X

Tabla ondulata perforata

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Acest caiet de sarcini prezinta instrucțiuni tehnice se referă la mijloacele de prindere şi la procedeele tehnologice pentru prinderea şi montajul tablei metalice ondulate destinate inchiderii fatadelor.Aceste lucrari pot include atat lucrari noi cat si/sau lucrari de reabilitare.

In cursul executiei inchiderilor cu tabla ondulata la pereti nu se va face nici o derogare de la prevederile prezentelor prescriptii fara aprobarea prealabila – in scris – a proiectantului.

Constructorul si beneficiarul sunt obligati sa respecte in afara caietului de sarcini toate prevederile standardelor, instructiunilor tehnice si normativelor in vigoare la data executiei lucrarilor.

Executantul prin laboratorul sau de santier sau prin colaborarea cu unitati de specialitate va efectua toate incercarile si determinarile rezultate din aplicarea prezentului caiet de sarcini.

Executantul este obligat sa asigure toate masurile tehnologice si organizatorice care sa conduca la respectarea stricta a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

In cazul in care se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini, Beneficiarul va dispune intreruperea lucrarilor si anuntarea Proiectantului pentru ca de comun acord sa se ia masurile de remediere ce se impun.

Capitole asociate:

Pentru finisajele inchidrilor din tabla ondulata: vezi capitolul de vopsitorii  pentru cerintele de grunduire si finisarea acoperisului din tabla;

Pentru izolatia de sub inchiderile din tabla onulata vezi (membrane hidroizolatoare, barirele de vapori): vezi capitolul de hidroizolatii;

Pentru termoizolatie si etansare vezi capitolul de  termoizolatii;

  • Standarde si normative de referintă

Acolo unde există contradictii între recomandarile prezentelor specificatii si cele din standardele si normativele enumerate mai jos, instructiunile din specificatii vor avea prioritate.

NormativP 1001200-4 Protectia antiseismica a constructiilor;

– Legea1 0/1995- Calitatea in constructii,

– Ghid GP 023-96- Tehnologiar ealizarii constructiilor din lemn;

– Specificatie tehnicaS T 014-96- Conditiile de calitatea lemnului pentru constructii;

– NormativC 37-88- Alcatuirea si executarea invelitorilolar constructii,

– STAS3 303/2-88- Pantele invelitorilor;

– STAS 3303/88 – Zone climatice;

– STAS1 0101/41-8-7 Actiuni in constructii;

– STAS 942-80- Cherestea de rasinoase

– NormativP 11 8/99- Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor privind protectia

Impotriva focului;

– Normativ C 58/96- Ignifugarea materialelor combustibile din lemn,

– NE 005/97 Normativ privind postutilizarea ansamblelor si subansamblelor si elementelor

Componente ale constructiilor

SR EN 10327:2004 – Table şi benzi de oțel cu conținut scăzut de carbon pentru formare la rece acoperite termic continuu. Condiții tehnice de livrare

SR EN 10169-2:2006 – Produse plate de oțel acoperite organic continuu (acoperire în bandă continuă). Partea 2: Produse pentru aplicații exterioare în construcții

SR EN 10025-1:2005 – Produse laminate la cald din oțeluri pentru construcții. Partea 1: Condiții tehnice generale de livrare.

C 172-88 “Instructuni tehnice pentru prindere si montajul tablelor metalice profilate la executarea învelitorilor si peretilor”

C 37-88 “Normativ pentru alcatuirea si executarea învelitorilor la constructii”

C 300-94 “Normativ de prevenire si stingere a incendiilor pe durata executarii lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora”

C 217-1983 – Norme tehnice privind alcãtuirea si executarea hidroizolatiei cu folie din pvc plastifiat la acoperisuri

NP 069-2002 – Normativ privind proiectarea, executia si exploatarea învelitorilor acoperisurilor în pantã la clãdiri

La punerea în opera a produselor se vor respecta prevederile din“Regulamentul privind protectia si igiena muncii în constructii”, indicativ IM006-1996

“Normele specifice de protectia muncii pentru lucrarile de zidarie, montaj prefabricate si finisaje în constructii”, precum si indicativ IM 508/933 “Normele generale de protectia muncii”, elaborate de Ministerul Muncii siProtectiei Sociale în colaborare cu Ministerul Sanatatii

NP-082-04 – Reglementari tehnice

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate.

