Tabla profilata de tip tigla

 1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

 

Acest caiet de sarcini prezinta instruc╚Ťiuni tehnice si se refer─â la mijloacele de prindere ┼či la procedeele tehnologice pentru prinderea ┼či montajul tablei profilate tip tigla si la executarea ├«nvelitorilor. Aceste lucrari pot include atat lucrari noi cat si/sau lucrari de reabilitare.

In cursul executiei inchiderilor cu tabla profilata de tip tigla la invelitori nu se va face nici o derogare de la prevederile prezentelor prescriptii fara aprobarea prealabila – in scris – a proiectantului.

Constructorul si beneficiarul sunt obligati sa respecte in afara caietului de sarcini toate prevederile standardelor, instructiunilor tehnice si normativelor in vigoare la data executiei lucrarilor.

Executantul prin laboratorul sau de santier sau prin colaborarea cu unitati de specialitate va efectua toate incercarile si determinarile rezultate din aplicarea prezentului caiet de sarcini.

Executantul este obligat sa asigure toate masurile tehnologice si organizatorice care sa conduca la respectarea stricta a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

In cazul in care se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini, Beneficiarul va dispune intreruperea lucrarilor si anuntarea Proiectantului pentru ca de comun acord sa se ia masurile de remediere ce se impun.

 

Capitole asociate:

Pentru finisajele acoperisului din tabla: vezi capitolul de vopsitorii  pentru cerintele de grunduire si finisarea acoperisului din tabla;

Pentru izolatia de sub acoperis (membrane hidroizolatoare, barierele de vapori): vezi capitolul de hidroizolatii;

Pentru termoizolatie si etansare vezi capitolul de  termoizolatii;

 

Acoperisul are urmatoarele straturi:

Astereala – strat continuu din scandura din lemn de brad;

Folie polietilena cu rol de hidroizolatie, peste care se bat sipci din lemn perpendiculare cu panta si apoi peste ele sipci paralele cu panta pe care se vor monta elementele de invelitoare si asigura o protectie suplimentara impotriva patrunderii apelor si zapezilor;

Elementele de invelitoare – si anume panouri din tabla profilata de tip tigla si accesorii de montaj.

– panta minima 25%

– pante uzuale 45% ÔÇô 75%

 

 • Standarde si normative de referint─â

 

Acolo unde există contradictii între recomandarile prezentelor specificatii si cele din standardele si normativele enumerate mai jos, instructiunile din specificatii vor avea prioritate.

NormativP 1001200-4 Protectia antiseismica a constructiilor;

– Legea1 0/1995- Calitatea in constructii,

– Ghid GP 023-96- Tehnologiar ealizarii constructiilor din lemn;

– Specificatie tehnicaS T 014-96- Conditiile de calitatea lemnului pentru constructii;

– NormativC 37-88- Alcatuirea si executarea invelitorilolar constructii,

– STAS3 303/2-88- Pantele invelitorilor;

– STAS 3303/88 – Zone climatice;

– STAS1 0101/41-8-7 Actiuni in constructii;

– STAS 942-80- Cherestea de rasinoase

– NormativP 11 8/99- Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor privind protectia

Impotriva focului;

– Normativ C 58/96- Ignifugarea materialelor combustibile din lemn,

– NE 005/97 Normativ privind postutilizarea ansamblelor si subansamblelor si elementelor

Componente ale constructiilor

SR EN 10327:2004 – Table ┼či benzi de o╚Ťel cu con╚Ťinut sc─âzut de carbon pentru formare la rece acoperite termic continuu. Condi╚Ťii tehnice de livrare

SR EN 10169-2:2006 – Produse plate de o╚Ťel acoperite organic continuu (acoperire ├«n band─â continu─â). Partea 2: Produse pentru aplica╚Ťii exterioare ├«n construc╚Ťii

SR EN 10025-1:2005 – Produse laminate la cald din o╚Ťeluri pentru construc╚Ťii. Partea 1: Condi╚Ťii tehnice generale de livrare.

C 172-88 ÔÇťInstructuni tehnice pentru prindere si montajul tablelor metalice profilate la executarea ├«nvelitorilor si peretilorÔÇŁ

C 37-88 ÔÇťNormativ pentru alcatuirea si executarea ├«nvelitorilor la constructiiÔÇŁ

C 300-94 ÔÇťNormativ de prevenire si stingere a incendiilor pe durata executarii lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestoraÔÇŁ

C 217-1983 – Norme tehnice privind alc├útuirea si executarea hidroizolatiei cu folie din pvc plastifiat la acoperisuri

NP 069-2002 – Normativ privind proiectarea, executia si exploatarea ├«nvelitorilor acoperisurilor ├«n pant├ú la cl├údiri

 

La punerea ├«n opera a produselor se vor respecta prevederile dinÔÇťRegulamentul privind protectia si igiena muncii ├«n constructiiÔÇŁ, indicativ IM006-1996

ÔÇťNormele specifice de protectia muncii pentru lucrarile de zidarie, montaj prefabricate si finisaje ├«n constructiiÔÇŁ, precum si indicativ IM 508/933 ÔÇťNormele generale de protectia munciiÔÇŁ, elaborate de Ministerul Muncii siProtectiei Sociale ├«n colaborare cu Ministerul Sanatatii

NP-082-04 – Reglementari tehnice

 

 • Mostre si test─âri

 

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate.

