Marcaje rutiere

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Acest capitol se refera la executia marcajelor rutiere.

  • Standarde de referinta

SR 1848-7:2004          Semnalizare rutiere. Marcaje rutiere

Executantul este obligat sa examineze intreaga suprafata de drumuri si platforma parcare si va face toate masuratorile necesare pentru realizarea marcarilor.

Toate marcajele trebuie executate cu linii perfect drepte; marginile si colturile vor fi ascutite, daca nu se specifica altceva prin proiect.

Culoarea trebuie sa fie uniforma.

Sunt incluse si partile de marcare care nu pot fi executate decat manual.

Petele de vopsea accidentale trebuie sa fie indepartate fara a afecta suportul carosabil.

Marcajele aplicate vor avea o durata de viata de min. 2 ani.

Eventuala indepartare necesara a marcajelor existente ale terenului trebuie inclusa in  preturile unitare ale marcarilor resp. ale vopsirilor.

         

1.3. Mostre si testări

Antreprenorul va prezenta spre aprobare Consultantului, specificatiile producătorului pentru materialele utilizate la vopsitorii, precum si certificatele de calitate prin care sa se ateste conformitatea cu conditiile specificate.

Se vor furniza, de către producător, instructiunile de manipulare, depozitare si protectie pentru fiecare material.

Suprafata –  martor

Inainte de începerea lucrărilor, Antreprenorul va executa o suprafata de probă utilizând materialele, produsele, culorile si tehnologia specificate pentru întreaga lucrare.

Portiunea se va executa la santier si după aprobarea lui de către Consultant, aceasta va constitui elementul martor, element de comparatie pentru întreaga lucrare.

Pe durata întregii lucrări nu se va distruge sau deteriora suprafata-martor.

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

 

Antreprenorul lucrarilor de executie a marcajelor rutiere va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea executiei se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-executie finisaj carosabil

 

  1. Materiale:

Vopsea de marcaj în solvent organic, care formează pelicula uscată la aer. Cerințe minime:

  • vopsea pe bază de răşini acrilice (polimeri acrilici);
  • culoare FOSFORESCENTA – conform proiect;
  • aspect uniform, omogen şi fără incluziuni străine;
  • densitate la 200C : cca1,5g/cm3
  • partea solidă din vopsea : cca 71%;
  • timp de uscare la o grosime de 300µm de maxim 10 minute la 340C;
  • posibilitatea aplicării vopselei în strat gros de cca 0,7mm;
  • rezistență la uzură după 0,4milioane de rulaje la o grosime a filmului umed de 300µm:min 60 %.

 

Calitățile produselor folosite se apreciază pe baza datelor din fişele tehnice care sunt obligatorii a fi prezentate.

Materialele care se vor folosi la marcajele rutiere trebuie să se caracterizeze prin aplicare uşoară, adeziune foarte bună, uscare rapidă şi rezistență la uzură, abraziune, temperaturi scăzute.

 

  1. Executia lucrarilor
    • Execuția marcajului rutier se face cu respectarea prescripțiilor prezentului caiet de sarcini in ceea ce priveşte:
  • calitatea produselor de marcat conform fişelor tehnice ale producătorilor
  • tipul îmbracaminții rutiere rugozitatea suprafeței , condiții de mediu şi locale
  • filmul marcajului, execuția premarcajului
  • pregătirea suprafeței pe care se aplica marcajul
  • dozaj
  • metodologia de control a calitații
  • norme de protecția muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor

Lucrările de aplicare marcaje se vor efectua numai pe baza programului de aplicare marcaje întocmit de beneficiar, prin care sunt stabilite sensurile, tipurile de marcaj, prioritațile, perioadele de execuție etc.

Lucrarile de marcaj se vor aplica numai pe suprafețe curate şi uscate şi nu vor putea fi atacate decat după ce anterior executantul a efectuat operatiile:

  • depunerile de pamânt, pietriş, nisip, praf se îndeparteaza prin măturare, spălare sau suflare cu aer comprimat;
  • marcajul vechi sau exfoliat se îndepartează prin metode mecanice, fara a produce degradări la îmbracamintea rutieră sau prin aplicarea unui strat subțire de emulsie bituminoasă;
  • aplicarea noului marcaj peste o peliculă veche se face numai dacă există compatibilitate între Acceptul compatibilitații va fi asumat de catre executant.