Certificate

Contractorul va furniza Arhitectului:

a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare

b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.

c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, tabla, etc.).

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Inginer se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de placare la fatada cu tabla ondulata.

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului şi proiectantului mostre de tabla şi accesorii.

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un fragment de perete-mostra, utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobate. Peretii mostră se execută acolo unde se cer de catre inginer. Pe durata executiei lucrarii peretii mostra nu se vor distruge sau deteriora. Se incorporeaza materialele si metodele de excutie si montare identice cu cerintele proiectului. Se monteaza mostra pe suprafata inchiderii la indicatia Proiectantului. Se retin mostrele acceptate din puncte de vedere al calitatii pana la terminarea lucrarilor. Daca mostra este acceptata, poate fi incorporata ca parte a lucrarii pentru inchidere.

Mostra trebuie sa aiba o dimensiune asuficient de mare pentru a demonstra modurile de imbinare tipice, detaliile de prindere, constructia marginii, textura de finisare si culoarea.

Toate materialele şi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate.

De comun acord proiectant – beneficiar se va stabili culoarea şi tipul de tabla.

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de montaj in vedera realizarii inchiderilor din tab la ondulata va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare elemente suport si elemente structura, stalpi, grinzi, centrui etc

-turnare soclu perimetral

-termoizolatie din vata minerala,

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea inchiderilor.

Se va folosi in mod obligatoriu tabla cu tratamente anticorozive. Tabla ondulata se protejează anticorosiv, în funcție de natura şi de agresivitatea mediului în care se află construcția respectivă, conform prescripțiilor tehnice în vigoare Instrucțiuni tehnice privind protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice C 13987 STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 şi STAS 1012886.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri. Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaleaza inceperea montarii elementelor de inchidere din tabla ondulata pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa montarea inchiderilor din tabla ondulata va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

  1. Materiale si produse
    • Materiale

Tabla

– table ondulate din otel galvanizate si vopsite;

– table ondulate din aluminiu anodizate si/sau copsite;

table ondulate din cupru

Accesorii.

Exceptand cazul in care se indica ca lucrare la alta sectiune a caietelor de sarcini, se livreaza componentele necesare pentru sistemul de inchidere complet, incluzand profile de colt, ventilatii, etansatori, garnituri si banda de inchidere ce se potrivesc cu materialele si finisajele inchiderii.

Banda de etansaree: banda etansatoare cu compusi solizi poliizobutilenici sensibila la presiunee 100%. Se furnizeaza permanent banda elastica, care nu se deformeaza, nu este toxica, nu pateaza.

Etansator de rost: O parte poliuretan elastomeric, polisulfid butil sau etansator din silicon cum se recomanda de producatorul constructiei.

Cuie:

– Pentru tabla din otel sau zinc: otel inoxidabil 0,25mm minim, nu mai putin de 2,2cm;

– Pentru tabla din cupru: ca mai sus, dar din cupru sau bronz.

Sururburi si bolturi:

– Pentru tabla din otel, titan-zinc si zinc: otel inoxidabil

Pentru tabla din cupru: Cupru, bronz sau alama.

Lipire. Conform STAS 11212/2-84, compozitia pentru cupru 50% cositor si 50% plumb.

Nituri: 0,3 – 0,5cm diametru, cu capete solide si saibe din acelasi material cu tabla.

Cleme fixe, cleme mobile si elemente auxiliare de montaj, cuie, agrafe:

pentru tabla din otel sau zinc: otel inoxidabil 0,25mm minim, nu mai putin de 2,2cm;

pentru tabla din cupru: ca mai sus, dar din cupru sau bronz.

Sururburi si bolturi:

pentru tabla din otel, titan-zinc si zinc: otel inoxidabil

pentru tabla din cupru: Cupru, bronz sau alama.

Nituri: 0,3 – 0,5cm diametru, cu capete solide si saibe din acelasi material cu tabla.

Materiile prime utilizate la fabricarea tablei si a accesorilor nu emana substante poluante sau radioactive si nu constituie un risc pentru sanatatea oamenilor.

