Plafoane suspendate – placaje din lemn

  1. Generalitati

1.1. Obiectul specificatiei

Livrarea si montarea plafoanelor suspendate din lemn.

  • Standarde si normative de referinta:

C 70-1986 Instrucțiunile tehnice pentru executarea placajelor interioare cu plăci emailate sau melaminate din fibre de lemn

C 36-1986 Indrumător privind utilizarea în construcții a plăcilor din aşchii de lemn şi a plăcilor din fibre de lemn

C 58-1996 Siguranța la foc. Norme tehnice pentru ignifugarea materialelor şi produselor combustibile din lemn şi textile utilizate în construcții

C 139-87 Instrucțiuni tehnice pentru protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice

P118 –  Normativul de siguranță la foc

Ordinul 269 din 4 martie 2008 Modificarea si completarea Regulamentului privind clasificarea si incadrarea produselor pentru constructii pe baza performantelor de comportare la foc.

SR EN 13964:2004/ A1:2007 Plafoane suspendate. Condiții şi metode de încercare.

SR EN 14195:2005/ AC:2006            Componentele structurii metalice pentru sisteme de plăci de gips-carton. Definiții, condiții şi metode de încercare

SR EN 14353 + A1:2010        Profile metalice şi profile caracteristice pentru fixarea plăcilor de gips-carton. Caracteristici, evaluarea conformitatii şi marcaj.

SR E14566.+A1:2010             Prinderi mecanice pentru sisteme de plăci de gips-carton. Definitii, condiții şi metode de încercare.

SR EN 771-5:2004 Specificații ale elementelor pentru zidărie. Partea 5: Elemente pentru zidărie de piatră artificială

SR EN 771-5:2004/A1:2005 Specificații ale elementelor pentru zidărie. Partea 5: Elemente pentru zidărie de piatră artificială

SR EN 771-6:2006 Specificații ale elementelor pentru zidărie. Partea 6: Elemente pentru zidărie de piatră naturală

 

  1. Receptia lucrarilor executate anterior, coordonarea si interfata cu alte specialitati

Antreprenorul lucrarilor de executie va trebui sa se sincronizeze cu celelalte specialitati, in scopul obtinerii de la acestia a ansamblului de planuri si de detalii ale lucrarilor lor pentru a putea in cunostinta de cauza realiza lucrarile sale de executie.

Inceperea executiei se va face numai dupa verificarea executiei urmatoarelor lucrari ca suport:

-executie inchideri perimetrale ale constructiei;

-executie elemente de acoperire a constructiei;

-montaj tamplarie exterioara;

-montarea oricaror instalatii interioare a caror executie ulterioara ar putea deteriora calitatea lucrarilor.

Casa trebuie sa fie finalizata ca inchideri inainte de inceperea executiei lucrarilor de plafoane suspendate.

  1. Materiale si produse

– panouri din placaje de lemn modulate multiplu 600 mm sau conform modelului producatorului sau dimensiunilor din proiect

structura de sustinere profile din tabla zincata principale si secundare

3.1. Accesorii metalice

Tije de suspendare, dibluri de înfiletare, piulite pentru reglarea nivelului, reglaje din otel zincat, sisteme de ancorare etc.

            Structura de sustinere poate sa fie:

  • structura aparenta
  • structura semiîngropata
  • structura îngropata
  • structura ascunsa

Panourile se furnizeaza cu diferite modele, culori, texturi; sistemul panou – profil sustinere se prevede prin proiect.

Accesoriile de montaj si verificarea numarului lor se face împreuna cu furnizorul, în principiu numarul prinderilor fiind egal cu numarul de metri patrati care se monteaza.

Pentru fiecare prindere este necesara o tija de suspendare (filetata), un diblu de înfiletare pentru tija sau diblu tip conexpand, 2 piulite pentru reglarea nivelului, pentru tijele netede un reglaj din otel zincat si un sistem de ancorare.

Structura de sustinere este calculata sa suporte o greutate uniform distribuita de 4 – 6,5 kg/m², ceea ce permite ca sageata dintre doua puncte de ancorare sa fie practic invizibila; ca urmare elementele ce urmeaza sa se monteze în casetele tavanului nu trebuie sa depaseasca greutatea admisibila (lampile si accesoriile lor, anemostatele sau difuzoarele).

