieturi adânci formate la driscuire la stratul de acoperire: maximum 2 la m2.

La tencuieli driscuite:

 1. Neregularitati ale suprafetelor la verificarea cu dreptanul de 2 m lungime : maximum 2 neregularităti în orice directie, având adâncimea sau înaltimea pâna la 2 mm.
 1. Abateri de la verticala a tencuielilor peretilor maximum 1 min/m si maximum 3 mm pe toată înăltimea încăperii.
 1. Abateri fata de orizontala a tencuielilor tavanelor: maximum 1 mm/m si maximum 3 mm de la o latur─â la alta.
 1. Abateri fat─â de verticala sau orizontal─â la intr├ónduri, iesinduri, glafuri, profile, pilastri, coloane, br├óie, cornise, ancadramente, solbancuri – p├ón─â la 1 mm/m si maximum 3 mm pe un element.
 1. Abateri fată de rază la suprafete curbe: până la 5 mm.
 2. Abateri la muchii: p├ón─â la 1 mm/m – o singur─â abatere.

La tencuieli sclivisite:

 1. Neregularitati ale suprafetelor la verificarea cu dreptarul de 2 lungime .. maximum 3 neregularitati pe m2 în orice directie având adâncimea si înaltimea până la 2 mm.
 2. Abateri de la vertical─â ale tencuielilor peretilor – maximum 1 mm/m si maximum 3 mm pe toata ├«n─âltimea ├«ncaperii.
 1. Abateri de la orizontal─â ale tencuielii tavanelor – maximum 1 mm/m si maximum 4 mm pe total.
 2. Abateri la muchii . . . . maximum 3 mm/m – o singur─â abatere.
 3. Abateri fata de raz─â la suprafete curbe ÔÇŽÔÇŽ. p├ón─â la 5 mm.

Defecte ce nu se admit

 1. Umflaturi, coscoviri, ciupituri (împuscaturi de var), pete, eflorescente, crăpături, fisuri, lipsuri la glaflurile ferestrelor, la pervazuri, plinte, obiecte tehnico-sanitare.
 2. Zgrunturi mari (până la max. 3 mm), basici si zgârieturi adânci formate la driscuire, la stratul de acoperire.

Verific─âri ├«n vederea recep╚Ťiei

Vor fi clasificate drept defectuoase, lucr─ârile care nu respecta prevederile prezentelor specificatii precum si cele la care se remarca urrn─âtoarele neregularitati :

 1. Nu respecta indicatiile prevăzute în proiect privind grosimea, trasajul, acoperirea, planeitatea, uniformitatea (ca prelucrare), muchiile de racordare ale zidurilor cu tavanul, glafurile, muchiile golurilor de usi sau ferestre, spaleti.
 2. Nu respecta verticalitatea si orizontalitatea suprafetelor si muchiilor, planeitatea suprafetelor tencuite si nu respecta abaterile admisibile conform (3) 1380.
 3. Nu s-a respectat tehnologia de executie specificata, fapt care a condus la deterior─âri ale lucrarilor.
 4. Nu s-au respectat indicatiile din tabloul de finisaje aprobat prin proiect.
 5. Lucrările nu s-au executat în conformitate cu panoul-mostra.

Consultantul poate decide, functie de natura si amploarea defectelor constatate, ce remedieri trebuie executate si daca acestea se vor face local, pe suprafete mai mari sau lucrarea trebuie refacuta complet prin decopertarea tencuielii si refacerea ei conform specificatiilor.

Prevederea de  mai sus  nu se aplică în cazul în care Beneficiarul este de acord să accepte unele lucrări executate necorespunzator specificatiilor, dar nu este afectat aspectul si protectia în timp a constructiei.

Pentru lucrarile ce devin ascunse, se va încheia proces verbal, în care se va specifica care sunt acestea si dacă s-au executat conform indicatiilor din proiect si din prezentele specificatii.

5.M─éSURARE ┼×I DECONTARE

Lucr─ârile executate se vor m─âsura conform indicatoarelor “RpC”, RCs-2001 RM-2004.

Lucr─ârile se vor deconta conform articolelor din cantitativele de lucr─âri, func╚Ťie de num─ârul de metri p─âtra╚Ťi de tencuieli, determina╚Ťi pe baza planurilor din proiect.

 

 

 

 

NOT─é:

├Än condi╚Ťiile ├«n care, in timpul interven╚Ťiei asupra monumentului istoric vor ap─ârea situa╚Ťii noi (neprev─âzute), lista opera╚Ťiunilor c├ót ┼či aspectele metodologice propuse se pot modifica ulterior ├«n func╚Ťie de situa╚Ťiile specifice interven╚Ťiei ÔÇ×in situÔÇŁ.