Certificate

Contractorul va furniza Arhitectului:

 1. a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare
 2. b) Buletine de laborator executate de fiecare data c├ónd este necesar s├Ą se schimbe furnizorul unui material.
 3. c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, tabla, etc.).

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de invelitoare din tabla faltuita.

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului ┼či proiectantului mostre de tabla ┼či accesorii (jgheaburi, burlane, para z─âpezi, aeratoare, agrafe etc.).

Mostre

Inainte de achizitionarea materialelor si montarea componentelor metalice pentru acoperis, se pregateste o mostra. Se incorporeaza materialele si metodele de excutie si montare identice cu cerintele proiectului. Se monteaza mostra pe suprafata acoperisului la indicatia Proiectantului. Se retin mostrele acceptate din puncte de vedere al calitatii. Daca mostra este acceptata, poate fi incorporata ca parte a lucrarii pentru acoperisul metalic.

Mostra trebuie sa aiba dimensiune suficient de mare pentru a demonstra modurile de imbinare tipice, detaliile de prindere, constructia marginii, textura de finisare si culoarea.

Mostrele de material: din material metalic specific pentru acoperis pentru lucrarile de reabilitare, jgheaburi, burlane, tevi pentru evacuare apa pluvila etc.. vor fi de aprox 20cmx20cm din fiecare.

Plansele vor arata modul de formare si imbinare a tablei. Se indica rosturile de dilatare si conectarile hidroizolante pentru lucrarile adiacente si pentru bariere si penetrari.

Toate materialele ┼či accesoriile puse ├«n oper─â trebuie s─â fie agrementate.

De comun acord proiectant ÔÇô beneficiar se va stabili culoarea ┼či tipul de tabla.

 

 1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

 

Antreprenorul lucrarilor de montaj a invelitorii va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

 

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare structura sarpanta (popi, capriori, grinzi, etc);

-montare folie bariera contra vaporilor,

-termoizolatie din vata minerala,

-astereala sau elemente suport.

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea inchiderilor.

Se va folosi in mod obligatoriu tabla cu tratamente anticorozive. Tabla profilata de tip tigla se protejeaz─â anticorosiv, ├«n func╚Ťie de natura ┼či de agresivitatea mediului ├«n care se afl─â construc╚Ťia respectiv─â, conform prescrip╚Ťiilor tehnice ├«n vigoare Instruc╚Ťiuni tehnice privind protec╚Ťia anticorosiv─â a elementelor de construc╚Ťii metalice C 13987 STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 ┼či STAS 1012886.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaleaza inceperea montarii elementelor de invelitoare din tabla pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa montarea invelitoarei din tabla va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

 1. Materiale si produse

 

 • Materiale

Tabla

– tabla profilata de tip tigla din otel galvanizate si vopsite;

– tabla profilata de tip tigla din aluminiu anodizate si/sau vopsite;

– tabla profilata de tip tigla din inox

Accesorii.

Gama de accesorii cuprinde:

– jgehaburi si burlane, profile de coama, sageac,┬á scurgeri, ventilatii acelasi material ca la tablele pentru acoperis, daca sunt in conexiune.

 

Exceptand cazul in care se indica ca lucrare la alta sectiune a caietelor de sarcini, se livreaza componentele necesare pentru sistemul de acoperis complet, incluzand coama, sageac, agrafe, sipci, scurgeri, jgheaburi, ventilatii, etansatori, garnituri si banda de inchidere ce se potrivesc cu materialele si finisajele acoperisului.

Banda de etansaree: banda etansatoare cu compusi solizi poliizobutilenici sensibila la presiunee 100%. Se furnizeaza permanent banda elastica, care nu se deformeaza, nu este toxica, nu pateaza.

Etansator de rost: O parte poliuretan elastomeric, polisulfid butil sau etansator din silicon cum se recomanda de producatorul constructiei.

Cuie, Sururburi si bolturi, Cleme fixe, cleme mobile si elemente auxiliare de montaj, cuie, agrafe:

conform specificatii producator. Se va folosi intreg sistemul de la producator, astfel incat accesoriile sa fie compatibile cu panourile de tabla.

 

Materiile prime utilizate la fabricarea tablei si a accesorilor nu emana substante poluante sau radioactive si nu constituie un risc pentru sanatatea oamenilor.

