Specificatii tehnice privind montajul tamplariilor

1.      Generalitati

  • Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatiile tehnice privind echiparea si montajul tamplariei (usi, ferestre), in conformitate cu indicatiile din proiect si in conformitate cu legea 10/1995, privind calitatea in constructii. Produsele vor avea agremente tehnice valabile. Se vor respecta cu strictete prescriptiile de punere in opera ale producatorului.

Amplasare: conform planurilor de arhitectura.

1.2. Standarde si norme

STAS 1637-73 Usi si ferestre. Denumirea conventionala a fetelor usilor si ferestrelor, a sensului de rotatie pentru inchiderea lor si notarea lor simbolica

STAS 4670-74 Modularea constructiilor, goluri pentru usile si ferestrele cladirilor de locuit si social culturale

STAS 32-73                  Tamplarie pentru constructii civile si industriale. Terminologie

STAS 10379-75             Ferestre si usi de balcon din lemn cu geam termoizolant pentru constructii civile

STAS 1046 1-76            Ferestre si usi de balcon din lemn cuplate pentru constructii civile. Tocurile oarbe metalice vor fi conform NII de productie

Echipament

Inainte de comandarea si livrarea oricaror materiale pe santier se vor pune la dispozitia consultantului spre aprobare urmatoarele:

– cate doua mostre pentru fiecare tip de produs usa, ferestra. Mostrele vor fi complet echipate cu geamuri garnituri de etansare si feronerie.

Prin aprobarea mostrelor de catre consultant se intelege si aprobarea modului de echipare.

  • Mostre si testări

Antreperenorul de Specialitate are obligataia de a prezenta Arhitectului sau Antreprenorului General / Beneficiarului, mostre ale sistemului de tamplarie ce vor contine toate subansamblurile implicate in proiect. Acestea se vor pastra pana la terminarea lucrarilor.

Executantul prin laboratorul sau de santier sau prin colaborarea cu unitati de specialitate va efectua toate incercarile si determinarile rezultate din aplicarea prezentului caiet de sarcini.

Executantul este obligat sa asigure toate masurile tehnologice si organizatorice care sa conduca la respectarea stricta a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

Materialele ce vor fi puse in opera vor avea caracteristicile tehnice conform standardelor si normativelor de fabricatie si vor corespunde prevederilor din proiect

Verificarea materialelor aduse pe santier se efectueaza de catre conducatorul tehnic al lucrarii si se refera la dimensiunile si calitatea materialelor prevazute in documentatia de executie.

Materialele nu vor fi puse in lucru daca nu sunt insotite de certificate de calitate.

2. Materiale

– tamplarii din aluminiu – exterior;

-tamplarii metalice

– tamplarii – usi interioare din material lemnos

– keder din cauciuc tip A19;

– garnitura de etansare;

– feronerie din productia curenta si cea speciala;

– completarea vositoriei anticorizive la fixarea tocurilor oarbe metalice si a tocurilor propriu-zise;

– montarea foilor mobile precum si a geamurilor;

– inlaturarea imbracamintii din folie;

– retusuri si completari;

– finisarea si etansarea tamplariei in gol prin pervazuri, prin baghete, profilate sau eventuale cordoane de chit;

– montarea eventualelor galerii si rilogi.

Transport (livrare, depozitare, manipulare)

Se va sigura protectia tamplariilor, ferindu-le de degradarea atat la depozitare, cat si la manipulare. Toate suprafetele tamplariei trebuie protejate cu carton ondulat, eventual si folie fixata cu saci protectori pe perioada introducerii mobilierului si a corpurilor de iluminat.

Furnizorul :

Livreaza materialele de calitate si in cantitate  corespunzatoare, cu documentele de calitate aferente (certificat de calitate, declaratie de conformitate, agrement tehnic ).

Asigura documentatia tehnica, necesara pentru punerea in opera a materialelor livrate.

Asigura, la cerere, consilierea tehnica.

3.Conditii de executie

Date despre sistemul de profile:

Pentru datele despre dimensiunile standard ale profilelor (adancimea de montaj si

lalimea vizibila) precum si caracteristicile constructiei in pozitiile de detaliu (tablou de tamplarie), se vor consulta prescriptiile tehnice si caietele de sarcini ale producatorului.

Pentru sistemul de profile oferit se vor respecta prescriptiile si regulile de prelucrare ale producatorului de profile.

Producatorul de profile, respectiv furnizorul de profile trebuie sa prezinte la cererea beneficiarului un certificat ISO.

