SISTEM TERASA NECIRCULABILA – REZIDENTIAL

SISTEM DE TERASA NECIRCULABILA PESTE SPATIU LOCUIT – (rezidential)

  1. Generalitati
    • Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea sistemului complet termo- si hidroizolant de invelitoare.

Lucrarile cuprinse contin realizarea straturilor invelitorii, inclusiv racordurile la guri de scurgere, atice, instalatii si esafodaje care trec prin acoperis si luminatoare, rosturi de dilatare etc.

 

  • Standarde si normative de referintă

Standarde de referinta

SR EN 13967:2005/ A1:2007                   Foi flexibile pentru hidroizolații. Foi de material plastic şi de cauciuc de etanşare împotriva umezelii, inclusiv foi de material plastic şi de cauciuc pentru etanşarea cuvelajelor. Definiții şi caracteristici

SR EN 13984:2005/ A1:2007                   Foi flexibile pentru hidroizolații. Foi de material plastic şi de cauciuc utilizate ca straturi pentru controlul vaporilor. Definiții şi caracteristici.

SR EN 13162:2009                                   Produse de termoizolare pentru clădiri – Produse fabricate din vată minerală (MW) – Specificație.

SR EN 13501-1                                         Clasificarea produselor pentru constructii în functie de comportarea la foc – Partea I: Clasificarea în functie de rezultatele încercarilor de reactie la foc

SR EN 13163:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din polistiren expandat (EPS). Specificatie

SR EN 13164:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din polistiren extrudat (XPS). Specificatie

SR EN 13165:2009                                               Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din spuma rigida de poliuretan (PUR). Specificatie

SR 1500/96                                               Ciment Pa 35.

SR 7055/96                                                           Ciment Portland alb.

 

Normative si prescriptii tehnice

NP 069 2002                     Normativ pentru alcatuirea invelitorilor la constructii;

C 107-2002                                   Normativ pentru proiectarea si executarea lucrarilor de izolatii termice la cladiri;

NP 040-2002                     Normativ privind proiectarea, executarea si exploatarea hidroizolatiilor la cladiri

C107/7-2002                     Normativ privind proiectarea la stabilitate termica a elementelor de inchidere a cladirilor

C 217-1983                                   Normele tehnice privind alcătuirea şi executarea hidroizolației cu folii din PVC plastifiat la acoperişuri

STAS 2472/86                   Receptoare de colectarea apelor.

STAS 1667/76                   Agregate naturale grele pentru betoane si mortare.

STAS 1030/85                   Mortare obisnuite de ciment.

C 112/86                            Proiectarea si executarea hidroizolatiilor cu materiale bituminoase la

constructii.

 

  • Mostre si testări

Contractorul va prezenta Arhitectului specificatiile producatorului si certificatele de calitate pentru toate materialele utilizate.

Certificate

Contractorul va furniza Arhitectului:

a) Buletine de laborator pentru fiecare tip de testare

b) Buletine de laborator executate de fiecare data când este necesar sä se schimbe furnizorul unui material.

c) Certificate de calitate pentru materiale folosite (accesorii metalice, hidroizolatii, termoizolatii, sape, etc.).

 

Costul testelor

Toate costurile aferente testării si asigurarii rapoartelor sau certificatelor aferente, indiferent dacă sunt cerute prin specificatii sau de către Arhitect, se vor suporta de Contractor, adică se vor include în preturile unitare pentru lucrările de terasa.

 

Se vor prezenta spre avizare beneficiarului şi proiectantului mostre de izolatii.

Toate materialele şi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate.

De comun acord proiectant – beneficiar se vor stabili tipurile de materiale folosite.

 

Echipament

Inainte de comandarea si livrarea oricaror materiale la santier se vor  pune la dispozitia consultantului spre aprobare urmatoarele mostre:

-termoizolatie din placi polistiren celular/extrudat cu grosimea cumulata de 22 cm

-termoizolatie din placi de vata minerala cu grosimea de minim 10 cm (daca este cazul pentru suplimentare la interiorul constructiei)

Acolo unde este cazul pentru fiecare tip de material cate doua mostre. Prin aprobarea mostrelor de consultant se intelege si aprobarea materialelor.

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de terasa va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea montarii  se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-finalizare structura atic

-receptie placa b.a. (strat suport pentru sistemul de terasa)

-montarea oricaror instalatii exterioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea straturilor izolante.

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a regulilor tehnologice care asigura rezistenta si stabilitatea, a abaterilor, a pozitionarii elementelor fata de axe, grinzi si centuri.

Elementele care nu indeplinesc conditiile de calitate se demoleaza si se refac corect, acest lucru decaland inceperea montarii straturilor care alcatuies terasa pana in momentul in care se va asigura suportul necesar.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control.

Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

Plecand de la planurile generale de arhitectura si de la planurile sale, antreprenorul care va executa terasa va trebui sa-si  realizeze lucrarile in perfecta sincronizare cu celelalte parti.

 

3. Materiale si constructie

Montarea, incepand de la placa din beton armat catre exterior:

  • beton de panta avand grosimea minim 5 cm impregnat cu solutii de protectie la apa, inghet, coroziune, uzura; Clasa C8/10 (B150)
  • amorsa (emulsie sau cu solutie de bitum cu minimum 300 g/m2)
  • membrana termosudabila din bitum aditivat SB5 cu rol de bariera de vapori si strat de difuzie pentru stratul inferior al hidroizolatiei – clasa de reactie la foc E
  • hidroizolatie bituminoasa elastomerica termosudabila. Strat superior hidroizolatie – Clasa de reactie la foc E – in 2 straturi
  • polistiren extrudat 22 cm (densitate minima 32 kg/mc si RMIN = 300 kPa) – Clasa de reactie la foc E
  • strat de separatie din geotextil 100 gr/mp
  • pietris 5 cm grosime cu granulatie de 16-31 mm pe o latime de 100 cm in jurul receptorului, si granulatie de 7-15mm in camp

 

4. Executia lucrarilor

Transport (Livrare, depozitare, manipulare)

Se va sigura protectia materialelor folosite in mod corespunzator, ferindu-le de degradarea atat la depozitare, cat si la manipulare. Se va urmari punerea imediata in opera a materialului pentru a se evita pe cat posibil depozitarea intermediara. Se va respecta normativul C 155-81 si STAS 10833-80.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transporturi, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

 

4.1. Lucrari ce trebuie terminate inainte de inceperea lucrarii de termoizolatii;

Se va verifica daca stratul suport este corespunzator pregatit urmarindu-se daca este asigurata planeitatea necesara, umiditatea stratului suport.

Stratul suport nu trebuie sa aiba straturi neaderente sau care se pot coscovi;

Suprafata stratului suport trebuie sa fie continua, neteda, fara asperitati si reliefuri.

A se verifica in prealabil cu bolobocul. Abaterile de la planeitate la   verificarea cu dreptarul de 2  m lungime vor fi maximum 4 mm.

Termoizolatia se va executa dupa terminarea si controlarea lucrarilor prevazute sub stratul termoizolant, precum si terminarea tuturor lucrarilor de constructii – montaj care ar putea dauna izolatiei.

Suprafetele suport ale termoizolatiei trebuie sa fie pregatite prin curatirea cu maturi si perii de eventuale murdarii, praf sau resturi de tencuiala

 

4.2. Punerea in opera propriu-zisa; montajul

Materialele  si accesoriile livrate de constructor vor fi montate conform prescriptiilor de punere in opera si conditiilor impuse de producator.

Betonul de panta de marca Clasa  C8/10 (B150) se va executa incepand de la atic spre gurile de scurgere, cu grosimea, pantele (%) si doliile prevazute in proiect.

Betonul se va ridica mecanizat pe terasa si se va turna imediat, astfel incat, impreuna cu durata transportului, timpul cumulat sa se inscrie in durata prevazuta in Normativul C 140/86.

Suprafata betonului de panta se va driscui in panta pana la 30-40 cm de gura de scurgere, in jurul acesteia realizandu-se din mortar de ciment M 100, o palnie care sa permita racordarea straturilor de hidroizolatie si gulerului din PVC in vederea montarii receptoarelor gurilor de scurgere conform STAS 2742/86.

Gulerul PVC (include stratul suplimentar din panza) va fi prevazut cu un stut ce se introduce in mufa conductei de scurgere. Gurile de scurgere vor avea parafrunzar realizat din plasa de sarma galvanizata sau prefabricat.

Protectia hidroizolatiei elementelor verticale se va realiza cu mortar de ciment M 100 T, de cca 30mm grosime, armat cu rabit montat pe o retea de otel-beton _ 6 mm la 25 cm. La terase circulabile protectia hidroizolatiei va avea cca 50 cm inaltime.

Suprafata betonului ce urmeaza sa fie impregata cu solutii de protectie la apa, inghet, coroziune, si uzura se desprafuieste si se degreseaza corepunzator, pentru eliminarea oricaror urme de murdarie sau grasimi. Suprafetele trebuie sa fie dure si compacte, fara tendinta de exfoliere sau fisurare .

Suprafetele suport pentru aplicarea barierei contra vaporilor sau a hidroizolatiei se vor verifica si controla daca corespund STAS 2355/3-87 si conditiilor de la pct. 3.5. din normativul C 112-86 privind controlul pantelor, eliminarea asperitatilor, starea de intarire si de uscare a suportului, fixarea conductelor de scurgere, diblurile, agrafe de prindere, a elementelor din tabla si alte lucrari similare.