 

REZITENTA SI STABILITATE

Proiectarea si executarea invelitorii pentru cerin╚Ťa esen╚Ťial─â de “rezisten╚Ť─â ┼či stabilitate” se va face ├«n conformitate cu principiile ┼či regulile generale date ├«n Codul CR0.

Cerin╚Ťele de baz─â din Codul CR0 se consider─â satisf─âcute pentru cl─âdirile proiectate conform prezentului caiet de sarcini, dac─â:

1) calculul la st─âri limit─â se face conform principiilor din Codul CR0;

2) clasificarea, gruparea ┼či valorile ac╚Ťiunilor sunt cele date ├«n Codul CR0;

3) se folosesc principiile ┼či regulile de aplicare date ├«n Codurile ┼či standardele de proiectare pentru materialele de construc╚Ťie ┼či prevederile speciale din acest caiet de sracini.

Nivelurile de performan╚Ť─â proiectate conform prezentului normativ se realizeaz─â numai dac─â sunt ├«ndeplinite ┼či toate m─âsurile prev─âzute mai jos:

1) La execu╚Ťie, dac─â sunt respectate urm─âtoarele condi╚Ťii:

 1. a) materialele folosite sunt cele prev─âzute ├«n proiect ┼či au calitatea certificat─â conform prevederilor legale;
 2. b) pentru execu╚Ťia stratului suport, inclusiv la montarea prinderilor, se aplic─â cu stricte╚Ťe detaliile prev─âzute ├«n proiect;
 3. c) la execu╚Ťia/montajul stratului suport se respect─â, dup─â caz, detaliile de zidire / asamblare /prindere prev─âzute ├«n proiect.

2) În exploatare, dacă se aplică următoarele măsuri:

 1. a) urm─ârirea ├«n timp a st─ârii invelitorii pentru identificarea eventualelor defec╚Ťiuni ┼či a cauzelor acestora;
 2. b) adoptarea m─âsurilor de exploatare ┼či de ├«ntre╚Ťinere specificate de proiectant;
 3. c) controlarea st─ârii invelitorii dup─â fiecare eveniment seismic semnificativ.

 

Toate materialele trebuie sa aib─â certificate de calitate, declaratie de conformitate ┼či procesul verbal de recep╚Ťie pe santier.

Depozitarea se face în locuri închise, special amenajate, ferite de intemperii.

În general, livrarea placajelor se face în cutii de carton (sau de lemn), care trebuie manipulate cu grijă pentru a se evita spargerea lor.

 

CONFORMAREA LA FOC

Invelitorile cl─âdirii, func╚Ťie de rolul acestora, trebuie sa ├«ndeplineasc─â condi╚Ťiile minime de rezisten╚Ťa la foc pentru ├«ncadrarea in nivelul stabilit de stabilitate la foc / gradul de rezisten╚Ť─â la foc specificat in proiect si conform cu P118. Inclusiv componenta de protec╚Ťie ┼či finisaj, ├«mpreun─â cu componenta termoizolant─â se vor ├«ncadra ├«n clasa de reac╚Ťie la foc corespunz─âtoare invelitorii dupa cum este precizat─â in proiect si conform cu P118.

 

Materialele folosite in executie vor corespunde cu cerintele de conformarea la foc specificate in proiect cat si in P118. Furnizorii de materiale vor prezenta Proiectantului si Beneficiarului mostre si fise tehnice pentru  materialelor ce vor fi puse in opera iar materialele vor fi selectate numai cu acordul scris al acestora. Contractorul nu va inlocui materialele sau furnizorul/producatorul de materiale decat cu acordul scris al Proiectantului si al Beneficiarului.

 

PROTECTIA ANTICOROZIVA ÔÇô elementele de montaj si structura secundara se protejeaz─â anticorosiv, ├«n func╚Ťie de natura ┼či de agresivitatea mediului ├«n care se afl─â construc╚Ťia respectiv─â, conform prescrip╚Ťiilor tehnice ├«n vigoare Instruc╚Ťiuni tehnice privind protec╚Ťia anticorosiv─â a elementelor de construc╚Ťii metalice C 13987, STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 ┼či STAS 1012886.

Protec╚Ťia anticoroziv─â prin vopsire se execut─â par╚Ťial sau complet ├«n ateliere specializate.

Protec╚Ťia anticoroziv─â prin vopsire a zonelor de contact permanent dintre elementele care se suprapun, la montaj, trebuie definitivat─â pe ┼čantier imediat ├«nainte de executarea prinderii.

Inainte de montajul elementelor de placare (strat finit), se controleaz─â starea protec╚Ťiei anticorozive, se delimiteaz─â zonele cu protec╚Ťia deteriorat─â ┼či se remediaz─â.

