Lucrari metalice interioare

 

  1. Generalităti
  • Obiectul specificației

Acest capitol cuprinde specificații pentru executa­rea şi montajul elementelor, subansamblurilor , structurilor si confecțiilor metalice . Specificațiile pentru lucrările de vopsitorii la confecții metalice sunt cuprinse la capitolul Vopsitorii.

Concept de bază

Toate confecțiile metalice se execută din oțel moa­le, protejat cu grund anticoroziv şi vopsite cu vopsea pe bază de ulei, răşini alchidice sau epoxi­dice.

  • Standarde de referință

Se vor respecta integral toate reglementările şi prevederile în vigoare privind execuția, verificarea calității execuției şi recepția obiectivelor de investiții în construcții:

Standarde

SR EN 10088-4:2009-Oteluri inoxidabile. Partea 4: Conditii tehnice de livrare pentru table/table groase si benzi din oteluri rezistente la coroziune pentru utilizari la constructii

SR EN 10088-5:2009-Oteluri inoxidabile. Partea 5: Conditii tehnice de livrare pentru bare, sarme laminate, sarme trase, profile si produse formate la rece din oteluri rezistente la coroziune pentru utilizari la constructii

SR EN 10210-1:2006-Profile cave finisate la cald pentru constructii, din oteluri de constructie nealiate si cu granulatie fina. Partea 1: Conditii tehnice de livrare

SR EN 10219-1:2006- Profile cave deformate la rece pentru constructii, din oteluri de constructie nealiate si cu granulatie fina. Partea 1: Conditii tehnice de livrare

SR EN 10340:2008- Oteluri turnate pentru constructii

SR EN 10343:2009 -Oteluri pentru utilizari in constructii

SR EN 13479: 2005- Materiale pentru sudare. Standard general de produs pentru metale de adaos si fluxuri pentru sudarea prin topire a materialelor metalice

SR EN 14353:2007+A1:2010- Profile metalice si profile caracteristice pentru fixarea placilor de ghips-carton. Caracteristici, evaluarea conformitatii si marcaj

SR EN 14399-1:2005- Asamblari de inalta rezistenta cu suruburi pretensionate pentru structuri metalice. Partea 1: Cerinte generale

SR EN 15048-1:2007 – Structuri asamblate cu suruburi nepretensionate. Partea 1: Cerinte generale

Normative

SR EN 1993-1-1:2006 -Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-1: Reguli generale si reguli pentru clădiri

SR EN 1993-1-1:2006/AC:2006-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-1: Reguli generale si reguli pentru clădiri – Erată

SR EN 1993-1-2:2006-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-2: Reguli generale. Calculul structurilor la foc

SR EN 1993-1-2:2006/AC:2009-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-2: Reguli generale. Calculul structurilor la foc – Erată

SR EN 1993-1-3:2007- Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-3: Reguli generale – Reguli suplimenare pentru elemente structurale si table formate la rece

SR EN 1993-1-3:2007/AC:2009 -Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-3: Reguli generale – Reguli suplimenare pentru elemente structurale si table formate la rece – Erată

SR EN 1993-1-8:2006 Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-8: Proiectarea îmbinărilor

SR EN 1993-1-8:2006/AC:2009- Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-8: Proiectarea îmbinarilor – Erată

SR EN 1993-1-10:2006-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-10: Alegerea claselor de calitate a otelului

SR EN 1993-1-10:2006/AC:2009-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel.Partea 1-10: Alegerea claselor de calitate a otelului – Erată

SR EN 1993-1-12:2007-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-12: Reguli suplimentare pentru aplicarea prevederilor standardului EN 1993 la mărci de otel pâna la S 700

SR EN 1993-1-12:2007/AC:2009-Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel. Partea 1-12: Reguli suplimentare pentru aplicarea prevederilor standardului EN 1993 la mărci de otel pâna la S 700- Erată

C 133-82 -Instrucțiuni tehnice privind îmbinarea elementelor de construcții metalice cu şuruburi pretensionate de înaltă rezistență.

C 150-99 -Normativ privind calitatea îmbinărilor sudate din oțel ale construcțiilor civile, industriale şi agricole.

P100-1/2006 -Normativ pentru proiectarea antiseismică a Construcțiilor de locuințe social-culturale, agrozootehnice şi industriale.