 

Amorsa

Stratul de amorsare cu solutie de bitum se executa pe suport bine curatat si uscat, numai in perioade de timp cu temperatura exterioara pana la +6 0C  iar cu emulsie de bitum pe suportul umed la temperatura peste +8 0C

 

Bariera de vapori

(membrana termosudabila din bitum aditivat SB5 cu rol de bariera de vapori si strat de difuzie pentru stratul inferior al hidroizolatiei – clasa de reactie la foc E) va prezenta o rezistenta la difuzia vaporilor de apa superioara fata de cea a foliei de acoperis.

Bariera contra vaporilor si a straturilor de difuzie sau hidroizolatie se vor aplica pe suporturile din beton sau mortar de ciment, dupa amorsarea cu emulsie sau cu solutie de bitum cu minimum 300 g/m2.

 

Lipirea la imbinarile petrecute va fi executata etans si cu atentie deosebita cu suprapuneri de 7-10cm.

Executantul garanteaza eficienta barierei de vapori. Ajustarile de orice fel si deseurile din taiere sunt avute in vedere in pretul unitar. La masurare vor fi luate in consideratie numai suprafetele si lungimile reale.

 

Toate materialele de izolare vor fi păstrate şi montate în condiții uscate. Rolele se depozitează în picioare. Desfăşurarea lucrărilor se va organiza în aşa fel încât să nu rămână deschizături care să permită pătrunderea apei, după caz acestea vor fi lipite provizoriu şi apoi dezlipite înainte de continuarea lucrărilor.

 

Straturile de difuzie nu se aplica la dolii si pe o raza de cca. 25 cm in jurul gurilor de scurgere si a strapungerilor.

In cazul deflectoarelor, stratul de difuzie se va decupa sub gulerul din tabla, iar în interior ca termoizolatie tubul se va umple cu câlti bitumati sau vata minerala recuperata;

 

În apropierea gurilor de scurgere acoperişului straturile termoizolante se vor înclina uşor cu cca. 20 mm.

 

Hidroizolatia

Tehnologia si conditiile de aplicare a straturilor de hidroizolatie sint cele din normativul C 112-86 art. 3.20.1 – 3.20.6.

 

Etansarea la strapungeri se va face în functie de diametrul elementului si solicitarilor fizice si mecanice, astfel :

– la strapungeri reci si fara vibratii, cu diametrul mai mic de 200 mm si cu flanse, hidroizolatia se va aplica pe flansa sudata si se va strânge cu flansa mobila în suruburi;

– la strapungeri reci si fara vibratii cu diametrul mai mic de 200 mm si fara flanse, etansarea hidroizolatiei cu elemente verticale se va executa, dupa umplerea cu mortar a golului din jurul elementului, prin masonarea cu doua straturi de pânza sau tesatura bitumata lipita cu mastic de bitum si matisata pe element cu sârma sau colier.

– la strapungerile cu vibratii sau calde, hidroizolatia verticala se executa întoarsa pe un rebord din beton sau zidarie, distantat fata de strapungere si se protejeaza pe rebord cu sort din tabla zincata sau tabla neagra vopsită anticoroziv si etansata cu chituri la elemnentul de strapungere.

Rosturile de dilatare cu rebord, se vor etansa cu un strat suplimentar din pânza sau tesatura bitumata de minim 0,50 m latime, cu bucla în deschiderea rostului, lipit cu mastic de bitum. Rosturile de dilatare cu rebord se vor etansa si izola conform normativului C 112-86 punctele 3.24-3.24.2.

 

Montarea gaurilor de scurgere, racordarea izolatiei, gulerul de plumb si montarea mufei conductei de scurgere etc se vor face conform aceluiasi normativ, punctele 3.25, 3.26…3.26.7.

 

La atice cu înaltimea pâna la 60 cm, hidroizolatia se va întoarce pe partea orizontala a aticului, minimum 15 cm, iar în cazul unor elemente verticale cu înaltimea mai mare se va ridica pâna la 50 cm si se va ancora cu platbanda si bolturi împuscate la distante de cca. 50 cm.

La colturi, muchii si alte locuri unde foile bitumate nu se pot derula, se admite aplicarea prin întinderea masticului cu canciocul sau gletuitorul pe element si foaia bitumata, cu lipirea imediata si presarea cu canciocul, controlându-se aderenta si continuitatea etansarii în aceste locuri.

 

Vor fi luate masurile necesare pentru prevenirea murdaririi si a deteriorarii elementelor de constructie de orice tip. Executantul raspunde pentru orice fel de dauna. Vor fi protejate cu atentie elementele de constructie adiacente.