Cur─â╚Ťirea suprafe╚Ťelor cu protec╚Ťia deteriorat─â se face manual, folosind perii de s├órm─â, diluan╚Ťi corespunz─âtori ┼či de┼čeuri textile dac─â suprafa╚Ťa este redus─â, sau mecanizat, folosind unelte portabile de cur─â╚Ťat, ac╚Ťionate electric sau pneumatic, dac─â suprafa╚Ťa este mare.

Aplicarea sistemului de protec╚Ťie prin vopsire, pe suprafa╚Ťa cur─â╚Ťat─â la gradul stabilit, se face manual, folosind pensule sau role corespunz─âtoare, dac─â suprafa╚Ťa este redus─â, sau mecanizat, folosind instala╚Ťii de vopsit de joas─â sau de ├«nalt─â presiune, dac─â suprafa╚Ťa este mare.

Elementele de prindere executate din o╚Ťel trebuie s─â fi protejate, din fabrica╚Ťie, ├«mpotriva coroziunii prin zincare sau prin cadmiere electronic─â.

 

Durabilitatea si întretinerea produsului

Calitatea superioara a materialelor de baza si a peliculelor de protectie anticoroziva ale produselor din tabla asigura o buna comportare în timp a acestora. Elementele de închidere executate din table de otel zincate si protejate anticoroziv cu pelicule de acoperire, în conditii de exploatare normala au o durata de viata mare. In cazul în care vopseaua prezinta degradari, refacerea se face prin revopsirea suprafetelor cu vopsele de aceeasi calitate. Întretinerea curenta se realizeaza prin spalare cu apa si detergenti obisnuiti. Pentru învelitori, ploaia se considera în general suficienta. Este recomandat sa se efectueze o inspectie cel putin o data pe an.

 

3.2.      Transport (Livrare, depozitare, manipulare)

 

La livrare produsele sunt însotite de Declaratia de Conformitate a producatorului si de Instructiunile de transport, depozitare, punere în opera, utilizare si întretinere redactate în limba româna.

Livrarea tuturor materialelor se face pe baza de conventie intre antreprenor si furnizor, acestea fiind insotite de certificate de calitate.

Transportul se face luand masuri de acoperire a acestora pentru evitarea degradarii.

Manipularea se face  cu mijloace tehnice din dotarea antreprenorului, functie de materiale si dimensiunile acestora.

Transportul materialelor pe verticala si prin spatii inchise se va face cu grija pentru a nu afecta prin lovire structura si elementele de constructii finisate.

Tabla metalica se va transporta si livra cu folii protectoare.

Tabla metalica in timpul depozitarii se va mentine uscata si departe de pamant pentru a asigura ventilatie adecvata. Tablele se depoziteaza in exterior, dar se vor acoperi cu o invelitoare impermeabila pentru a le pastra uscate si pentru a impiedica deteriorarea lor.

Trebuie avuta grija la manipularea tablei metalice pentru a evita deteriorarea suprafetelor. Deteriorarile minore se vor repara cu chit .

Stivele nu trebuie sa fie mai mari de 1 m pentru a evita deformarea tablelor care se afla in partea de jos.

Fiecare ambalaj de produs este prevazut cu o eticheta pe care se specifica:

– firma producatoare/marca;

– denumirea si simbolul de identificare a produsului;

– dimensiunile produsului si cantitatea;

– numarul si data fabricatiei;

– calitatea materialului de baz├ú si a peliculei de protectie anticoroziva marcate prin simboluri utilizate de producator;

– viza organului de control al calitatii.

Fiecare livrare va fi insotita de o declaratie de conformitate a produsului .

 

 1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Înaintea începerii lucrarilor, executantul va solicita proiectantului, daca este cazul, prelucrarea documentatiei de executie, precum si elucidarea eventualelor neconcordante fata de situatia din teren;

Începerea lucrarilor va fi precedata de organizarea de santier, în special privind asigurarea punctelor si traseelor de acces (orizontal si vertical), a punctelor si zonelor de depozitare, a gospodariei anexe si a masurilor de protectie a muncii si de prevenire a incendiilor;

Lucrarile se vor executa strict în conformitate cu conditiile si prevederile documentatiei de executie si a reglementarilor specifice în vigoare; orice neconcordanta va fi semnalata spre rezolvare proiectantului de specialitate, cu înstiintarea beneficiarului;

Lucrarile se vor executa de catre firme specializate, autorizate, cu personal calificat, specializat în domeniu;

Executantul va prelua frontul de lucru în baza procesului verbal, cu îndeplinirea tuturor exigentelor impuse de natura lucrarilor, de prevederile documentatiei si a reglementarilor specifice în vigoare;

Executantul va întocmi împreuna cu beneficiarul (si cu proiectantul) procese verbale privind diversele faze de executie, în special pentru lucrarile ascunse;

Se curata suprafetele pentru montarea tablei. Sub-structura va fi neteda si fara defecte. Se bat cuiele sau alte mijloace de prindere proiectate in substructura (panseu din lemn).