P118-93   Norme tehnice de proiectare şi realizarea construcțiilor privind protecția la acțiunea focului.

 

  • Mostre şi testări

             Antreprenorul va prezenta spre aprobare Consultantu­lui una sau două mostre pentru piesele de confecții metalice mai complexe, decorative, cuprinzând materiale­le, sistemele de fixare, asamblare, protejare anticorozivă şi finisare ce urmează să fie adoptate ca sistem pentru toate confecțiile metalice.

Numai după obținerea aprobării din partea Consultan­tului se vor lansa comenzile pentru execuție şi livrarea confecțiilor metalice, care se vor executa în conformitate cu mostrele aprobate.

Piesele de confecții metalice vor fi însoțite de certificatele producătorului, prin care se atestă calitatea materialelor folosite, în concordanță cu mostrele aprobate şi cu desenele de execuție.

Desene de executie

Antreprenorul va prezenta o data cu mostrele desene de executie pentru toate confectiile metalice ce vor fi cuprinse în lucrare, inclusiv sistemele lor de fixare de elementele de structura.

 

2.      Materiale şi produse

  • Materiale

Oțel moale conform standardelor enumerate mai sus : oțel lat laminat la cald, oțel rotund, profile laminate la cald, tablă de oțel :

  • Profilele laminate la cald vor avea grosimi de cel puțin 3 mm.
  • Tabla va avea grosimea de cel puțin 2,0 mm şi va fi brunată la cald  (490 gr/mp)

Accesorii: şuruburi, piulițe, şaibe, dibluri CONEXPAND protejate anticoroziv prin cadmiere (dacă nu se specifică altfel).

Materialele de bază sunt indicate în planurile de execuție, pentru fiecare reper în parte.

Eventualele schimbări ale mărcilor şi claselor de calitate ale laminatelor prevăzute în proiect nu sunt admise decât cu aprobarea scrisă a proiectantului de specialitate.

Toate laminatele folosite trebuie să corespundă prevederilor din standardele enumerate

  • Produse

Confecțiile metalice se vor executa în ateliere specializate, în strictă conformitate cu desenele de execuție şi cu mostrele aprobate. În cazuri speciale se acordă, cu aprobarea Con­sultantului, modificări ale soluțiilor, gabarite­lor sau finisajelor față de cele aprobate inițial, dar nu sub nivelul (calitativ şi cantitativ) al soluțiilor inițiale.

Laminatele livrate din bazele de aprovizionare trebuie să fie însoțite de certificate de calitate conform prevederilor standardelor de produse.

Responsabilul tehnic cu calitatea al executantului, trebuie să verifice corespondența dintre datele cuprinse în certificatele de calitate şi cele din STAS 500/1,3-80.

Certificatele de calitate vor trebui prezentate la recepția lucrărilor. Defectele de suprafață şi interioare ale laminatelor trebuie să corespundă standardelor enumerate.

  • Abateri maxime

Abaterile  maxime  admisibile  la  execuția  confecții­lor  metalice  :

– lungime , lățime : +/- 2 mm,

– grosime :  + 1 mm, – 0,5 mm,

– planeitate : deviația unui colț față de planul format de celelalte 3 va fi max.1,5 mm la dimensiuni până la 1,5 m şi max. 1% din lungime la dimensiuni peste 1,5 m.

2.4. Lista confecțiilor metalice:

  1. Balustrade de la scari interioare si exterioare.
  2. Parapete la scari, balcoane, logii, galerii, etc.
  3. Grilaje metalice de protectie a golurilor (usi, ferestre) si panouri despartitoare pentru balcoane.
  4. Scari metalice intenioare si exterioare, fixe sau reglabile.
  5. Scari exterioare de incendiu.
  6. Chepenguri metalice.
  7. Grile de ventilatie.
  8. Grătare pentru stergerea picioarelor.
  9. Alte confectii diverse incluse în proiect.

2.5. Întreținerea şi protejarea

Confecțiile metalice vor fi protejate anticoroziv prin grunduire cu grund pe bază de ulei conform STAS 3097-80.

2.6. Livrare, manipulare, transport

Confecțiile metalice se vor împacheta în ambalaje special proiectate, în containere şi se vor trans­porta astfel până la depozitul special amenajat din cadrul şantierului.