 

Cerinte pentru constructie:

Alegerea profilelor – Profilele izolate termic sunt alcatuite din o parte exterioara si o parte interioara care sunt unite cu o punte izolatoare (de rupere termica) din material plastic de calitate inalta (de exemplu: fibra de sticla din poliamida durificata) cu lungimea de min 27 mm.

Profilele trebuie sa suporte incarcarile in mod sigur. Intre partea interna si cea externa, fortele taietoare aparute trebuie sa se transmita in siguranta prin cuplare (fara glisari intre partea de profil interna si cea externa. La fatade  si luminatoare, partile exterioare si interioare ale profilelor sunt prinse solid una de cealalta. Momentele de inertie oferite de producatorul de profile trebuie avute in vedere la alegerea profilelor .

Profilele izolate termic trebuie sa fie clasificate conform prescriptiilor in grupe de materiale conform DIN 4108.

Pentru legaturile cu cladirea trebuie prevazute sisteme de profile cu cleme si cordoane de izolare.

Principiul izolarii termice este prevazut pentru intreaga constructie.

Drenajul apei si eliberarea presiunilor ( de vapori) – aerisirea, respectiv drenajul falturilor si al camerelor anterioare ale profilelor trebuie realizat asa incat umezeala sa fie dirijata catre exterior. Drenarea camerei anterioare trebuie realizata in totalitate. Eliminarea presiunilor din falturile de geam trebuie facuta conform prevederilor producatorilor de geam izolat

Pervaz exterior – Daca nu sunt alte prevederi, pervazurile folosite sunt din Aliaje asemanatoare profilelor de rame si sunt inclinate cu 8°. Pervazul se va prinde prin insurubare de profilul de baza. Impotriva ridicarii si a fluturarii, pervazurile se asigura cu eclise inoxidabile. Capetele si falturile de dilatare sunt prevazute cu captuseli potrivite.

Acestea formeaza un sistem unitar cu pervazul.

Cerinte statice – Constructia trebuie sa respecte cerintele statice. Dimensiunile si grosimile materialelor sunt, atat timp cat nu sunt prevazute initial, alese de catre ofertant incat sa corespunda solicitarilor.

Incarcarile efective trebuie preluate in siguranta de catre cladire. Pentru incarcarile date de vant, respectiv de zapada, miscarile in caz de seism, se vor respecta normativele STAS 10101/20-90,STAS. 10101/21-92, respectiv normativul P100-92.

Sageata celui mai lung cant de sticla nu trebuie sa depaseasca L/300 dar maxim 8 mm.

Legaturi si rigidizari – Toate legaturile si rigidizarile trebuie construite asa incat sa fie compatibile cu tolerantele cladirii de baza.

Elementele de cuplare (precum suruburi, bolturi, piulite, s.a.) sa fie confectionate din otel-crom-inoxidabil (cel putin calitatea A4 cu continut redus de cupru). Pentru toate cuplajele uzuale si piesele marunte din otel se folosesc materiale zincate in baie topita.

Asamblarile cu suruburi, in totalitatea lor, sunt asigurate contra desurubarii neprevazute. Pentru evitarea coroziunii de contact, trebuie ca la punerea in contact a doua metale diferite sa se foloseasca o piesa intermediara de PVC. Se face exceptie in cazul pieselor de legatura de otel-crom-inoxidabil din domeniul uscat.

Imbinarea profilelor – Coltarii de cuplare trebuie sa se potriveasca in sectiunea interioara a profilului.Imbinarile cap la cap si cele de colt trebuie cuplate rigid si bine izolate. La imbinarile oblice se are in vedere o lipire ireprosabila intre coltar si suprafata oblica (a profilului). Trebuie impiedicata patrunderea apei in constructie si in cazul imbinarilor T si al celor in cruce. Ca material de lipire se foloseste adeziv de metale bicomponent. Imbinarile trebuie sa indeplineasca conditiile de stabilitate, rigiditate si izolare in sectiunea profilului.

Profile de etansare – Material pentru profilul de etansare: APTK; denumirea intemationala: EPDM= Ethylen-Propylen-Terpolymere.

Duritatea, dimensiunile, si profilarea trebuie sa corespunda fiecarui scop de

utilizare in parte. Principiile sunt prevazute in DIN 7863. .

Trebuie folosite sisteme originale de izolare. Pentru cercevele sunt permise numai garniturile de mijloc. Garniturile trebuie sa fie interschimbabile .

La cercevelele cu bataie se foloseste suplimentar fata de garnitura mediana si o garnitura interioara. Ferestrele in doua canate au prevazute garnituri in zona de mijloc.