Înainte de montarea învelitorilor se va face o verificare a geometriei acoperisului.

 

 

 

4.2. Conditii de punere în opera

Punerea în opera a produselor din tabla se face pe baza planului de montaj întocmit de proiectantul constructiei, în conformitate cu instructiunile de montaj ale producatorului.

 

Aplicarea structurilor/elementelor de învelitoare se va face pe zone si sensuri determinate, tinându-se seama în special de directia vântului dominant,de pante si de caile de acces, transport si manipulare a materialelor, fara afectarea zonelor cu lucrari în curs de executie sau terminate;

 

4.3. Punerea în opera a produselor din tabla se face fara dificultati particulare,într-o lucrare de precizie normala efectuata cu personalul calificat, în conditiile respectarii prevederilor de punere în opera date de producator.

Montarea elementelor de închidere la acoperis se face pe baza planului de montaj întocmit de proiectantul constructiei, având la baza prevederile din instructiunile producatorului.

 

Coordonare

Se coordoneaza lucrarile pentru acoperisul metalic cu cele pentru scurgere a apei, jgheaburi si constructie a planseelor, parapetilor, peretilor si alte lucrari adiacente pentru a impiedica scurgerile,a securiza si a asigura o instalatie rezistenta la coroziune.

 

Montare

Toate tablele se vor aseza in concordanta cu metoda de montare indicata de producator.

Inainte de montarea finala se fac demonstratii pe santier in prezenta Proiectantului.

Asezarea finala va incepe doar dupa ce metoda de montare este probata de Proiectant.

Se retuseaza toate zgarieturile si se acopera capetele suruburilor cu materiale de retusare aprobate de Proiectant.

Tipul cutelor (numarul per panou si inaltime) poate varia de la un producator la altul. Inaltimea cutelor la rostul lateral totusi nu trebuie sa fie mai mica de 3,5cm pentru acoperisuri cu o panta minima de 20%, pentru a evita infiltrarea apei provenita de la ploaie sau din topirea zapezii.

Toate rosturile laterale si capetele rosturilor trebuie etansate cu filer care va fi aprobat de Proiectant.

Suprapunerile laterale ale panourilor trebuie executate astfel incat sa nu permita patrunderea apei de ploaie. Contractorul trebuie sa inceapa montarea preimei foi de tabla de la streasina si fronton in partea cea mai indepartata a directiei vantului predominant.

Toate suprapunerile necesita etansare. Cand conditiile atmosferice sunt critice, Contractorul trebuie sa foloseasca banda etansatoare la toate suprapunerile laterale.

Pentru a asigura o margine adecvata, el trebuie sa permita o prelungire de 2,5 – 5cm la streasine. La marginile de la frontoane, va trebui sa foloseasca un fronton sau o dolie laterala, pentru a evita ridicarea de catre vant. Tablele pentru acoperis trebuie fixate la fiecare 15 – 25cm de-a lungul marginii frontonului.

 

Indoire si curbare:

Tablele sunt rulate din metal tare. Daca o tabla trebuie indoita, se recomanda maximum o indoire gentila de 90-de grade. Metalul nu ar trebui reindoit o data ce a fost profilata, si nici nu trebuie intinsa la loc. Cand tablele metalice se vor monta pe un acoperis curbat, suruburile se vor monta la fiecare suprapunere la capetele pentru a impiedica tendinta naturala a metalului de a nu se arcui. Pe restul tablei se permite distanta standard intre dispozitivele de prindere. Cand panourilemetalice se monteaza peste un arc raza minima a arcului este de 5,40m pentru prfilele din aluminiu si 7,2m pentru profilele din otel. Contractorul va folosi banda etansatoare pe toate partile si capetele suprapunerilor.

 

Prindere pe substructura:

Panourile se vor fixa pe pane sau pe substructuri, din lemn, sectiunile din otel concave, profilele galvanizate C sau Z, prin dispozitive de prindere vizibile.

Dimensiunile panelor din lemn si metalice pot varia considerabil in functie de structura principala portanta (centuri, ferme, etc). Profilele C si Z in mod normal sunt facute din table din otel galvanizate la rece de 0,7mm – 0,8mm, pe care se fixeaza panourile compozite la un interval specificat in proiectul de structura. Metodele de fixare trebuie sa fie suficient de rezistente sa nu se ridice, dar sa permita deplasare in timpul actiunilor seismice sau in timpul dilatarii termice.

Materialul de care se prind panourile de metal trebuie sa fie la distante adecvate si suficient de tari pentru a asigura un acoperis care sa fie adecvat pentru incarcarile cerute de proiect. Daca nu se gasesc in proiect, Contractorul poate folosi mese de incarcare, care in general vin de la producator pentru toate tipurile de panouri.