Confecțiile metalice se vor depozita în spații aco­perite, ferite de intemperii şi de acțiunea agenți­lor corozivi şi nocivi, pe stative, la 10-15 cm de pardoseală.

Se vor livra de către producător vopsite cu un strat de grund anticoroziv pe bază de miniu de plumb, în ansambluri sau subansambluri.

Depozitarea se va face protejându-se confecțiile metalice cu prelate sau folii de polietilenă. Confecțiile metalice sub 100 kg greutate se manip­ulează manual iar cele mai grele cu dispozitive speciale.

 

3.      Montajul confecțiilor metalice

  • Operațiuni pregătitoare

La începerea montajului se vor fi executat următoa­rele lucrări:

  • Lucrările de finisaj cu proces tehnologic umed,
  • Lucrările de hidroizolații, inclusiv probele de etanşeitate a acestora,
  • Poziționarea şi fixarea elementelor înglobate pentru montarea confecțiilor metalice.

Se efectuează trasarea şi verificarea axelor de montaj a confecțiilor metalice funcție de elementele de fixare existente sau pentru poziționarea acestora – în conformitate cu detaliile de execuție.

Se verifică calitatea execuției lucrărilor executate anterior, în legătură directă şi care pot influența operațiile de montaj a confecțiilor metalice.

 

  • Sudarea elementelor

Lucrarile de sudare pe şantier vor fi conduse şi verificate permanent de un inginer pe schimb şi de maiştrii.

Inginerul sudor trebuie să aibă experiență în executarea lucrărilor de sudură. Sarcinile inginerului sudor sunt conform Anexa A.

Maiştrii sudori vor fi instruiți, verificați şi autorizați pentru tipul de lucrări de sudare ce se folosesc la structura metalică, ținând seama de tipul îmbinărilor şi pozițiile de sudare. Sudorii ce vor executa îmbinările sudate la montaj pe şantier trebuie să fie în măsura să execute în bune condiții cusăturile sudate în orice poziții de sudare şi pentru orice tip de sudură, precum şi să lucreze la înalțime pe schele. Sarcinile sunt cele din Anexa B ale prezentului Caiet de sarcini.

Toate cusăturile sudate se execută conform indicațiilor proiectantului de specialitate – inginer structuri. Cusăturile sudate trebuie să corespundă dimensiunilor din proiect. Aspectul cusăturilor trebuie să rezulte neted uniform şi lipsit de defecte.

Sudurile se vor încadra în clasele I, II de calitate cele în relief în clasa II de calitate conform normativ C.150 – 99.

Arcul electric va fi amorsat numai pe plăcuțele terminale tehnologice, în rosturi sau pe piese speciale de amorsare.

Se vor lua măsuri ca să nu se producă deteriorari ale pieselor în timpul sudării sau stropirea lor cu metal topit.

Zgura de pe cusături se îndepărtează numai după răcirea normală a acestora.

Se interzice răcirea forțată a îmbinarilor sudate.

Craterele neumplute se vor îndepărta prin crăituire, polizare sau resudare.

La sudurile prevăzute cu resudarea rădăcinii, completarea cu sudură la rădăcină se va face dupa crăituirea şi polizarea rostului

La sudarea în mai multe straturi, suprafața stratului anterior va fi curățată de zgură, după care va fi examinată de sudor cu ochiul liber şi la nevoie cu lupa.

Nu se admit fisuri, lipsă de topire, nepătrunderi ori alte defecte de elemente de calitate a cusăturii prevăzută în proiect, conform instrucțiunilor tehnice C.150– 9.

Dacă se constată fisuri sau în caz de debiu, sudorul va anunța maistrul sau inginerul sudor pentru stabilirea cauzelor şi luarea măsurilor de remediere.

Se recomandă ca acolo unde este posibil sudarea să se facă în poziție orizontală.

Sudurile de poziție (verticala, peste cap sau în cornişe) la montaj vor fi executate numai de sudori cu experiență în asemenea lucrări, instruiți, verificați şi autorizați.

Se interzice sudarea elementelor de oțel la temperaturi sub + 5oC fără aplicarea de măsuri speciale indicate de proiectantul de specialitate.

 

Pentru controlul execuției construcțiilor importante şi a îmbinărilor sudate puternic solcitate, conform normativelor in vigoare, se vor prevedea:

– încercări mecanice

– controlul radiografic

– cercetari metalografice micro şi macrosopice

 

La examinarea exterioară a cusăturilor sudate nu se admit abateri de la normativul citat.

