Casete structurale pentru fatada

  1. Generalitati
  • Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea casetelor structurale pentru fatada, parte componenta a sistemului de fatada metalica termoizolata.

  • Standarde si normative de referintă

SR EN 10025-1:2005           Produse laminate la cald din oțeluri pentru construcții. Partea 1: Condiții tehnice generale de livrare.

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Inginerului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate la fatada.

Certificate

Contractorul va furniza Inginerului:

  1. a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare
  2. b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.
  3. c) Certificate de calitate pentru materialele folosite

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Inginer se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de placare la fatada cu tabla cutata.

Panouri mostra

Inaintea începerii lucrarii, contractorul va executa un fragment de perete-mostra, utilizând materialele, produsele, accesoriile si tehnologia aprobate.

Peretii mostră se execută acolo unde se cer de catre inginer. Pe durata executiei lucrarii peretii mostra nu se vor distruge sau deteriora.

  1. Receptia lucrarilor executate anterior montarii elementelor de inchidere, coordonarea si interfata cu alte specialitati

2.1. Antreprenorul lucrarilor de montaj a casetelor metalice la invelitoare si pereti va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

2.2. Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-montare stalpi, grinzi principale, pane, contravantuiri acoperis

-turnare soclu perimetral

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea inchiderilor.

2.3. La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect. Acest lucru decaland inceperea montarii elementelor de inchidere cu casete metalice pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

2.4. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

2.5. Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa inchiderile cu casete metalice va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

  1. Materiale si constructie

3.1. Casete metalice sau structura metalica traverse si elemente verticale

Pentru pereti la spatiile incalzite se vor folosi :

-la interior – casete din otel, de tip „C” dispuse cu nervurile orizontale, zincate pe ambele fete, cu protectie la coroziuni si vopsite pe fata interioara RAL 9010.

-la exterior – panouri din tabla cutata montate cu nervurile vertical, din otel, zincata pe ambele fete, cu protectie la coroziuni si vopsita pe fata exterioara RAL 9010 .

-grosimea tablei se va alege prin calcul, tinand seama de normele in vigoare si de indicatiile furnizorului

Pentru pereti la spatiile neincalzite se vor folosi:

-la interior – structura metalica secundara

-la exterior –  panouri din tabla cutata montate cu nervurile vertical, din otel, zincata pe ambele fete, cu protectie la coroziuni si vopsita pe fata exterioara RAL 9010 .

 3.2. Dispozitive de prindere

-dispozitivele de prindere vor fi cele recomandate de furnizor

Casetele se fixeaza de elementele verticale perimetrale ale structurii de rezistenta. Ele se monteaza orizontal, pe fata exterioara a stalpilor cu ajutorul suruburilor autoforante sau a bolturilor, iar suplimentar pot fi ancorate.

Prinderile casetelor una de cealalta se realizeaza cu suruburi de fixare inoxidabile, la interval de 500mm. In cazul in care casetele sunt folosite ca structura secundara de rezistenta atunci distanta dintre prinderi trebuie sa fie de maxim 300mm. Pentru zonele in care se face racord la golurile de ferestre si usi se recomanda folosirea profilelor de intarire furnizate de acelasi producator.

 3.3. Vata minerala

-panouri din vata minerala semirigida dispusa in interiorul casetelor tip „C” avand grosimea de 150mm .

-panouri circulabile din vata minerala rigida caserata pe o fata pentru acoperis

3.4. Alte observatii

Casetele structurale tip C pentru fatade sunt confectionate din tabla de otel galvanizat acoperit cu un strat de protectie din Polyester, Plastisol, Pural, iar materialul de placare exterioara este tabla cutata trapezoidala – descrisa la capitolul Tabla profilata.

Profilul casetei joaca rol multiplu: finisaj interior, structura secundara pentru fixarea finisajului exterior si suport pentru termoizolatia din vata minerala (descrisa la capitolul 2.3 Termoizolatii fatada) . Aceasta se aseaza in adancimea casetei structurale, iar grosimea saltelei de vata minerala va trebui aleasa in asa fel incat sa corespunda adancimii casetei structurale.

Suprafata interioara este finisata si nu necesita alte lucrari.

Grosimea totala a peretelui termoizolant este stabilita in proiectul de arhitectura.

Grosimea tablei casetei structurale este stabilita in proiectul de rezistenta.

Fatada obtinuta trebuie sa fie compacta si etansa – atat la imbinarea elementelor casetei, cat si la imbinarea acestora cu scheletul se fixeaza benzi de etansare, care previn formarea puntilor termice. Casetele au rol si de bariera de vapori pentru termoizolatie.