Contractorul va folosi carlige metalice adecvate in cazul panelor cu grosimi mai mari de 1,5mm (de exemplu in cazul sectiunilor din otel concave, grinzilor profil-I sau grinzilor profil-U). In cazul profilelor C si Z fabricate din tabla subtire galvanizata din otel, se pot folosi suruburi autofiletante si autoperforante.

 

Prinderea de substructurile din lemn:

– Suruburile autofiletante care se folosesc pentru panourile din otel sunt galvanizate si apoi acoperite cu polimer organic pentru rezistenta la coroziune.

– Pentru cele mai bune rezultate cu panourile din aluminiu, se folosesc suruburi autofiletante din inox seria #300.

– Cuiele galvanizate cu garnituri din cauciuc rezistente, pot asigura si o etansare rezonabila de durata si sunt recomandate pentru panourile din otel cand nu sunt necesare suruburi, de exemplu pentru garage, depozite, magazii.

Substructurile din lemn trebuie sa fie rezistente. O grosime nominala de 5cm pentru cherestea asigura valorile maxime de scoatere a suruburilor si cuielor cand dispozitivele de prindere penetreaza 2,5cm lemnul.

Metoda corecta de prindere a panourilor din otel cu cuie este de baga cuiul prin partea superioara astfel incat saiba sa fie perfect lipita de metal. Se prinde in cuie pentru a minimiza scurgerile posibile ale acoperisului. Daca cuiul este batut prea mult , acesta poate rupe saiba si crapa tabla, cauzand scurgeri.

Suruburile in combinatie cu metalul si saibele neoprene trebuie montate in zona plata a panoului, pentru a asigura o etansare de durata.

 

Trebuie respectate recomandarile producatorului cu exceptia zonelor unde este specificat sau indicat altfel, trebuie sa fie in concordanta cu recomandarile si indicatiile producatorului tablelor.

Se separa metalele care nu sunt similare prin vopsirea fiecarei suprafete din metal in zona de contact cu invelis bituminos, prin aplicarea de ameste asfalt- caiciuc, sau prin separare permanenta cum se specifica de producatorul metaleleor care nu sunt similare.

Se monteaza o folie (membrana) elastica de protectie cu rol de bariera de vapori pe toata suprafata acoperisului exceptand cazul in care producatorul specifica altfel.

Tablele prefabricate, imbinarile, fasiile, penele, doliile, tratamentele marginilor, jgheaburile si alte componente ale tablei metalice vor fi etanseizate pentru evitarea scurgerilor conform detaliilor producatorului daca nu este specificat altfel.

Se prevad pentru expansiune si contractia termica a lucrarilor, rosturi de dilatare.

Se folosesc materiale perfabricate cat de mult posibil.

În situatii speciale se permite ajustarea unor elemente la locul de aplicare(taiere, perforare etc.).

Odata cu foile de tabla sunt puse la dispozitia beneficiarilor si accesoriile de montaj.

Se recomanda ca punerea în opera sa se execute la temperaturi cuprinse între 5°C si 35°C, în lipsa precipitatiilor si avântului puternic, de catre personal specializat si instruit în realizarea unor astfelde lucrari.

 

Taierea panourilor din metal:

– Panourile din Al: pentru a face o taietura paralela cu cuta, se cresteaza panoul cu un cutit ascutit si se indoaie tabla repetat pana se rupe. Pentru taieturi perpendiculare cu cuta s foloseste o foarfeca pentru a taia drept, sau o foarfeca pneumatica, sau cu un dispozitiv electric. Contractorul, deasemenea poate folosi un ferestrau circular cu o lama metalica. Folosirea de ulei sau sapun pe lama va inlesni taierea.

– Panouri din Otel: panourile din otel se vor taia cu foarfeci electrice sau pneumatice sau cu dispozitive electrice.

Toate doliile vor avea aceeasi grosime si finisaj ca tablele exterioare din metal.

Acoperisul din metal trebuie conectat la impamantare.

 

Jgheaburi si burlane

Jgheaburile si burlanele pot fi executate din tabla zincata sau pot fi prefabricate , de acelasi tip cu materialul invelitorii ( pot fi din PVC sau tabla prevopsita ).

Jgheaburile si burlanele din tabla zincata vor respecta prevederile STAS 2274/81 ;

Jgeaburile si burlanele vor fi montate vertical, vor fi bine fixate cu bratari, cu tronsoanele petrecute etans, cel superior in cel inferior pe cca 6 cm .

Jgheaburile se vor fixa cu carlige din platbanda zincata sau protejata anticoroziv .

 

Coame, dolii

Se prevad coamele si doliile la toate punctele critice pentru a impiedica infiltrarea apei.

Asezarea va incepe de la capatul opus unde se previne vantul.