La examinarea interioară efectuată prin radiografiere, ultrasunete, defectele admisibile sunt stabilite în prescripțiile în vigoare pentru fiecare clasă de calitate.

La examinarea prin găurire nu se admit defecte ca:

– incluziuni de zgură

– lipsuri de pătrundere la rădăcină sau între straturi

– lipsuri de topire pe margini

 

  • Montajul

Operațiile de montaj :

-Fixarea provizorie prin aftuirea în câteva puncte de sudură,

-Poziționarea corectă se va verifica cu ajutorul bolobocului şi firului cu plumb,

-Fixarea definitivă prin sudură sau prin buloane.

La ridicarea şi manipularea elementelor  în timpul montajului, aceste vor fi prinse de cârlige, lanțuri sau cabluri cu ajutorul ghiarelor cu şurub sau altor piese asemănătoare.

Se interzice sudarea de piese auxiliare de montaj (urechi, cârlige, etc. ) de piesele şi subansamblurile de rezistență ale structurii sau găurirea acestora fără aprobarea scrisă a proiectantului de specialitate.

înainte de  montarea unei piese în poziția  din proiect se va face o măsurare exactă a distanței dintre piesele între care trebuie fixată şi se va compara cu aceea a piesei ce se montează.

Poziția corectă a pieselor ce se montează se verifică în timpul montajului prin măsurători repetate.

Poziționarea corectă se va verifica cu ajutorul bolobocului şi firului cu plumb.

Fixarea provizorie se va realiza prin aftuirea în câteva puncte de sudură.

 

Fixarea definitivă se va realiza prin sudură sau prin buloane.

3.4. Operațiuni de finisare :

-Se curăță suprafețele de eventuale urme de mortar sau alte impurități,

-Se repară stratul de grund anticoroziv,

-Se execută vopsitoria conform cap. Vopsitorii.

3.5. Protecția anticorozivă a confecțiilor metalice

Pentru elementele metalice de consolidare a şarpantei, mediul agresiv este format din mediul ambiant. Agresivitatea mediului coroziv se defineşte prin intensitatea cu care se manifestă acțiunea mediului coroziv asupra metalului.

 

3.6. Stabilirea soluțiilor de protecție anticorozivă

Pentru clasa de agresivitate 1m, sistemul de protecție anticorozivă ales este prin vopsire cu uscarea peliculelor la aer. Din rețetele de protecție exemplificate în           “Ghidul de protecție, execuție şi exploatare (urmărire, intervenții) privind protecția împotriva coroziunii a construcțiilor din oțel – indicativ GP 035 – 98 s-a ales sistemul alcătuit din:

  • grund G5162 Ac roşu oxid aplicat în două straturi cu grosimea unui strat de 30 microni
  • email superpolilac E5046 aplicat în trei straturi cu grosimea unui strat de 40 microni.

Durata de viață a acoperirii este estimată la 15-25 ani.

Beneficiarul poate alege, cu acordul proiectantului, alt sistem de protecție exemplificat în ghidul GP 035 – 98, sistem care să fie agrementat.

 

3.7. Pregătirea suprafețelor

Pregătirea suprafețelor se va face prin procedeul de sablare cu nisip, în urma căruia se obține gradul de curățare 1 (conform STAS 10166/1).

De asemenea pentru aplicarea sistemelor de acoperire prin vopsire trebuie să se creeze următoarele condiții pentru mediul ambiant:

  • lipsa de praf
  • concentrație cât mai redusă a gazelor agresive
  • temperatura aerului şi a pieselor de protejat între 5 si 40ºC
  • umiditatea relativă a aerului sub 70%, conform STAS 10702/1

 

3.8. Aplicarea protecției

Aplicarea straturilor de acoperire prin vopsire se va face înainte de montarea elementelor de construcții. Se acceptă ca ultimul strat să se aplice după montare.

Sistemul de protecție se va aplica cu pensula, cu rola sau cu pistolul, conform indicațiilor date de producătorul de vopsele .

Primul strat al sistemului de acoperire prin vopsire se va aplica dupăcel mult 3 ore de la pregătirea suprafețelor elementelor din oțel.