 

CONFORMAREA LA FOC

Plafoanele suspendate interioare ale clădirii (atat sistemul de prindere cat si panourile aparente), funcție de rolul acestora, trebuie sa îndeplinească condițiile minime de rezistența la foc pentru încadrarea in nivelul stabilit de stabilitate la foc / gradul de rezistență la foc specificat in proiect si conform cu P118. Inclusiv componenta de protecție şi finisaj, împreună cu componenta termoizolantă se vor încadra în clasa de reacție la foc corespunzătoare peretelui respectiv şi precizată in proiect si conform cu P118.

  • Materialele lemnoase folosite vor fi ignifugate (vezi C 58-1996 ”Siguranța la foc. Norme tehnice pentru ignifugarea materialelor şi produselor combustibile din lemn şi textile utilizate în construcții”) pentru a se incadra in clasa de reatie la foc (vezi ordinul 269/2008) conform specificaiilor din proiect.

 

Materialele folosite in executie vor corespunde cu cerintele de conformarea la foc specificate in proiect cat si in P118. Furnizorii de materiale vor prezenta Proiectantului si Beneficiarului mostre si fise tehnice pentru  materialele ce vor fi puse in opera iar materialele vor fi selectate numai cu acordul scris al acestora. Contractorul nu va inlocui materialele sau furnizorul/producatorul de materiale decat cu acordul scris al Proiectantului si al Beneficiarului.

 

PROTECTIA ANTICOROZIVA – elementele de montaj si structura secundara se protejează anticorosiv, în funcție de natura şi de agresivitatea mediului în care se află construcția respectivă, conform prescripțiilor tehnice în vigoare: Instrucțiuni tehnice privind protecția anticorosivă a elementelor de construcții metalice – C 139/87, STAS 10166/177, STAS 10702/183, STAS 10702/280, STAS 722182, STAS 722284 şi STAS 1012886.

Protecția anticorosivă prin vopsire se execută parțial sau complet în ateliere specializate.

Protecția anticorosivă prin vopsire a zonelor de contact permanent dintre elementele care se suprapun, la montaj, trebuie definitivată pe şantier imediat înainte de executarea prinderii.

Inainte de montajul elementelor de placare (start finit), se controlează starea protecției anticorosive, se delimitează zonele cu protecția deteriorată şi se remediază.

Curățarea suprafețelor cu protecția deteriorată se face manual, folosind perii de sârmă, diluanți corespunzători şi deşeuri textile dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind unelte portabile de curățat, acționate electric sau pneumatic, dacă suprafața este mare.

Aplicarea sistemului de protecție prin vopsire, pe suprafața curățată la gradul stabilit, se face manual, folosind pensule sau role corespunzătoare, dacă suprafața este redusă, sau mecanizat, folosind instalații de vopsit de joasă sau de înaltă presiune, dacă suprafața este mare.

Elementele de prindere executate din metal trebuie să fi protejate, din fabricație, împotriva coroziunii prin zincare sau prin cadmiere electronică.

 

3.1. Livrare, depozitare, manipulare

Pentru toate tipurile de materiale se vor asigura cantitățile necesare conform programului de lucru.

Materialele se vor aproviziona pentru fiecare sortiment de la unul şi acelaşi producător pentru întreaga cantitate necesară.

Materialele se vor aproviziona containerizat şi se recomandă manipularea lor mecanizată pe tot traseul de transportat până la punctul de lucru.

Manipulările se vor face îngrijit, cu atenție, pentru a se evita degradările (ciobiri, ruperi, spargeri, fisurări, a panourilor, deformări ale profilelor etc).

Materialele se vor depozita ordonat, în stive, grămezi, lăzi, containere, în locuri ferite şi protejate. Se vor acoperi imediat după livrare la şantier astfel ca să se evite expunerea la intemperii si alti factori ce pot influnta calitatea lucrarilor. Se va asigura starea adecvată de uscare şi temperatură la punerea în operă-se vor păstra în stare uscată, ferite de acțiunea ploii, zăpezii si soarelui.

 

  1. Conditii tehnice de montaj

4.1. Lucrari premergatoare

Materialele  si accesoriile livrate de constructor vor fi montate conform prescriptiilor de punere in opera si conditiilor impuse de producator.

Panourile/placile vor fi dimensionate de catre producator in urma realizarii unor masuratori la fata locului in concordanta cu plansele de arhitectura aferente (stereotomii, detalii, planuri). Panourile/placile si acesoriile vor fi inspectate pentru identificarea neconocordantelor cu proiectul cat si a defectelor de fabricatie. Pe timpul transportului si a depozitarii materialele aferente acestor lucrari vor fi protejate corespunzator.