  1. Executia lucrarilor de inchidere cu profile din tabla.

 4.1. Lucrari premergatoare

Protectia pe timpul transportului: Elementele metalice vor fi protejate cu materiale alese corespunzator pe perioada transportului.

Se va asigura protectia elementelor in timpul transportului si depozitarii pentru a preveni deformari mecanice, pete, decolorare si coroziune.

Depozitarea va fi intr-o zona acoperita,  curata, uscata, evitind contactul direct cu solul.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transporturi, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

Inainte de montaj executantul va verifica daca structura este pregatita si are calitatile necesare pentru montare.

Se vor controla alinierile structurii pentru a se asigura planeitatea peretilor.

Proiectantul va fi informat de orice conditii inadecvate montajului, acesta cerind remedierea lui.

 4.2. Punerea in opera propriu-zisa; montajul

Se recomanda montajul asigurat de catre firma furnizoare sau o firma acreditata de catre aceasta; daca nu este posibil, este obligatorie asistenta tehnica oferita de catre firma furnizoare.

Lucrarea de montaj se va face in conformitate cu un proiect de detaliu al furnizorului corelat cu proiectul general si aprobat de proiectantul general al lucrarii si sub directa supraveghere a reprezentantului autorizat al firmei furnizoare.

Toate accesoriile de montaj vor fi conform caietului de intstructiuni tehnice ale furnizorului de panouri.

– daca nu se precizeaza altfel, elementele metalice vor fi montate in stare completa.

– fixarea : Numarul, tipul si dimensionarea fixarilor, precum si diblurile vor fi stabilite cu furnizorul conform incarcarilor si cerintelor mentionate in proiect dar minimum un punct de fixare la 2ml pentru casetele interioare de tip „C” ;

– protectia anticoroziva: Toate piesele de fixare se vor alege din materiale necorozive, sau protejate anticoroziv.

– prinderile se vor concepe si monta in asa fel incat sa asigure transferarea incarcarilor, de la elementele metalice la constructie.

– ordinea lucrarilor la pereti: casetele metalice de tip „C” se vor fixa de profilele metalice tip teava 150x150mm care fac parte integranta din structura de rezistenta a constructiei, respectand detaliile furnizorului pentru rosturile in camp, colturi, elemente de capat, soclu, atic si in jurul tamplariei. Dupa montarea casetelor tip „C”, in interiorul acestora se vor monta panourile de vata minerala semirigida. Pe profilele casetelor de tip „C” se vor fixa panourile de tabla cutata cu nervurile asezate vertical.

– ordinea lucrarilor la invelitoare: pe panele din beton precomprimat se monteaza casetele metalice cu profile trapezoidale. Dupa montarea tablei se monteaza placile rigide circulabile din vata minerala bazaltica. Placile rigide de vata minerala vor fi caserate pe o singura fata cu folie de aluminiu armata cu fibra de sticla – avand rol de bariera de vapori. Peste placile de vata minerala se aplica doua straturi de membrana bituminoasa cu rol de hidroizolatie si strat finit.

 4.3. Influenta conditiilor meteorologice

Lucrarile de inchidere cu panouri din tabla la pereti si invelitoare se vor executa numai in urmatoarele conditii climaterice: iarna, la temperaturi de minim + 10 grd. C, vara intre +10 si +30 grd. C, umiditate 65%. Nu se vor executa pe ploaie, soare direct  sau vant puternic.

La variatiile de temperatura dilatarile si contractiile nu trebuie sa influenteze etanseitatea fatadei.

  1. Controlul calitatii lucrarilor; cerinte specifice proiectului;

Se verifica certificatele de conformitate ale materialelor.

Se verifica calitatea imbinarilor executate mecanic.

  • Livrare si montaj: Se va oferta confectia, livrarea si montajul elementelor metalice, inclusiv prinderi, profile de legatura si acoperire, precum si toate lucrarile si activitatile necesar ce conduc la obtinerea unor lucrari fara defecte din punct de vedere arhitectural, al sigurantei in exploatare etc.
  • Activitati : In pretul unitar vor fi incluse toate activitatile descrise atata vreme cat nu sunt cuprinse in pozitii speciale.
  • Prinderi: Pentru ancorarea, fixarea, casetelor metalice, nu exista nimic prevazut la constructie (placi inglobate, sine cu praznuri, etc.)

Includeri: Toate componentele (de ex.:suruburi, otel, dibluri, etc.) si activitatile vor fi incluse in pretul unitar.

  1. Masurare si decontare

La metru patrat, conform specificatii furnizor.

  1. Receptia lucrarilor

 7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

 7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii conditiilor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului „Casete structurale pentru fatada”

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.

 

 

 

 

 

 

Revino la inceputul articolului