 

Fiecare strat al acoperirii trebuie să fie continuu, lipsit de încrețituri, băşici, exfolieri, fisuri, neregularități. Culoarea fiecărui strat trebuie să fie uniformă pe toată suprafața elementului şi nuanța culorii să difere de la strat la strat pentru a permite verificarea numărului de straturi aplicat.

Numărul de straturi al sistemului de acoperire, aplicat pe suprafața pieselor de oțel trebuie să realizeze grosimea totală minimă prevăzută, inclusiv la colțuri şi muchii (170 microni – tab. 5 – Ghid G035-98 ).

După montarea elementelor vopsite se va verifica starea stratului de protecție şi se va trece la remedieri locale sau la aplicarea unui strat de finisare generală.

La execuția protecțiilor anticorozive trebuie să se respecte reglementările privind protecția mediului înconjurător şi regulile de protecția muncii, corespunzătoare legilor şi instrucțiunilor în vigoare, precum şi P.S.I.

 

4. Controlul şi verificarea calității

Controlul calității se va face conform prevederilor din STAS 767/0 – 88, conform proiectului, pe fiecare fază de execuție în parte, indicată de proiectantul de specialitate (sortarea laminatelor şi  pregătirea lor, trasarea, debitarea, asamblarea provizorie în vederea sudării, prinderea provizorie, sudarea, remedierea defectelor, prelucrarea cusăturilor, etc.).

 

în vederea urmăririi controlului execuției executantul va întocmi şi completa fişe de urmărirea  execuției şi fişe de măsurători.

în fişe se vor trece pentru fiecare piesă, marca şi clasa de calitate a oțelului, precum şi numărul certificatului de calitate a lotului din care face parte piesa debitată.

în mod analog, pentru fiecare cusătura sudată, în fişă se va trece poansonul sudorului şi numele maistrului care a supravegheat şi controlat execuția.

Pe schițe se vor însemna şi locurile unde s-au făcut eventualele remedieri ale cusăturilor sudate (defecte interioare).

 

Fişele de urmărire şi măsurători întocmite pentru fiecare piesă şi subansamblu sudat, vor fi semnate de responsabilul tehnic cu calitatea al executantului şi vor fi prezentate la recepția subansamblelor, odata cu restul documentelor de recepție.

Controlul pe parcursul execuției are drept acoperire respectarea calității execuției şi a prevederilor din prezentul Caiet de sarcini.

 

Controlul permanent se face pentru fiecare fază de execuție de maiştri, de inginerul sudor, responsabilul tehnic cu calitatea al executantului.

Delegatul beneficiarului va face controale prin sondaj.

Toate persoanele care efectuează controlul permanent sau prin sondaj, vor fi instruite şi autorizate în vederea efectuării acestui control.

Pe parcursul execuției, prin sondaj, se vor efectua şi controale de către comisii de delegați ai beneficiarului şi proiectantului.

Se va înfiinta un registru de control ce va fi ținut în biroul şantierului, în care se vor trece:

– data controlului

– cine a efectuat controlul

– constatările făcute

– semnătura persoanelor care au efectuat controlul

în continuare se vor trece de către executant măsurile luate şi semnătura şefului de şantier.

 

5. Verificări în vederea recepției

Se va verifica calitatea fixării pe poziție, calitatea executării (suduri, şlefuiri, îmbinări, etc.), aplicarea unui strat hidroizolant la învelitoare în zona adiacentă ancorajelor şi prinderilor crucii.

Dacă nu se respectă prezentele specificații sau desenele de execuție şi mostrele aprobate, Consul­tantul va putea decide înlocuirea lucrărilor cu altele care să respecte aceste cerințe.

La recepția preliminară pe şantier a elementelor structurii metalice, a unui ansamblu caracteristic al structurii – grinzi I, suduri de montaj, se vor efectua un număr de verificări astfel:

  • Pe un tronson pilot, se vor efectua verificări ale sudurilor cu:
  • metoda lichidelor penetrante – câte 2-3 verificări pe tronson
  • metoda cu radiații penetrante – câte 2-3 verificări, prin sondaj

 

Stabilirea numărului şi punctelor unde se vor executa verificările defectoscopice, se stabilesc printr-un Caiet de control al  verificărilor de şantier.

 

6.  Măsurare şi decontare

Prețul unitar pentru confecțiile metalice cuprinde lucrările de execuție şi montaj inclusiv accesoriile de fixare şi vopsitoria.