Feronerie – Este permisa folosirea numai a pieselor originale proprii sistemului, de inalta calitate.

Feroneria trebuie sa fie ajustabila si sa permita asamblarea pieselor suplimentare precum zavoare intermediare, blocaje la rotire, foarfece suplimentare.

Feroneria pentru deschideri roto-basculante este prevazuta cu un dispozitiv de siguranta pentru evitarea manevrarii gresite si cu foarfeca cu piedica suplimentara.

 

Cerinte fizice ale constructiei:

Alungiri – Deformarile pieselor constructiei datorita deplasarilor si a conditiilor de

temperatura sunt dimensionate constructiv, derivand din aceasta stabilirea rosturilor de deplasare si inchidere, a etansarilor la aer si apa.

Rosturile de cuplare cu corpul cladirii sunt etansate fata de apa.

Constructia trebuie sa preia prin elementele de imbinare toate fortele efective si sa le transmita la cladire. Ferestrele si elementele de fatada nu vor prelua sarcini de la corpul cladiri.

In domeniul constructiv, rosturile convenite sunt pentru deplasari nezgomotoase si cu posibilitati de alunecare.

Izolarea la corpul cladirii – Cerinte de protectie la caldura, la umiditate, la zgomot, protectie contra incendiului, cerinte de deplasare ale rosturilor sunt de avut in vedere la alegerea izolarilor. La izolarea rosturilor de imbinare cu materiale izolatoare elastice trebuie avute in vedere prescriptiile producatorului. Aplicarea izolatorilor trebuie facuta numai pe vreme favorabila. La stabilirea latimii rosturilor este hotaratoare deformabilitatea totala admisibila a materialului izolator .

Folii izolatoare (Bariere contra vaporilor) – Legaturile la corpul cladirii sunt izolate cu o folie izolatoare speciala din cauciuc butilic, respectiv APTK ( denumire intemationala EPDM = Ethylen- Propylen- Termopolymere ).

Imbinarea foliilor izolatoare si dispunerile in diverse planuri se face cu respectarea unei suprapuneri suficiente.

La lipirea foliei izolatoare trebuie curatate suprafetele de lipit de materiale/substante straine. Trebuie evitata formarea bulelor de aer intre suprafetele de lipire.

Foliile au latimi minime indicate de producator , si lipiturile vor fi asigurate suplimentar mecanic.

Materiale izolatoare – Se vor monta numai materiale izolatoare termice ignifuge si rezistente in timp. Pentru asigurarea unei bune izolari termice in timp, trebuie impiedicata umezirea materialului termoizolant.

Spatiile goale intre constructia la rosu si precadre trebuie umplute cu materiale izolatoare termic care nu oxideaza.

Izolare termica – La realizarea constructiei trebuie sa nu se produca punti termice. Separarea dintre clima interioara si cea exterioara trebuie sa se faca in zona calda (a profilelor ). Pentru impiedicarea aparitiei condensului, trebuie sa existe o zona de separatie clar definita intre zona calda si zona rece in toate detaliile constructiei de aluminiu cat si la imbinari.

Coeficient de izolare termica geam Kgeam = 1,4 W/mpK

Coeficient de izolare termica profile Kprofile =2.1 W/mpK

Coeficient de izolare termica tamplarie Ktamplarie =2 W /mpK

Permeabilitatea rosturilor.

Permeabilitatea rosturilor si izolarea fonica trebuie sa respecte norma DIN 18055

Protectie la zgomot (izolarea fonica)

Daca in caietul de sarcini nu este cerut pentru inchideri un anumit coeficient de izolare fonica Rw, se va prevedea un minim de 31dB si se vor avea in vedere si prescriptiile normativului DIN 4109 .

Protectie la ploaie si roua – Pentru a se evita formarea punctelor de roua pe geam si profile trebuie avut in vedere mai ales felul si organizarea incalzirii sau a climatizarii.

In conditii de temperaturi scazute la exterior :

-temperatura exterioara text=-30.C

-temperatura interioara tint=+20.C

K=1.8W/m2K (pentru tamplarie ) – se formeaza condens la o umiditate relativa de 50%

Toate legaturile la constructie sunt izolate la interior contra apei, iar la exterior permit eliminarea apei. Trebuie acordata atentie speciala la pozitionarea corecta a ramei in momentul montarii.

Falturile si nuturile de profil in care precipitatiile pot patrunde si in care se poate forma condens trebuie sa aiba din constructie prevazuta posibilitatea de drenare a apej.

Indrumarile de proiectare ale furnizorilor de profile trebuie respectate.

Orificiile de drenare a apei catre exterior sunt protejate cu capacele de protectie.