 

Termoizolatia din placi de polistiren extrudat – XPS grosime cumulata 22cm

-manipularea materialelor la locul de punere in opera

-pozarea placilor, inclusiv ajustarea placilor care nu se potrivesc

-intinderea masticului bituminos pe suprafata suport

-aplicarea si presarea placilor de polistiren extrudat la pozitie peste masticulul bituminos

-umplerea rosturilor dintre placile de polistiren cu granule de mastic bituminos

-ungerea pe o fata a placilor cu mastic bituminos

-taierea (crestarea) placilor de polistiren pt. a se mula pe suprafata curba daca este cazul

 

Geotextil

Se va avea in vedere racordul membranei in jurul strapungerilor cu flanse astfel incat sa nu fie permisa trecerea pietrisului in gurile de scurgere si colmatarea acestora.

Peste geotextil va fi asezat pietrisul cu granulatie variabila (mai mare in zona strapungerilor si mai mica in camp), grosimea stratului de pietris fiind de minim 5cm. Acoperirea foliei geotextil se va face in maxim 14 zile de la pozarea ei peste termoizolatie pentru a se evita degradarea acesteia.

 

4.3. Influenta conditiilor meteorologice

Pe timp de polei, ceața deasă, vânt cu intensitate mare, ploaie torențială sau ninsoare, indiferent de temperatura mediului, execuția lucrărilor de învelitori se va întrerupe.

Lucrarile nu se executa la temperaturi de sub 8 grd. C iarna, de peste 30 grd. C vara.

Lucrarile de izolatii  se aplica numai pe suport uscat.

Materialele utilizate la lucrarile de izolatii se depoziteaza in medii uscate si incalzite.

 

  1. Controlul calitatii lucrarilor; cerinte specifice proiectului;

Controlul calității în timpul execuției, se face conform prevederilor din “Normativul pentru verificarea calității şi recepția lucrărilor de construcții ” C 56/2002 şi din “Instrucțiunile pentru verificarea calității şi recepționarea lucrărilor ascunse”.

Pentru lucrarile de constructii ale teraselor (beton de panta, b.c.a., sape de protectie) care sunt lucrari ascunse, calitatea lor cit si a celor vizibile se vor verifica de catre investitor, pe masura executiei lor, incheindu-se procese verbale din care sa rezulte:

  • calitatea marcilor de betoane si mortare utilizate;
  • pozitionarea si ancorarea in beton a pieselor metalice de strapungere si armarea protectiei izolatiei verticale, stringerea flanselor si platbandelor aferente strapungerilor;
  • se vor verifica copertinele, rosturile, paziile din tabla zincata sa fie ancorate si lipite sau falturi corect executate care sa asigure etansarea si protectia hidroizolatiei;
  • gurile de scurgere daca au gratare montate si functioneaza normal la turnarea apei in punctele cele mai inalte ale cladirii
  • calitatea suportului – rigiditate, aderereta, planeitate, umiditate, constatari facute conform normelor in vigoare;
  • calitatea materialelor conform certificatelor de calitate;
  • calitatea amorsajului si lipirea corecta a fiecarui strat, inclusiv a celorlalte lucrari de constructii aferente;
  • daca este cazul, se pot face si verificari prin sondaje prin desfacerea izolatiei si probe de laborator asupra materialelor.

 

  1. Masurare si decontare

– Straturile de izolatii pe orizontala si verticala (inclusiv amorsa, etc) se masoara si se deconteaza la mp de suprafata real executata

– Sapele de nivelare si protectie peste placile de beton se masoara si se deconteaza la mp de suprafata real executata.

– Izolatile de strapungeri tevi, ventilatii etc. se masoara la bucata

Preturile unitare ofertate se vor referi la pozitia descrisa in antemasuratoare, luata in intregime, inclusiv la toate lucrarile si accesoriile necesare, chiar daca acestea nu sunt specificate separat.

Schelele de montaj, de lucru si de asigurare nu sunt calculate separat in antemasuratoare.

Costul acestora va fi calculat in preturile unitare.

Montarea si intretinerea schelelor se va face conform Prescriptiilor legale de Prevenire a accidentelor. Executantul semneaza pe propria raspundere pentru respectarea acestor prescriptii.

Executantul isi va asuma raspunderea cu privire la integralitatea lucrarilor, adica va lua in calcul atat lucrarile principale cat si cele auxiliare care rezulta  in mod obligatoriu din listele de lucrari, chiar si in cazul in care acestea nu sunt specificate in mod explicit.

 

  1. Receptia lucrarilor

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Recepția lucrărilor la învelitori se va face la completa terminare a execuției lor, inclusiv tinichigeria.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

 

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului „Sisteme de terasa”

Acest capitol din caietul de sarcini se va citi impreuna cu Plan invelitoare, detalii de executie si fisele tehnice ale materialelor de constructie utilizate, agreate de beneficiar.