REZISTENTA SI STABILITATE

Proiectarea si executarea inchiderilor pentru cerința esențială de “rezistență şi stabilitate” se va face în conformitate cu principiile şi regulile generale date în Codul CR0.

Cerințele de bază din Codul CR0 se consideră satisfăcute pentru clădirile proiectate conform prezentului caiet de sarcini, dacă:

1) calculul la stări limită se face conform principiilor din Codul CR0;

2) clasificarea, gruparea şi valorile acțiunilor sunt cele date în Codul CR0;

3) se folosesc principiile şi regulile de aplicare date în Codurile şi standardele de proiectare pentru materialele de construcție şi prevederile speciale din acest caiet de sracini.

Nivelurile de performanță proiectate conform prezentului normativ se realizează numai dacă sunt îndeplinite şi toate măsurile prevăzute mai jos:

1) La execuție, dacă sunt respectate următoarele condiții:

  1. a) materialele folosite sunt cele prevăzute în proiect şi au calitatea certificată conform prevederilor legale;
  2. b) pentru execuția stratului suport, inclusiv la montarea prinderilor, se aplică cu strictețe detaliile prevăzute în proiect;
  3. c) la execuția/montajul stratului suport se respectă, după caz, detaliile de zidire / asamblare /prindere prevăzute în proiect.

2) În exploatare, dacă se aplică următoarele măsuri:

  1. a) urmărirea în timp a stării inchiderilor pentru identificarea eventualelor defecțiuni şi a cauzelor acestora;
  2. b) adoptarea măsurilor de exploatare şi de întreținere specificate de proiectant;
  3. c) controlarea stării inchiderilor după fiecare eveniment seismic semnificativ.

Toate materialele trebuie sa aibă certificate de calitate, declaratie de conformitate şi procesul verbal de recepție pe santier.

Depozitarea se face în locuri închise, special amenajate, ferite de intemperii.

În general, livrarea placajelor se face în cutii de carton (sau de lemn), care trebuie manipulate cu grijă pentru a se evita spargerea lor.

CONFORMAREA LA FOC

Peretii exteriori si interiori ai clădirii, funcție de rolul acestora, trebuie sa îndeplinească condițiile minime de rezistența la foc pentru încadrarea in nivelul stabilit de stabilitate la foc / gradul de rezistență la foc specificat in proiect si conform cu P118. Inclusiv componenta de protecție şi finisaj, împreună cu componenta termoizolantă se vor încadra în clasa de reacție la foc corespunzătoare peretelui respectiv şi precizată in proiect si conform cu P118.

Pereții exteriori de separare a compartimentelor de incendiu, cu rol de pereți antifoc, vor avea rezistența la foc conform prevederilor proiectului si P 118. Sistemul peretilor/placarilor pentru aceste elemente de construcție va fi astfel realizat încât să nu favorizeze propagarea focului.

Materialele folosite in executie vor corespunde cu cerintele de conformarea la foc specificate in proiect cat si in P118. Furnizorii de materiale vor prezenta Proiectantului si Beneficiarului mostre si fise tehnice pentru  materialelor ce vor fi puse in opera iar materialele vor fi slectate numai cu acordul scris al acestora. Contractorul nu va inlocui materialele sau furnizorul/producatorul de materiale decat cu acordul scris al Proicetantului si al Beneficiarului.

PROTECTIA ANTICOROZIVA – elementele de montaj si structura secundara se protejează anticorosiv, în funcție de natura şi de agresivitatea mediului în care se află construcția respectivă, conform prescripțiilor tehnice în vigoare Instrucțiuni tehnice privind protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice C 13987, STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 şi STAS 1012886.

Protecția anticorosivă prin vopsire se execută parțial sau complet în ateliere specializate.

Protecția anticorosivă prin vopsire a zonelor de contact permanent dintre elementele care se suprapun, la montaj, trebuie definitivată pe şantier imediat înainte de executarea prinderii.

Inainte de montajul elementelor de placare (start finit), se controlează starea protecției anticorosive, se delimitează zonele cu protecția deteriorată şi se remediază.

Curățirea suprafețelor cu protecția deteriorată se face manual, folosind perii de sârmă, diluanți corespunzători şi deşeuri textile dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind unelte portabile de curățat, acționate electric sau pneumatic, dacă suprafața este mare.

