Balustrade de fier forjat sau alama si maini curente inox sau alama

1.      Generalitati

  • Obiectul specificatiei

Acest capitol cuprinde specificatii tehnice pentru lucrarile de balustrade de fier forjat  sau alama si maini curente inox sau alama la scari interioare si exterioare, precum si la balcoane si terase, in conformitate cu legea 10/1995, privind calitatea in constructii. Balustradele din fier forjat se vor realiza atat la scarile noi din B.A. de la interior cat si la exterior si la rampa.

Pentru conditii speciale de realizare a balustradelor si mainilor curente functie de specificul lucrarii de materiale neutilizate frecvent in executie se stabilesc specificatii tehnice suplimentare de comun acord, intre proiectant, executant si achizitor.

Produsele vor avea agremente tehnice valabile. Se vor respecta cu strictete prescriptiile de punere in opera ale producatorului. Amplasare : scari interioare si exterioare ; rampa de acces persoane cu handicap.

  • Standarde si norme

C56 –85 Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii aferente.

D290 – 77 Norme generale de protectie PSI

P118- 99 Norme tehnice privind protectia PSI

STAS 7771/1 –81 Masuri de siguranta contra incendiilor , determinarea rezistentei la foc a elementelor de constructii.

Alte normative si standarde specifice fiecarui material si produs utilizat pentru balustrade.

NSSM pentru sudarea si taierea metalelor 71/02.03.1995   48/14.03.1995

NSSM pentru constructii si confeconstructii metalice 56/29.01.1997 18/6.02.1997

STAS 3272/80

 

Echipament

Toate materialele utilizate pentru balustrade si maini curente  vor fi testate  in prealabil de furnizor si vor fi atestate calitativ. Inainte de executarea comenzilor  si livrarea  materialelor furnizorii vor prezenta mostre de produse si materiale in special la:

-doua mostre material privind balustrada si mana curenta ( fier forjat,  alama , etc.)

-doua mostre de sectiuni privind tipul de bare si tevi

-doua mostre privind piesele de prindere, etc.

-doua mostre prindere piese speciale acces persoane cu handicap

Pe santier se verifica calitatea materialelor, concordanta cu specificatiile din fisele de produs si in caz de dubii se pot face probe si testari in laboratoare specializate.

2.      Materiale

2.1. Balustradele pot fi confectionate din fier forjat sau alama in timp ce alte parti componente pot fi realizate din lemn sau policarbonat, sticla sau combinatii. Profilele folosite pentru confectionarea balustradelor pot fi variate, de la bara si teava (rotunda sau rectangulara in sectiune) la platbande, corniere si tabla de diverse dimensiuni. Balustradele din inox se pot folosi si pentru exterior. Elementele din alama si lemn se folosesc doar la interior.

       2.2.  Mainile curente pot fi integral metalice din inox sau din alama. Pentru cele din inox teava are un diametru care variaza intre 40 X 1.5 si 50 X 1.5 si pot fi folosite atat la interior cat si la exterior. In cazul mainii curente din alama dimensiunile diametrului variaza intre aceeasi parametri, dar se recomanda a fi folosite numai la interior. Se poate opta pentru realizarea unei maini curente din lemn pe suport metalic, cu teava sau platbanda din inox, alama sau fier sau chiar integral din lemn, dar cu prinderile (consolete) metalice.

       2.3. Montantii pot fi executati din teava al carei diametru poate varia intre 28 X 1.5 si 40 X 1.5 din tabla sau platbanba. Distanta maxima in interax este de 1.4 m. Sistemul de fixare al montantilor poate fi pe trepta sau in lateralul vangului, cu conexpanduri sau dibluri.
       2.4.Panourile balustradelor pot fi executate din profile metalice, tabla sau bara cu diametrul de la 8 la 22mm, din placi de policarbonat sau din foi de sticla.

      2.5. Elemente de prindere speciale din inox sau alama. Prinderea se va executa in pardoseala, in trepte, in perete, in parapeti.

      2.6. Transport (livrare, depozitare, manipulare)

Livrarea tuturor materialelor se face pe baza de conventie intre executant si furnizor, acestea fiind insotite de certificate de calitate.

Transportul se face cu mijloace auto luand masuri de acoperire a acestora pentru evitare degradarii.

Manipularea se face  cu mijloace tehnice din dotarea executantului, functie de materiale si dimensiunile acestora. Se va avea in vedere ca la locul de executie sa fie aprovizionate numai cu cantitati ce se pun in opera intr-un schimb.

Transportul materialelor pe verticala si prin spatii inchise se va face cu grija pentru a nu afecta prin lovire structura si elementele de constructii finisate.

3.      Conditii de executie

Executia lucrarilor se va face numai de catre echipe specializate in aceasta categorie de lucrari si numai dupa ce structura de rezistenta este terminata. Se vor respecta detaliile din proiect specifice fiecarei operatii sau categorii de lucrari.

Inainte de montarea balustradelor si mainilor curente se va verifica in prealabil calitatea, respectiv planeitatea stratului suport. Se vor verifica dimensiunile parapetilor, inaltimile si lungimile rampelor etc.

Se vor respecta lungimile si latimile parapetilor, inaltimile. Se executa in prealabil toate lucrarile de finisare a parapetilor cu tabla din aluminiu sau piatra si se vor practica strapungerile necesare montajului. Se vor prevedea pe cat posibil elemente prefabricate modulate, toate lucrarile de taiere, fasonare si eventual preasamblare a unor elemente se va face la sol pentru a se elimina pe cat posibil executarea acestora la punctul de lucru.

4.      Controlul calitatii

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si achizitor numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate.

Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari.

Nu se prevad abateri de la prevedrile punctului.

Verificarile se fac de catre proiectant, achizitor si executant si constau in:

-respectarea prevederilor din proiect

-existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse

-existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale

-se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate

 

5. Masurare si decontare

Balustradele se masoara la metru patrat suprafata desfasurata real executata.

Mainile curente si elementele  liniare se masoara la metru liniar.         Elementele de prindere punctuale se masoara la bucata

Cantitatile din listele de lucrari sunt aproximative. Pe parcursul lucrarilor pot aparea modificari. Acestea nu influenteaza pretul unitar. Pentru comandarea materialelor executantul va consulta planurile de executie, respectiv va masura la fata locului si va determina cantitatile exacte de pus in opera pe propria raspundere. Decontarea se va face pe baza receptiei si a masurarii cantitatilor efectiv executate. Decontarea se face conform clauzelor contractuale dintre achizitor si executant.

 

6.      Receptia lucrarilor

Terminarea lucrarilor se constata de proiectant si achizitor numai dupa ce se constata ca au fost executate, toate lucrarile prevazute in proiect si prin dispozitii de santier  si sunt de calitate. Se incheie proces – verbal de receptie pe categorii de lucrari. Nu se prevad abateri de la prevederile punctului. Abaterile admise pentru fiecare material sunt prevazute in standardele de referinta specifice mentionate.

Verificarile se fac de catre proiectant, achizitor si executant si constau in: respectarea prevederilor din proiect, existenta proceselor verbale de receptie pentru lucrari ascunse, existenta certificatelor de calitate pentru produse si materiale, se verifica uzual calitatea lucrarilor si se dispune refacerea celor necorespunzatoare executate.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.