In pretul unitar se vor include si costurile legate de transport, precum si cele rezultate din activitati de incarcare, descarcare, etc.

 

4.2. Ordinea operatiilor de montaj

  1. se fixeaza profilul perimetral cu suruburi conexpand la distanta de 1,00-1,50 m în pereti de zidarie sau beton si la distanta de 0,6 – 0,8 m la pereti din gips-carton sau la pereti placati cu gips-carton;
  2. se fixeaza tijele de suspendare cu anexele lor;
  3. se monteaza profilurile principale;
  4. se monteaza profilurile secundare si cele de compartimentare;
  5. se orizontalizeaza structura;
  6. se monteaza panourile în casetele structurii.

 

4.3. Abateri admisibile

Placaje din HPL – panouri din placi decorative de inalta presiune,lemn si metal:

Devierea de planeitate: 1mm/1m. Devierea de la verticalitate: 1 mm/1m.

Devierea rosturilor orizontale/verticale nu se admit .

Pete pe suprafata placajului: nu se admit.

Latimea rosturilor dintre plăci: perfect uniformă.

Stirbituri la muchii la suprafetele taiate, slefuite sau lustruite: 2 la 1mp si o adancime de max. 0,5 mm.

 

Placaje din lemn:

Devierea de planeitate: 1mm/1m. Devierea de la verticalitate: 1 mm/1m.

Devierea rosturilor orizontale/verticale nu se admit .

Pete pe suprafata placajului: nu se admit.

Latimea rosturilor dintre plăci: perfect uniformă.

Stirbituri la muchii la suprafetele taiate, slefuite sau lustruite: 2 la 1mp si o adancime de max. 0,5 mm.

 

4.4.  Conditii de montaj

Nu se monteaza placi din lemn decât în mediu cu temperaturi între 10º – 35ºC. Spatiile în care se monteaza placi trebuie sa fie uscate, fara praf, iar temperatura interioara trebuie sa fia cea mentionata.

Nu se admit temperaturi mai mici de 10ºC sau mai mari de 35ºC nici în cladirile receptionate si neutilizate. Este necesara asigurarea unei temperaturi de garda între 10º – 35ºC pe toata perioada, de la terminarea lucrarilor si pâna la punerea în functiune efectiva a spatiilor.

Nu se vor monta panourile înainte de verificarea traseelor instalatiilor electrice, sanitare, de ventilatie si încalzire, prevazute în proiect.

  1. Controlul calitatii lucrarilor

Verificari tehnice de calitate

Inainte de începerea lucrarilor se verifica calitatea materialelor folosite.

In timpul executarii lucrarilor se verifica:

  • distantele dintre ancoraje, astfel încât sa corespunda prevederilor caietului de sarcini
  • planeitatea structurii de sustinere înainte de montarea placilor
  • calitatea executarii instalatiilor electrice, sanitare, de ventilatie sau climatizare ce se monteaza sub tavan
  1. Masurare si decontare

Lucrarile de la acest capitol se masoara la metru patrat.

Decontarea lucrarilor se va face la metru pătrat, conform planurilor din proiect, pe baza pretului unitar al articolului din cantitativul de lucrari.

  1. Receptia lucrarilor

7.1 Receptia preliminara

La receptie se verifica respectarea dimensiunilor din proiect, a prevederilor din prezentul caiet de sarcini si a recomandarilor furnizorului.

Lucrarile care nu indeplinesc conditiile de calitate se refac corect.

Receptia preliminara se efectueaza atunci cand toate lucrarile prevazute in documentatie sunt complet terminate, toate verificarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Comisia de receptie examineaza lucrarile fata de prevederile proiectului privind conditiile tehnice si de calitate de executie, precum si constatarile in cursul executiei de catre organele de control. Se incheie proces verbal de receptie conform prevederilor in vigoare specificandu-se eventualele remedieri necesare.

7.2. Receptia finala

Va avea loc dupa expirarea perioadei de garantie si se va face in conditiile respectarii normelor in vigoare precum si a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

 

  1. Prevederi finale

Prevederile din prezentul caiet de sarcini nu exclud obligativitatea respectarii de catre constructor si de catre beneficiar, a tuturor actelor normative (STAS) care au referire la problemele ce fac obiectul caietului de sarcini si care sunt in vigoare la data executiei lucrarilor.

  1. Corespondenta cu proiectul a capitolului

Acest capitol se va citi impreuna cu plansele: Planuri plafoane.