Aplicarea sistemului de protecție prin vopsire, pe suprafața curățată la gradul stabilit, se face manual, folosind pensule sau role corespunzătoare, dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind instalații de vopsit de joasă sau de înaltă presiune, dacă suprafața este mare.

Elementele de prindere executate din oțel trebuie să fi protejate, din fabricație, împotriva coroziunii prin zincare sau prin cadmiere electronică.

Durabilitatea si întretinerea produsului

Calitatea superioara a materialelor de baza si a peliculelor de protectie anticoroziva ale produselor din tabla asigura o buna comportare în timp a acestora. Elementele de închidere executate din table protejate anticoroziv cu pelicule de acoperire, în conditii de exploatare normala au o durata de viata mare. In cazul în care vopseaua prezinta degradari, refacerea se face prin revopsirea suprafetelor cu vopsele de aceeasi calitate. Întretinerea curenta se realizeaza prin spalare cu apa si detergenti obisnuitiEste recomandat sa se efectueze o inspectie cel putin o data pe an.

3.2.      Transport (Livrare, depozitare, manipulare)

La livrare produsele sunt însotite de Declaratia de Conformitate a producatorului si de Instructiunile de transport, depozitare, punere în opera, utilizare si întretinere redactate în limba româna.

Livrarea tuturor materialelor se face pe baza de conventie intre antreprenor si furnizor, acestea fiind insotite de certificate de calitate.

Transportul se face luand masuri de acoperire a acestora pentru evitare degradarii.

Manipularea se face  cu mijloace tehnice din dotarea antreprenorului, functie de materiale si dimensiunile acestora.

Transportul materialelor pe verticala si prin spatii inchise se va face cu grija pentru a nu afecta prin lovire structura si elementele de constructii finisate.

Tabla metalica se va transporta si livra cu folii protectoare.

Tabla metalica in timpul depozitarii se va mentine uscata si departe de pamant pentru a asigura ventilatie adecvata. Tablele se depoziteaza in exterior ,dar se vor acoperi cu o invelitoare impermeabila pentru a le pastra uscate si pentru a impiedica deteriorarea lor.

Trebuie avuta grija la manipularea tablei metalice pentru a evita deteriorarea suprafetelor.

Stivele nu trebuie sa fie mai mari de 1 m pentru a evita deformarea tablelor care se afla in partea de jos.

Fiecare ambalaj de produs este prevazut cu o eticheta pe care se specifica:

– firma producatoare/marca;

– denumirea si simbolul de identificare a produsului;

– dimensiunile produsului si cantitatea;

– numarul si data fabricatiei;

– calitatea materialului de bazã si a peliculei de protectie anticoroziva marcate prin simboluri utilizate de producator;

– viza organului de control al calitatii.

Fiecare livrare va fi insotita de o declaratie de conformitate a produsului .

  1. Executia lucrarilor

4.1. Lucrari premergatoare

Înaintea începerii lucrarilor, executantul va solicita proiectantului, daca este cazul, prelucrarea documentatiei de executie, precum si elucidarea eventualelor neconcordante fata de situatia din teren;

Începerea lucrarilor va fi precedata de organizarea de santier, în special privind asigurarea punctelor si traseelor de acces (orizontal si vertical), a punctelor si zonelor de depozitare, a gospodariei anexe si a masurilor de protectie a muncii si de prevenire a incendiilor;

Lucrarile se vor executa strict în conformitate cu conditiile si prevederile documentatiei de executie si a reglementarilor specifice în vigoare; orice neconcordanta va fi semnalata spre rezolvare proiectantului de specialitate, cu înstiintarea beneficiarului;

Lucrarile se vor executa de catre firme specializate, autorizate, cu personal calificat, specializat în domeniu;

Executantul va prelua frontul de lucru în baza procesului verbal, cu îndeplinirea tuturor exigentelor impuse de natura lucrarilor, de prevederile documentatiei si a reglementarilor specifice în vigoare;

Executantul va întocmi împreuna cu beneficiarul (si cu proiectantul) procese verbale privind diversele faze de executie, în special pentru lucrarile ascunse;

Se vor curata suprafetele pentru montarea tablei.

Sub-structura va fi neteda si fara defecte.

