Investigatii de laborator

INVESTIGAŢII DE LABORATOR – ANALIZE, INCERCARI, PROBE

 

SPECIFICATII GENERALE

Analizele macroscopice efectuate pe monument au permis o serie de evaluări de natura fizico – chimice ce au stat la baza realizării propunerilor de tratament. Este însă necesară continuarea acestor investigații cu analize microscopice, numeroase teste şi probe efectuate în laboratoare de specialitate pentru a permite punerea in practica in condiții optime a propunerilor menționate.

  1. DATE GENERALE

Se executa de către Restauratorul Specialist în strânsă colaborare cu specialişti atestați să execute astfel de analize (ingineri chimisti). Se preleveaza probe invazive, fara a afecta calitatea de monument istoric (esantioane mici din locuri putin vizibile, din zone de degradare maxima). Se va alege zona cea mai degradata pentru prelevarea probelor.

  1. ELEMENTE COMPONENTE

Sunt conținute procurarea rapoartelor de analiza cu concluziile aferente pentru   investigațiile şi testele solicitate.

  1. CARACTERISTICI

Se executa cu minuțiozitate şi atenție, inainte de începerea lucrărilor.

  1. TEHNOLOGIE

In cazul probelor la piatra: se are in vedere solicitarea înainte de toate a unui Releveu Petrografic care sa arate tipologia si modul de distribuție al diferitelor tipuri de roca pe suprafața monumentului. Studiul trebuie efectuat de un institut sau laborator atestat pentru astfel de lucrări.

Se stabilesc criteriile ce vor sta la baza analizelor;

Se preleveaza probe pentru mortarele de restaurare ce trebuie analizate cat  şi eşantioane de caramida/piatra pe care s-au executat probe de consolidare cu diferite produse, in vederea determinarii compozitiei chimice a acestora pentru a se putea reface reteta originala.

In cazul picturilor: se recolteaza probe numai de catre ingineri chimisti in stransa colaborare cu pictorul restaurator. Esantioanele nu vor avea diametru mai mare de 1 cm. Este interzisa desfacerea, exfolierea picturii. Se noteaza toate zonele din care au fost prelevate probe.

Pentru lemn se recolteaza probe din zonele degradate afectate de carii, ciuperci, umezeala. Nu se decupeaza lemn din elemente decorative care sunt integre. Este strict interzisa prelevarea de probe din zone vizibile. Prin analiza asupra lemnului se urmareste determinarea factorilor de degradare pentru a stabili tratamentul corect.

Zidarii de caramida/piatra: se cauta zone degradate si se preleveaza probe numai din acestea. Nu se vandalizeaza monumentul in scopul obtinerii de probe pentru studiul in laborator. Vor fi prelevate probe din mai multe zone, pe orizontala si verticala intrucat s-a constatat ca de multe ori zidariile au fost incepute cu un tip de caramida de epoca si terminate cu caramizi preluate de la alte lucrari mai vechi decat dateaza monumentul. De asemenea exista varianta in care au fost facute reparatii de-a lungul timpului, acestea efectuandu-se cu caramizi din epoca respectiva.

In cazul placilor de piatra naturale deosebite (marmura, granit, etc) se procedeaza la degradarea unor esantioane in laborator si apoi pe acestea se studiaza solutiile optime de curatare, inainte de a fi aplicate pe elementele originale. Esantioanele vor fi create din pietre naturale identice cu cele din situ, alegandu-se acelasi tip de piatra/cariera/granulozitate/culori/etc.

  1. APLICABILITATE

Studiile vizează întregul Monument;

Probele se realizează funcție de necesitățile stabilite in prealabil;

Eşantioanele cu teste de consolidare vor viza consolidanții propuşi şi tipurile de piatra existente pe monument.

  1. MATERIALE
    • diferite agregate din piatra, nisip
    • diferite tipuri de lianți
    • consolidanți
    • eşantioane de piatra naturala, caramida, lemn, fresca, etc
  1. UNELTE SI UTILAJE

-pensule

-scule şi echipamente pentru lucrări specifice de pietrărie, lemn, caramida

 

 

  1. MASURAREA LUCRARILOR

Se măsoară la lucrare (set complet de analize).