Protectie la foc – Se vor avea in vedere prevederile normativului P 118-99

Se vor respecta urmatoarele:

-limita de rezistenta la foc a peretilor cortina trebuie sa fie minim 15 minute;

-pentru intarzierea propagarii incendiilor, de la un nivel la altul, prin exteriorul fatadei , vitrarile sunt separate prin zone pline. Aceste zone trebuie sa fie rezistente la foc minim 30 minute.

-pentru intarzierea propagarii incendiilor, de la un nivel la altul, prin interiorul fatadei in dreptul parapetilor si a planseelor pe toata inaltimea acestora spatiul liber se etanseizeaza cu materiale incombustibile, asigurandu-se minim 30 minute etanseitate la foc.

Vopsirea cu pulberi – Grosimea stratului de vopsea este cuprins intre 65 +/- 15 sm pentru suprafetele principale vizibile. Suprafetele secundar-vizibile sunt si ele acoperite cu vopsea. Mostre de culoare sunt prezentate la cerere conducerii lucrarii.

Montajul geamurilor, montarea garniturilor – Izolarea geamurilor si a panelurilor se face cu ajutorul unor sisteme de calitate inalta de gamituri originale APTK -EPDM conform DIN 7863

Montaj si executie – Propunerile de detalii din proiect se vor lua in consideratie, executantul plecand de la acestea va intocmi proiectul tehnologic cu detalii de executie, pe care il va supune verificarii unui verificator atestat MLPAT pentru siguranta in exploatare. Acest proiect va fi supus obligatoriu aprobarii de catre proiectantul general.

Inceperea executiei se va putea face dupa aprobarea acestui proiect.

Proiectarea si propunerile pentru detalii de executie sunt de luat in considerare in formarea pretului.

Consimtamantul arhitectului consta numai in asigurarea concordantei cu caietul de sarcini si caracteristicile arhitecturale pretinse. Raspunderea pentru corectitudinea tehnica, stabilitate, izolatii ramane, dupa eliberarea desenelor de executie, de partea celui care preia contractul.

 

Prelucrare

Debitarea profilelor de aluminiu, in cazul de fata -cu masini de debitat, se efectueaza astfel incat precizia colturilor prin asamblare sa fie indeplinita. Dupa prelucrarile mecanice canturile se curata cu grija. Dupa degajarea spanului propriu profilele de aluminiu prelucrate nu mai trebuie ajustate ulterior.

In timpul prelucrarii trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

-potrivirea exacta si imbinarea colturilor si a imbinarilor T

-montarea la dimensiune exacta si lipirea precisa a gamiturilor, a colturilor de garnitura si a pieselor de etansare

-dimensionarea si ordonarea drenajelor pentru indepartarea apei

-izolarea contactului intre profile, a zonelor crestate si a celor de insurubare

-potrivirea exacta a suporturilor de cercevea

-sistemul instalat original de accesorii de inalta calitate este conform instructiunilor furnizorului/producatorului de accesorii. Trebuie asigurata o functionare impecabila printr-o ungere( dupa caz) si o pozitionare corecta a accesoriilor.

Prelucrarea tablelor – Chiar daca nu se mentioneaza separat in caietul de sarcini, trebuie sa se ia in considerare materiale pentru realizarea unei functionari corecte la inchiderile interioare si exterioare, rame de fixare, constructie invizibila,. materiale ajutatoare, izolatoare, de etansare a rosturilor.

Inchiderile exterioare si interioare sunt realizate din tabla de cel putin doi milimetri grosime.

Prelucrarea tablelor trebuie sa respecte prescriptiile prevazte pentru suprafetele respective.

Piese de ancorare – Fixarea pieselor de ancorare se realizeaza asfel incat sa descarce incarcarile provenite de la constructia de aluminiu, in special de la balamale, lagare, rigle si montanti pe structura de rezistenta. Deplasarile constructiei nu trebuie sa se transmita pieselor de ancorare. Distanta maxima dintre doua puncte de ancorare este mai mica de 800 mm (in cazul tamplariilor). Distanta maxima fata de colturile exterioare este de 150-200 mm. Piesele de ancorare sunt prevazute daca este necesar cu piese deplasabile, reazeme de colt si rigidizari suficiente astfel incat la prelucrari ulterioare ale altor meseriasi sa nu existe influente asupra acestora. Asta nu este valabil pentru incarcarile din santier. Piesele de ancorare trebuie sa permita prinderea, la nevoie a ramelor de lemn cu folie de protectie. Montajul pieselor de ancorare trebuie sa se faca aliniat pe orizontala si pe verticala, la fiecare etaj, conform schitei de masurare.