Înainte de montarea învelitorilor se va face o verificare a geometriei cladirii.

4.2. Conditii de punere în opera

Punerea în opera a produselor din tabla se face pe baza planului de montaj întocmit de proiectantul constructiei, în conformitate cu instructiunile de montaj ale producatorului.

Aplicarea structurilor/elementelor de închidere se va face pe zone si sensuri determinate, tinându-se seama în special de directia vântului dominant,de pante si de caile de acces, transport si manipulare a materialelor, fara afectarea zonelor cu lucrari în curs de executie sau terminate;

4.3. Punerea în opera a produselor din tabla se face fara dificultati particulare,într-o lucrare de precizie normala efectuata cu personalul calificat, în conditiile respectarii prevederilor de punere în opera date de producator.

Montarea elementelor de închidere se face pe baza planului de montaj întocmit de proiectantul constructiei, având la baza prevederile din instructiunile producatorului.

Coordonare

Se coordoneaza lucrarile de inchidere cu cele pentru scurgere a apei, parapetilor, peretilor si alte lucrari adiacente pentru a impiedica scurgerile,a securiza si a asigura o instalare rezistenta la coroziune.

Montare

Toate tablele se vor aseza in concordanta cu metoda de montare indicata de producator.

Inainte de montarea finala se fac demonstratii pe santier in prezenta Proiectantului.

Asezarea finala va incepe doar dupa ce metoda de montare este probata de Proiectant.

Se retuseaza toate zgarieturile si se acopera capetele suruburilor cu materiale de retusare aprobate de Proiectant.

Tipul cutelor (numarul per panou si inaltime) poate varia de la un producator la altul. Inaltimea cutelor la rostul lateral totusi nu trebuie sa fie mai mica de 3,5cm, pentru a evita infiltrarea apei provenita de la ploaie sau din topirea zapezii.

Toate rosturile laterale si capetele rosturilor trebuie etansate cu filer care va fi aprobat de Proiectant.

Suprapunerile laterale ale panourilor trebuie executate astfel incat sa nu permita patrunderea apei de ploaie. Contractorul trebuie sa inceapa montarea preimei foi de tabla de la soclu  in partea cea mai indepartata a directiei vantului predominant.

Toate suprapunerile necesita etansare. Cand conditiile atmosferice sunt critice, Contractorul trebuie sa foloseasca banda etansatoare la toate suprapunerile laterale.

Indoire si curbare:

Tablele sunt rulate din metal tare. Daca o tabla trebuie indoita, se recomanda maximum o indoire gentila de 90-de grade. Metalul nu ar trebui reindoit o data ce a fost profilata, si nici nu trebuie intinsa la loc. Cand tablele metalice se vor monta pe o zona curbata, suruburile se vor monta la fiecare suprapunere la capetele pentru a impiedica tendinta naturala a metalului de a nu se arcui. Pe restul tablei se permite distanta standard intre dispozitivele de prindere. Contractorul va folosi banda etansatoare pe toate partile si capetele suprapunerilor.

Prindere pe substructura:

Panourile se vor fixa pe substructuri din metal, sectiunile din otel concave, profilele galvanizate C sau Z, prin dispozitive de prindere vizibile. Dimensiunile pot varia considerabil in functie de structura principala portanta (centuri, ferme, etc). Profilele C si Z in mod normal sunt facute din table din otel galvanizate la rece de 0,7mm – 0,8mm, pe care se fixeaza panourile compozite la un interval specificat in proiectul de structura. Metodele de fixare trebuie sa fie suficient de rezistente sa nu se ridice, dar sa permita deplasare in timpul actiunilor seismice sau in timpul dilatarii termice.

Materialul de care se prind panourile de metal trebuie sa fie la distante adecvate si suficient de tari pentru a asigura o inchidere care sa fie adecvata pentru incarcarile cerute de proiect. Daca nu se gasesc in proiect, Contractorul poate folosi mese de incarcare, care in general vin de la producator pentru toate tipurile de panouri.

In cazul profilelor C si Z fabricate din tabla subtire galvanizata din otel, se pot folosi suruburi autofiletante si autoperforante.

Trebuie respectate recomandarile producatorului cu exceptia zonelor unde este specificat sau indicat altfel, trebuie sa fie in concordanta cu recomandarile si indicatiile producatorului tablelor.