Exceptand cazul in care se folosesc dispozitive de fixare autofiletante, se vor da gauri pentru suruburi si cuie. Nu se dau gauri cu obiecte neascutite.

Se monteaza jgheaburi si burlane folosind nituri oarbe pentru suprapuneri si suruburi autofiletante pentru legatura cu sageacul.

 

Curatare

Se indeparteaza stratul protectiv (daca exista) de pe suprafete vizibile ale tablei metalice pentru acoperis. Se indeparteaza cu atentie pentru a evita deteriorarea finisajelor.

Se curata suprafetele metalice vizibile de substantele care ar putea interactiona cu oxidarea sau agentii atmosferici.

 

Finisare

Pentru tabla din otel, titan-zinc si zinc vopsita, nu sunt necesare masuri speciale de finisare.

Pentru tabla din cupru: pentru a incetini actiunea agentilor atmosferici, se aplica un start uniform de ulei de parafina de calitate superioara, sau de lac transparent.

 

Protectie

Se asigura protectia finala a intr-un mod acceptabil pentru a se asigua absenta deteriorarii acoperisului in momentul receptiei lucrarilor.

 

Astereala

Trebuie exeprofilata de tip tigla o astereala ├«n c├ómp continuu care sa faca fata solicitarilor exterioare provenite din v├ónt, zapada,respectiv din ├«ncarcari utile.Ca si astereala se utilizeaza sc├óndura uscata din lemn de molid negeluit├ú,nefaltuita. Grosimea sc├óndurilor trebuie sa fie de 24 mm, latimea lor poate sa varieze ├«ntre 80-140 mm.Astereala trebuie exeprofilata de tip tigla astfel ├«nc├ót sa permita – pe toata suprafata ei -executia corecta a ├«nvelitorii din tabla (pante, ├«mbinari, fixari, asigurareaventilatiei). Dupa punerea ├«n opera, astereala trebuie protejata ├«mpotrivaintemperiilor (trebuie acoperita).

 

 

4.4. Influenta conditiilor meteorologice

Dilatarile mecanice din temperatura ale materialului

Posibilitatea de dilatare, respectiv contractie, cauzate de schimbarile detemperatura trebuie sa fie asigurata atât în cazul lucrarilor de executie aînvelitorilor cat si in timpul utilizarii.

 

Încarcarile din vânt

Învelitoarea unui acoperis este supusa fortelor de suctiune cauzate de catre vânt. În zonele de margine, de-a lungul frontoanelor, coamelor si stresinilor, suctiunea vântului poate sa fie de 2-3 ori mai mare decât cea de pe suprafata interioara. Încarcarea de proiectare data de vânt asupra unei cladiri este determinata de înaltimea, locatia geografica, precum si de proiectarea cladirii însesi. Reglementarile de determinare a fortei din vânt sunt stipulate în normativele nationale de resort, respectiv NP 082-04 în România. Încarcarea din vânt pe învelitoarea sarpantei are natura unei presiuni, perpendiculare pe acoperis, uniform distribuita pe anumite zone specifice formei acoperisului.(componenta tangentiala, rezultata din frecare, se va neglija).

 

Se recomanda ca punerea în opera sa se execute la temperaturi cuprinse între 5°C si 35°C, în lipsa precipitatiilor si avântului puternic, de catre personal specializat si instruit în realizarea unor astfelde lucrari.

Pe timp de polei, cea╚Ťa deas─â, v├ónt cu intensitate mare, ploaie toren╚Ťial─â sau ninsoare, indiferent de temperatura mediului, execu╚Ťia lucr─ârilor de ├«nvelitori se va ├«ntrerupe.

 

 1. Controlul calitatii lucrarilor

 

 • Verificari ce se efectueaza inainte de a incepe lucrarile

Trebuie sa se verifice:

Existenta procedurii tehnice de executie a invelitorii in documentele de calitate ale constructorului ;

Existenta proiectului si a detaliilor de executie;

Existenta certificatelor de calitate pentru materiale;

Existenta agrementelor tehnice pentru produse si procedee noi;

Suportul invelitorii – existenta procesului verbal de receptie calitativa al suportului;

Elementele geometrice ale suportului: pante, planeitate, rectiliniaritate, distante dintre axe ); abaterile de la planeitate nu trebuie sa depaseasca 5 mm in lungul pantei la dreptarul de 3m si 10 mm perpendicular pe panta;

Existenta si corectitudinea lucrarilor de tinichigerie aferente invelitorii (sorturi, pazii, dolii, strapungeri, jgheaburi, burlane);

 

 • Verificari in timpul executiei lucrarilor si a lucrarilor executate.