Cerintele fizice ale constructiei vor fi indeplinite si de piesele de ancorare.

Montajul tamplariilor – Piesele trebuie sa fie legate pe fiecare parte de cel putin doua piese de ancorare. Distanta maxima dintre doua locuri de ancorare este de 800 mm. Distanta maxima fata de colturile exterioare este de 150-200 mm.

Montajul pieselor de ancorare trebuie sa se faca aliniat pe orizontala si pe verticala.

Cerintele fizice ale constructiei vor fi indeplinite si de piesele de ancorare.

Modificarile dimensiunilor conditionate de temperatura care apartin elementelor constructive cat si modificarilor de forma ale pieselor componente de racord trebuie sa fie preluate prin rosturile constructive.

In orice caz trebuie sa se prevada elemente de compensare a dilatarii care sunt etanse la apa, aer, zgomot.

Precadre

Tamplariile izolate se vor monta in precadre din teava de otel zincat la cald cu grosimea minima a peretelui de 2 mm, inclusiv suport perimetral din material izolator cu grosimea minima de 20 mm.

Fixarea precadrelor

Precadrele sunt fixate cu pene de fixare potrivite si cu dibluri expandabile din otel, cel putin M8 in constructia de baza. Spatiul dintre precadre si constructia de baza se umple cu spuma poliuretanica, iar rosturile existente sunt sigilate exterior si interior cu silicon. Izolarea In zona pervazului se face prin asezarea unei folii volante din EPDM.  Folia de legatura se lipeste de corpul cladirii, iar de precadre se fixeaza mecanic. Alte dotari se fac in functie de situatia concreta de la fata locului.

Montajul ferestrelor si al usilor

Elementele de aluminiu se monteaza in precadrele pregatite cu toleranta de montaj necesaar. Intre tocul de aluminiu si precadru se introduc benzi precomprimate. Exteriorul si interiorul rosturilor se sigileaza cu silicon durabil si elastic.

Feronerie de ferestre – conform Tabloului de Tamplarie

Balamale pentru dubla deschidere ( oscilo-batante ) sau deschidere in ax orizonal, cu opritor in pozitia deschis la 30°, conform tablou tamplarie.

Vopsirea

Culoarea pieselor de aluminiu exterioare:             RAL 2001

Tipul geamului

Geam termopan float clar, avand un coeficient de transfer terrnic K=1,4 W/mpK

Grosimea sticlei se dimensioneaza conform cerintelor constructiei fizice si cerintelor statice.

Pentru H<2m fata de cota pardoselii, foaia exterioara de geam este securizata cu test de coating

4. Controlul calitatii

Cel care preia contractul raspunde de calitatea productiei precum si de asamblarea profesionala a elementelor constructiei.

Pentru asigurarea calitatii, in cataloagele producatorilor de profile se afla norme de prelucrare si de montare. Ele sunt la cerere puse la dispozitia beneficiarului.

Verificarile in vederea receptiei au ca obiect:

– aspectul si starea generala

– elemente geometrice – aliniere in cadrul subansamblurilor (fatade, coridoare, holuri) ca inaltime, adancime, verticalitate, centrare

– corespondente cu proiectele aprobate

Acolo unde apar necorespondente, consultantul poate decide completarile si inlocuirile ce se impun.

Predarea de catre constructor a pieselor necesare intretinerii si eventualelor inlocuiri.

 

5. Masuratori si deconturi

Dimensiunile date in caietul de sarcini sunt dimensiunile de proiect. Modificarile de dimensiuni, care la lucrarile de constructie metalica per bucata sunt de pana la +/- 50 mm din dimensiunea totala, nu permit schimbari ale pretului unic. La abateri mai mari se recalculeaza pretul conform cu modificarile suprafetei.

Inainte de darea in executie a tamplariei, executantul va efectua, pe propria raspundere un releveu al golurilor.

Tamplaria se va plati la mp, diferentiat pe tipuri, dimensiuni si nivel de decorare.

Lucrarile de inchidere a golurilor fata de tamplarie se vor plati separat, defalcat pe genuri de operatiuni si materiale.

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative. Pe parcursul lucrarilor pot apare modificari. Acestea nu influenteaza pretul unitar. Pentru comandarea materialelor antreprenorul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere. Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate. Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre beneficiar si antreprenor.

 

6. Receptia lucrarilor

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si beneficiar numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate. Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari. Nu se prevad abateri de la prevederile punctului. Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, beneficiar si antreprenor si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.