Se separa metalele care nu sunt similare prin vopsirea fiecarei suprafete din metal in zona de contact cu invelis bituminos, prin aplicarea de ameste asfalt- caiciuc, sau prin separare permanenta cum se specifica de producatorul metaleleor care nu sunt similare.

Tablele prefabricate, imbinarile, tratamentele marginilor, profilele de colt si alte componente ale tablei metalice vor fi etanseizate pentru evitarea infiltartiilor conform detaliilor producatorului daca nu este specificat altfel.

Se prevad pentru expansiune si contractia termica a lucrarilor, rosturi de dilatare.

Se folosesc materiale perfabricate cat de mult posibil.

În situatii speciale se permite ajustarea unor elemente la locul de aplicare(taiere, perforare etc.).

Odata cu foile de tabla sunt puse la dispozitia beneficiarilor si accesoriile de montaj.

Se recomanda ca punerea în opera sa se execute la temperaturi cuprinse între 5°C si 35°C, în lipsa precipitatiilor si avântului puternic, de catre personal specializat si instruit în realizarea unor astfelde lucrari.

Taierea panourilor din metal – pentru a face o taietura paralela cu cuta, se cresteaza panoul cu un cutit ascutit si se indoaie tabla repetat pana se rupe. Pentru taieturi perpendiculare cu cuta s foloseste o foarfeca (pneumatica sau electrica) pentru a taia drept, sau o foarfeca pneumatica, sau cu un dispozitiv electric. Contractorul, deasemenea poate folosi un ferestrau circular cu o lama metalica in cazul in care tabla ondulata nu este vopsita anticoroziv in fabricatie. Folosirea de ulei sau sapun pe lama va inlesni taierea.

Inchidera din metal trebuie conectat la impamantare.

Curatare

Se indeparteaza stratul protectiv (daca exista) de pe suprafete vizibile ale tablei metalice pentru ichideri. Se curata suprafetele metalice vizibile de substantele care ar putea interactiona cu oxidarea sau agentii atmosferici.

Finisare

Pentru tabla din otel, titan-zinc si zinc vopsita, nu sunt necesare masuri speciale de finisare.

Pentru tabla din cupru: pentru a incetini actiunea agentilor atmosferici, se aplica un start uniform de ulei de parafina de calitate superioara, sau de lac transparent.

Protectie

Se asigura protectia finala  intr-un mod acceptabil pentru a se asigua absenta deteriorarii inchiderii in momentul receptiei lucrarilor.

4.4. Influenta conditiilor meteorologice

 e de inchidere cu tabla ondulata la pereti se vor executa numai in urmatoarele conditii climaterice: iarna, la temperaturi de minim + 10 grd. C, vara intre +10 si +30 grd. C, umiditate 65%. Nu se vor executa pe ploaie, soare direct  sau vant puternic. Se recomanda ca punerea în opera sa se execute de catre personal specializat si instruit în realizarea unor astfelde lucrari.Pe timp de polei, ceața deasă, vânt cu intensitate mare, ploaie torențială sau ninsoare indiferent de temperatura mediului, execuția lucrărilor de învelitori se va întrerupe.

Dilatarile mecanice din temperatura ale materialului

Posibilitatea de dilatare, respectiv contractie, cauzate de schimbarile detemperatura trebuie sa fie asigurata atât în cazul lucrarilor de executie a învelitorilor cat si in timpul utilizarii.

Încarcarile din vânt

Inchiderile sunt supuse fortelor de suctiune cauzate de catre vânt. În zonele de margine, de-a lungul frontoanelor, suctiunea vântului poate sa fie de 2-3 ori mai mare decât cea de pe suprafata interioara. Încarcarea de proiectare data de vânt asupra unei cladiri este determinata de înaltimea, locatia geografica, precum si de proiectarea cladirii însesi. Reglementarile de determinare a fortei din vânt sunt stipulate în normativele nationale de resort, respectiv NP 082-04 în România. Încarcarea din vânt pe inchiderile verticale are natura unei presiuni, perpendiculare pe fatada, uniform distribuita pe anumite zone specifice formei cladirii.(componenta tangentiala, rezultata din frecare, se va neglija).