Decontarea lucrărilor se face funcție de numărul de kg, metri liniari sau bucati, conform articolului din cantitativul de lucrări, conform extraselor de confecții metalice din proiect.

Recepția pe şantier a elementelor structurii metalice se va face conform normelor in vigoare.

 

7. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

8. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu Tablou confectii metalice.

 

ANEXA   A

SARCINILE  INGINERULUI  SUDOR

 

Inginerului sudor îi revin următoarele răspunderi şi sarcini:

  • răspunde de buna calitate a lucrărilor de sudură
  • admite la lucru numai sudori autorizați pentru procedeul de sudură şi categoria de material utilizat în execuție
  • verifică sudorii pe parcusul execuției, ori de câte ori consideră că este necesar
  • verifică permanent starea de funcționare a utilajelor şi agregatelor de sudură şi ia măsuri pentru reglarea şi buna lor funcționare
  • verifică buna funcționare a aparetelor de control şi execuția contactelor de masă
  • se încredințează că materialele de bază şi cele de adaos folosite, corespund condițiilor prevazute în Caietul de sarcini şi indicațiilor date de către proiectantul de specialitate – inginer structuri
  • controlează ca materialele de bază şi de adaos să fie păstrate şi uscate conform prevederilor instrucțiunilor de folosire şi Caietului de sarcini
  • ia măsurile necesare pentru respectarea întocmai a prevederilor din Caietul de sarcini, a prescripțiilor din STAS 767/0 – 88, a normativului C.150 – 99, pe care trebuie să le cunoască perfect, dând în acest sens instrucțiuni şi maiştrilor sudori.
  • verifică pe parcursul execuției respectarea întocmai a planurilor de execuție, pe faze de execuție, a prevederilor din Caietul de sarcini şi a standardelor şi normativelor indicate mai sus.
  • verifică pe parcursul execuției şi la terminarea fiecărui subansamblu sudat, calitatea lucrărilor de sudare
  • ia măsuri de prevenire a eventualelor defecte în cusătură şi stabileşte procedee de remediere a acestora; pentru cazurile mai dificile va cere avizul unui for competent
  • se convinge că fişele de urmărire a execuției sunt în conformitate cu prevederile din Caietul de sarcini, sunt completate şi ținute la zi
  • controlează dacă pe piesele debitate sunt notate marca şi clasa de calitate a oțelului şi numărul lotului conform Caietului de sarcini
  • controlează înainte de receptie, fiecare subansamblu sau ansamblu sudat din punct de vedere calitativ şi dimensional şi se convinge că eventualele abateri se încadrează în toleranțele admise
  • ia măsuri ca toate normele şi prevederile de protecția muncii să fie integral respectate

 

ANEXA  B

 

SARCINILE MAISTRULUI SUDOR

Şi programul de examinare pentru autorizarea maistrului sudor

 

Lucrările de sudare vor fi conduse şi supravegheate permanent de un maistru sudor.

Maiştrii sudori sunt subordonați inginerului sudor, repartizat pentru această lucrare.

Sarcinile şi răspunderile maiştrilor sudori se stabilesc de către un inginer sudor şi li se transmit acestora în scris.

 

Sarcinile principale ale maistrului sudor sunt:

  • verificarea calitativă a materialelor ce urmează a fi sudate (laminate)
  • verificarea materialului de adaos (flux, sârma, electrozi) privind condițiile de păstrare a acestora conform prevederilor din norme şi din Caietele de sarcini
  • verificarea înainte de începerea sudării a rosturilor pregătite pentru sudare
  • verificarea aparatelor şi agregatelor de sudare
  • verificarea reglării regimului de sudare
  • repartizarea sudorilor pe tipuri şi feluri de suduri, conform aptitudinilor şi autorizării acestora
  • verificarea normelor de protecția muncii la sudare
  • verificarea pe faze de execuție a cusăturilor sudate şi a subansamblurilor sudate

 

Pentru îndeplinirea sarcinilor menționate, maistrul sudor va trebui să aibă cunoştințe generale de metalurgie, construcții metalice, metode de sudare, metode de verificare a cusăturilor sudate.

El va fi şcolarizat şi instruit de către un inginer sudor pentru genul de lucrări ce urmează să le execute.