Premarcajul se execută înaintea operațiunii de marcaj efectiv si trebuie să respecte indicatiile grafice puse la dispoziție de beneficiar.

 

  • Corectii ale marcajelor

În cazul în care se impun corecții ale marcajului, acestea se suportă integral de către executant. Daca suprafețele marcate care trebuie corectate sunt reduse, se acceptă corectarea cu vopsea neagră de marcaj care trebuie sa fie compatibilă cu cea cu care s-a realizat marcajul ce urmeaza a fi sters şi se aplică cu o grosime a filmului umed cel putin egală cu cea a marcajului ce trebuie corectat. În cazul în care suprafețele care trebuie corectate sunt mari, îndepartarea marcajului se face prin frezare sau alta metodă fără a fi afectată îmbracamintea străzii.

 

  • La execuția lucrărilor se va avea în vedere:
  • asigurarea prin grija executantului de spații libere pe drum, pentru a se asigura maşinii de marcaj viteza de lucru conform parametrilor ei;
  • executarea marcajului şi instalarea conurilor de protectie;
  • protejarea marcajului aplicat, pâna la redarea în circulație, cu autovehicul de recuperare a conurilor;
  • fiecare tip de marcaj se execută conform SR 1848-7:2004 şi a indicatiilor grafice puse la dispozitie de catre

 

În timpul execuției se pot face verificari ale dozajului. Nerespectarea dozajelor de lucru obligă personalul de execuție să corecteze parametrii de lucru.

 

În timpul efectuarii marcajului pot apărea defecte de peliculă. Aceste defecte obligă personalul care execută marcajul să treacă la remedierea imediată a cauzelor care le generează.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor

În timpul execuției marcajului, beneficiarul poate avea în vedere:

  • respectarea filmului marcajului;
  • banda de marcaj trebuie să aibă un contur clar delimitat; lățimea benzii trebuie sa fie constantă, sa nu prezinte frânturi sau şerpuiri;
  • la controlul vizual şi cu ajutorul aparatelor de măsura ( retrometru etc) marcajul să prezinte luminanță şi retroreflexie uniform distribuite pe suprafața Culoarea marcajului trebuie să fie uniformă şi nealterată de culoarea suprafeței pe care se aplică marcajul iar caracteristicile reflectorizante trebuie păstrate nealterate pe toată durata de garanție a marcajului.
  • în cazul nerespectării prescripțiilor caietului de sarcini de către aplicator, acesta este obligat să refacă marcajul pe cheltuială proprie, în condițiile impuse de responsabilul desemnat să supravegheze şi să îndrume în permanență execuția lucrărilor de marcaje

Verificarea calității lucrărilor executate se va face zilnic în perioada de derulare a actiunii.

 

Receptia la terminarea lucrarilor

La recepție se vor verifica:

  • rapoartele zilnice încheiate la sfârşitul fiecărei zi de lucru (anexa 4- raport zilnic);
  • dacă s-au respectat prescripțiile din caietul de sarcini în timpul aplicării marcajului;
  • se verifică geometria benzii de marcaj, conform prevederilor SR 1848-7:2004, banda de marcaj sa aibă un contur clar delimitat si aspect uniform si
  • daca se constată deficiențe de calitate de tipul: aspect, proprietăți optice, dozaje de vopsea, se impune executantului remedierea pe cheltuiala proprie şi termene de În cazul în care admiterea recepției se face cu obiecții, în procesul verbal de recepție se vor indica în mod expres acele lipsuri care trebuie remediate.
  • remedierea se face în termenul specificat de comisia de recepție;

Receptia finala se face la expirarea perioadei de garantie. La terminarea perioadei de garanție se face o verificare a comportării marcajului utilizând aceleaşi proceduri ca şi la recepția la terminarea lucrărilor.

 

6.  Măsurare şi decontare

Măsurarea lucrărilor (conform cotei articolului din cantitativul de lucrări) se va face la metru pătrat de suprafață de vopsitorie, pe bază planuri­lor din proiect.

În cadrul prețului unitar pe articol din cantitati­vul de lucrări, pentru lucrările de vopsitorii sunt cuprinse (acolo unde se specifică) rectificarea suprafeței suport.

 

  1. Receptia lucrarilor

             7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.