Trebuie sa se verifice:

– daca se respecta procedura tehnica de executie;

– daca se respecta proiectul si detaliile de executie;

– petrecerile minime paralele cu panele sa se incadreze in functie de panta invelitorii in urmatoarele limite:

 

Panta acoperisului cm / m                      Petrecerea minimacm

40                                                                     9

30                                                                     10

15                                                                     11

12                                                                     20

– petrecerile laterale (in lungul pantei) la tabla profilata de tip tigla sa fie minim jumatate de cuta si sa includa obligatoriu creasta cutei;

– respectarea sensului de montaj de la poala spre coama;

– respectarea eventualelor sisteme de suplimentare la petreceri si strapungeri (cordoane de chit , garnituri , saibe) astfel incat la receptie sa nu patrunda apa prin invelitoare;

– realizarea protectiei anticorozive a panourilor din tabla si a elementelor metalice de montaj;

Pentru elementele de tinichigerie (jgheaburi, burlane, dolii, glafuri) se va verifica:

– panta jgheaburilor sa fie minim 5 %, sa corespunda prevederilor proiectului si sa nu permita stagnarea locala a apei turnate in jgheab pentru verificare;

– ezarea jgheabului sa fie minim 1 cm si maxim 5 cm sub picatura streasinii;

– imbinarea tronsoanelor de jgheab sa fie facuta prin lipire cu cositor;

– fixarea jgheaburilor sa fie facuta cu carlige din platbanda zincata sau protejate anticorosiv prin vopsire, montate ingropat in astereala si fixate la distantele prevazute in proiect;

– burlanele trebuie montate vertical , cu abateri de max 0,5 cm / m , bine fixate cu bratari din tabla zincata, cu tronsoanele petrecute etans , cel superior in cel inferior pe 6 cm, iar la imbinarea cu tuburile de fonta din canal sa nu existe pierderi de apa;

– glafurile si sorturile sa aiba panta transversala spre exterior , sa fie prevazute cu lacrimare si sa fie bine fixate cu cuie , iar strapungerile lipite cu cositor;

– amplasarea , prinderea corecta si etansarea imbinarilor pieselor de racordare in camp , la colturi si la burlane;

– executia si prinderea corecta a sortului si racordarea lui la jghab;

– realizarea pantei spre burlan , asigurand scurgerea apei fara stagnari;

 

             5.3. Verificari in vederea receptiei

Trebuie sa se verifice:

– existenta si continutul certificatelor de calitate ale materialelor;

– existenta agrementelor tehnice pentru produse si procedee noi;

– invelitorile sa indeplineasca functia de indepartare a apei pluviale si de etanseitate la apa, la vant, la ploaie sau zapada; la examinarea invelitorii pe dedesubt nu se admite ca aceasta sa prezinte interspatii prin care sa se vada lumina din exterior;

– verificarea de suprafata se va realiza vizual si eventual prin tatonare, urmarind corectitudinea si calitatea modului de aplicare, lipire, racordare, acoperire,asigurare si protectie a structurii de ├«nvelitoare;

– verificarea documentelor privind controalele (procese verbale) de calitateefectuate pe parcursul desfasurarii lucrarilor.

 

 1. Masurare si decontare

Invelitorile se masoara la metru patrat suprafata desfasurata real exeprofilata de tip tigla.

Jgheaburile, burlanele si elementele  liniare se masoara la metru liniar, conform specificatii furnizor.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

 

 1. Receptia lucrarilor

Receptia lucrarilor se va executa în comun, de catre beneficiar, proiectant si executant, în conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice în vigoare, avându-se în vedere criteriile si nivelurile expuse în prezenta reglementare si în mod special aspectul suprafetelor executate (care trebuie sa fie continue, uniforme, corect fixate pe suport, fara alte defecte), consemnate atât pe etape, prin procese verbale de lucrari executate, cât si pentru toata lucrarea, prin procese verbale de receptie.

La terminarea executiei se vor întocmi formele de receptie a lucrarii (cu eventuale observatii ce vor fi însusite si operate de executant) în baza constatarilor si verificarilor efectuate de o comisie formata din executant, proiectant si beneficiar.

 

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

 

 7.2. Receptia finala

Recep╚Ťia lucr─ârilor la ├«nvelitori se va face la completa terminare a execu╚Ťiei lor, inclusiv tinichigeria.

 

 1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

Urmarirea comportarii în exploatare se va face în conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice în vigoare.

Asigurarea urmaririi comportarii în timp, în conditii normale de utilizare a învelitorilor, se va face prin grija beneficiarului, o data pe an.

 

Notă: Executantul trebuie să prezinte caietul de detalii de montaj care să fie conform cu caietul producătorului. Acest caiet trebuie să fie avizat de către proiectantul general care își asumă răspunderea atât pentru întregul proiect dar și pentru structura invelitorii (componenta de prindere și asamblare) care trebuie asumată întâi de către executant apoi vizată de către proiectantul general.

 

 1. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu Plan invelitoare si fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.