  1. Controlul calitatii lucrarilor
    • Verificari ce se efectueaza inainte de a incepe lucrarile

Trebuie sa se verifice :

Existenta procedurii tehnice de executie a inchiderilor cu tabla ondulata in documentele de calitate ale constructorului;

Existenta proiectului si a detaliilor de executie;

Existenta certificatelor de calitate pentru materiale;

Existenta agrementelor tehnice pentru produse si procedee noi;

Suportul inchiderii – existenta procesului verbal de receptie calitativa a suportului;

Elementele geometrice ale suportului: planeitate, rectiliniaritate, distante dintre axe );

  • Verificari in timpul executiei lucrarilor si a lucrarilor executate.

Trebuie sa se verifice:

– daca se respecta procedura tehnica de executie;

– daca se respecta proiectul si detaliile de executie;

– petrecerile minime sa se incadreze in specificatiile producatorului daca nu sunt specificate altfel in proiect.

– petrecerile laterale la tabla ondulata sa fie minim jumatate de ondula si sa includa obligatoriu creasta ondulei;

– respectarea sensului de montaj de la soclu spre atic;

– respectarea eventualelor sisteme de suplimentare la petreceri si strapungeri (cordoane de chit , garnituri , saibe) astfel incat la receptie sa nu patrunda apa prin elementele de  inchidere;

– realizarea protectiei anticorozive a panourilor din tabla si a elementelor metalice de montaj;

Pentru elementele de tinichigerie se va verifica:

– burlanele trebuie montate vertical , cu abateri de max 0,5 cm / m , bine fixate cu bratari din tabla zincata, cu tronsoanele petrecute etans , cel superior in cel inferior pe 6 cm, iar la imbinarea cu tuburile de fonta din canal sa nu existe pierderi de apa;

– glafurile si sorturile sa aiba panta transversala spre exterior , sa fie prevazute cu lacrimare si sa fie bine fixate cu acesorii de prinder , iar strapungerile lipite cu cositor;

– amplasarea , prinderea corecta si etansarea imbinarilor pieselor de racordare in camp , la colturi si la goluri;

             5.3. Verificari in vederea receptiei

Trebuie sa se verifice:

– existenta si continutul certificatelor de calitate ale materialelor;

– existenta agrementelor tehnice pentru produse si procedee noi;

– inchiderile sa indeplineasca functia de etansare la apa, la vant, la ploaie sau zapada; la examinarea inchiderii pe interior nu se admite ca aceasta sa prezinte interspatii prin care sa se vada lumina din exterior;

– verificarea de suprafata se va realiza vizual si eventual prin tatonare, urmarind corectitudinea si calitatea modului de aplicare, lipire, racordare, acoperire,asigurare si protectie a structurii de inchidere;

– verificarea documentelor privind controalele (procese verbale) de calitate efectuate pe parcursul desfasurarii lucrarilor.

  1. Masurare si decontare

Inchiderile din tabla ondulata se masoara la metru patrat suprafata desfasurata real executata.

Elementele  liniare se masoara la metru liniar, conform specificatii furnizor.

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

  1. Receptia lucrarilor

Receptia lucrarilor se va executa în comun, de catre beneficiar, proiectant si executant, în conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice în vigoare, avându-se în vedere criteriile si nivelurile expuse în prezenta reglementare si în mod special aspectul suprafetelor executate (care trebuie sa fie continue, uniforme, corect fixate pe suport, fara alte defecte), consemnate atât pe etape, prin procese verbale de lucrari executate, cât si pentru toata lucrarea, prin procese verbale de receptie.

La terminarea executiei se vor întocmi formele de receptie a lucrarii (cu eventuale observatii ce vor fi însusite si operate de executant) în baza constatarilor si verificarilor efectuate de o comisie formata din executant, proiectant si beneficiar.

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

 7.2. Receptia finala

Recepția lucrărilor la învelitori se va face la completa terminare a execuției lor, inclusiv tinichigeria si va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

Urmarirea comportarii în exploatare se va face în conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice în vigoare.

Asigurarea urmaririi comportarii în timp, în conditii normale de utilizare a inchiderilor din tabla onulata, se va face prin grija beneficiarului, o data pe an.

 

 

This website uses cookies.